Ülke ülke gezerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey sağlık. Ülkelerin sağlık açısından tedbirli olmamızı gerektiren durumları olabiliyor. Yurtdışında sağlık elden bırakılmadan nasıl keyifli şekilde gezilir beraber bakalım.
İçindekiler
- 1 Önce Düşün Sonra Karar Ver
- 2 Sinek Isırıklarına Dikkat
- 3 Dang Humması Aşısı Olun!
- 4 Japon Ensefaliti için Sivrisineklerden Korunun
- 5 HIV Virüsünün Tedavisi Yok
- 6 Tifo’ya Dikkat
- 7 Menenjit Aşısı Suudi Arabistan’a Giderken Zorunlu!
- 8 Sarıhumma Virüsü Taşıyan Sivrisineklerden Korunun
- 9 Çocuk Felci Her Yaştan İnsanı Etkiliyor
- 10 Kolera’dan Korunmanın En İyi Yolu Hijyen!
- 11 Seyahat Sağlık Önlemleri Nelerdir?
Önce Düşün Sonra Karar Ver
Bizim metabolizmamızın kaldıramayacağı ancak o ülkenin insanının alıştığı şartlar olabilir. Örneğin Hindistan’da insanlar Ganj Nehri’nde yıkanıyor olabilirler ancak sizin narin vücudunuz bundan iyi etkilenmeyebilir. Sağlık önlemleri arasında en önemlisi dikkatli olmak.
Sinek Isırıklarına Dikkat
Sivrisineklerden bulaşan ve Chikungunya ismindeki hastalığın aşısı bulunmuyor. Pasifik Adaları ve Hindistan’daki sivrisineklerden korunmak için kendi önleminizi almanız gerekiyor. Vücudunuzu örten kıyafetler ve sivrisinek ilaçları en mantıklı seçenekler arasında yer alıyor.
Dang Humması Aşısı Olun!
Acılı ve şiddetli ağrılara sebep olan dang humması, kırık kemik humması olarak da bilinir. Amerika ve Asya’da görülen bu hastalık sanki kemikleriniz kırılıyormuşcasına ağrılara yol açtığı için önceden önlem alınmasını kendiniz için zorunluluk haline getirin. Dang hummasından bir aşı ile korunabilir ve tatilinizi güvenle geçirebilirsiniz. Yurtdışına giderken alınması gereken sağlık önlemleri arasında en önemlisi aşı olmak!
Japon Ensefaliti için Sivrisineklerden Korunun
Yine sivrisinekler yoluyla bulaşan bir başka hastalık… Uzakdoğu, Pasifik ve Asya’da karşımıza çıkan bu hastalık, bazen hafif geçse de ölüme kadar götürebiliyor. Kore, Japonya, Çin veya Rusya’ya bir seyahat planlıyorsanız bu hastalığın aşısını olmalısınız. Tatilinizin başlamasından 10 gün önce olmanız gereken aşı sizi bu hastalığa karşı koruyacak en etkili yöntem.
HIV Virüsünün Tedavisi Yok
HIV virüsü cinsel yolla ve kan yoluyla bulaşıyor. Bu hastalığın tedavisi yok ve insan yaşamını son derece olumsuz etkiliyor. Gittiğiniz ülkelerde kuaför, hastane gibi ortamların temizliğine dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda Hollanda, Tayland gibi seks turizminin yaygın olduğu bölgelerde ilişki kurduğunuz insanların bu hastalığı taşımadığından emin olmanız gerekiyor.
Tifo’ya Dikkat
Hindistan’ın bazı bölgeleri gibi zayıf hijyen şartlarına sahip bir yere gidecekseniz, tatilinizin zehir olmaması için tatile başlamadan 1 hafta önce Tifo aşısı olup kendinizi koruma altına almalısınız.
Menenjit Aşısı Suudi Arabistan’a Giderken Zorunlu!
Hacı olacakların yolculuktan 2 hafta önce bu aşıyı olmaları bir zorunluluk. Onun dışında özellikle çocukların Afrika ülkelerine giderken bu aşıyı vurulmaları gerekiyor.
Sarıhumma Virüsü Taşıyan Sivrisineklerden Korunun
Hastalığa sebep bir canlı olan sivrisinekler sadece sinir bozucu sesleriyle kalmayıp adeta dünyanın mikrop taşıyıcısı olarak görev yapıyorlar. Sarıhumma hastalığı da sivrisineklerden bulaşabiliyor. Kanama ve ateş gibi belirtileri olan Sarıhumma eğer önlem alınmamışsa ölüme neden olabilir. Afrika ve Güney Amerika ülkelerine gideceğiniz zaman gitmeden önce Sarıhumma aşısı olmalısınız.
Çocuk Felci Her Yaştan İnsanı Etkiliyor
Çocuk felci diğer adıyla Polio hastalığı isminin aksine yetişkinleri de etkiliyor. Pakistan, Afganistan, Çad, Nijerya, Botswana, Gana, Gine, Mali ve Yemen gibi ülkelere seyahat edecekseniz, siz ve aileniz çocuk felci aşısı olmalısınız.
Kolera’dan Korunmanın En İyi Yolu Hijyen!
Kolera’dan korunmak için aşısını olabilirsiniz. Bundan daha önemlisi ise hijyen koşullarına dikkat etmek. Hindistan gibi hijyen açısından zayıf koşullara sahip ülkelerde Kolera riski mevcut. Kolera bugüne kadar 30 bin’den fazla insanın hayatına mal olmuş bir hastalık. Tuvalet temizliğine dikkat etmeli, etinizi az pişmiş yememelisiniz.
Birçok güzellikle birlikte birçok hastalığa da sebep olabilecek olan yolculuk, önlemsiz bir şekilde çıkılacak bir serüven değil gördüğünüz gibi. Yola çıkarken hangi sağlık önlemleri önemlidir diye düşünenler için başka tavsiyelerim de var!
Seyahat Sağlık Önlemleri Nelerdir?
Yolculuğa çıkmadan önce yapılması gerekenler arasında ilk sırada seyahat sağlık sigortası yer alıyor.
Böylece sağlığınızı tehdit eden bir durumla karşılaştığınızda bütçenizi sarsmadan o ülkenin hastanelerinde tedavi görebilirsiniz.
Eğer halihazırda var olan kronik bir rahatsızlığınız varsa, bu hastalıkta ilgili çantanıza bir kart koymalısınız. Hastalığın ne olduğu, sizi nasıl etkilediği İngilizce dilinde bu kartta anlatılmalı. İlaçlarınızı mutlaka yanınızda taşımalısınız.
Sinek ilacı çantanızın bir köşesinde mutlaka bulunmalı. Sinek ilacının dışında alerji hapı ve kremi beklenmedik alerjilere karşı size kendinizi güvende hissettirecek. Seyahat esnasında uymanız gereken basit kurallar ile sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz!
Ellerinizi sık sık yıkayın. Emin olmadığınız zaman çeşmeden asla su içmeyin. Suyun hijyeninden emin değilseniz, diş fırçalarken ya da yüzünüzü yıkarken bile kapalı sulardan faydalanın. Açık içecekleri içmemeye özen gösterin, sokakta satılan her yiyeceği tatmayın. O kadar maceracı olmanız başınıza iş açabilir!
Sağlık önlemleri arasında sırada ayak sağlığı geliyor. Yanınızda yedek çorap ve ayakkabı bulundurun. Ayakkabınızın kalitesine özen gösterin. Çok kaliteli olmayan bir pantolon ile günlerinizi geçirebilirsiniz ancak ayakkabınızın kalitesi yolculuğunuzun kalitesidir.
Çantanızın bir köşesinde bisküvü gibi yiyecekler bulunsun. Temizliğinden emin olmadığınız bir bölgede sizi aç kalmaktan koruyacak olan bu önlem oldukça önemli. Aynı zamanda kapalı bir şişe su da çantanızda bulunmalı. Gideceğiniz yerlerde su içmek zorunda kalırsanız ve temizliğinden emin olamazsanız, suyu kaynatıp öyle içmenizi öneriyorum.
Güneş çarpması riskini azaltmak için şapka takın, kafanızı sık sık yıkayın ve güneş kremi sürün. Güneşin tepe noktada olduğu zamanlarda özellikle güneş ışığını daha dik alan ülkelerde güneşe çıkmamaya çalışın.
Bu yazımda sizlerle yurtdışına çıkarken almanız gereken sağlık önemlerinin yanında oradayken dikkat etmeniz gerekenleri de paylaştım. Bu ve bunlar gibi sağlık önlemleri gideceğiniz ülkelere göre planlama yapmanıza yardımcı olacak. Sağlık önlemlerini asla ihmal etmemeniz gerekli. Özlem Keşifte olarak size ve sevdiklerinize, sağlık önemleriyle gittiğiniz gezinizde sağlıklı ve neşeli bir tatil diliyorum!