Kamp yapmak isteyip cesaret bulamayan sen, evet evet oturdum senin bu cesareti edinmen için altın tavsiyeler hazırladım. Göz atmaya ne dersin.
Günümüzde artık kamp yapmak son zamanlarda oldukça rağbet görmeye başladı. Kamp kültürü diye bir deyim oluştu. Kamp kültürünüz var mı? Aileniz yada arkadaşlarınızın hatta sizin de kamp kültürünüz yada deneyiminiz olmayabilir. Bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Etrafınızda kimse bu fikrinize sıcak bakmıyorsa ve gidecek birini bulamıyorsanız bile vazgeçmeyin. Amacı doğada zaman geçirmek, spor yapmak yada huzur aramak isteyenler buyurun yazımıza doğru alalım sizi.
İçindekiler
- 1 Yalnız Başınıza Gitmeyin;
- 2 Nerede Kamp Yapacağınıza İyi Karar Verin;
- 3 Hava Durumunu Mutlaka Kontrol Edin;
- 4 Sıcak Yaz Aylarını Yada İlkbahar Aylarını Tercih Edin;
- 5 Akşam Yatmadan Önce Çadırın Etrafında Yiyecek Bırakmayın;
- 6 Çadırınızın Fermuarını Mutlaka Kapalı Tutun;
- 7 Çadır Kuracağınız Yeri Temizleyin;
- 8 İlk yardım Malzemeleri Alın;
- 9 Zaruri İhtiyaçlarınızı Yanınıza Alın;
- 10 Alışverişinizi Yapmadan Gitmeyin;
- 11 Sinek İlacı Bulundurun;
- 12 Üstünüze Yedek ve Kalın Kıyafet Alın;
Yalnız Başınıza Gitmeyin;
Tamam biliyorum size bir şey olmaz hatta ayılar sizden korksun, ama siz yine de ilk kampınıza tek başınıza gitmeyin. Bakın mutlaka kamp deneyimi olan birisiyle gidin diye ısrar etmiyorum. Belki çok heveslisiniz ve etrafınızda kamp yapan insan da yok. Ne yapacaksınız, kamp yapan birisini bulana kadar bu zevkten mahrum mu kalacaksınız. Elbette hayır, sizin için hazırladığım bu yazıyı okuyup bir arkadaşınızın da aklına girip ilk kamp deneyiminizi yaşayacaksınız. Bir alternatif öneri daha sunacağım, kamp etkinliklerine de katılabilirsiniz. Hatta etkinliklerde yeni arkadaşlıklar edinerek kamp çevrenizi genişleteceksiniz. Kim bilir belki de bundan sonra ki kamplarınızı kamp etkinliğinde tanıştığınız arkadaşlarınızla yapacaksınız.

Nerede Kamp Yapacağınıza İyi Karar Verin;
Kamp alanı seçiminizi kampta yapmak istediklerinize ve kampta geçireceğiniz zamana göre belirleyin. Bir gece geçirip döneceğim diyorsanız uzak yerlere gitmenin pek bir anlamı olmayacaktır. Zamanınızın büyük bir kısmı yolda ziyan olup gidecektir. Oysa ki siz doğa da streslerinizden uzaklaşmaya gidiyordunuz değil mi ne gereği var şimdi uzun yolları iki gün için çekmeye. Bir de çok ıssız yerleri seçmemeye özen gösterin. Yalnız olmadığınızı bilmek cesaretinizi artıracaktır. Sonra burası çok ıssız deyip gece vakti toparlanmaya kalkmayın.
Hava Durumunu Mutlaka Kontrol Edin;
Yaz ayları da olsa yağmur yağma olasılığını unutmayın. Birkaç gün önceden hava durumunu kontrol etmeye başlayın ve yola ona göre çıkın. Aynı şekilde rüzgarlı havayı da dikkate alın, yani size zorluk çıkartacak her türlü hava şartlarını eleyin. Güzel ve açık bir havada gidin ki yağmur çamur rüzgar gibi hava şartları tadınızı kaçırmasın. Bulutsuz bir hava olursa da yıldızları izleyebilme olasılığını unutmayın.
Sıcak Yaz Aylarını Yada İlkbahar Aylarını Tercih Edin;
İlk defa kamp yapacak kişi için kışın kamp yapmak oldukça zor olacaktır. Hangi çadırı götürsem, hangi uyku tulumu daha iyi ısıtır, üşür müyüm, yağmur yağar mı gibi kafanızda oluşacak soruları en aza indirgemeniz lazım. Bu sorular üst üste biriktikçe cayma ihtimaliniz daha da güçlenecektir. Bu yüzden ilk kamp deneyiminizi sıcak havalarda yaşamanızı öneririm.
Akşam Yatmadan Önce Çadırın Etrafında Yiyecek Bırakmayın;
Yemeğinizi yediniz artık kalanları toparlayıp yatacaksınız. Kalan yemekleri yada çöpleri sakın çadırın etrafında bir yere koymayın. Kalanlardan çıkan kokular doğanın asıl sahiplerinin iştahını açabilir. Bu yüzden çadırın yanına değil de poşete koyup bir ağacın dalına asın.

Çadırınızın Fermuarını Mutlaka Kapalı Tutun;
Çadırınızı kurduğunuz andan itibaren fermuarını kapalı tutmaya özen gösterin. İhtiyacınız olmadıkça açık bırakmayın, içeriden malzeme mi alacaksınız alın tekrar kapatın. yoksa siz görmeden böcek yada sinekler çadırınıza misafir olmak için girebilirler. Bu duruma gece yatarken şahit olmamanız için vakitlice tedbirinizi alın. Sonuçta doğadayız onların evindeyiz, bunlar tabi ki olası durumlar.
Çadır Kuracağınız Yeri Temizleyin;
Çadırınızı kuracağınız yeri iyice temizleyin. Taş yada dal parçalarını temizlemezseniz yattığınızda sırtınıza batacaktır. Siz en iyisi çadırı kurmadan ve mümkünse gün ışığında zemini güzelce temizleyin ve çadırınızı kurun.
İlk yardım Malzemeleri Alın;
Evde değilsiniz sonuçta doğadasınız, başınıza bir şey geldiğinde hemen ilk yardım malzemesi bulamayabilirsiniz. Bunun için ufak çaplı bir set hazırlamanız da fayda var. Hepsi zaten küçük yer tutacak malzemeler, sıkıştırın çantanızın bir kenarına. Yara bandı, tentürdiyot, ağrı kesici, gazlı bez gibi malzemeler bakın nasıl hayat kurtarıcı olacaktır.
Zaruri İhtiyaçlarınızı Yanınıza Alın;
Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa yanınıza almayı unutmayın. Yani kısaca olmazsa olmazlarınızı unutmayın.
Alışverişinizi Yapmadan Gitmeyin;
Gittiğiniz yerde market olmama olasılığını mutlaka göz önünde bulundurun ve alışverinizi yapıp gidin. Ama aman ha şunu da yeriz bunu da yeriz diye de aşırıya kaçıp abartmayın. Bir bakmışsınız yükünüzden fazla yiyecek almışsınız. Evet doğada insanın iştahı açılıyor haklısınız ancak yine de öğünlerinizi doğru hesaplayıp ona göre alın. Boşuna hamallığını yapmayın di mi.

Sinek İlacı Bulundurun;
Bu şıkkı sineklere hassasiyeti olanlar daha dikkate alabilirler. Bazı insanlar fazlasıyla etkileniyorlar bazılarına da pek rahatsızlık vermiyor. Bu yüzden bu öneriyi de göz önünde bulundurun istedik. Yiyeceklerin kokusu sinekleri harekete geçirebilir. Ya yemeklerinize konarak yada üzerinize konarak size rahatsızlık vereceklerdir. Bir iki fısfıs yapabileceğiniz küçük bir şişe sinek ilacı bu sorunu ortadan kaldıracaktır. İlk kampınızın sinek sokmaları yüzünden zehir olmasını istemeyiz.
Üstünüze Yedek ve Kalın Kıyafet Alın;
Kampınızı sıcak havalarda yapmanızı önerdik ama yine de tedbiri elden bırakmamayı da öneriyoruz. Doğal ortamda havanın akşamları serin olma ihtimalini göz önünde bulundurun. Hırka, ceket, şal yada ufak bir battaniye mutlaka yanınızda bulundurun.