Uludağ kayak merkezi Aralık – Mart ayları arasında Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kayak merkezleri arasında bulunuyor. Kış mevsiminin gelmesiyle Uludağ gezi planlarımız oluşmaya başlıyor. Sezonu gelince Türkiye’nin dört bir yanından insanlar buraya kayak yapmak için akın akın geliyorlar. Hal böyle olunca talebin fazla oluşu fiyatlara da olumsuz bir şekilde yansıyor. Bu yazımda size kış turizmi için Türkiye’nin en tercih edilen yerlerinden biri olan Uludağ’ı anlatıyorum.
Bursa ilinde bulunan Uludağ 2543 metre yüksekliği ile Marmara bölgesinin en yüksek dağı olmakla birlikte Türkiye’nin en büyük doğa ve kış sporları merkezidir. Kış mevsiminin yanı sıra diğer mevsimlerde de gezilebilecek ve kamp yapılabilecek bir ortama sahip olduğu için yılın her dönemi gidebilirsiniz. Benim gibi bulunduğunuz şehire kar yağmayıp temiz ve yumuşak kara hasret kalıyorsanız kışın mutlaka gitmenizi öneriyorum. Bu arada Eğer buralar bana göre değil diyorsanız sizi şu yazıma da alabilirim.
İçindekiler
Uludağ’a Nasıl Gidilir?
İstanbul Uludağ arası 165 kilometre, Bursa Uludağ arası ise 35 kilometredir. Dağa bir çok ulaşım seçeneğiyle çıkabilirsiniz. Kendi aracınızla, teleferikle yada dolmuşla dağa ulaşım sağlayabilirsiniz. İstiyorsanız yazımıza devam etmeden önce youtube videoma göz gezdirebilirsiniz.
Uludağ’a Arabayla Ulaşım
Dağa aracınızla çıkacaksanız ilk belirtmem gereken şey aracınızda kış lastiği takılı olması. Dağa tırmanırken yol üzerinde jandarmalar araçlara lastik kontrolü yapıyorlar. Kış lastiğiniz yoksa her hangi bir sorun yaşamamak için yanınızda mutlaka zincir bulundurun.
Tabelaları takip ederek milli park girişini kolaylıkla bulabilirsiniz. Aracı etrafta bulunan otoparklara da yol kenarına da park edebilirsiniz.
İPUCU : Dağa hafta sonu gidiyorsanız trafiğin yoğun olma ihtimalini asla unutmayın. Yola sabah erken saatlerde çıkın ki gününüz büyük kısmı trafikte beklemekle geçmesin. Ben İstanbul’dan sabah 5 buçukta çıktım ve hiç trafiğe kalmadım, belki sizin için fikir olur. 2020 itibari ile Milli park otomobil giriş ücreti 18 tl
Uludağ’a Teleferikle Ulaşım
Uludağ’a teleferikle çıkmak istiyorum diyorsanız en güzel kararı vermişsiniz derim. Türkiye’nin en uzun teleferik hattına sahip olması ekstra ilgi uyandırıyor. Hem harika manzaralar izleyerek hem de trafik derdini düşünmeden ulaşımınızı sağlayacaksınız. Teleferiğe binmeniz için Bursa Teferrüç semtine gitmelisiniz.
Bursa otogardan veya Mudanya’dan otobüse binerek Teferrüç teleferiğe gidebilirsiniz. Teleferik 3 istasyondan oluşuyor. İstasyonların isimleri Teferrüç, Sarıalan ve Kurbağa Kaya’dır (Oteller bölgesi). Teleferiğe birinci istasyondan binebileceğiniz gibi ikinci istasyon olan Sarıalan bölgesinden de binebilirsiniz. 2020 itibari ile teleferik ücreti; Tam bilet tek yön 35 tl – gidiş dönüş 48 tl
Uludağ’a Minibüs’le Ulaşım
Dağa ulaşım için diğer alternatif ulaşım aracı olarak minibüsleri kullanabilirsiniz. Minibüsler Tophane semtinden hareket edip Uludağ’a götürüyor.
Uludağ Kayak Merkezi Pistleri
Ülkemizin en fazla tercih edilen kayak merkezlerinin başında gelen Uludağ kayak merkezi Fatintepe ve Kuşaklıkaya isimli iki tepe üzerine kurulmuştur. 1. bölge ve 2. bölge olarak ikiye ayrılan bu alanda birden fazla pist bulunmaktadır. 1. bölgede ki pistler zorluk seviyesi kolay olanlardır o yüzden kayağa yeni başlayanlar için ilk olarak bu bölgeyi öneririm. 2. bölgede ki pistler ise genel olarak profesyonel sporculara hitap eden pistlerdir.
Kayak Ekipmanı Kiralamak
Dağa kayak sporunu yapmak için geliyorsanız gerekli ekipmanlarınızı yanınızda getirmeniz yada kiralamanız gerekli. Sürekli kayak yapıyorsanız kendi ekipmanınızı satın almanız daha iyi olacaktır. Ama nadiren kayıyorsanız dağda bulunan çeşitli işletmelerden kiralamanızı öneririm.
Kayak ekipmanı günlük fiyatlar
- Kayak veya snowboard; 60 tl
- Kıyafetler (pantolon ve mont) parça başı; 30 tl
- Gözlük; 20 tl
- Bu ekipmanların haricinde kiralık verilmeyen şahsınıza ait olması gereken termal içlik, eldiven ve bereniz de yanınızda olursa soğuktan güzel bir şekilde izole olarak güzel bir gün geçirmiş olursunuz.
Uludağ’da Telesiyej
Dağda hem belediyenin hem de özel işletmelerin olmak üzere birden fazla telesiyej bulunmaktadır. Telesiyej teleferiğin kabinsiz halidir dersem yakın bir tanımlama yapmış olurum. Telesiyeje kayak ekipmanlarınızla binebileceğiniz gibi ekipmansız da binebilirsiniz. Ekipmanlarınızla binip zirveye çıkıp zirveden kayarak aynı noktaya inebilirsiniz. Ekipmansız binip zirvede bulunan işletmede ısınıp tekrar yine telesiyejle aynı noktaya dönebilirsiniz. Belediyeye ait telesiyejlerin ücretleri 2020 yılı itibari ile 30 tl ve 40 tl’dir.
Uludağ’da SkiPass
Uludağ kayak merkezinde kayak yapmak için ister saatlik istersenizde bir kaç günlük skipass bileti satın alabilirsiniz.
Uludağ kayak merkezi Skipass 2020 yılı Ücretleri
1 Çıkış: 25TL
4 Saatlik Çıkış: 100TL
1 Günlük Çıkış: 165TL
1.5 Günlük Çıkış: 220TL
2 Günlük Çıkış: 285TL
2.5 Günlük Çıkış: 330TL
3 Günlük Çıkış: 385TL
4 Günlük Çıkış: 440TL
5 Günlük Çıkış: 495TL
Uludağ’da Yemek
Uludağ kayak merkezinde fiyatların yüksek oluşu yeme içme fiyatlarına da yansımış durumda. Hayatınızda çaya 10 tl vermediyseniz hazır olun burada çay 10 tl. Yemek için de sucuk ekmek yada köfte ekmek gibi çeşitler bulabilirsiniz. Sarıalan ile oteller bölgesi arasında fiyat farkı mevcut. Oteller bölgesinde sucuk ekmek 35 tl iken Sarıalan’da 20 tl. Hesaplı bir tatil yapmak istiyorsanız siz siz olun yiyeceklerinizi yanınızda getirin. Yoksa diğer giderlerle birlikte oldukça maliyetli bir gün olacaktır. Ben kendi uyguladığım yöntemi anlatayım belki size de fikir olur.
Aracımda odunlar ve mangal vardı, ağaçların olmadığı uygun bir yerde mangalımı yakıp yanımda getirdiğim sucukları pişirdim ve ekmek arasına koyup afiyetle yedim. Közün üstünde hafif pişirdiğim çikolatalı muz da tatlı olarak yerini aldı. Siz de Uludağ’a çıkmadan önce yiyecek hazırlığınızı mutlaka yapın.
Uludağ’da Konaklama
Uludağ kayak merkezi konaklayabileceğiniz çeşitli otel seçenekleriyle dolu bir tatil merkezidir. Kış sezonunda çok fazla talep olmasından dolayı yer bulamama olasılığınız olacaktır. Son ana bırakırsanız yer bulsanız bile fiyatlar yüksek olacaktır. O yüzden konaklamayı düşünüyorsanız erken rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Uludağ’da gecelik otel fiyatları 700 tl’den başlayıp 1500 tl’ye kadar çıkabiliyor. Otellerden bazılarını şu şekilde sıralayayım; Genç yazıcı, Grand yazıcı, Beceren, Karinna, Kervansaray, Ağaoğlu, Alkoçlar otel.
Sizin için hazırladığım Uludağ kayak merkezi içerikli yazımın sonuna geldim. Yazının bir çok yerinde belirttiğim gibi bu fiyatlar 2020 yılı fiyatlarıdır. Fiyatlar her dönemde değişkenlik gösterebilir ama yine ne kadar harcama yapacağınıza dair kısmen fikriniz oluşacaktır. Uludağ’ın aşırı pahalılığından şikayet etsek de hemen hemen her dönem gitmeyi ihmal etmeyiz. Şimdiden iyi gezmeler dilerim.