Okyanuslar heybetiyle şaşırtsın, denizler tuzuyla yaksın, göller doğallıyla büyülesin dedim ve Türkiye’nin en güzel doğal göllerini sizin için bir başlıkta topladım!
Tatillerin ve keşiflerin adresi daha çok denizler ve okyanuslar gibi görünse de hiçbirimiz göl kenarında piknik yapmanın, sessiz ve berrak suların kıyısında yürüyüşe çıkmanın keyfini inkar edemeyiz. Hele bir de ahşap bir evi kondurun o gölün kıyısına ve geceleri yıldızları izlediğinizi hayal edin. İçiniz kıpır kıpır yine, değil mi? O zaman sıradaki doğal göller listem sizin için gelsin!
İçindekiler
Salda Gölü – Burdur
Türkiye’deki şehirleri saymaya kalksanız sıralamada epey gerilerde olur Burdur. Ancak size “Türkiye’nin Maldivleri” dersem de hemen aklınıza gelir; zira, Salda Gölü, Burdur’da. İyi ki orada, iyi ki bizim. Bembeyaz kıyılarda sakince salınan masmavi suyun kenarında kamp kurmayacaksanız da nerede kamp kuracaksınız? Benim de Salda Gölü kıyısında kamp yapma şansım olmuştu. Yaz ayında gitmiş olmama rağmen gecesi epey soğuktu, siz siz olun Salda Gölü’nde kamp yapacaksanız tedbirli gidin.

Karagöl – Artvin
Karadeniz’in yeşili sakin, mavisi hırçındır ama göller söz konusu olduğunda akla ilk gelen bölgemizdir. Karagöl de Türkiye’deki doğal göllerden biri ve güzelliğiyle kendine hayran bırakıyor. Şavşat’a 25 km uzaklıkta bulunan göle giderken çadırınızı ve fotoğraf makinenizi alın, gerisini doğaya bırakın. Kendinizi de tabii. 🙂
Uzungöl- Trabzon
Biraz içimi burkuyor; zira oluşumu doğal olsa da etrafında açılan pansiyonlar, dikilen oteller yüzünden doğallığını her geçen gün kaybediyor. Daha fazla kaybetmeden çantayı sırtınıza takın ve ülkemizdeki doğal güzellikler arasından ilk akla geleni Karadeniz’e gitmişken ziyaret edin.
Abant Gölü – Bolu
İlkbaharda doğanın uyanışını iliklerinize kadar hissettirecek, sonbaharda doğanın bütün renklerini size cömertçe sunacak. Kışların sükuneti ise beyazlar içinde geçecek. Yani, hangi mevsimde giderseniz gidin Türkiye’deki turistik göller arasında neden bu kadar rağbet gördüğünü hemen anlayacaksınız.

Çıldır Gölü – Ardahan
Çıldır Gölü Doğu Anadolu’nun en büyük tatlısu gölü. Balıkçıların balık tuttuğu fotoğraflarıyla pek fazla bilinir. Ancak tatlısuyunda tatlı tatlı yüzmek için yazın gitmeyi isteyebilirsiniz. Sonra da çıkıp göl kenarında tatlı bir piknik yapmak sizi yüklendiğiniz stresten tümüyle arındırmaya yetecektir.
Meke Krater Gölü – Konya
Türkiye’deki göller arasında biraz farklı bir deneyim imkanı sunuyor. Zira gölde hala volkanlardan geriye kalan küller açıkça görülüyor. İsmini bölgede yaşayan bir kuş türünden almış olan gölü her daim ıslak zannetmeyin; yazları zaman zaman kuruduğu oluyor. Ancak her haliyle özellikle fotoğraf tutkunları için harika bir adres oluyor.
Hazar Gölü – Elazığ
Elazığ’a 22 km uzakta bulunan gölün genişliği de 22 km. Yani geniş geniş gezebilirsin. Hüzünlü de bir hikayesi var; aç ve hamile bir kadının onca isteğine rağmen kendisine ekmek vermeyen bir köyün kadının bedduası ile sular altında kaldığı anlatılır. Siz yine de Hazar Gölü’nü bu hikayesiyle değil de güzelliği ile anılarınıza katın.
Van Gölü – Van
Gölü meşhur eden bir canavarın rivayeti oldu ama insanları büyülemesine sebep olan şey güzelliği… Yeşilin kıyısında, heybetli dağların manzarasıyla Van’ın o muhteşem kahvaltısını yaparken zihniniz dinlenecek. Kahvaltının ardından bir de Van Gölü’nde tekne turu yaparsanız değmeyin keyfinize. Etrafında gezilip görülecek yerler olması da cabası.
Van gezi rehberi yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Bafa Gölü – Muğla
Ben Muğla dedim ama aslında Muğla ile Aydın arasında kalıyor. Bir kuş cenneti sayılan Bafa’nın girintili çıkıntılarla dolu kayalık örtüsü sizi şaşırtacak. Doğanın vahşi güzelliği ne demek? İşte bunun cevabını bir bakışta size Bafa Gölü verecek.
Her biri birbirinden doğal ve güzel olan göllerimizden “En’ler Listesi” yaptım ve huzurlarınıza sundum. Sizin yapmanız gereken de gidip keşfetmek. Haydi bakalım, su gibi gidin su gibi gelin! 🙂