Ülkemiz resmen antik kent cenneti. Zamanında öyle güzel yerlere yaşamlar kurulmuş ki, her antik kent gezimde hayran oluyorum ve bunu daha sık yapmalıyım diyorum. Antik kent gezisi severleri buraya alayım. Çok seveceğiniz 5 antik kenti sizin için aşağıya bıraktım. Keyifli okumalar dilerim.
Makale İçerik Tablosu
Hierapolis Antik Kenti
Pamukkale turist açısından Türkiye için önemli şehirler arasında bulunmaktadır. Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenlerinin yanında bulunan bir yapıdır. Antik Kentin tarihi Bergama Krallığı’na dayanmaktadır.
Pamukkale Travertenlerinin muhteşem görünümüne karşı koyamayan Kral, travertenlerin hemen yanına Hierapolis Antik Kentini kurmuştur. Yapıldığı ilk zamanlarda şifalı bir yer olduğuna inanıldığı için termal bir sağlık alanı olarak kullanılmıştır.

Hala günümüzde de sağlık ve güzellik için birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Hierapolis Antik Kenti şifası ve muhteşem güzelliği ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras listesinde bulunmaktadır.
Efes Antik Kenti
Efes Antik kenti bulunduğu yer itibari ile Türkiye’nin en verimli toprakları üzerindedir. Dünyayı doğu ve batı olarak birbirlerine bağlayan İzmir’de bulunan Efes Antik Kenti, ticaret yolları üzerinde olmasından dolayı gün geçtikçe daha da fazla gelişme göstermiştir.
Efes, Roma İmparatorluğunun eline geçmeden MÖ 550 senesinde Lidyalı Kral Creseus tarafından yapılmıştır. Fakat dünyanın yedi harikası içerisinde yer alan bu antik kent, Roma İmparatorluğunun eline geçtikten sonra altın çağını yaşamıştır.
Yağmalama ve deprem gibi birçok felaket başından geçtiği için yapının çok az bir bölümü günümüze kalabilse de önceki yıllarda birçok ırktan ve dinden insanı bünyesinde barındırmıştır. Efes Antik Kentine gittiğiniz zaman birçok toplumun ve dinin kalıntılarını orada bulabilirsiniz.
Milet Antik Kenti
Cilalı taş devrinden itibaren var olduğu düşünülen Milet Antik Kenti, Aydın’ın Balat Köyü’nde bulunmaktadır. Çok önceki yıllarda Ege denizi yükselmediği zamanlarda denizcilikte önemli olan bu yer, Ege Denizi’nin yükselmesi ve toprakların taşınan malzemelerle dolması sonucu denizle bağlantısı kesilmiştir.
Günümüzde denizle bağlantısı bulunmayan bu yerde geometri, felsefe ve astronominin temelleri atılmıştır. Birçok toplum ve çağ gören Milet Antik Kenti, suyun çekilmesiyle liman özelliğini kaybetmiş ve tiyatro olarak kullanılmaya başlanmıştır.
İleriki zamanlarda Romalılar tarafından anıt ve kamu binaları gibi alanlarda da kullanılan antik kent, çok yapılı bir mimariye sahiptir. Milet Antik Kent’i ziyaret ettiğinizde geçirdiği bütün çağları hissedebilirsiniz.
Zeugma Antik Kenti
Tepeler üzerine kurulan bu yer, Gaziantep ilinin Nizip ilçesinde yer almaktadır. Büyük İskender zamanında İskender’in generali olan 1.Selevkos Nikator, Fırat Nehri tarafında Selevkeia Euphrates adında bir kent kurmuştur. İskender’in eşi de bu yapının tam karşısına Apama adında bir kent kurmuştur. Böylece iki yapı birbirine bir köprü ile bağlanmıştır.
Romalılar da bu alana köprü anlamına gelen Zeugma ismini koymuştur. Roma İmparatorluğu zamanında en parlak dönemini yaşayan Zeugma Antik Kenti, Sasanililerin eline geçerek yıkılmıştır. Bu yıkımdan sonra bir daha asla eski ışıltılı zamanlarına geri dönememiştir.
Bu antik kent özellikle de yapısında bulunan mozaik süslemeleri ile dünyadaki yapıların en iyileri arasında olmaktadır. Zeugma Antik Kent’e gittiğiniz zaman sanatın ışıltısına kapılabilirsiniz.
Myra Antik Kenti
Myros Nehri’nin batısında bulunan kanal ile şehir arasında bağlantıyı sağlayan Myra Antik Kenti, Myra Ovası üzerinde bulunmaktadır. Andriake Limanı o dönemlerin ulaşım ve ticaret için en ünlü limanlarından biridir.

Kanalın doğusunda bulunan bu liman için antik kent büyük önem taşımaktadır. Birçok kültür ve devlet gören Myra Antik Kenti, Likyalıların döneminde kaya mezarları olarak ünlenmiştir. Roma İmparatorluğuna geçtiği zamanlarda ise tiyatro alanında çok fazla kullanılmıştır.
Bizans Dönemi zamanlarında ise Aziz Nikalaos Kilisesi olarak ün salmıştır. Bu dönemler boyunca birçok su baskını ve deprem gören bu yer ileriki dönemlerde önemini kaybetmiştir. Ayrıca günümüze ulaşan parçaları tiyatro ve kaya mezarları olmuştur.