Bebekle uzun yolculuk yapacak olan yeni anneler ve babalar için harika öneriler hazırladım.
Yenidoğan olsun, emekleme çağında olsun bebekle uzun yolculuk hiç kolay değildir. Hem kendinizin hem de bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını hesaplamak zorundasınızdır. Gerek güvenlik açısından gerekse konfor açısından bir yetişkinden çok daha detaylı bir hazırlığa ihtiyacı olan bebeğiniz için her şeyi düşündüğünüzden emin olmadan yola çıkmamalısınız. Ruhu gezgin anne ve babaların bebekleri de gezgin ruha sahip olsun diye yardımcı olayım dedim ve sizin için harika bir liste hazırladım.
İçindekiler
- 1 Rutine Dikkat Edin
- 2 Yiyecek Seçimini İyi Yapın
- 3 Yedekleme Yapmayı Unutmayın
- 4 Uçuş Varsa Kulaklara Dikkat
- 5 Rahat Hissetmesini Sağlayın
- 6 Arabadaki Her Şeye Dikkat Edin
- 7 Çok Uzun Süre Yol Almayın
- 8 Gideceğiniz Yeri İyi Araştırın
- 9 Ecza Kutusu Hazırlayın
- 10 Dehidrasyonu Önleyin
- 11 Alerji ve Enfeksiyona Karşı Tetikte Olun
- 12 Gözünüz Arka Koltukta Olsun
- 13 Arka Koltukta Yer Açın
Rutine Dikkat Edin
Evde uyguladığınız düzene yolculukta da sadık kalmaya çalışın. Bebeğinizin sıkıntısınız bir yolculuk geçirmesi için yemek yeme ve uyuma saatlerindeki düzeni korumaya çalışın. Böyle bir anda alışık olduğu rutini bozmamış ve bebeğinizi ekstra yormamış olursunuz.
Yiyecek Seçimini İyi Yapın
Eğer bebeğiniz süt emme yaşını geçirmişse yolculukta bebek yemekleri seçiminizi doğru bir şekilde yapmalısınız. Hem besleyici hem de rahat yiyebileceği türden şeyler tercih edebilirsiniz. Eğer biberon alışkanlığı devam ediyorsa besin değeri yüksek bir meyve ya da sebze suyu karışımı hazırlamanız da size seyahat esnasında yardımcı olabilir.
Yedekleme Yapmayı Unutmayın
Evde değilsiniz. Yol halinde de ne olacağı belli olmaz. Mamasını döker, sütünü püskürtür derken bir anda bebeğiniz üstündeki her şeyi kirletmeyi başarabilir. 6 aylık bebekle araba yolculuğu yapacaksanız kendi valizlerinizin yanına onun da çantasını eklemeyi unutmayın. Seyahat etmek için yola çıkmadan önce yedek kıyafet, temiz biberon almak da bebek bezi almak kadar önemli olacak.
Uçuş Varsa Kulaklara Dikkat
Karayolu değil, havayolu varsa önünüzde birincil dikkat etmeniz gereken şey oluşacak basınç. Uçak kalkarken kulaklarınızda oluşan basıncın aynısı bebeğiniz için de geçerli. Bu yüzden huzursuz olmasını istemiyorsanız onu emzirmeyi deneyebilirsiniz. Çünkü yutkunmak kulaktaki tıkanmayı açmanın bir yoludur ve bebekler de emzirdiğiniz sürece yutkunurlar.
Rahat Hissetmesini Sağlayın
Bebekle yolculuk listesi yapıyorsanız sevdiği oyuncakları da bu listeye eklemeyi unutmayın. Kendini evinde gibi hissetmesi için evde giydirdiğiniz kıyafetleri tercih edin. Böylece yol boyunca evde olduğu hissini taşır ve kendini daha huzurlu hisseder. Siz de bebeğinizle birlikte daha sıkıntısız bir yolculuk geçirmiş olursunuz.
Arabadaki Her Şeye Dikkat Edin
Elbette araba yolculuğunun başlıca şartı bebekler için kullanılan araç koltukları. Onun sayesinde bebeğiniz güvenli bir yolculuk yapacak. Ancak bu kadarı da yeterli değil. Seyir halinde aniden fren yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden özellikle arka camdaki boşluk olmak üzere aracın içinde bebeğinize çarpabilecek, zarar verecebilecek hiçbir eşya bulundurmayın.
Çok Uzun Süre Yol Almayın
1 yaşındaki bebekle uzun yolculuk yapmak gerçekten de uzun bir tecrübe olabilir. 🙂 Çok çabuk enerji toplayabildikleri için sürekli hareket etmek isteyebilirler. Bebeğinizin sıkıldığını gördüğünüz her an duramayabilirsiniz. Ancak yine de belli ve mümkünse periyodik aralıklarla mola vermek onun daha rahat bir yolculuk geçirmesine yardımcı olacaktır; tabii, sizin de…
Gideceğiniz Yeri İyi Araştırın
Konaklama için seçebileceğiniz sayısın otel var ancak bunların hepsi bebekle kalmak için uygun bir konsepte sahip değil. Oyun çağına gelmiş olan bebeklerin oyalanabilmesi ve vakit geçirebilmesi için uygun olan otel ya da pansiyonlardan birini seçtiğinize emin olun. Yoksa her gün kaldığınız yere en yakın çocuk parkına gitmek zorunda kalabilirsiniz. 🙂
Ecza Kutusu Hazırlayın
Çocuğunuz için yapacağınız çantada onun için gerekli her şey yer almalı. Buna bandaj, ilaç, tentürdüyot gibi bazı ecza dolabı malzemeleri de dahil. Başına gelebilecek en ufak bir şeyde anından müdahale etmeniz gerekecektir. Yolculuk sırasında her an bir sağlık merkezi bulamayacağınızı düşünürsek de yanınızda mini bir ecza dolabının olması çok işinize yarayabilir.
Dehidrasyonu Önleyin
Özellikle uçak ya da otobüste bebeğinizin çok fazla su ihtiyacı olabilir. Ancak yolculuk sırasında verilen yiyecek ve içecekler konusunda dikkat etmeniz gerektiği gibi bebeğinizin bunları kabul etmemesi de oldukça yüksek ihtimaldir. Bu yüzden bebeğiniz emzirme dönemindeyse yarım saatlik periyotlarla emzirebilirsiniz. Eğer emmeyi bırakmışsa da yanınızda onun sevdiği bir içeceği bulundurabilirsiniz.
Alerji ve Enfeksiyona Karşı Tetikte Olun
Bebekle uzun yolculuk kadar sorun olan bir diğer noktada yeni bir iklime geçtiği zaman bünyesinin ne tepki vereceğidir. Gideceğiniz yerdeki hava şartlarını ve iklimi biraz araştırmalısınız. Bebeğinizin alerjik bir durumu olması, kolay enfeksiyon kapabilmesi gibi durumlar söz konusu ise yolculuk için gereken önlemi doktorunuza başvururak almalısınız.
Gözünüz Arka Koltukta Olsun
Her ne kadar güvenli koşullarda seyahat ediyor olsa da bebeğinizin güvenliğibi tehdit edecek bir durum aniden de meydana gelebilir. Bu ya da buna benzer durumları önlemek için sürekli olarak onu kontrol edin. Oyuncaklarıyla oynarken, uyurken ya da sakin sakin dışarıyı seyrederken bebeğinizin iyi olduğundan emin olmak için de mümkün mertebe sürücü koltuğunda bulunmayın.
Arka Koltukta Yer Açın
Bebeğiniz çok küçükse sizin kucağınızda yolculuk edecektir. Bu yüzden de yapacağınız en iyi şeylerden biri arabanın arka koltuğunu olabildiğince konforlu hale getirmektir. Bebekle uzun yolculuk yaparken yalnız başınıza yaptığınızdan daha fazla yorulabilirsiniz. Sürekli kucağınızda tutmanız mümkün olmayacağı için zaman zaman onu arabanın koltuğuna yatırabilirsiniz. Bu yüzden arka koltukta mümkün mertebe bebeğinize ait ufak bir çanta dışında eşya bulundurmamaya gayret edin.
Her ne şartta olursa olsun gezginlik onun da ruhunda olsun istiyorsanız bebeğinizle birlikte seyahat etmenizde hiçbir engel yok. Belki biraz yorucu olacaktır ama hayatınızın en güzel yolculuklarından biri de olacaktır. Yeter ki dikkatli ve temkinli olun, yol boyunca size gerekli olacak her şeyi yanınızda bulundurun.
Size ve minik gezginimize iyi yolculuklar dilerim… 🙂