Anadolu’da ilk yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’te gezilecek yerler listesi oluşturduğumuzda önümüze uzunca bir liste çıkıyor. Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ikinci büyük şehri ve Türkiye’nin de dokuzuncu büyük şehridir. Akdeniz ve Mezopotamya arasında kurulan şehir, bir çok medeniyete yerleşim bölgesi olarak ev sahipliği yapmıştır. Tarihi İpek Yolunun üzerinde kurulan Gaziantep, tarihte ve günümüzde de ulaşım açısından avantajlı bir konumdadır.
Gaziantep mutfağı, ülkemizde popüler bir yere sahiptir. Özellikle baharatları ile ünlü yemeklerinin tadına doyum olmaz. Etli yemekler, sebze yemekleri, hamur işi ve özellikle de baklava ve tatlı çeşitlerinde ünlenmiş yemek kültürüne sahiptir. Antep fıstığı ile yapılan başta baklava olmak üzere çeşitli tatlılar dünya çapında bir üne sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayisi en gelişmiş şehirdir. Tarıma dayalı sanayi ürünleri çeşitlilik göstermektedir.
İçindekiler
- 1 Gaziantep’te Turizm
- 2 Gaziantep Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- 3 1-Gaziantep Kalesi
- 4 2-Rumkale
- 5 3-Zeugma Antik Kenti
- 6 4-Dülük Antik Kenti
- 7 5-Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
- 8 6-Yesemek Açık Hava Müzesi
- 9 7-Gaziantep Hayvanat Bahçesi
- 10 8-Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
- 11 9-Zeugma Mozaik Müzesi
- 12 10-Tarihi Antep Evleri
Gaziantep’te Turizm
Gaziantep, ekonomi ve kültürüyle beraber mutfak kültürü ve sınır şehri olduğundan dolayı oldukça turist çeken bir şehrimizdir. Şehirde sanayi turizmi ağırlıklı olsa da, kültür turizmi, fuar turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi turizm şekillerinde de ilerleme kaydetmektedir.
Seyahat için en uygun ulaşım olanaklarına sahip olan Gaziantep, her an gelişme kateden turizm potansiyeline sahip bir şehrimizdir. Konaklama için bir çok özel ve kamu olanakları mevcut olan kent aynı zamanda bir çok müzeye de ev sahipliği yapmaktadır.
Gaziantep Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
Gaziantep yemek kültürü, tarihi dokusu ve kültürel yapısıyla ülkemizin en çok turist çeken şehirlerinden biridir. Gaziantep görülmesi gereken 10 yer listemizdeki noktaların çoğuna toplu taşıma ile gitmeniz mümkün. İşte hem doğal güzelliklere sahip yerler hem de dünya tarihine tanıklık etmiş anıtsal yapılarıyla Gaziantep’te mutlaka görülmesi gereken 10 yer.
1-Gaziantep Kalesi
Gaziantep gezilecek yerler arasında mutlaka Gaziantep Kalesi listenizde olmalı. 25-30 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulu, merkezde Allaben Deresi’nin güneyinde bulunmaktadır. Ulaşım açısından çok rahat bir konumdadır. Roma döneminde bir höyük üzerinde gözetleme kulesi olarak kurulan Gaziantep Kalesi, kale halini ise Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde almıştır. MS. VI. yüzyılda kale halini alan Gaziantep Kalesi, 1200 metre dairesel bir yapıya ve 12 adet gözetleme kulesine sahiptir. Kalenin zindan bölümünde Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi bulunmaktadır. Kaleye ulaşım şehir merkezinden toplu taşıma ile sağlanabilmektedir.
2-Rumkale
Rumkale, Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde yer almaktadır. Birecik Barajı gölünün oluşmasıyla doğmuş bir yarımadada yer alan tarihi Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayının birleştiği kayalık ve yüksek bir tepede bulunur. Rumkale, Geç Roma ve Ortaçağ mimari özellikleri taşımaktadır. Su sarnıçları, kilise ve manastır yapı kalıntıları bulunmaktadır. Halfeti’den kalkan teknelerle tur düzenlenmektedir.
3-Zeugma Antik Kenti
Tarihi Makedonya İmparatorluğuna dayanan Zeugma Antik Kenti, Nizip’in 10 km doğusundaki Belkıs Köyünde bulunur. Makedonya İmparatorluğunun Helenistik mimarisi ürünleri kendini göstermektedir. Yine Zeugma Antik Kenti yakınlarında, Fırat Nehri kıyısında tekne turları düzenlenmektedir. Tekne turuna katılarak Fırat Nehri sularında kendinizi tarihin içinde bulma imkanına sahip olursunuz. Gaziantep merkez ve Zeugma Antik Kenti arasında çalışan toplu taşıma araçları ile ulaşım sorunsuz sağlanmaktadır.
4-Dülük Antik Kenti
Gaziantep gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken Dülük Antik Kenti, şehrin 10 km kuzeyinde yer almaktadır. Dülük Antik Kenti, tarihteki konumu itibariyle geçiş yolları üzerinde bulunduğundan dolayı bir çok medeniyetin izlerini bünyesinde taşımaktadır. Kesme taştan yapılan evleri ve ünlü camileri ile Dülük, halen yaşanılan en eski yerleşim yerlerinden biridir.Gaziantep merkezden toplu taşıma ile seyahat ederek ulaşabilirsiniz. Yine Dülük Antik Kenti gezisinden sonra, kentin yakınında bulunan ormanlık alanda piknik yapma şansınızı da değerlendirebilirsiniz.
5-Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan ancak bünyesinde bir çok el sanatı zanaatkarlarının el emeklerini sergilediği bir komplekstir. Ahşap dükkanları, otantik havasıyla ilgileri üzerine çekmektedir. Bakırcılar Çarşısı’nın sert kalker taşıyla 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yüzyıllar boyu çarşıda el emeği ile çeşitli ürünler üretilmiştir. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan bakırcılar çarşısı, ticari kervanların uğrak yeri olarak kayıtlara geçmiştir.
Son dönemlerde yapılan restorasyonlarla düzenlenen çarşı Gaziantep ilimizin Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır. Seyahat listenizde olması gereken eşsiz bir mekan diyebiliriz. Ulaşım toplu taşıma araçları ile sağlanabilmektedir.
6-Yesemek Açık Hava Müzesi
Gaziantep ilçesi Islahiye’ye 23 km uzaklıkta yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi, Felix Von Luschan tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır. Bir taş ocağı ve heykel işleme atölyesi olan Yesemek tarihi, M.Ö 12. ve 13. yüzyılları arasına dayanmaktadır. Yerli halk Hurrilerin çalıştığı atölye, Hitit imparatoru 1. Şuppiluma tarafından işletilmeye başlanmıştır. Büyük çoğunluğu aslan başından oluşan 300 adet yontu taşı gün yüzüne çıkarılıp Yesemek Açık Hava Müzesi sahasında sergilenmektedir. Islahiye merkezden Müze alanına ulaşım, belli saatleri olan toplu taşıma ile yapılmaktadır.
7-Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi, merkez ilçelerinden Şahinbey ilçesinde 1000 dönüm üzerinde kurulu bir hayvanat bahçesidir. Kapladığı alan bakımından dünyanın en geniş doğal yaşam alanları arasındadır. Türkiye’de ise bu anlamda birinci sıradadır. Ayrıca Türkiye’nin ilk safari parkı da Gaziantep Hayvanat Bahçesi içindedir.
Dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen yüzlerce tür hayvanı gözlemlemek için ailece gezilebilecek bir yerdir. İçerisinde 3720 kuş olan ve 90 türden oluşan bir kuş evi mevcuttur. Ayrıca 74 türden oluşan 2950 su ve deniz canlısına ev sahipliği yapan akvaryum evi, 10 tür ve 64 maymuna ev sahipliği yapan bir maymun evi ve timsah, yılan gibi sürüngenlerin bulunduğu bölümler ile diğer farklı hayvanların bulunduğu çeşitli bölümler vardır. Şahin bey ilçesinde bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi ulaşımı toplu taşıma ile kolayca yapılmaktadır.
8-Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi 21 haziran 2008 tarihinde, Gaziantep Kalesi civarında restore edilen tarihi bir evde kurulmuştur. Her yıl yerli ve yabancı, binlerce turisti ağırlamaktadır. Müzede %70’i cam olmak üzere 1500 eser sergilenmektedir. Geriye kalan bölüm ise; bronz ve pişmiş topraktan oluşan heykeller, Roma ve İslami döneme ait altın sikkeler ve diğer çeşit takı ve eserlerden oluşmaktadır. Müze, kendi kurduğu atölyede, bünyesinde bulundurduğu eserlerin kopyasını cam ocağında üfleme tekniğiyle yapmakta ve ziyaretçilerine sunmaktadır. Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi’ne merkezi konumundan dolayı ulaşım toplu taşıma gerçekleşmektedir.
9-Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi, arkeologlar, sanat tarihçiler ve tarih meraklıları için eşsiz bir müzedir. Bina büyüklüğü ve mozaiklerin sergilendiği alan göz önünde bulundurulduğunda müze, dünyanın en büyük müzelerindendir. Bu yönüyle tüm dünyadan ülkeye turist çekmektedir. Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait eserlere ev sahipliği yapan müze, ilgiyi üzerine çekmektedir.
Gaziantep ilçesi Nizip’in Birecik Barajı kenarındaki Zeugma Antik Kenti kazılarında çıkarılan mozaikler 2.500 metre kare alanı kaplamaktadır. Mozaikler haricinde Roma dönemi ait heykeller ve Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli de müzeye büyük bir beğeni kazandırmıştır. Müze Şehit Kamil ilçesinde bulunmaktadır. Zeugma Mozaik Müzesi’ne ulaşım toplu taşıma ile yapılabilmektedir.
10-Tarihi Antep Evleri
Gaziantep gezilecek yerler listemizdeki son yerimiz Tarihi Antep Evleri, yani Bey Mahallesi. Kalkerli taşlarla inşaa edilen bu tarihi evlerde, avlu, gelin odası ve ocaklık denilen bölgeler dikkat çekmektedir. Tarihi Antep Evleri, günümüzde kısmen butik otel olarak hizmet vermektedir. Hatta aralarında müzeye ev sahipliği yapan bile bulunmaktadır. Buraya ulaşımda toplu taşıma araçlarıyla sağlanmaktadır.