Hamilelikte uçuş yapmak hem sizin hem de bebeğiniz için bazı konularda fazladan dikkat gerektirebilir. Neler olduğunu öğrenmek için hemen yazının devamına buyurun.
Anne adayı gezginlerin minik kaşifleri dünyaya getireceği bu mutlu süreçler heyecan verici oluyor. Onları Disneyland’de hayal ediyor, en güzel kamp alanlarında düşlüyor insan. Ancak en birincil isteğimiz anne adayı gezginlerimizin ve bebeklerinin sağlığı tabii. Bu yüzden onlar için hamilelikte uçak yolculuğu hakkında biraz araştırma yaptım. Buyursunlar… 🙂

İçindekiler
Hamilelik Sürecinde Uçağa Binilir mi?
Evet. O yüzden gezgin anne adaylarının seyahat planlarını ertelemelerine ve gereksiz korkulara kapılmalarına gerek yok. Uçağa binmenizde bir sakınca olmadığı gibi yurt dışına seyahat etmek için de bir engeliniz yok.
Elbette kaygı oluyor; yerden metrelerce yükseklikte bulunurken bir sancının vurması, bir anda kendinizi rahatsız ve kaygılı hissetmeniz sadece sizin değil, uçaktaki diğer yolcuların da kendini içinde bulmak istemeyeceği bir durum olurdu.
Hamilelik sürecinde uçağa binilir mi sorusunun cevabını “evet” olarak verirken potansiyel risklerin de elbette olduğunu belirteyim. İşte tüm bunlar için yapılabilecek bazı şeyler olduğu için kendinizi rahat hissedebilirsiniz.
Anne Olacaksınız, Kolay Değil…
Sevdiğiniz insanla beraber dünyayı özgürce gezdiğiniz zamanlardaki gibi rahat geçeceğinin garantisini veremem tabii. Özellikle de uzun süreli bir uçak seyahati sizin için normalde olduğundam biraz daha zahmetli geçebilir. Ama bu demek değil ki 9 ay boyunca yaşadığınız şehirden az öteye bile gidemeyecek ya da pasaportunuzu elinize bile alamayacaksınız.
Öncelikle bilmeniz gereken esas konu, tek çocuk da bekliyor olsanız ikiz ya da üçüz de doğuracak olsanız 28 haftaya kadar gebeliğinizde anormal bir durum yoksa uçak seyahati yapabilecek olduğunuz. 28. haftadan sonra ise doktor raporunun olması her iki durum için de kanunen gerekli. Bu konuda hepsi olmasa bile bazı havayolu şirketlerinin risk almak istememesi gayet normal.
32. hafta ile 35. hafta arasında eğer tek çocuk bekliyorsanız yine doktor raporu yeterli oluyor. Yani doktorunuz uçuş için bir sakınca görmüyorsa havayolu şirketi size bir engel koyamıyor. Ancak tek değil de ikiz ya da üçüz bekliyorsanız o zaman doktor raporu da olsa uçuş yapmanıza izin verilmiyor.
36 hafta ve sonrasında ise her iki durumda da hamilelikte uçuş yapmanız bazı havayolları için mümkün olmuyor. Bu yüzden seyahat planlarınız için en ideal zaman aralığını ilk 28 hafta oluşturuyor. Sonrasında doktor raporu ile planlarınızı bir süre daha gerçekleştirme şansınız olsa da ilk 28 hafta kadar zahmetsiz olmayacaktır.
Detayları Atlamayın
Havayolu şirketlerinin hepsinin faarklı politikalar benimsediğini anlattım. Bu yüzden kendinizi garantiye alabileceğiniz ilk yol doktor raporunu yanınızda bulundurmak. Doktor raporunun geçerli sayılabilmesi için ise;
- Uçuş tarihinden en fazla 7 gün öncesine ait olması,
- Raporun üzerinde doktorun adı-soyadı ve diploma numarasının bulunması,
- Başka bir doktor tarafından verilmişse onun da bilgilerinin bulunması gerekiyor. Yani yalnızca rapor almanız değil, kriterlere uygun rapor almanız lazım.
Eğer yurt dışı seyahati düşünüyorsanız raporunuz ingilizcesinin de bulunması çok işinize yarayacaktır. Ayrıca seyahat rotanıza göre varsa yurt dışı sağlık sigorta belgenizi, yaşadığınız ülkedeki sağlık sigorta belgesini, hamilelik notlarını ve doğum tarihi yazılı belgeyi de yanınıza almanızda fayda var.
Bunların dışında gidiş ve dönüş için farklı havayolu şirketlerini kullanacaksanız hamlelikte uçakla seyahat edecek yolcular için belirlemiş oldukları kuralları mutlaka dikkatle okuyun. Aksi halde sorunsuz bir gidişin ardından sorun yaşayacağınız bir dönüş yolculuğunuz olabilir. Biliyorsunuz, siz hamilesiniz ve gereksiz stresten kendinizi korumalısınız. 🙂
Hamileyken Uçak Yolculuğu Yapanlar için Tavsiyeler
Yolculuğunuzu daha rahat ve güvenli geçirmenizi sağlayacak birkaç tavsiyeyi de ekleyeyim istedim. Daha önce de dediğim gibi, hamile olmadığınız dönemlerdeki kadar rahat bir yolculuk beklemiyor olacak sizi.
- 11. haftaya kadar planlarınızı erteleyebiliyorsanız erteleyin. İlk haftalar bedeninizin bebeğe alışması ve bebeğin bedeninizdeki yerini oluşturması için görece çok daha zorlu süreçler olacak. Bulantılarınız daha fazla olacağı dönemler 11. haftadan sonra sonlanmaya başlayacak.
- Son bir doktor kontrolüne gitmeden ne tatil planı yapın ne de uçağa binin. Ne olur ne olmaz, her şeyin yolunda gittiğine emin olun.

- Mümkünse uçuş sırasında ve gideceğiniz yerde bir refakatçiniz olmasını sağlayın. Acil bir durumda bulundurması gereken tüm bilgileri ona verin; doktorunuz numarası, sağlık raporunuz vs.
- Koridor tarafındaki koltukları seçin. Bu sayede tuvalete gidip gelmeniz çok daha rahat olacaktır.
- Okyanusaşırı olan uzun yolculuklarda hamileyken uçuş yapıyorsanız Business Class’ı tercih etmeye çalışın. Koltuklar arasındaki mesafenin daha fazla olması oturduğunuz yerde daha rahat etmenizi sağlar.
- Uzun sürecek olan yurt dışı uçuşlarında 10’ar dakikalık yürüyüşler yapın. Kan dolaşımının sağlanması ve ayaklarınızın şişmesini engellemek için size yardımcı olacaktır.
- Varis çorabı giyin ya da en azından yanınızda bulundurun.
- Kahve, çay gibi kafeinli içeceklerden özellikle uçuş sırasında uzak durun. Su kaybı yaşamanıza neden olacak bu gibi içecekler yerine suyun kendisini tercih edin.
Erken doğum riski, vajinal kanama, anemi hatalığı, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi sorunlarla baş ediyorsanız hamileyken uçuş yasağınızın olması normal olabilir. Ancak bu ya da benzeri zorlu sağlık sorunlarınız yoksa kuşlar gibi özgürsünüz; siz de bebeğiniz de… O yüzden ona daha dünyaya gelmeden dünyayı keşfetmenin ne kadar harika bir his olduğunu yaşatabilirsiniz… 🙂