Hakkında hem çok şey hem de az şey bildiğimiz Malezya’yı merak edenleri bu tarafa alayım! Sizin için hazırladığım Malezya gezi rehberi yazısını okuduktan sonra hakkında her şeyi bileceksiniz!
Güneydoğu Asya’nın önemli tatil ve ekonomi merkezlerinden biri olan Malezya, hakkında daha fazla konuşulmayı kesinlikle hak ediyor. Gerek doğası olsun, gerekse de şehir hayatında sunduğu imkanlar, özellikle fiyat performans anlamında oldukça tatmin edici. Ciddi anlamda, tek sıkıntısı bize oldukça uzak olan bir ülkeden bahsediyorum burada. Ben Malezya’yı oldukça merak ettim ve tanıdıkça merakımın boşa çıkmadığını gördüm. Bir de size anlatayım bakalım, siz neler düşüneceksiniz. Buyursunlar, Malezya hakkında bilgi bulabileceğiniz Malezya gezi yazısı!
İçindekiler
- 1 Malezya Nerede?
- 2 Kısa Malezya Tarihi
- 3 Malezya’da Kimler Yaşıyor?
- 4 Malezya Ekonomisi
- 5 Malezya’ya Nasıl Gidilir?
- 6 Malezya’da Hava Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?
- 7 Malezya’da Toplu Taşıma
- 8 Malezya’da Nerede Kalınır?
- 9 Malezya’da Ne Yenir?
- 10 Malezya’dan Ne Alınır?
- 11 Malezya Gece Hayatı
- 12 Malezya Festivalleri
- 13 Malezya’da Gezilecek Yerler
Malezya Nerede?
Çin’den biraz aşağı indiğinizde, Tayland’ı geçip de Avusturalya’ya gelmeden hemen önce bir yarımada var. Malezya işte bu yarımadada. Andaman Denizi ile Tayland Körfezi’nin arasında.
Kısa Malezya Tarihi
15. Yüzyıl’a kadar kendi halinde takılıyor Malezya. Buralarda çeşitli krallıklar var ve bir ona bir buna giriyor. 15. Yüzyıl’da İslam bu taraflara geliyor ve Malezya’ya yayılıyor. 16. Yüzyıl’da ise buralar da sömürgeciliğe kurban gidiyor ve yaklaşık 400 sene kendine gelemiyor. 16. Yüzyıl’da bölgeye gelen Portekizliler, Malakka’yı ele geçiriyorlar. Daha sonra Hollandalılar geliyor ve uzun süre Portekizlilerle çekişiyorlar. Nihayetinde İngilizler geliyor ve bölgeye egemen oluyorlar. Uzun süre sömürge olarak kalan bu topraklar, 2. Dünya Savaşı sonrasında da İngiliz egemenliğinde kalıyor ve nihayetinde yine İngilizler’in desteğiyle 1963’te bağımsızlığını kazanıyor.
Malezya’da Kimler Yaşıyor?
Malezya yüzölçümü 330 bin kilometre civarında. Bu da Türkiye’nin neredeyse yarısı kadar ediyor. Malezya nüfusu ise bu orana sadık kalmış. Yaklaşık olarak 33 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun çoğunluğu ise başkent Kuala Lumpur’da bulunuyor.
Çoğu yerde Malezya dini İslam olarak geçse de, çoğu Müslüman ülkenin aksine, nüfusun sadece %61’i Müslüman. İslam’ı Budizm ve Hristiyanlık takip ediyor. Hatta işin ilginç yanı, yaklaşık 400 yıllık bir sömürge geçmişi bulunmasına karşın, emsallerinin aksine, Hristiyan nüfusu sadece %10. Yani aslında oldukça melez ve belli ki çok kültürlü bir ülke Malezya. Sömürge zamanı bile, kültürlerini nispeten korumayı başarmışlar.
Malezya’da resmi dil Malayca’dır. Fakat sömürge yıllarından kalma bir alışkanlık olarak halkın neredeyse tamamı İngilizce konuşabilmektedir. Bununla birlikte yakın ilişkilerinden dolayı Arapça, Çince ve Tamilce de sıklıkla görülen dillerdendir.
Malezya Ekonomisi
Malezya’da oldukça kuvvetli bir tarım vardır. İhraç ettiği ürünler arasında hatrı sayılır miktarda kauçuk, pirinç, çay, hindistancevizi, muz ve patates gibi tarım ürünleri bulunur. Bununla birlikte maden zengini bir ülkedir de. Bu zenginlikleri onlara dengeli bir ekonomi olarak geri dönüyor. Güneydoğu Asya’nın kalkınma oranı en yüksek ekonomilerinden bir tanesi kendileri. Enflasyon oranı da çok düşük zaten. Kendi kendilerine epeyce yetiyorlar. Fakat bolca sanayi ürünü ithal ediyorlar: Makine ve kimyevi maddeler gibi. Bunlarla birlikte balıkçılık ve turizm de, Malezya için önemli geçim kaynakları arasındadır.
Malezya para birimi olarak Malezya Ringgiti kullanılıyor. 1 MR yaklaşık olarak 2 TL’ye denk geliyor.
Malezya’ya Nasıl Gidilir?
Aslında çok da zor bir mesele değil. İstanbul’dan Malezya’ya uçan pek çok havayolu şirketi bulmak mümkün. Üstelik Malezya çok büyük bir ülke olmayıp da çok fazla havayoluna sahip olduğu için bu iş daha da kolaylaşıyor. Biraz cep yakabilir sadece. Yıl genelinde turist aldığı için yalnızca belli zamanlarda biletler ucuzlayabiliyor. Çoğunlukla Malezya uçak bileti fiyatları 4.500 – 5.000 TL arasında değişiyor. Fiyatı düşürmenin iki yolu var: Sezon dışı gitmek veya erken rezervasyon.
Malezya’da Hava Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?
Malezya iklimi ekvatoral iklime sahiptir. Bu yüzden ocak ve mayıs aylarında bolca muson yağmurları gözüküyor. Bu yağmurlar sonucunda nem miktarı oldukça artar. Bu korkutucu bir şey değil. Bu sebeple tropikal ormanlar da oluşur ve nemin büyük bir kısmını düzenleyerek bunaltıcı olmayan bir iklim sunar. Ülkenin yıllık sıcaklık ortalaması çoğunlukla değişmiyor. Yıl boyunca 20 – 40 derece arasını görebiliyorsunuz. Bunların dışında farklı bir sıcaklık ölçüldüğü nadirdir.
Malezya ziyaret etmek için aslında her zaman çok güzel. Temmuz – Ağustos ayları bolca turist aldığı için, pek çok etkinlik bulmak mümkün. Her ne kadar muson yağmurlarının olduğu aylar korkutucu olsa da, Aralık – Şubat arası, Çin yeniyılı kutlamaları nedeniyle bolca turist alır. Ancak yağmurlara kesinlikle hazırlıklı gidin. Öyle böyle yağmıyorlar!
Malezya’da Toplu Taşıma
Bu konuda çok sıkıntı çekmezsiniz. Şehirleri çok büyük olmadığı için yürüyerek bile gezebilirsiniz. Şehir içinde taksileri veya otobüsleri kullanabilirsiniz. Bazı şehirlerde demiryolu da önemli bir tercih oluyor. Başka bir şehre yolculuk yapmak için de elinizde iki yol var: Demiryolu ve karayolu. Tabii ki demiryolunu öneriyoruz. Hatta bazen denizyoluyla da ulaşım bulabilirsiniz, ki o zaman ballı lokma oluyor. Zaten Malezya hem anakaraya hem de adaya yayılmış bir ülke olduğu için, denizyolu bazen kaçınılmaz olabiliyor.
Malezya’da Nerede Kalınır?
Malezya konaklama açısından oldukça güzel fırsatlar sunmakta. Örneğin başkent Kuala Lumpur’da çok yüksek olmayan fiyatlara Sheraton gibi kaliteli bir otelde konaklanabiliyor. Aradığınız her türlü özelliği sunan oteller bunlar. Kahvaltı bile veriyorlar. Etrafındaki ülkelere göre oldukça uygun fiyatlar. Mesela, hemen güneyden komşusu olan Singapur’da otel fiyatları oldukça yüksek.
Malezya’da Ne Yenir?
Gelelim Malezya mutfağına. Ülkede çok farklı etnik gruplar ve kültürler olduğu için mutfağı da çok zengin. Size pek çok farklı yemeği sunabiliyor. Bir kere yukarıda saydığım tarım ürünleriyle yapılan yemekleri mutlaka yiyin. Örneğin pirinci çok iyidir. Pilav deyip geçmeyin, hem pilavları hem de pirinçle yaptıkları her şey çok güzel. Biraz daha sofistike bir yemek arıyorsanız size satay diyebilirim. Bize oldukça yakın bir yemek: Mangalda şişle pişirilen et.
Eriştenin içine midye olsun, karides ve soya filizi olsun, pek çok yiyeceğin konulmasıyla yapılan, ülkenin en popüler yemeklerinden biri olan char kway teow var.
Deniz ürünleri oldukça güzeldir: Balıklar, karidesler, midyeler. Zaten bunları pek çok yemekte bulabilirsiniz.
Egzotik meyveleri de efsanedir. Renk renk meyve severler için cennet kıvamında: Mango, karambola, misket limonu, karpuz ve ananası.
Malezya’dan Ne Alınır?
Elektronik eşya düşkünüyseniz, Malezya size çok acayip fırsatlar sunacaktır. Pek çok ülkeye kıyasla oldukça ucuzdur buradaki elektronik eşyalar. Malezya’da alışveriş için daha yerel ürünler arıyorsanız, size kalaydan yapılan her türlü ürünü gösterebiliriz. Malezya zaten dünya kalay üretiminde birinci sırada. Kalaydan birçok hediyelik eşya yapıyorlar ve kaliteli yapıyorlar. Ülkenin en önemli el ürünü ise batik adından bir ürün. Boyalı suya kumaşı batırıyorlar ve daha sonra onu süslüyorlar. Neredeyse her yer batik bulabilirsiniz.
Malezya Gece Hayatı
Malezya uyumayan bir ülke. Tamam tamam, biraz abartmış olabilirim. Ama en azından başkent Kuala Lumpur uyumuyor! Çok aktif ve çılgın bir gece hayatı var. Aradığınız her türlü eğlenceyi burada bulabilirsiniz. Hem de her türlü! Hava karardıktan sonra ilk durağınız bir bar olabilir. Cebinize ve ihtiyacınıza göre pek çok bar var burada. Üstelik fiyatları da oldukça makul. Daha sonra, eğer yeterince yorulmazsanız, dilediğiniz bir gece kulübünü seçebilirsiniz. Hem müzik hem de eğlence ihtiyacınıza göre bir yer bulacaksınızdır. Gece kulüplerinin çoğu da sabaha kadar açıktır. Bakalım enerjiniz yetecek mi?
Malezya Festivalleri
- Çin Yeni Yılı: Her yıl şubat ayında kutlanır. Yaklaşık 15 gün sürer kutlamalar. Onlar için önemli bir bayramdır. Aile ziyaretleri yapılır, kültürel aktiviteler düzenlenir. Caddeler geçit törenleri yapılır. Bu törenlerde aslan ve ejderha kuklaları görebilir, dansçıları izleyebilirsiniz.
- Buda’nın Doğumu: Mayıs ayı Buda için önemli bir ay. Ülkede çok fazla Budist bulunduğu için, mayıs ayı boyunca Buda’nın doğumu, aydınlanması ve ölümü kutlanır. Hem popüler hem de kültürel pek çok etkinliğe denk gelebilirsiniz.
- Malezya Grand Prix: Formula 1’in en önemli ayaklarından biri de Malezya’da düzenlenir. Oldukça çekişmeli ve keyifli bir parkurdur. Mart sonu – nisan başı gibi düzenlenir. Yolunuz düşerse uğrayın derim.
- Uluslararası Gurme Festivali: Çok kültürlü mutfağı olan bir ülkeden tabii ki beklenirdi! Her yıl ekim ayında muazzam bir gurme festivali düzenleniyor. Yeme içme severler için müthiş bir fırsat. Özellikle Asya’da neler olduğuna dair pek çok fikriniz olabilir.
Malezya’da Gezilecek Yerler
Petronas İkiz Kuleleri
Malezya’nın, özellikle de Kuala Lumpur’un alamet-i farikası. 88 katlı bu gökdelenler 450 küsür metre uzunluğunda ve alanındaki en uzun gökdelenler arasında. 2004 yılında inşa edilmiş ve içerisinde pek çok alışveriş merkezi ve ofis bulunuyor. AVM sevenler özellikle gitsin derim. Malezya insanları hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenler kesinlikle gitsin. Şehir hayatından çok da haz etmeyenler yine de şöyle bir dışarıdan ihtişamına baksın.
Kota Kinabalu
Burası, Kinabalu’nun yanı başında pek tatlı ve muhteşem bir sahil şehri. Malezya turistik yerler arasında en önemlilerinden bir tanesi. Deniz tatili için burayı tercih edebilirsiniz. Denizi ve kumsallarını saymıyorum bile. Doğrudan sıra sıra dizilmiş, müthiş deniz ürünleri satan restoranlara odaklanıyorum. Eğer burayı tercih ederseniz, sağlam bir deniz – ve yemek – tatili yapmış olacaksınız.
Kinabalu Dağı
Doğa severler için buyurun size Malezya doğası. Dağın figürü Malezya bayrağında bile kendine yer bulmuş. Ülkenin ada kısmının kuzeydoğu ucunda yer almakta. Özellikle tırmanışçılar için çok önemli bir nokta olsa da, her daim doğa yürüşü severlere kapısı açık bir yer.
Kek Lok Si
Burası oldukça ihtişamlı bir tapınak. Penang Eyaleti’nde bulunuyor. Çok önemli ve oldukça meşhur Budist ibadethanelerinden bir tanesi. Hatta Güneydoğu Asyalı Budistler için önemli bir hac merkezi ve her yıl binlerce turist ve inanan burayı ziyarete geliyor.
Malezya İslam Eserleri Müzesi
Kuala Lumpur’da, Malezya’nın İslam geçmişini gözler önüne seren önemli bir müze. Yaklaşık olarak 7 bin tane eser var burada. Kur’an ve el yazmaları galerisi, İslam mimarisi galerisi bulunmakta. Hint, Çin, Antik Malay, Osmanlı ve Suriye ile ilgili eserleri de burada bulabilirsiniz.
Malezya hakkında pek çok bilgiye artık sahipsiniz! Mutlu yolculuklar!