Kartepe kayak merkezi Türkiye’nin en yeni kayak merkezidir. Kocaeli’nin bir ilçesi olan ve eski adıyla Keltepe, İzmit körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Marmara bölgesinin en yüksek ikinci dağı olan Samanlı Dağının zirvelerinden birinde 1600 metre rakımda yer almaktadır. İstanbul’ a 110 kilometre yani ortalama 1 saatlik uzaklığı ile diğer kayak merkezlerine göre daha yakındır. Kartepe hakkında bilgiler vereceğim bu yazı için ilk bilgi güzel bir kış aktivitesi geçirmek için en güzel zaman Aralık-Şubat ayları arası olmasıdır. Uludağ’a kıyasla daha kısa bir sezona sahiptir.
Kartepe kayak merkezi yeni olmasına rağmen son yıllarda çok fazla tercih edilmektedir. Marmara bölgesinin en yüksek noktaları arasında bulunan kayak merkezi her sene kış mevsiminde kar tatili için ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul’a yakın konumda olmasından dolayı günübirlik yada hafta sonu iki günlük şekilde planlanıp güzel bir kaçış noktası oluyor. Ben de hemen hemen her kış en az bir kere gitmeye özen gösteririm. Bu kış 4 defa gitmek kısmet oldu. Özellikle çocukların sömestır döneminde çok fazla tercih edilmesinden dolayı zorunlu değilseniz bu dönemde uzak durmanızı öneririm. Hatta mümkünse hafta içi gitmeniz daha iyi olacaktır.
Konum için tıklayın.
İçindekiler
Kartepe’ye Nasıl Gidilir
İstanbul Keltepe arası 110 kilometre, Kocaeli merkezle olan arası ise 7 kilometredir. Kocaeli merkeze çok yakın bir konumdadır. Kayak merkezine ulaşabilmeniz için kara yolunu kullanmanız gerekiyor. Kayak merkezine özel aracınızla, taksiyle yada tur otobüsleriyle gidebilirsiniz.
Kartepe’ye Arabayla Ulaşım
Aracınızla İstanbul yönünden geliyorsanız TEM üzerinden ‘Doğu İzmit’ çıkışını kullanacaksınız. Bu çıkıştan sonra Kartepe yazan tabelalar size yol boyunca eşlik edeceklerdir. Dağ yoluna girip tırmanmaya başladığınızda yavaş yavaş kar birikintileri görmeye başlayacaksınız. Buraya aracınızla gidecekseniz mutlaka ya kış lastiklerinizin olması gerekiyor yada lastiklerinizde zincir takılı olması gerekiyor. Dağa tırmanırken jandarma kontrolüne rastlayabilirsiniz bu yüzden aracınızın lastikleri hazırlıklı olsun. Tepeye ulaştığınızda giriş ücreti alan görevliler göreceksiniz. Ödemenizi yaptıktan sonra aracınızı ücretsiz bir şekilde park edebilirsiniz.
2020 yılı itibari ile Kartepe giriş ücreti 30 tl
Kartepe’ye Taksiyle Ulaşım
Maşukiye’ye kadar otobüsle ulaşım sağlayabilirsiniz. Maşukiye’den kayak merkezine taksi kiralayıp çıkabilirsiniz. Bir kaç arkadaş toplanıp çıkarsanız uygun fiyata getirebilirsiniz.
Kartepe’de Kayak Ekipmanı Kiralamak
Kayak ekipmanınızı, tırmanış yoluna geçmeden alt kısımlarda bulunan mağazalarda da, kayak merkezi noktası olan zirve kısmında da kiralayabilirsiniz. Fiyat konusunda şuradan alırsanız daha ucuz olur diyemiyorum. Çünkü iki noktanında fiyatları toplamda hemen hemen aynı tutara geliyor. Yani hem zirveye çıkmadan hem de zirvede kayak ekipmanı kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor.
Kayak Merkezi Pistleri Nasıl?
Kartepe kayak pistleri amatörden profesyonele her seviyede ki kayakçıya hitap ediyor. Farklı uzunluklara sahip 4 adet kayak pisti bulunuyor. Diğer kayak merkezlerine kıyasla güzel bir özelliği var, kayak yaparken Sapanca gölü manzarasının gözlerinizin önüne serilmesi.
Telesiyej
Telesiyeje binmek Uludağ‘da olduğu gibi burada da oldukça rağbet görüyor. Telesiyeje ekipmansız binebileceğiniz gibi kayak ekipmanlarınızla da binebilirsiniz. Telesiyeje binip inme kısmında dikkatli olmanızı özellikle belirteyim. Her tarafı açık bir sistem olduğu için yanlış bir hareketinizle düşme riskiyle karşılaşabilirsiniz. Ben bir sorun yaşamadım ama etraftan sorun yaşayanları çok duydum. Bu yüzden dikkat etmeniz iyi olacaktır. Telesiyej 2020 fiyatları, kısa tur 25 tl uzun tur yani zirveye çıkan 50 tl.
Kartepe’de SkiPass Ücretleri
- Kısa tur tek çıkış 30 tl.
- Uzun tur tek çıkış 50 tl.
- Sınırsız hafta içi günlük 120 tl.
- Sınırsız hafta sonu günlük 150 tl.
Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz?
Kartepe kayak merkezi deyince akıla sadece kayak yapılabilir düşüncesi gelmesin. Burada kayak yapmanın yanı sıra bir çok eğlenceli aktivite yapabilirsiniz. İşte Kartepe fiyatları. En fazla tercih edilenleri atv, utv, kar bisikleti ve zipline’lar. Kayak sporu ile ilgilenmeyenler için bu aktiviteler çok güzel olmuş. Ancak fiyatlar çok uygun diyemem. Hafta sonu utv yarım saatlik ücreti 500 tl olduğunu öğrendim. Görünüşte çok eğlenceli olduklarını söyleyebilirim ama fiyat bu kadar yüksek olunca kiralamak pek mümkün olmuyor. Fiyatlar böyle olunca karla oynamak en ucuzu ve en eğlencelisi diyebilirim.
Kartepe Yemek Fiyatları
Kartepe kayak merkezi, yemek fiyatları konusunda da beni şaşırtmadı. Bir çok şeyde olduğu gibi yiyecek ve içecek fiyatları da oldukça yüksek. Uludağ da bir bardak çaya 10 tl vermiştim Kartepe’de de bir bardak çay 10 tl ama neyse ki burada ki bardak biraz büyüktü. Meydanda açık alanda satılan sucuk ekmeğin fiyatı 30 tl köfte ekmek fiyatı 35 tl. Yani anlayacağınız burada da yemeklerimizi evden getirirsek iyi yapmış oluruz. Hem sıra beklememiş oluruz hem de bütçemizi sarsmamış oluruz.
Konaklama
Kartepe kayak merkezi sınırları içerisinde konaklama yapabilmeniz için 1 adet otel bulunuyor. Green park otel. Otel çeşitliliği bulunmadığı için fiyatlar tek elde belirleniyor. Yani anlayacağınız sezonundaysanız otel fiyatlarında da yüksek rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer illa burada konaklamama gerek yok diyorsanız Maşukiye’de de alternatif yerler bulabilirsiniz. Sizde benim gibi İstanbul’da yaşıyorsanız günübirlik gidip dönmenizi tavsiye ederim.
Kartepe’ye gitmeden önce mutlaka okumanız gereken harika bir yazı oldu. Yazının yanı sıra bir de youtube videomu izlerseniz daha akılda kaıcı olacaktır. Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.
2 Yorumlar
Açıkçası nerdeyse 20 yıllık kocaeliliyim, yazınızı bu yüzden merak ettim ben sonuna kadar okudum. Elinize sağlık Kartepe hakkında tüm detayları yazmışsınız. Maşukiye hakkında bilgi isterseniz Naturköy ve Cansu kahvaltı ve yemek mekanlarını inceleyin derim. Genelde oraları tercih ediyoruz.
Çok teşekkür ederim. Maşukiye’de her seferinde yalnızca Vadi restoranta gittim, önerilerinizi değerlendireceğim.