Yurt dışından telefon alanlar veya almak isteyenler için epey faydalı olacak bir yazı hazırladım. Buyurun yurt dışından gelen telefon nasıl kaydettirilir sorusunun cevabı!
Telefon fiyatlarının araba fiyatlarına yaklaştığı bu birlik ve beraberliğe muhtaç olduğumuz günlerde, yurt dışından telefon almak fena fikir değil gibi. Her ne kadar Dolar ve Euro, TL karşısında çok değerliyse de, ülkemizdeki vergiler sebebiyle yurt dışından telefon almak daha hesaplı hale geliyor. Ancak iş bu telefonu almakla bitmiyor. Memlekete dönüldüğünde bu telefonu kaydettirmeniz, işi resmiyete dökmeniz gerekiyor. Bir nevi bu sizin devlete “Ben bunu aldım kardeşim,” deme şekliniz. Yurt dışından telefon almak isteyenler yazının devamına buyursunlar!
İçindekiler
İnternetten Sipariş Vermenin Tehlikesi
İnternetten telefon siparişi verirseniz eper sıkıntıya girebilirsiniz. Eğer telefon gümrüğe takılırsa, burada ödeyeceğinizden daha fazla vergi ödemek durumunda kalabilirsiniz. Yani aslında yurt dışından telefon siparişi verirseniz, bu size astarı yüzünden pahalıya patlayacaktır.
Yurtdışına Giderek Satın Almak
Anlatacaklarım yurt dışına gidip telefon satın alanlar için. Ya da yurt dışına giden bir arkadaşından, kendisine telefon getirmesini rica edenler için. Yani aslında telefonun biriyle yolculuk yapması gerekiyor.
Pasaport bulun!
Yurt dışından getirdiğiniz telefonu pasaporta kaydettirmeniz gerekiyor. Ancak herhangi bir pasaport olmayacak tabii ki, 120 günden az bir süre önce ülkeye giriş yapmış bir pasaport gerekiyor. Eğer siz yurt dışına çıktıysanız sıkıntı olmayacak tabii ki, kendi pasaportunuzu kullanabilirsiniz. Ancak bir arkadaşınız size telefon getirdiyse ya onun pasaportunu kullanmanız gerekiyor ya da 120 gün kriterine uyan başka bir pasaport bulmanız gerek. Yurt dışından gelen telefon kaydı pasaportsuz olmuyor.
Pasaporta Ait Başka Kayıtlar
Pasaportun 120 gün kriterinden başka bir kriteri daha var: Son iki yıl içerisinde bu pasaporta başka bir telefon kaydettirilmemiş olması gerek. Genelde sıkıntılar yurt dışından gelen telefonu başkasının pasaportuna kaydettirme için çıkıyor: Birinden rica edecekseniz, daha önce almamışsa bile, alma olasılığına karşı kendi hakkını saklı tutmayı tercih edebiliyor o kişi.
Kayıt Harcını Yatırma
Pasaportu bulduktan sonra bir bankaya gidip yurt dışı telefon kayıt harcı için para yatırmanız gerek. Bunu pek çok bankadan halledebilirsiniz, gayet kolay bir işlem. Yalnız unutmayın: Harcı, pasaport sahibi adına yatırmalısınız. 2021 kayıt harcı bedeli ise 2.006,00 TL.
E-Devlet’ten Kayıt Yaptırma
Öncelikle e-devlet şifrenizi bilmeniz gerek. Bunu PTT’ye giderek kolayca edinebilirsiniz. E-devlete girdikten sonra IMEI kaydet sekmesini bulmanız gerek. Burada adımlar gayet basit, merak etmeyin. Sizden herhangi bir belge istenmeyecek. Onlar zaten her şeyi biliyorlar! Sizden sadece bir takım bilgiler istenecek size ve pasaportunuza dair. Tabii eğer başkasının pasaportunu kullanıyorsanız, bu işlemi onun hesabı üzerinden yapmanız gerekecek. Her şey bittikten sonra 1-2 hafta içerisinde kaydınız onaylanacaktır.
Kaç Tane Telefon Getirebiliriz?
Yurt dışından gelirken yanınızda sadece bir tane ambalajlı telefon kutusu olabilir. İki tane varsa, bir tanesini açıp, içine hat takmanız gerekiyor. Bu konuda oldukça ısrarcı ve sıkılar!
Telefon Kaydı Sorgulama
Telefon kaydınızın yapıldığını teyit etmek veya pasaporta kayıtlı başka bir telefon olup olmadığını öğrenmek için yine e-devleti kullanabilirsiniz.
Garanti Meselesi
Bu işin de böyle bir sıkıntısı var. Oldukça hesaplı ve tercih edilen bir yöntem olduğu için, bir kaç yıl önce telefon satıcılarının baskısıyla yeni bir yasa çıkarıldı. Bu yasayla birlikte, yurt dışından gelen telefon garantisi Türkiye’de geçerli olmayacak. Bütün bu süreç için bunu göze almanız gerekiyor!
Umarım hem hayalinizdeki seyahati gerçekleştirirsiniz, hem de istediğiniz telefonu alırsınız. Bol şans!