İyice bastıran sıcaklar bizleri kıyı şehirlerine halk plajı olan yerlere yönlendiriyor. Ege’nin incisi İzmir, her yaz olduğu gibi bu yaz da Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından tatilcileri ağırlıyor. Masmavi ışıltılar saçan denizi, içinizi ısıtan güneşi ve cıvıl cıvıl sahilleriyle cezbediyor. Yeri geliyor huzur istiyorsunuz, yeri geliyor eğlenmek ve bazen de sadece güneşlenmek. İsteğinize göre plajlar sıralanmış sizi bekliyor. Yapmanız gereken şu an ofisinizde, evinizde ya da bir kafede otururken yazıyı okumaya devam etmeniz. Güzel ve az bütçeli bir seyahat planıyla bütün senenin yorgunluğunu üstünüzden atabilirsiniz.
Ücretsiz plajlarla güzel bir tatil deneyimi yaşayacağınızı göstermek için en güzel 10 ücretsiz plajı sizin için bir araya topladım. Eğer seyahat etmeyi seviyorsanız ancak çok pahalı geliyorsa yazmış olduğum plajlara bir göz atmanızı öneririm. Aynı zamanda plajların yakınlarında ücretsiz olarak gezebileceğiniz pek çok mekân da bulunuyor.
Sizin için bir araya getirdiğim İzmir ücretsiz halk plajları listesine buyurun.
İçindekiler
Ilıca Halk Plajı – Çeşme
Eğer küçük çocuklu bir aileyseniz tam da size göre olan Ilıca halk plajı, ince bembeyaz kumlarıyla deniz eğlencenize tat katacak. Kıyıdan 100 metre ileride bile derinleşmeyen denizi termal kaynağa yakın olduğu için ılık ve şifalıdır. Termal kaynağın içerisinde bulunan bazı bileşenlerin cilt hastalıkları, romatizma, raşitizm, gut gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Pek çok insan hem yurt içinden hem de yurt dışından rahatlamak ve denizin şifasından yararlanmak için bu plaja geliyor. Ilıca tercihiniz değilse bile şifalı denizi için gitmeye değer bir yerdir. Bütün İzmir plaj önerileri içerisinde Ilıca kesinlikle yer almalı.

Çiftlikköy Plajı – Çeşme
Sörf yapmak isteyenler en ideal ve ücretsiz plaj olan Çiftlikköy plajına buyursunlar. Oldukça sakin olan sahili kumludur ve kafanızı dinlemek için idealdir. Denizi genel olarak sığ olsa da bazı kısımlarda derinleşmektedir. Ayrıca soyunma kabinleri, tuvaleti ve 10 TL gibi bir fiyata şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz yerleri de mevcuttur. Gelmişken Çiftlikköy’ün tarihi güzelliklerini de görmeden ayrılmayın derim.
Boyalık Halk Plajı – Çeşme
Uzunluğu ve kumlu yapısıyla tıpkı Ilıca plajı gibidir. Ilıca plajından farkı termal bir kaynağının olmamasıdır. Turkuaz denizi berrak ve tertemiz olup yavru balıklar ve deniz atlarıyla beraber yüzebilirsiniz. Sığ suları sayesinde çocuklarınız oynarken gönül rahatlığıyla sahilden onları seyredebilirsiniz. Kamp yapmayı da seviyorsanız bu güzel plajı tercih edebilirsiniz ancak yaz sezonunda yer bulmanız zor olabilir. Plaj içerisinde bulunan tesislerden de şezlong ve şemsiye dahil ortalama plaj ücreti 30-40 TL’ye denk gelecek şekilde yararlanabilirsiniz. Plajın güzel ayrıcalıklarından biri de işletmelerden bazılarının su sporları hizmeti vermesidir.

Azmak Plajı – Çeşme
Ovacık köyüne bağlı Azmak Plajı genelde günübirlikçilerin geldiği ücretsiz halk plajıdır. Etrafında büfe, market gibi ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir yer yok o yüzden giderken hazırlıklı gitmenizde fayda var. Çakıllı başlayan plajı denize yaklaştıkça kumlu olmaktadır. Altın kumları güneşi direkt yansıttığından bronz ten isteyenler bol bol güneş alacaklardır. Pırıl pırıl denizinde balıkları çok net görebilirsiniz. Eğer hizmet almak istiyorsanız Before Sunset Beach isimli işletmeye girişi 200 TL ve 300 TL harcama koşulu ile gidebilirsiniz. Ama ücretsiz plajlardan bahsetmişken ne gereği var bu kadar para vermeye, bence yiyeceklerinizi yanınızda götürebilirsiniz.
Şifne Plajı – Çeşme
İzmir Çeşme halk plajı sıralamasında yer alan bir diğer plaj Şifne. Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği içinizi huzurla dolduran Şifne plajı şifalı termal suyuyla da ruhunuzu dinlendirecek. Ücretsiz plajın yanı sıra burada pek çok tesis de bulunuyor. Tesislerin ortalama plaj ücretleri kişi başı 70-100 TL arasında değişiyor. Bazı işletmelerde bulunan çamur banyoları sayesinde cildinizi yenileyecek ve toksinlerinizden arınacaksınız. Hem eğlence mekanları hem otelleri hem de restoranlarıyla insanları büyüleyen Şifne plajına sadece şemsiyeniz ve havlunuzu alarak çarşaf gibi serilmiş masmavi sulara kendinizi bırakabilirsiniz.

Şakran Halk Plajı – Aliağa
Ücretsiz plajlar arasında olan bir diğeri ise kendinizi sürekli bırakmak isteyeceğiniz serin ve tertemiz sularıyla Şakran plajı. Aileler ve yüzme bilmeyenler için ideal sığ bir denize sahiptir. Kumlu bir sahile sahip olsa da denizin giriş kısmı taşlıdır. Denizle güneşin uyumu gününüzü renklerle bütünleştirecek. Kafanızı dinlemek, şehrin gürültüsünden biraz olsun kaçmak istiyorsanız Şakran plajı sizin için mükemmel bir seçim olacaktır. Plajda ortalama 8 TL gibi bir fiyata şezlong kiralayabilirsiniz. Ayrıca tuvaleti ve yakınında bakkal da bulunmaktadır. Eğer yolunuz düşerse incir yemeden gitmeyiniz.
Çandarlı Halk Plajı – Dikili
Mavi bayrağa sahip ücretsiz cennet gibi bir plajdır. Eğer sahil kasabası gibi yerleri seviyorsanız buraya bayılacaksınız. Sığ denizi yine aileler ve yüzmek için idealdir. İri kumlu sahilinde güneşlenmenin keyfini çıkarıp tertemiz soğuk denizinde balıklarla yüzüp serinleyebilirsiniz. Çevrede karnınızı doyurabileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. 10 TL gibi bir ücretle de şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Ayrıca çok uzakta bulunmayan Bademli Köyü’nü ziyaret edip sıcaklarda içinizi serinleten koruk şerbetini de tatmalısınız.

Çark Plajı – Alaçatı
Her yıl yerli ve yabancı özellikle sörf tutkunlarının gözde mekânı ve Çeşme’nin en ünlü plajı olan Çark Plajı ücretsiz plajlar arasındadır. 4 mevsim aldığı rüzgâr ve tokat gibi çarpan dalgalarına sörf yapmayı sevenler bayılıyor. Mavinin bütün tonlarının bezendiği berrak ve sığ bir denizi vardır. Beyaz ince kumlu sahilinde uzanıp koyunda sörf yapanları seyredebilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Sizlere huzuru ve eğlenceli beraber yaşatacak geniş bir çevreye sahiptir. Eğer dinlenmek için değil eğlenmek için geldiyseniz sörf okuluna yazılabilir ya da ortalama plaj ücreti 100 TL olan eğlence mekanlarına giriş yapabilirsiniz.
Altınkum Halk Plajı – Çeşme
Çeşme’nin en batısında yer alan bu plaj adını güzel altın kumlarından almıştır. Ücretsiz plajın yanında pek çok ücretli eğlence yerleri de mevcuttur. Sakız Ada’sını manzaranıza katarak sakin bir gün geçirebilirsiniz. Bulutlarda gezindiğinizi hissettirecek kumsalı ve ılık ılık kıyıya vuran deniziyle içiniz huzur dolup taşacak. Etrafta 15 TL’ye şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Yakınlarda bulunan Kösem Zeytinyağı Müzesi ve Çeşme Kalesi de gezebileceğiniz güzel yerlerdendir. Çeşme Kalesi’nin yakınlarında bulunan Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan 45 odalı bir kervansaray günümüzde otel olarak kullanılmaktadır. Eğer tarihi mekanlardan hoşlanıyorsanız konaklama için güzel bir tercih olabilir. İzmir halk plajı listesinde Altınkum plajına da değindiğimize göre gelelim son plajımıza.
Pırlanta Plajı – Çeşme
Kamp severler ve sörfçülerin uğrak mekanlarından biri ve ücretsiz plajdır. Plaj Çiftlikköy’de bulunmaktadır ve Altınkum plajı ile karıştırılmaktadır. Çiftlikköy’ü geçip sağ taraftan aşağı indiğinizde plajı rahatlıkla bulabilirsiniz. Denizi berrak ve tertemiz olduğu zamanlarda görmek isterseniz Mayıs ve Eylül aylarında gelmelisiniz. Tatil dönemlerinde aşırı kalabalık olduğundan haliyle deniz kirlenmektedir. İncecik kumlarla kaplı sahili ve deniz kabuklarının ortama kattığı neşeyle cennetin dile gelmiş halidir. Deniz seviyesi sığ olduğundan çocuklar ve yeni yüzme öğrenenler için oldukça idealdir. Kitesurf ve Windsurf gibi sporlara uygun rüzgâr ve dalgayı bünyesinde bulunduran plaj meraklılarını beklemektedir. Çevrede bu sporların eğitimlerini alabileceğiniz yerler de mevcuttur.

İzmir’de halk plajları listesinin sonuna geldik. Listeden seçin, planınızı yapın ve gidin, gitmişken beni anmayı da unutmayın. Yorum yazarsanız sevinirim.