Van her zaman aklımda ama bir türlü gidemedim diyenler için harika bir yazı hazırladım. ‘Doğu taraflarına seyahat etmek istiyorum ama herkesin gittiği yerlerden de farklı bir yer olsun’ diyorsanız Van seyahati bunun için biçilmiş kaftan. Van seyahati meğerse herkesin aklının bir köşesinde gidilecek yerler listesinde bulunuyormuş, bu planınızı o köşeden çıkarmaya hayata geçirmeniz için fikirler vermeye geldim. Üzerinde çok düşünmeden birden karar verin hop gidin, 3 gün dolu dolu yetecektir emin olun.
Van tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehrimizdir. Van gölünün içerisinde son yıllarda keşfedilen Urartulara ait olduğu düşünülen bir kale bulunmuştur. Gölün sodalı yapısından dolayı kale günümüze kadar bozulmadan gelmiştir. Döneminde yeryüzünde bulunan kale tabi zamanla tamamen göl sularının altında kalmıştır.
İçindekiler
Van’da Ulaşım
Van’ın gezilecek yerleri arasında merkeze çok yakın konumda olanları da var 2 saatlik mesafede olanları da. Mesela 200 km mesafede olan kırgız köyüne dahi gideyim hiçbir yerden eksik kalmayayım diyorsanız havalimanında ki Avis’ten aracınızı kiralayabilirsiniz. Uçaktan inip aracınızı alıyorsunuz dönüşte de aracı havalimanı girişinde görevlilere teslim ediyorsunuz, hepsi bu kadar. Trafiğine değinelim hadi biraz Van’ın. Kırmızı ışığın 45 saniyede bir yandığı yer burası. Evet trafik ışıklarından bahsediyorum. Oldukça sık aralıklarla yanan trafik ışıklarından dolayı şehir merkezi genel olarak yoğun bir trafik halinde. Merkezi konumda bulunan yerlere mümkünse yürüyerek gitmenizi tavsiye ederim.

Van’a Ne Zaman Gidilir?
Peki biz Van’a gideceğiz de ne zaman gidelim diyorsanız buyurun bakalım. Karasal iklim hakim bu güzel şehirde. Şehirde yazları sıcak kışları da oldukça soğuk geçiyor. Bundan dolayı ziyaret için en uygun zaman yaz ayları yada ilkbahar aylarıdır. Türkiye’nin en fazla güneş alan illerinden biri olmasına rağmen şehrin dört bir yanını saran heybetli dağlarından kar eksik olmaz. Dağlarda ki karı görüp şehirde tişörtle dolaşmakta ayrı bir keyif.
Van’da Yapılan Etkinlikler
Uçan balık İnci kefali göçü Festivali; Her yıl haziran ayında yapılan festivale ülkenin dört bir yanından ziyaretçi akın etmekte. Hem bu harika doğa olayına şahit olmak istiyorum hem de şehri ziyaret edip gezmek istiyorum diyorsanız, balıkların göç ettikleri dönem olan Haziran ayı harika bir zaman olacaktır. İnci kefali her sene Haziran ayında ters yüzerek göç etmeye başlıyor. Peki sebebi nedir, inci kefalinin ters yüzme sebebini de araştırdım sizin için. Meğerse yumurtalarını bırakmak içinmiş bütün çabaları ve bu zorlu göç yolculukları. Akarsu akıntısının tersi yönüne doğru uçarcasına zıplayarak gidiyorlar. Bize de bu görsel şöleni keyifle izlemek düşüyor. Haziran ayında Van’a gitmeyi düşünenler varsa aramızda; bu görsel şöleni asla kaçırmayın.

Doğunun kanatları Erçek gölü Flamingo göçü Festivali; Her yıl Ekim ayının ortalarında Erçek gölünde düzenleniyor festival. Yaklaşık 232 çeşit kuş türünün yaşadığı Erçek gölü adeta kuş cenneti. “Amacımız kuş cennetini tüm dünyaya tanıtmak” diyen Van halkı gölün bu özelliğini festivale dönüştürmüş. Van’ı sonbahar mevsimine denk gelen Ekim ayında ziyaret etmeyi düşünenler de bu harika festivali kaçırmasınlar.
Van Gezilecek Yerler
Van gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehir. En çok merak edilen yerleri ise aşağıda paylaşıyorum.
Van Gölü
Van’a gittiyseniz eğer döndükten sonra ‘Van gölü canavarını gördün mü’ esprileriyle karşılaşmanız kaçınılmaz. Buna hazırsanız Van gölü hakkında ki detaylara da değinelim hadi bakalım. Van deyince ilk akla gelen Van gölü Türkiye’nin en büyük gölüdür. Aynı zamanda dünyanın da en büyük sodalı gölü ünvanını taşıyor. Gölün suyu tuzlu ve sodalı bir yapısı olduğundan dolayı içme ve sulama için kullanılamamaktadır. Tabi bundan dolayı göl de pek fazla balık türü de yaşamamaktadır. Sadece tatlı su akarsularının göle karıştığı bölgelerde inci kefali yaşamaktadır. Van gölünde bulunan Mollakasım plajı geçtiğimiz yıl mavi bayrak alarak denize kıyısı olmayan ilk mavi bayraklı plaj ünvanını kapmıştır. O kadar temiz yani göl. Van gölünde yüzmek için kullanılabilen 32 adet plaj bulunmakta. Gölün yapısı sodalı olduğundan dolayı yosun veya pislik pek barındırmamaktadır. Göl de Akdamar adası başta olmak üzere 3 tane daha ada bulunmaktadır. diğer adaların isimleri şöyle; Çarpanak, Kuşadası, Adır.
Peki gölde ne gibi aktivitelerde bulunabilirim diyorsunuz değil mi; Van gölü kıyısında tekne turları bulunmakta, bu tekne turlarına katılarak etrafta bulunan adalara ulaşım sağlayabiliyorsunuz özellikle Akdamar adasına katılmadan dönmeyin derim. Havalimanından Van gölüne ulaşmak araçla 10-15 dakika arası sürmektedir.
Van Kalesi
Hadi gelin Van kalesinden bir gün batımı izleyelim. Kalenin gün içinde en çok ziyaretçi çeken anları gün batımı saatleri oluyor. Van gölü kıyısında olan kale merkezi konumda bulunuyor. Konumu itibari ile 360 derecelik bir Van manzarası sunuyor ziyaretçilerine. Sosyal medya kullanıcıları için de tam anlamıyla görsel şölen olan kalenin tarihine değinelim bakalım şimdi de.
Van yüzyıllar önce birçok medeniyete olduğu gibi Urartu devletine de ev sahipliği yapmıştır. Van kalesi Urartu kralı 1. Sarduri tarafından MÖ 840-825 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Kalenin içerisinde Urartu krallarına ait mezarlar bulunmaktadır. Döneminde Urartu başkenti olarakta biliniyormuş kale. Ufak bir ücret ödeyerek kaleye giriş yapıp tarihi içinize çekebilirsiniz.
Akdamar Adası
Gelelim Van’ın en sembolik özelliklerinden birisi olan Akdamar adasına. Van gölünün en büyük adası olan Akdamar adası Van’ın Gevaş ilçesinde bulunmaktadır. Uzunluğu yaklaşık 1,5 km genişliği ise 500 metre civarındadır. Adaya ulaşım Gevaş ilçesinden hareket eden tekne turlarıyla yapılıyor. Yolculuk ortalama 20 dakika sürüyor. Şanlıurfa Halfeti tekne turunda olduğu gibi burda da yöresel müzikler yolculuğunuza eşlik ediyor. İçinizden kıpır kıpır oynama isteği geliyor şöyle bi etrafınızdakilere bakıp uslu uslu oturmaya devam ediyorsunuz. Müziğin ritmiyle bi bakmışsınız adadasınız.

Adaya müze kart ile yada cüzi bir ücret ile giriş yapabiliyorsunuz. Adada orta çağ döneminden kalma Akdamar kilisesi bulunmaktadır. M.Ö. 915-921 yılları arasında inşa edilmiş olan Kutsal Haç Kilisesi günümüze kadar korunarak gelmiştir. Kilisenin içerisine giriş yapılamıyor, etrafını dolaşıp tarihi hakkında bilgi edinerek fotoğraf çekilebilirsiniz.
Van Kedi Evi
Van’ın bir diğer sembolik özelliği olan Van kedisi hakkında yazıma göz atalım şimdi de ne dersiniz. Van kedilerini bilmeyenimiz yoktur herhalde aramızda. Gözlerinin ilginçliği tüylerinin parlaklığıyla hep ilgi odağı olmuşlardır. İşte Van Yüzüncüyıl üniversitesi de demiş ki bir kedi araştırma merkezi yani kedi evi kuralım ve bu sembolik ilginç Van kedilerimizin ırkını bu merkezde koruma altına alalım. Ziyaretçiye açık olan kedi evlerine giriş yapıp kedileri sevebilirsiniz. Yılın belli dönemlerinde sahiplendirme yapılmaktadır.
Vanadokya Peribacaları
Van’da peri bacaları mı nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Bu muhteşem doğal güzellikleri Kapadokya ve Kuladokya‘da olduğu gibi Van’da yani Vanadokya’da da görebilirsiniz. Peribacaları merkeze yaklaşık 120 km mesafede bulunan Başkale ilçesi Yavuzlar köyünde bulunmaktadır. Peribacalarının bulunduğu bir ortamdaysanız etrafınızda mutlaka sönmüş bir yanardağ vardır. Peribacaları bir volkanik oluşumdur, yanardağın aktif olduğu dönemde püskürttüğü kayaçların, hava koşulları (rüzgar, yağmur, erozyon gibi) ile aşınması sonucu ortaya çıkmış muhteşem doğal oluşumlardır. Vanadokya’da yaklaşık 17 bin adet peribacasının yanı sıra mağaralar ve tüneller de bulunmaktadır. Bu doğal güzelliği de Van ziyareti gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Ulupamir Kırgız Köyü
Van merkez ile arası 130 km yaklaşık 2 saatlik mesafede bulunan Erciş ilçesine bağlı olan Ulupamir Kırgız köyünü bilmeyeniniz var mı değil de bileniniz var mı diyeceğim. Orada bir köy var uzakta… sözünü hatırlayacaksınız Ulupamir köyüne gittiğinizde.

Peki nedir Ulupamir Kırgız köyü nasıl oluşmuştur neden Van’da bulunmaktadır? Köyün hikayesi 80’li yıllarda başlıyor. Kırgızlar, ülkemiz topraklarına göç etmeden önce Afganistan’ın Pamir yaylasında yaşıyorlardı. 1979 yılında Afganistan’da yaşanan işgal olayı üzerine halk göç etme çabaları içerisine girdi. Dönemin cumhurbaşkanının talimatıyla 1982 yılında bir kısım Kırgız halkı Van’a şimdiki yaşadıkları Ulupamir köyüne getirildiler. Burada yaşamlarını devam ettirerek bugün ki hallerine kadar geldiler. TC kimlikleri ile Türk vatandaşlığı verilen halk Kırgız Türkleri olarak biliniyorlar. Köye adımınızı atar atmaz cana yakın tavırlarıyla gönlünüzü fethediyorlar. 7 sinden 70 ine hepsi mütevazi insan canlısı ve yardımseverler. Yolda yürürken “merhaba”, “hoşgeldiniz” sözleri duyacaksınız sürekli, misafirperverliklerini de atlamayalım. Van Erciş ilçesine bağlı olan Ulupamir Kırgız köyünün yolu biraz uzak ama kesinlikle gitmeye görmeye değer, hemen hemen tam bir gününüzü ayırmanız gerekiyor köye ziyaretiniz için.
Muradiye Şelalesi
Peki Van’da bir de kamp yapabileceğiniz bir yer önereyim mi size? Merkeze yaklaşık 80 km mesafede bulunan Muradiye şelalesinden bahsediyorum. Şelalenin en büyük özellikleri sularının farklı yüksekliklerden düşmesi ve inci kefalinin üreme alanı olmasıdır. Görsel yanı oldukça güzel olan şelalenin üstünde asma bir köprü bulunuyor. tek ve önemli bir olumsuz yanı var etrafta çöplerin oluşu.

Yedi Kilise
Varagavank ermeni manastırı olarakta bilinir. Van merkeze bağlı olan Yukarı bakraçlı köyünde bulunan kilise döneminin en zengin manastırıymış. Aslında yedi değilde iki grup halinde beş kiliseden oluşmaktadır. Van gezilecek yerler listenize yedi kiliseyi de ekleyebilirsiniz.
Hüsrevpaşa Camii
Mimar Sinan’ın eseri olarak bilinen cami 1567 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı dönemine ait bir yapıdır. Halk arasında Kurşunlu cami olarakta biliniyor. Yedi kilise gibi Hüsrevpaşa Camii’ne de son yıllarında pek özen gösterilmemiş, adeta kaderlerine terk edilmişler.
Erçek Gölü Kuş Cenneti
Van’ın bir diğer popüler gölü de Erçek gölü’dür.Bu gölün suyu da Van gölü gibi sodalı ve tuzlu olduğundan dolayı herhangi bir balık çeşidi yaşamamaktadır. Ancak göl bambaşka bir özelliğinden dolayı turizm açısından oldukça ön planda bulunmakta. En önemli özelliği burada birçok kuş türünün yaşamasıdır. Flamingo, batağan, yaz ördeği, cılbıt türlerinden yüzlercesini burada görmeniz mümkün. Özellikle Flamingolar için dünyanın en büyük konaklama alanlarından birisine sahiptir. Gölde her sene Ekim ayında Flamingo festivali düzenlenmektedir. Flamingolar göle Ekim ayı gibi gelip Kasım ayına kadar kalıyorlar ardından sıcak yerlere göç ediyorlar. Bize de bu görsel şöleni izlemek düşüyor. Ekim ayı da güzel bir dönem olabilir Van ziyaretiniz için, tam olarakk kış yüzünü göstermeden.
DÜNYADA HİÇ BİR GÖL, HİÇ BİR DENİZ, HİÇ BİR SU VAN GÖLÜ’NÜN MAVİLİĞİNDE OLAMAZ.
Yaşar Kemal