Orta Doğu’nun saklı cenneti Ürdün’ü merak edenler ve önyargıları olanlar böyle buyursunlar! Her yönü ile mükemmel bir Ürdün gezi rehberi hazırladım!
Orta Doğu’ya karşı olan önyargımız genel olarak onun güzelliklerini görmemizi engelliyor. Halbuki orada çok güzel ve bir o kadar da güvenli yerler var. Sadece nereler olduğunu bilerek gitmek lazım. Ürdün de bu yerlerden bir tanesi. Tarihiyle olsun, iklimiyle ve insanlarıyla olsun, seyahat edebileceğiniz yerler arasında en değişik – ve huşu vereni – olabilir. Ki, kendileri çok popüler bir turizm ülkesi zaten. Madem öyle, buyursunlar, Ürdün gezilecek yerler ve hakkında daha bir sürü detay burda!
İçindekiler
- 1 Ürdün Nerede?
- 2 Ürdün’de Hangi Diller Konuşulur, Din ve İnanç Nasıldır?
- 3 Ülkenin Nüfusu ve Ekonomisi
- 4 Muazzam Ürdün Tarihi
- 5 Ürdün’ün İklimi Nedir, Ne Zaman Gidilir?
- 6 Burada Hangi Para Geçer?
- 7 Ürdün’e Nasıl Gidilir?
- 8 Nerede Kalınır?
- 9 Ürdün’de Ne Yenir, Ne İçilir
- 10 Ürdün’de Alışveriş
- 11 Ürdün’de Gece Hayatı
- 12 Ürdün’de Gezilecek Yerler
- 13 Amman
Ürdün Nerede?
Tam olarak Orta Doğu’nun bağrında bulunuyor. İsrail’in ve Suriye’nin kapı komşusu. İsrail ile Filistin arasında yaşananların en yakın tanığı. İsrail’in doğudan, Suriye’nin ise güneyden komşusu olmaktadır. Aynı zamanda güneydeki meşhur Akabe Körfezi’ne, az da olsa kıyısı vardır ve Lut Gölü’nün bir bölümü da ülke sınırları içerisinde kalır. Başkenti Amman’dır.

Ürdün’de Hangi Diller Konuşulur, Din ve İnanç Nasıldır?
Ülkenin fotoğrafı dili Arapça’dır. Ancak geride bıraktığımız iki yüzyılda çeşitli kültürlerin etkisi altında kaldığı için, İngilizce ve Fransızca da konuşulan diller arasında bulunmaktadır. Zaten Ürdün insanlarının lehçeleri İngilizce, Fransızca ve Türkçe’den hatrı sayılır miktarda etkilenmiştir.
Resmi din olarak İslam’ı kabul eder. Ülkenin % 92’sinin Müslüman olduğu söylenir. Kalan nüfusunun büyük çoğunluğunu Hıristiyanlar oluşturmakLa beraber, aralarında Bahailik ve Dürzilik takipçileri de vardır.
Ülkenin Nüfusu ve Ekonomisi
Son senelerde Ürdün nüfusu 7 milyonu bulmaktadır. Yoğunluk açısından bir hayli iyi bir sayıdır, zira yüzölçümü, Marmara Bölgesi’nin yüzölçümünde birazcık büyüktür. Şehirleri çok fazla kalabalık değildir.
Tarımın ön plana çıktığı Ürdün ekonomisi, Orta Doğu’nun en kötü ekonomilerinden birisidir. Çoğunlukla dış yardıma muhtaçtır. Aslında, tarımın ortaya çıktığı topraklardan daha fazlasını beklemek gerekir, fakat vakt-i zamanında İsrail, verimli topraklarını işgal ettiği için, tarım da bundan epeyce etkilenmiş.
Bunlarla beraber çok önemli tarihi bölgelere sahip olan Ürdün’ün, tabii ki, en kuvvetli silahlarından birisi de turizmdir. Turizmin ülkeye olan katkısı tarım kadar olmasa da epey fazladır. Gidip gezdiğinizde göreceksiniz, burada el üzerinde tutulacaksınız ve muhtemelen sizi tatmin etmek için her şeyi yapacaklardır.
Muazzam Ürdün Tarihi
Oldukça eskilere giden uygarlık tarihi hemde bir takım tartışmaları da yanı sıra getirmiştir. Yaklaşık olarak 12.000 yıl öncesine ait komünal binalar bulunmuştur ve bunun neticesi olarak Ürdün yerlilerinin, tarımdan önce yerleşik hayata geçtiği teorisi ortaya atılmıştır.
Başka bir araştırma da, tarihteki bilinen ilk amfitiyatronun da M.Ö. 9600 senelerinde burda inşa edildiğini gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında Ürdün tarihi hemde uygarlık tarihi için de çok önemli: Sadece sanatla da değil, ilk buğday tarımının yapıldığı bölgeler de bulunuyor.
Zaman içerisinde bu topraklarda bir çok uygarlık boy göstermiştir. Bunlardan en önemlileri, Asur, Babil, Pers ve Roma’dır. Roma İmparatorluğu’nun dağılmasıyla bu topraklar Araplar’ın eline geçmiştir. Ortaçağ’da düzenlenen Haçlı Seferleri’nin önemli adreslerinden birisidir ancak 16. Yüzyıl’da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın bitmesiyle İngiliz sömürgesi olmaktan çıkıp 1946’da bağımsızlığını ilan etmiştir. Yeri gelmişken belirteyim, burası esasında bir krallıktır ve tam adı Ürdün Haşimi Krallığı’dır.

Ürdün’ün İklimi Nedir, Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz’e yakınlığı nedeniyle ülkenin güneyinde ve kuzeyinde Akdeniz ikliminin bir benzeri görülür. Ancak orta kesimlerde çöl iklimi hakimdir.
Kış ayları yağışlı ama ılımandır. Özellikle Kasım ve Nisan ayları arasındaki dönem, yağış dönemidir. Yağmur seviyorsanız bu ayları tercih edebilirsiniz, ancak devamlı oraya buraya gitmeniz gerekeceği için bu biraz sıkıntılı olabilir.
Yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer. Yazın sıcaklıkların 50 dereceyi bulduğu görülmüştür. Ancak rutubet oranı düşük olduğu için, bu sıcaklık sizi bunaltmaz. Ama epey bir susarsınız! Bu anlamda yaz mevsiminde Ürdün’ü ziyaret etmek bir hayli enteresan bir deneyimdir. Ama tabii, biraz rahatlık arıyorsanız, ilkbahar sonu ya da sonbahar başında daha rahat edersiniz diye düşünüyorum.
Burada Hangi Para Geçer?
Gelelim efendim en mühim konulardan birine. Ürdün’de ne kadar harcayıp döneceğiz? Ürdün’ün para birimi Ürdün Dinarı’dır. Siz ekonomisine kötü dediğime bakmayın. 1 Ürdün Dinarı’na sahip olmak için yaklaşık 6 buçuk Türk Lirası’nı gözden çıkarmanız gerekmektedir. Evet, Euro’dan daha pahalı!
Ürdün’e Nasıl Gidilir?
Ürdün’e Türkiye’den gitmek gayet kolay. Direkt uçuş bulunmakta. Gün içerisinde 2-3 uçuş bulabileceğiniz gibi, haftanın 3-4 günü uçuş vardır. Bu uçuşlar Amman ve Akabe’ye düzenlenmektedir. Yaklaşık olarak 2 saat sürüyorlar. Havaalanına geldikten sonra şehir merkezine ulaşmak için ister toplu taşımayla ya da ister taksiyle, yaklaşık bir 45 dakikalık daha yolculuk yapacaksınız.
Nerede Kalınır?
Gelelim Ürdün’de nerde kalınır konusuna. Size Akabe ve Amman’ı anlatacağım.
Amman’da hayat biraz pahalı. Ancak her cebe ve keyfe uygun otel bulmak mümkün. Bir kere rezervasyonunuzu daha önce yaptırmanızı öneri ederiz, zira oteller çabucak doluyorlar. Özellikle tur şirketleri çoğu oteli kapatıyor. Ama bu sizi yıldırmasın. Eğer, ben az para vereceğim, hostel de olur, diyorsanız, geceliği 20 dolara hostel bulmanız mümkün. Eğer oda dilerseniz, onlar da 50 dolar dolayında. Beş yıldızlı lüks bir otelde kalayım, keyif yapayım diyorsanız da gecelik en az 100 doları gözden çıkaracaksınız.
Akabe’de de durum farklı değil. Otellerin gecelik fiyatları 300 – 500 TL arasında. Bunlar bahsettiğimiz orta seviyede oteller. Daha lüks otellerde kalmak dilerseniz de, gecelik 1000 – 1.500 TL ödemeyi kabul etmeniz gerekmektedir.
Her iki şehir için de, toplu taşıma araçlarına yakın olmaya dikkat edin. Zira gezmeniz gerekli olan yerler şehir içinde olduğu kadar, şehir dışında. Gününüzün önemli bir kısmını ulaşıma ulaşmak için harcamayın. Enerjinizi saklayın!

Ürdün’de Ne Yenir, Ne İçilir
Ürdün mutfağı gerçekten övülesi bir mutfak. Ürdün meşhur yemekleri say say bitmeyen bir ülke. Bize de yakın bir mutfakları vardır ama enteresan bir biçimde bir o kadar da farklıdır. Fattoush salatası bir hayli popüler bir yiyecektir, domates, marul, pide, salatalık ve sumak karıştırılarak hazırlanır. Pirinç önemli bir gıda olduğundan maklubesi de güzeldir buranın. Et olarak kuzu ve tavuk eti kullanılır çoğu zaman. Kuzu tandırları vardır ki, dillere destandır. Çölün sıcağında, yerin altında pişirilir. Kuzu etinden yapılan, pilavla beraber servis edilen ve tek elle yenilen mansaf da önerilerim arasında.
Ülkede en çok çay tüketilir. Yanı sıra, sıcaklara çok iyi gelen bir de içecekleri vardır: Naneli limonata. Çok iyi yaparlar ve sıcağın altında onu içtiniz mi mest olursunuz.
Ürdün’de Alışveriş
Ürdün’ün pahalı bir ülke olduğunu söyledim. Ancak tabii ki, her yer gibi buranın da cep dostu bölgeleri var, yalnızca araştırmanız gerekmektedir.
Ürdün’ün en meşhur malzemesi sabun ve bakım ürünleridir. Lut Gölü’nün zengin mineralleri ve tuzlarıyla beraber bu sabunlar cildinize çok iyi gelecektir. Sıcaklar için de iyi bir serinleme aracıdır. Ürdün’den hediyelik ne alınır, diye soranlara duyurulur.
Tabii ki el sanatları da bir hayli gelişmiştir burda. Birçok topraktan yapılmış ürün bulabilirsiniz. Yanı sıra yağlı boya tabloları da çok iyidir.
Ürdün’de Gece Hayatı
Tabii ki her baskının bir kırılma noktası vardır. Amman ve Akabe gece hayatı açısından bir hayli zengin şehirlerdir. Dilediğinizi bulabilirsiniz. İsterseniz çayınızı nargilenizi içip sohbet edin, dilerseniz bir bar ya da gece kulübü bulun ve çılgınca dans edin, karar sizin!
Ürdün’de Gezilecek Yerler
Gelelim en sevilen bölüme. Bakalım Ürdün’de sizi neler bekliyor!
Petra
Dünya üstünde görebileceğiniz en güzel yerler arasında Ürdün Petra yer almakta. Burası esasında bir antik kent, Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında kalıyor. M.Ö. 400 ile M.S. 106 seneler arasında Nebati Krallığı’nın başkentiydi burası. Kayaların renginden dolayı Rose City de denir. Burada kireç taşına oyulmuş amfi tiyatrolar, evler ve mezarlar bulabilirsiniz. Ürdün’e sırf Petra gezisi için gelenler bile var.
Lut Gölü
Lut Gölü, dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür. Bu yüzden içerisine girdiğinizde sizin pek bir şey yapmanıza gerek yok, yoğunluğu yüzünden o zaten sizi kaldıracaktır. Bundan dolayı Ölüdeniz de derler buraya. Göle Lut ismini verense, Hz. Lut’un peygamber olarak gönderildiği Lut Kavmi’nin yaşadığı Sodom ve Gomore şehirlerinin bu gölün altında kaldığına dair inançtır.
Ram Vadisi
Ay Vadisi olarak da bilinir. Ürdün’deki en büyük – ve muhtemelen en güzel – vadidir. Tarih öncesi çağlardan beri bir çok kültüre ev sahipliği yapmış bir yerdir burası. Boşuna demiyorum Ürdün medeniyetin beşiği diye. Burada bir sürü kaya fotoğrafları, duvar yazıları ve tapınaklar görebilirsiniz. Kendileri hemde UNESCO dünya mirası listesindedir.
Akabe
Gelelim başka bir önemli bir şehre. Akabe’de gezilecek yerler arasında direk olarak şehrin kendini sayabilirim. Kimi noktalarında tarihi ve yerel dokusunu çok güzel korumuş bir şehir. Binbir gece masallarından fırlamış gibi hissedebilirsiniz kendinizi. Burası bir vakitler hacca giden hacıların da buluşma noktasıymış.
Ürdün Arkeoloji Müzesi
Ürdün tarihi yerler say say bitmez. Siz oraları yine gezin ama yolunuzu muhakkak bu müzeye düşürün. Ürdün’ün tarihini kronolojik olarak burda bulabilirsiniz. Kültüründen önemli parçaları, eşyaları görebilirsiniz. Unutmayın: Bunlar yalnızca Ürdün’e değil, bütün bir insanlık tarihine de ait olan eşyalar.
Amman
Başkent Amman’da gezilecek yerler çok fazla. Burası dünyanın hala yaşamakta olan en eski şehirleri arasında geliyor. Coğrafyasından tutun da, tarihi yapılarına, sanat evlerine ve müzelere kadar, Ürdün ile alakalı bir çok bilgiyi bu şehirde bulabilirsiniz.

Kasr Amra
Yani Amra Kalesi. Amman’ın güney doğusunda bulunmaktadır. Çöl kalelerinden bu güne kalmış bir kaledir. Bir vakitler, çölden geçen kervan yollarının güvenliği için bu kaleler inşa edilmiş. Kasr Amra’nın duvarlarında Emevilerden kalma pek çok duvar fotoğrafı görebilirsiniz. Bu fotoğraflar hemde o zamanki Müslümanlık anlayışla bugünkü karşılaştırmaya da imkan veriyor.
Nibu Dağı
Amman’dan Petraya giderken görebilirsiniz bu dağı. Ürdün tarihi yerler arasında en meşhuru. Zira burası Hz. Musa’nın vaat edilmiş toprakları gördüğü, öldüğü ve defnedildiği yer olarak nitelendirilir.
Artemis Tapınağı
Burası Jerash şehrinde Romalılara ait bir tapınak. Yaklaşık 2.000 sene önce yapımı tamamlanmış. Tapınağın yalnızca 11 – 12 sütunu duruyor ve bu nedenle de harabe gibi görünüyor ama olsun. Kendisi hemde kültürün nasıl yayılabildiğinin de çok güzel bir örneği. Orta Doğu’da bir Artemis Tapınağı!
Ürdün hakkında artık bir çok bilgiye sahipsiniz. Hem okuyan, hem de gezen en çok bilir deyip iyi yolculuklar dilerim!