Herkesin gönlünde yara olan teknoloji alışverişi uygun fiyatlı yapmak isteyenler ve ağlamak istemeyenler buyursunlar efendim. Sizin için teknolojik aletler ve alışveriş için en ucuz ülkeler listesi hazırladım!
Gönül ister ki iPhone’lar havada uçuşsun, yeni çıkan ekran kartları tek tıkla, gönül rahatlığı ile kapıya gelsin. Canımız laptop mu çekti? Aman canım, alın şu kredi kartını, tek çekimde halledin lütfen, diyebilelim. Ancak Türkiye gerçeğinde durum ne yazık ki böyle değil. Vergilerle ayakta kalan memleket Türkiye’de, en büyük vergi yükü yine orta sınıf tüketicinin omzunda. Teknoloji ürünlerinde oldukça ilginç vergilere rastlamak mümkün. Öyle ki bazen aldığınız parçanın yurtdışı fiyatından daha fazla vergi verebiliyorsunuz. Ben de işinize yarayacağını düşündüm ve sizin için hangi ülkede ucuz elektronik aletler bulabileceğinizin listesini hazırladım!
İçindekiler
Apple – ABD
Türkiye’de Apple ürünleri epey bir can yakıyor, değil mi? Bu yazı yazılırken iPhone 13 fiyatları 11 bin ile 14 bin arasında değişmekte. Halbuki ABD’de iPhone 11’in satış fiyatı 800 dolar civarı. TL’ye yuvarlayacak olursak 7 bin liralık bir değeri oluyor. Aradaki farka mütevazı bir seyahat bile planlanabilir. Ama şöyle bir nokta var: Apple’ın Türkiye servislerinden yararlanmak için ürünün Türkiye’den alınması lazım. Yani ABD’den aldığınız bir Apple ürünü bozulursa, Türkiye’de garanti süresi düşüyor. Belki de aradaki farka değer, ne dersiniz?
Tablet – Birleşik Arap Emirlikleri
BAE’nin vergi politikaları tablet fiyatlarını da önemli ölçüde etkiliyor. Zaten çoğu tablet üreticisi aynı zamanda cep telefonu üreticisi de olduğu için, her ikisini de BAE’de oldukça uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz. Türkiye’deki tablet fiyatları ise neredeyse cep telefonlarıyla yarışacak düzeyde. Bu fiyatların bu kadar yüksek olmasını en önemli sebeplerinden biri de talep meselesi: aynı cep telefonunda olduğu gibi, tablet de yenisi çıkınca değiştirilen ürünlerden bir tanesi. Hal böyle olunca fiyatlarda fahiş olabiliyor. Fakat BAE’de öyle mi? Aslında öyle. Araplar da bu konuda oldukça savurganlar. Fakat her şekilde Türkiye’den çok daha uyguna geliyor.
E-Kitap Okuyucu – Çin
Çin, teknoloji anlamında kara listenizde olabilir. Hatta olmalı da, zira Çin’in en iyi teknolojisi ürün taklit etmekte. Ancak iş e-kitap okuyucu olunca işler biraz değişiyor. E-kitap okuyucunun teknolojisi çok da yüksek olmadığı için Çin’de çok fazla alternatif bulmak mümkün. Üstelik sanılanın aksine bu Çin firmaları işlerini oldukça ciddiye alıyor. Her ne kadar Türkiye’deki e-kitap okuyucuların fiyatları çok yüksek olmasa da, iyi ve göz yormayacak bir e-kitap okuyucu için iyi bir parayı gözden çıkarmanız gerek. Çin’den yapacağınız alışveriş ise sizi büyük kısmı vergilerden oluşan önemli bir mali yükten kurtaracaktır.
Bilgisayar Parçaları – Singapur
Singapur son zamanların yükselen ülkeleri arasında. Aynı şekilde Türkiye’deki bilgisayar parçaları fiyatları da öyle. Öyle ki, RAM fiyatları 2 yıl önceye göre 10 katına çıkmış durumda. Bunun en büyük sebebiyse dolardaki artış ve Türkiye’nin vergi politikaları. Aynı şekilde, iyi bir bilgisayar için olmazsa olmazlardan olan ekran kartları da epey can yakıyor. Singapur bilgisayar fiyatları ise size açık bir kapı sunuyor. Özellikle yüksek vergileri çıkarınca, işi kimi zaman yarı fiyatına hallettiğiniz de olabiliyor ki bu, bilgisayar için mükemmel bir haber. Singapur’dan yapacağınız parça alışverişiyle Türkiye’dekinin iki katına yakın bir performans elde edebilirsiniz. Garanti kısmında ufak sorunlar çıkacaktır ama dediğim gibi ama uygun fiyatlı oluşuyla belki de buna değecektir? Üstelik Singapur’u gezmek de cabası!
Cep Telefonu – Birleşik Arap Emirlikleri
Gelelim en önemli konuya. Hepimizin ortak derdi. Ucuz cep telefonu hangi ülkeden alınır ve buna değer mi? Eğer BAE’den alıyorsanız buna gerçekten de değebilir. Her ne kadar Türkiye’nin yurtdışından alınan cep telefonu politikaları oldukça katı da olsa, BAE’den aldığınız telefon, her türlü size kar sağlayacaktır. BAE’de ise vergiler minimum seviyede olduğu için fiyatlar da çok uygun. Türkiye’de bir telefon almak isterseniz, ödediğiniz paranın yüzde 18’i KDV, yüzde 25’i ÖTV ve yüzde 7’si de TRT bandrol ücreti olarak alınıyor. Yani aslında yarısını vergiye veriyorsunuz. Yurtdışından aldığınız telefonu kayıt ettirmek yeterli. Yurtdışından alınan telefon nasıl kaydettirilir yazıma da göz atmayı unutmayın.
Fotoğraf Makinesi ve Objektifler – Dubai
Profesyonel olarak fotoğrafçılıkla uğraşanlar, doların bu kadar artmasıyla çok fazla üzülmüşlerdir. Bu iş ile hobi olarak ilgilenenlere de epey koydu bu mesele. Ama üzülmeyin. Dubai’de tüm teknolojik ürünleri ucuza bulabileceğiniz gibi, fotoğraf makinesi ve objektiflerini de ucuza bulabilirsiniz. Özellikle Nikon’cuysanız ve Nikon hangi ülkede ucuz, diye soruyorsanız. Kimi zaman yarı fiyatına bulmak bile mümkün. Özellikle Ocak ve Şubat aylarında alışveriş festivalleri düzenliyorlar ve bu aylarda çok uygun fiyata denk getirebilirsiniz. Ama “Ben şimdi kalkıp nasıl gideyim?” diyorsanız da üzülmeyin, sizin için uygun fiyatlı fotoğraf makinası önerileri listesini de yaptım.
Bir Sürü Küçük Ama Yararlı Teknolojik Ürün – Tayland
Mesela seyahat tipi saç düzleştirici veya powerbank ve hatta ahşap oyma kiti. Aklınıza gelip gelebilecek her türlü ufak teknolojik ürünü burada bulabilirsiniz; üstelik Tayland elektronik eşya fiyatları o kadar uygun ki, gittiğinizde pek çok garip ürün alacaksınız. Ve inanın pek çoğu hayatınızı kolaylaştıracak, “Ya ne güzel fikirmiş,” aslında diyeceğiniz şeyler. Hatta bir drone’u bile burada oldukça uygun fiyata bulabilirsiniz.
Hadi bakalım bereketli ve uygun fiyatlı alışverişler dilerim! Alışverişe kapılıp gezmeyi de unutmayın!