Ülkelere özgü hayvanların sadece habitatlar açısından belirgin olduğunu düşünmeyin; hayvan sembolleri birçok ülkenin milli simgesi olmuş durumda!
Ülkelerin sembolleri yalnızca bayraklardan ibaret değil. Hala binlerce yıl öncesinde dayanan ilkel kabile geleneklerinden arda kalan alışkanlıklarımızın etkisi altında olabiliriz. Kendimizi hayvanlarla özdeşleştirmek bugün modern psikolojinin bile kullandığı bir yöntem olabiliyorken milletlerin iradesi ya da kimliğinin metaforik bir ifadesi olması şaşılacak şey değil. Üstelik bu sembollerin yıllar öncesinden geldiği düşünülürse yadırganacak bir tek yanı da yok. Ben de sizin için yazdım ki hangi millet hangi hayvanda kendinden bir şey bulmuş bilin. 🙂
İçindekiler
İspanya – Boğa
Milletleri temsil eden hayvanlardan bir diğeri de boğa ve tabii ki İspanya’nın simgesi. Zaten Boğa Güreşleri ve adrenalini zirve yaptıran festivalleri ile her zaman bize sembolünün ne olduğunu da hatırlatıyor İspanya. Bu sembolün kabul edilmesinin ardında ise Osborne isimli bir şarap markasının reklam kampanyası yatıyor. Ancak boğa sembolü o kadar benimseniyor ki kültür ve sanat sembolü olarak kabul görüyor.
İngiltere – Aslan
Ülkelerin sembolleri içinde hiç mütevazı davranmayanlardan biri de İngiltere. Aksini beklememiz zaten imkansız İngilizler için. 🙂 Aslında aslan birçok başka devlet tarafından da kullanılmıştır. Ne de olsa ormanların kralındaki gücü herkes kendine yakıştırıyor. Ancak İngiltere o kadar çok kullanmıştır ki en sonunda bu sembol yalnızca onlarla özdeşlemiş oldu.
Türkler – Bozkurt
Malum, özgürlüğümüze düşkün bir milletiz. Tarih boyunca yapılan savaşları ve hatta Türklüğün geldiği konar-göçer geçmişi düşünürsek kimsenin Türkler’i kilit altına alamadığını söylemek yanlış olmaz. Durum böyle olunca da bizim sembolümüz Bozkurt olmuş. Bozkurtların da özgürlüğüne düşkün oluşu ve karakteristiklerinin Türkler ile ortak özellikler taşıması buna sebep olmuş. Öyle ki bir Bozkurt Destanı’mız bile var.
İtalya – İtalyan Kurdu
İtalya’nın hayvan simgesi de kendi topraklarındaki İtalyan Kurdu. Kurt sınıfına ait olan bu hayvanı neden simge olarak seçtiklerine dair çok fazla bilgi olmasa da Keşfegel ekibi olarak kurt familyasından bir hayvanla karşılaşmış olmak bize İtalyanlar ve Türkler arasında görülen benzerlikleri hatırlatmaya yetti.
Rusya – Ayı
Biraz komik göründüğünün farkındayım. Milletçe biraz kaslı kuvvetli olduklarına yorulabilir bu durum tabii ama yine de tek sebebin bu olduğunu düşünmüyorum. Özellikle 2000’den sonra daha çok kabul görmeye başlamış olan bu sembolün ülkenin coğrafi ve fiziksel koşullarıyla da ilişkilendirilmiş olduğu biliniyor. Epey güçlü bir hayvan olan ayının dışında yine kurt da Rusya’nın sembollerinden biri.
Çin – Ejderha
Binlerce yıllık Uzak Doğu kültürünün aslında en bilinen simgelerinden biri de ejderha. Çinliler ile ejderhalar o kadar özdeşleşmiş durumdaki Game of Thrones’un Mother of Dragon’una kadar ejderha denince aklımıza başka bir şey gelmiyordu. Çin’in bu sembolü böylesine benimsemesinin altında yatan sebep ise onu gücün ve bilgeliğin bir simgesi olarak görmesi.
Fransa – Horoz
Ülkelerin sembolleri arasında en çok bilinenlerden biri diğeri de Fransa’nın sembolü olan horoz. Her ne kadar Latince’de horoz anlamına gelen Gallos ile Fransa topraklarının Roma Dönemi’nde Galya diye anılması arasındaki benzerlik olsa da Fransızlar karanlığın üzerine doğan güneşi temsil ettiğini düşünerek horoz sembolünü benimsemişler.
Amerika’nın Kel Kartalı ve Avusturya’nın da kangurusu olduğunu söyleyerek bir yazıyı daha bitiriyorum, Sevgili Gezginler. Artık yolunuz düşerse hangi ülkenin ruhu hangi hayvanda gizli, biliyorsunuz.