Batının incisi İzmir’i merak edenler ve hala görmeyenler buyrun böyle gelin, sizin için İzmir’e dair her şeyi bulabileceğiniz eksiksiz bir İzmir gezi rehberi hazırladım!
İzmir hakkında kimi iyi, kimi de kötü konuşuyor ama elbet herkesin bir fikri var! Gerek insanıyla, gerekse doğal ve tarihi güzellikleriyle Türkiye’nin epey önemli şehirlerinden bir tanesi İzmir. Zaten Ege’nin de önemli bir bölgesinde kaldığı için, her köşesinden antik eserler fışkırıyor. Ben de dedim ki, madem öyle, şöyle güzel bir İzmir rehberi hazırlayayım da, okurlarım İzmir gezi programı hazırlarken rahat etsinler! Buyurun bakalım, iyisiyle kötüsüyle batının ortanca çocuğu İzmir!
İçindekiler
İzmir Nerededir?
Her ne kadar bize sunulan Türkiye haritasında İzmir batıda gibi gözükse de, aslında geniş anlamda Dünya haritasına baktığımızda, İzmir Türkiye’nin güneybatısında kalır. Hatta İstanbul’la neredeyse aynı meridyen üzerinde yer alırlar. Aynı şekilde, Antalya ile de çok yakın paralellerde yer aldığı için, Antalya ile benzer iklim koşullarına sahiptir.
Kısa İzmir Tarihi
İzmir’deki yerleşim epey eskiye gitmektedir. Ancak esas önemli zamanlarını bundan 3000 bin yıl kadar önce yaşamıştır. Antik Yunan’ın mitolojisini etkileyecek pek çok önemli olaya ve bölgeye ev sahipliği yapmış, Antik Yunan’ın da önemli bir bölgesi olmuştur. Zaten İzmir’de adımınızı atsanız Antik Yunan eserine çarparsınız. Hatta İzmir’in adı da o zamanlardaki adından, Smyrna’dan gelmekte. Denilene göre, Is (Iz) Smyrna, Antik Yunan’da “Smyrna’ya” anlamını taşımaktadır ve zamanla buranın adı İzmir olarak değişmiştir. Aslında bunu Türkiye’nin başka yerlerinde de görmek mümkün: İzmit, İstanbul, İznik.
İzmir Ekonomisi
İzmir ekonomisi oldukça çok yönlü ve gelişmekte olan bir ekonomi aslında. Limanlarıyla olsun, sanayisi ve tarım alanlarıyla olsun, İzmir’in ekonomisi pek de sıkıntı içerisinde değil. İşsizlik oranı da Türkiye ortalamasının oldukça altında. Bu anlamda İzmir’de yaşamayı düşünenler için önem bir artı yaratıyor. İş imkanı sağlamakta zorluk çekmeyen bir şehir İzmir. Turizm sektörüne değinmiyorum bile, orası zaten bariz. Belirtmeden geçmeyeyim, İzmir her sene gelişmekte olan kentleri seçen uluslararası bir listede üst sıralarda yer almayı başarıyor.
İzmir’in Nüfusu ve Yüzölçümü
İzmir, nüfusu 4 buçuk milyonluk sayısıyla, Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biridir. İzmir yüzölçümü ise toplamda 12 bin kilometrekaredir. Bu anlamda oldukça rahat ve nüfus yoğunluğu az olan bir şehir gibi gözükmektedir. Öyledir de. Her ne kadar nüfusun çoğu şehir içinde toplandıysa da, İzmir’in nüfusu kasaba ve köylere de oldukça orantılı bir şekilde dağılmıştır.
İzmir Havaları
İzmir yıl boyunca pek üşümeyen bir ülke. Her ne kadar zaman zaman kış aylarının en karanlık günlerinde 0’ın altını görse de, ortalama en düşük sıcaklık 6 derece civarında. Herkesin, hiç kar görmemiş İzmirli bir tanıdığı vardır!
Yaz ayları ise oldukça sıcak geçmekte. Özellikle de temmuz ve ağustos ayları. Termometre 43 dereceyi görebiliyor bu aylarda. Ama hemen bunalmayın! Her ne kadar şehir içi sizi bunaltsa da, çeşitli kasabaları ve köylerinde hava sıcaklığı bu kadar fazla hissedilmiyor. Nem yok nem! Bununla birlikte tabii ki İzmir’in en ziyaret edilesi ayları bu yaz aylarıdır. Hele ki şehir içinde değil de, yazlık tatil bölgelerinde takılacaksanız tadından yenmez!
İzmir’e Ulaşım ve İzmir’de Ulaşım
İzmir’e ulaşmak çok da zor değil. Karayoluyla çok rahat ulaşabilirsiniz, İzmir’e giden bütün yollar güzel! Havayolu da aynı şekilde kolay. Adnan Menderes Havaalanı’na her türlü bölgeden ulaşmak çok kolay. Demiryolları nispeten oldukça gelişmiş İzmir’de. Lafı açılmışken, size tavsiyem, fırsatınız varsa İzmir’e demiryolu ile ulaşım sağlamanız. İzmir yolları ayrı bir güzel! Üstelik banliyö trenleriyle de pek çok yere ulaşabilirsiniz.
Şehir içinde ise ulaşım metro ve otobüslerle çok rahat sağlanıyor. Fazla beklemeden, dilediğiniz yere rahatça ulaşabilirsiniz. Üstelik İzmir ulaşım ücretleri de oldukça uygun ve cep dostu.
İzmir’de Konaklama
Esas mesele nerede kalmak istediğiniz. Eğer şehir içinde kalacaksanız İzmir ucuz otel bulmak için uygun bir yer. 3 yıldızlı oteller bulabilirsiniz 5 yıldızlı oteller de. Cebinize ve keyfinize göre fiyatlar artarak yükselmekte.
İzmir’in tatil bölgelerinde ise fiyatlar çok değişiyor ve biraz dudak uçuklatabiliyor. Özellikle Çeşme, Alaçatı ve Şirince gibi yabancı turisti de çok olan yerlerde fiyatlar oldukça yüksek olabiliyor. Örneğin Şirince’deki otellerin hepsi butik otel veya dağ evlerinden oluştuğu için gecelik 600 – 1.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekecek. Bu paraya değecek mi? Sonuna kadar değecek ki zaten Şirince’den uzun uzun bahsedeceğim. Ancak denk gelirseniz 300 TL civarında oldukça güzel odalar ve evler bulmak da mümkün oluyor. Fakat bu biraz şansa kalıyor. İyi araştırmanız gerek.
Yerli turistin fazla olduğu yerlerde ise durum biraz daha uygun. Gecelik 150 TL’ye epey şirin pansiyonlar bulabilirsiniz. O yüzden İzmir’e giderken gözünüz korkmasın. Gayet uygun fiyatlara konaklama işini halledebilirsiniz.
İzmir’de Ne Yenir
Çiğdemini, gevreğini, boyozunu saymıyorum. Onlar zaten elde bir. Bunları yemezseniz, İzmir’e gelmiş saymıyorlarmış sizi. Bunlar dışında İzmir’in oldukça güzel ve geniş kültürlü bir mutfağı var. Türkler, Boşnaklar, Rumlar, Arnavutlar ve Yahudiler derken, herkes kendinden bir şeyler bırakmış ve sonunda İzmir mutfağı oluşmuş. İzmir’e gidince pek çok dünya mutfağını görmek de epey ilginç olsa gerek.
Size pırasa, deniz börülcesi, patlıcan gibi sebzeleri tavsiye ediyorum. Bu üç sebzeyle efsane güzel yemekler yapabiliyorlar. Bir de kendi zeytinyağlarını kullandıkları için hem daha lezzetli hem de oldukça hafif oluyor.
Yanı sıra İzmir’le özdeşleşen başka lezzetler de var: Kumru, İzmir köfte, keşkek, tulum, lokma ve radika salatası. Radika, karahindibanın başka bir adı. Güzel ve lezzetli bir ot. Onu suda haşlayıp, zeytinyağı ve limonla karıştırarak lezzetli bir salata yapıyorlar. Mutlaka deneyin.
İzmir’de Alışveriş
İzmir, alışveriş tutkunlarının cebini biraz yakacak bir şehir. Pahalı olduğundan değil çeşit çok! Şehir içinde zaten pek çok büyük markayı, pek çok alışveriş merkezinde bulabilirsiniz. Bununla birlikte hem şehir içinde hem de şehir dışında alışveriş yapabileceğiniz ve yöresel ürünleri satın alabileceğiniz pek çok yer bulabilirsiniz.
Örneğin tarihi Kemeraltı Çarşısı’na giderseniz sizi uygun fiyatla pek çok yöresel ürün bekliyor olacak. Şehir içinde satılan yöresel ürünler size sahte gibi gözükebilir. Özellikle de İstanbul gibi büyük bir şehirden geliyorsanız, kandırıldığınızı düşünebilirsiniz. Fakat çoğu zaman durum öyle değil. İzmir çok fazla turist çeken bir yer olduğu için, köyleri bile oldukça aktif ve üretken. O yüzden el işleri bulmak zor değil ve şehir içindeki alışveriş mekanları da zaten yörede üretilen ürünleri satıyor. Buralardan doğal reçel, zeytinyağı, sabun, salça, efil efil kıyafetler, yün çoraplar ve bereler, meyve şarapları bulabilirsiniz.
İzmir Gece Hayatı
İzmir’in oldukça hareketli bir gece hayatı var. Kışın şehir merkezinde yoğunlaşsa da, yazın Çeşme ve Alaçatı gibi tatil beldelerine yöneliyor. Ancak bu kesinlikle şehir merkezinin durgun olacağı anlamına gelmiyor! Özellikle Kordon, Alsancak ve Konak taraflarında barlar, gece kulüpleri bulabilirsiniz. Kaliteli, eğlenceli yerlerdir. Güzel müzik yaparlar.
Alkolle veya dansla ilgilenmiyorsanız, güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz pek çok restoran var ve akabinde Kordon’da çıkacağınız güzel bir yürüyüşle gecenizi sonlandırabilirsiniz.
İzmir Gezilecek Yerler
Şirince
Şirince için ayrı bir gezi rehberi yazsam yeridir. Zira burada muhteşem güzellikler var. Bir kere Nesin Matematik Köyü’nü ve Tiyatro Medresesi’ni içinde barındırıyor. Her ikisinin de fedakarlıklara ve zorluklara dayalı güzel hikayeleri ve geleceğe dair olumlu vizyonları vardır. Gidin bir çaylarını için derim. Yanı sıra Şirince’nin ocakbaşıları da meşhurdur. Mezelerini kendileri yapar. Hatta Ocakbaşı Restoran vardır, çarşıdan yukarı çıkınca. Gidip Mahir Abi’nin mezelerini deneyip, gözlemesini yiyebilirsiniz. Müthiş bir serpme kahvaltıları var.
Selçuk
Şirince’nin bağlı olduğu kasaba. Antik Yunan’ın önemli merkezlerinden bir tanesi. Bünyesinde Efes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı’nı barındırıyor. Özellikle Efes Antik Kenti görmeden gitmeyin derim. Hem de Efes Antik Kenti giriş ücretleri müzekart kapsamındadır. Eğer müzekartınız varsa bedavaya girebilirsiniz. İçerisi gerçekten muazzam. Binlerce yıl önce insanların neler yaptığını görünce şaşıracaksınız. Üstelik çok da güzel bir şehirleri varmış. Yürürken sakın aklınızdan çıkarmayın: Binlerce yıl önce, birileri o taşların üzerinde yürüdü, onların üzerine oturdu!
Alaçatı
Çeşmeye bağlı bir mahalle burası. Muhteşem güzellikte bir yer. Yazın oldukça kalabalık oluyor ve aslına bakarsanız biraz cep yakıyor. Ancak size oldukça keyifli bir tatil sunuyor. Akşamları restoranlarında birbirinden lezzetli yemekleri yiyebilirsiniz. Taş evlerinin arasında otantik restoranlara sahip. Lezzetin yanı sıra göze de hitap ediyor. Üstelik denizi ve kumu muazzam. Özellikle Ilıca Halk Plajı’na yapacağınız ziyaret, size İzmir’de değil de, Maldivler’de olduğunuz hissini verebilir.
Foça
Her ne kadar Çeşme ve Alaçatı’nın gölgesinde kalsa da, dünya güzeli bir yer Foça. İzmir’in saklı cennetleri arasında. Bir kere pek tatlı bir sahil kasabası, sokakları arasında bile keyifle dolaşıyorsanız. Denizi çok güzel. Fok görme şansınız var. E tarih de var. Daha ne olsun! Size isterseniz sakin, isterseniz de hareketli bir tatil sunuyor.
Konak Meydanı
Konak Meydanı, İzmir’in en meşhur meydanlarından. İzmir merkezde gezilecek yerler arasına kesinlikle girmeli. Saat Kulesi’nden tutun da parklarına kadar İzmir’in en güzel ve önemli yerlerini barındırıyor. Hem gezip hem de dinlenebileceğiniz bir yer.
Bergama
İzmir’in önemli tarihi kentlerinden bir tanesi. Antik Yunan’dan kalma önemli eserler barındırıyor ki bunlardan bir tanesi de amfitiyatro. Eğer doğanın içinde güzel bir kasaba arıyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz. Hatta burada yakın zamanda binbir fedakarlıklarla tiyatro festivali düzenlenmeye başlandı.
Karaburun
Karaburun, İzmir sınırları içerisindeki hakkı en az teslim edilen yer. Doğası ve denizi çok güzel. Hem de kalabalık olmadığı için inziva tatilleri için ideal bir yer. Karaburun’da kalmayacaksanız bile İzmir gezi turu duraklarınıza eklemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Pişman olmayacaksınız!
Dikili
Bir başka İzmir sahil kasabası. Çoğunlukla yazlıklara sahip bir yer. Kendi yağında kavruluyor. Sakin bir tatil isteyenler için güzel bir yer. Tatlı bir plajı ve denizi var. Ben denizime girerim, keyfime bakarım derseniz listenize ekleyebilirsiniz.