Tropikal adaların baştacı, okyanusun kraliçesi ve tatillerin en sıradışı adresi: İşte karşınızda Tuvalu ülkesi!
Kabul edelim, tropikal bir adada, hindistan cevizleri, beyaz kum ve turkuaz okyanus arasında tatil yapmak hepimizin hayali. Bu yazımda size, pek tatlı ve pek küçük bir tropikal adayı anlatacağım: Tuvalu! Ülkemizden vize istemiyor oluşu, iklimi, kültürüyle bir hayli cazip bir yer Tuvalu. Daha önce adını bile duymamış olabilirsiniz. Olsun. Oldukça normal zira Tuvalu gerçekten küçük. Ama bu bir bahane mi? Tabii ki bahane! Bahaneleri ortadan kaldırmak için buyursunlar size Tuvalu gezi rehberi!
Tuvalu Hakkında Genel Bilgiler
Konumu
En büyük sorumuz tabii ki “ Tuvalu nerde ?” sorusu. Tuvalu, Büyük Okyanus’un ortalarında, Asya ve Okyanusya kıtalarına yakın bir yerde bulunan ve 9 tane büyük ada ve bunların adacıklarından oluşan bir ülke. Aslen Okyanusya kıtasına bağlıdır. Tam olarak Avusturalya ve Hawaii’nin ortasında kalmaktadır. Tuvalu’nun birkaç yüz kilometre doğusuna gittiğinizde tarih değiştirme çizgisini geçmiş olursunuz, o yüzden, sizin bakışınıza göre, zamanın başında ya da zamanın sonunda yer aldığını söyleyebilirsiniz.
Tuvalu Para Birimi ve Değeri
Tuvalu para birimi olarak Avusturalya Doları kullanılmaktadır. Aynı Avusturalya gibi bir vakitlerin İngiliz kolonisiymiş zaten. Avusturalya Doları’nın mevcut kuru ise 3 TL civarlarında dolaşmakta. Bu hesapla Tuvalu’daki günlük harcamalarınızı konaklama hariç 50 – 100 TL arasında tutabilirsiniz.
Nüfusu
Tuvalu zaten toplasanız 26 kilometrekarelik karaya sahip bir ülke. Bu da nerdeyse İstanbul’un ortalama bir semti demek. O yüzden Tuvalu nüfusu 10 bini geçmiyor ki bu da İstanbul’un ortalama bir mahallesi ancak ediyor.
Hava Durumu ve İklim
Tuvalu’ya tropikal bir iklim hakim. O yüzden gideceğiniz vakitleri iyi seçmeniz gerekmektedir. Bahar aylarında yoğun yağışa ve fırtınalara maruz kalabiliyor. Hatta bunlar Tuvalu için büyük bir tehdit zira su seviyesine çok yakın bir ülke. Başkent su düzeyinden yalnızca 5 metre yukarda. Olur da gittiğiniz zaman fırtınaya denk gelirseniz, yüksek bir yere gitmenizi öneririm. Bu belirli vakitler dışındaysa sıcak bir ülke. Ekvator çizgisine çok yakın olduğu için hava nadiren soğuyor. O yüzden fırtına vakitlerine dikkat ettiğiniz sürece dilediğiniz vakit tatile gidebileceğiniz muhteşem bir ülke.
Tuvalu’ya Nasıl Gidilir?
Tuvalu nasıl gidilir sorusu için uzun bir cevaba sahip ve bütçenin en önemli kalemi de burda. Çünkü Tuvalu’ya direk olarak uçuş bulunmuyor. Fiji üstünden aktarmayla buraya gelebilirsiniz. Neticede en az 3 aktarmayla Tuvalu’ya gidebiliyorsunuz. Tuvalu bahane, siz aktarma yaptığınız yerleri de görün derim! Peki, bu 3 aktarmaya değer mi Tuvalu? Tabii ki değer!
Nerede Kalınır?
Tuvalu’nun çok tatlı otelleri var. Oteller pansiyon gibi gözüküyor, küçük ama keyfinizi yerine getirecek kadar da lüks. Tuvalu’nun adaları zaten denizle iç içe olduğu için otelin büyüğüne ihtiyaç duymuyorsunuz. Büyük otel yapacak yerleri de yok zaten. Gecelik konaklama fiyatları 250 ile 350 lira arasında değişiyor. Bu arada, çok fazla seçeneğiniz yok, toplasanız bir elin parmağı eder bu oteller. Ama Tuvalu’ya giden turist sayısı görece çok az olduğu için, yer bulmakta sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Buna bir de, fırtına vakitleri hariç, adada her mevsim tatil yapılabilecek olduğunu eklersek turist yoğunluğu açısından sorun yaşayacağınız bir zaman aralığı da olmuyor.
Toplu Taşıma
Tuvalu küçücük olmasına karşın, burda da toplu taşıma mevcut. Merkez adası olan Funafuti’de tek bir anayol ve bu anayol üstünde çalışan tek bir hat mevcut. Bu otobüsün kalkış saati de belli değil, gün içinde değişebiliyor. Yerliler bu otobüsü kullanarak işlerine gidip geliyorlar. Herhangi bir durak yok. Siz nerde inmek dilerseniz, otobüs sizi orada bırakıyor.
Adalar arasındaki ulaşım ise özel botlarla sağlanıyor. Herhangi bir feribot ya da saati gelince kalkan bir araç yok. Eğer diğer bir adaya gitmek istiyorsanız, biriyle anlaşıp botunu kullanmanız gerekmektedir. Ama bu konu da zorlanacağınızı düşünmüyorum. Zira insanları bir hayli açık ve sıcakkanlı kimseler. Küçük bir ülke ekonomisine sahibi olduğu için de gelen turiste saygı duyuluyor.
Tuvalu’da Ne Yenir?
Tuvalu’nun mutfağı bizim mutfağımıza bir hayli yabancı bir mutfak. Bir kere domuz etine sahip. Ama korkmayın, domuz etine mahkum değilsiniz. Domuz etini genelde alışılmış bayramlarda ve kutlamalarda tüketiyorlar. Buradaki alışılmış besin ise pulakadır. Bol karbonhidrat içerir. Tuvalu’da yetişen özel bir besin olmakla birlikte, çevre ülke-adalarda da başka isimle mevcuttur. Bununla birlikte Tuvalulular muz, hindistan cevizi ve ekmek ağacı meyvesi tüketmeyi de severler. Önemli deniz ürünlerine de sahiptirler. Küçük ve denizle iç içe bir ülke olduğu için balıkçılık burda bir hayli gelişmiştir. O yüzden deniz ürünlerinde çok çeşitli yiyecekler sunuyorlar. Özellikle uçan balıkla çok değişik yemekler üretebilmekteler. Gittiğinizde her ne kadar garip de gelse uçan balık yemeyi ihmal etmeyin derim.
Gezilecek Yerler
Tuvalu tatil yapabilmek için yan gelip yatacağınız, okyanusun tadını çıkaracağınız kimi zaman de başınızı alıp dolaşacağınız bir memleket ve açıkçası ziyaret edilecek pek bir yeri de yok. Olsun, elimizdeki bizlere yeter derseniz buyrun buraya bakın:
Funafuti
Tuvalu’nun başkenti veya başadası Funafuti, hemde en kalabalık adası. Tuvalu nüfusunun yarısından fazlasına sahip. Ama görece küçük bir yer. Uzun uzadıya plajları ve iki plaj arasında bulunan ağaçları var. Kuş bakışı görüntüsü bir yaprağın kenarlarını andırıyor ve ortası da deniz. Zaten kara bölgesi o kadar ince ki, iki tarafı arasındaki mesafe 5 dakikadan azdır. Buna rağmen ortasında sahibi olduğu deniz alanı, kara alanının 100 katından fazladır. O yüzden adada gezip keyfini çıkarabilirsiniz. Adanın her yeri plaj olduğu için arzu ettiğiniz yerden okyanusa girebilirsiniz.
Funafuti Koruma Bölgesi
Funafuti Koruma Bölgesi, Dünya’da görebileceğiniz en güzel yerlerden biri. 33 kilometrekarelik, muhafaza etmeye alınmış bir mercan resifi ve deniz hayatı. Funafuti’nin batısında bulunan bölgede pek çok deniz canlısı yaşıyor. Yaşamsal çeşitliliği korumak için 1999 senesinde muhafaza etmeye alınan alanda yeşil kamplumbağlardan tutun da deniz kuşlarına kadar bir çok hayvan bulunuyor. Buraya gittiğinizde, bu bölgenin ne kadar çok canlı çeşitliliğine ev sahibi yapmış olduğunı görünce şaşıracaksınız. O güzel masmavi suların altında dolanan rengarenk deniz canlıları. İnsan başka ne görsün ki? Burada dalışa izin verilmekte mu bilinmiyor, ancak etrafındaki bölgede rahat dalıp, bu hayatı gözlemleyebilirsiniz.
Tuvalu Postanesi
Postaneyi bu listeye almak biraz garip olabilir. Ama gezilecek yeri yok dediysek o kadar da demedik. Tuvalu kartpostalları ve pullarıyla da ünlü bir memleket. Postaneye gidip çeşit çeşit kartpostala ve pula bakıp onları satın alabilirsiniz. Kimi tekrar basılan kimi de gerçekten eski olan pullar, sizi pul koleksiyonuna başlatacabilecek kadar güzel ve çeşitli. Üstelik bu kartpostallara ve pullara bakarak Tuvalu ülkesi hakkında bilgi almak da mümkün, zira kimilerinin üzerine ülke tarihi işlenmiş. Duyduğumuza göre epey de ucuzlarmış!
Tuvalu Ulusal Kütüphanesi
Böyle küçük bir adanın bile kütüphanesi olması insana değişik bir keyif veriyor. Tuvalu konumu gereği anakaraya çok uzak olduğu için arzu ettiğinize arzu ettiğiniz zaman ulaşamıyorsunuz ve buna kitap da dahil. O yüzden kütüphaneden içeri girdiğinizde kitap okuyan ve çalışan Tuvalulular görebilirsiniz. Kitapların pek çoğu İngilizce olduğu için hangi kitapları okuduklarını inceleyerek onlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bununla beraber kütüphane demek bilgi demek; oradaki görevlilerle ayak üstü yapacağınız konuşmalar size ada ve tarihi hakkında epey bir şey öğretecektir. Oraya gidenlerin yapmış olduğu yorumlara göre yerlilerle kaynaşmak için en önemli duraklardan biri de bu kütüphaneymiş.
Tuvalu Kadın El Sanatları Merkezi
Funafuti’nin küçük havaalanının hemen yanında bulunan bir yer. Sadece uçakların ve nadir de olsa seyahat gemilerinin geldiği zamanlarda açılıyor. Yerli bayanlar denizden çıkardıkları kabuklardan, adadan topladıkları doğal taşlardan ve daha bir sürü materyaleden kendi elleriyle yapmış oldukları ürünleri satıyorlar. Yerel ekonomiyi desteklemek için bir hayli güzel bir yol. Ayrıca, ada üstünde hediyelik eşya alabileceğiniz diğer bir yer de yok. O yüzden, hem kendinizi hem de sevdiklerinizi şımartmak için buraya gidin derim.
2. Dünya Savaşı Kalıntıları
İlginç değil mi? Tuvalu ülkesi bile 2. Dünya Savaşı’ndan nasibini almış. Tuvalu’nun komşu adalarından bir tanesi olan Kiribati, vakti zamanında Almanya ve müttefikleri tarafından ele geçirildiği için, Tuvalu rakipleri için bir hayli stratejik bir konumda kalıyor. O yüzden hem Funafuti’de, hem de Tuvalu’nun diğer adalarında savaş zamanından kalma hava araçları, siperler bulmak mümkün.
Funafala
Funafala, Funafiti’nin ikinci kalabalık adacığı – semti. Burada okyanus nerde başlayıp kumsalın nerde bittiği belirsiz olduğu için bölgeleri ayıran böyle çizgiler bulmak mümkün oluyor. Funafala, adanın ve Tuvalu’nun geri kalanına göre kültürünü ve habitatını korumuş bir bölge. Buraya gittiğinizde Tuvalu’nun kendisine has mimarisini bulabilirsiniz. Küçük ve tatlı balıkçı evlerine sahip. Yazımızın başında bahsettiğimiz fırtınalardan korunmak için yerden yükseğe inşa edilmiş evler bunlar. Yerliler balıkçılık yaparak geçiniyorlar ve size seve seve rutinlerini anlatıp, metotlarını göstereceklerdir. Duyduğuma göre bir hayli sıcakkanlı insanlarmış. Onlarla yapacağınız sohbetler hem ada tecrübelerinizi zenginleştirecek, hem de içinizde tatlı ve sıcak bir his bırakacaktır.
Tuvalu’nun Diğer Adaları
Yazımın başında dediğim gibi, Tuvalu’nun 9 adet büyük adası var: Funafuti, Nanumea, Nui, Nukufetau, Nukulaelae, Vaitupu, Nanumanga, Niulakita ve Niutao. Bunlardan ilk altısı, aynı Funafuti gibi, küçük adacıklara da sahip adalar. Öyle ki bu adacıkların sayısı 100’ü geçebiliyor. Eğer vaktiniz var ise hem Tuvalu’nun büyük adalarını hem de adacıklarını gezmenizi öneriyorum.
Oldukça enteresan bir tecrübe olabilir zira aynı Funafala gibi, pek çoğu yerel kültürünü çok iyi korumuş, görece olarak kapalı bölgeler. En az nüfuslu adası olan Nukulaelae’de yalnızda 350 kişi yaşıyor ve Funafuti’nin yarısından büyük. Yalnız yazımızın başında uyardığım gibi, adalar arasında dolaşan herhangi bir belirlenmiş feribot yok. O yüzden özel botu olanlarla anlaşma sağlamak durumundasınız. Ama dediğim gibi, bunda zorlanacağınızı pek düşünmüyorum.
Gördüğünüz gibi Tuvalu küçük olabilir ama orada keşfedilecek o kadar çok şey var ki, her şeyi burada anlatamıyorum. Belki siz gittiğinizde bana tecrübelerinizi anlatırsınız!