Kayseri, Ankara ve Konya’dan sonra bölgenin üçüncü büyük şehridir. Yaklaşık 1 buçuk milyon insanın yaşadığı Kayseri’de, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Kayseri, ülkenin önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Ancak Kayseri, Türkiye’nin en gelişmiş organize sanayi bölgelerinden birine sahiptir. Bunun yanı sıra Kayseri Serbest Ticaret Bölgesi, Türkiye’nin en büyük serbest bölge alanına sahiptir. Kayseri’nin sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirmiştir. Şehir kültür, doğa ve kış turizmi açısından çok önemli bir avantaja sahiptir. Kayak turizmi için ülkenin en önemli tesislerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Kayseri’de çeşitli medeniyetlere ait ziyaret edilebilecek pek çok tarihi mekan bulunmaktadır.
Kayseri ekonomisinde tarım sanayi, ticaret ve ulaştırma sektörlerinden sonra gelmektedir. Tarım arazilerinin çoğu tahıl ekimi için ayrılmıştır. Kayseri, altın, bakır, kurşun, çinko ve demir gibi maden varlıkları açısından zengin sayılabilecek bir ildir. Kent ayrıca güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında da büyük bir potansiyele sahiptir. Kayseri, Türkiye’de en fazla yenilenebilir enerji yatırımına sahip şehirlerden biridir.
Eğitim açısından bakarsak Kayseri, Erciyes Üniversitesi gibi ülkenin en kaliteli üniversitelerinden birine sahip. Kayseri Havalimanı şehir merkezine 10 km uzaklıkta olup, dünyanın farklı şehirlerine ve ülkelerine birçok direkt ve aktarmalı dış hat uçuşları bulabilirsiniz.
Yemek severleri de unutmayalım, Kayseri’nin efsane lezzetleri arasında olan Kayseri yağlaması ve Kayseri mantısı yemeden asla dönmeyin.
Şimdi gelin “ Kayseri’den Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?” ve “ Kayseri Gezilecek Yerler ” gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz yazımın devamına bakalım.
İçindekiler
- 1 Kayseri’den Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
- 2 Kayseri’de Nerede Kalınır?
- 3 Kayseri Gezilecek Yerler
- 3.1 Kayseri Kalesi
- 3.2 Güpgüoğlu Konağı
- 3.3 Kayseri Arkeoloji Müzesi
- 3.4 Surup Krikor Kilisesi
- 3.5 Selçuklu Medeniyeti Müzesi
- 3.6 Mahperi Hunat Hatun Külliyesi
- 3.7 Kayseri’de Göl ve Şelaleler
- 3.8 Kayseri Ulu Camii
- 3.9 Sahabiye Medresesi
- 3.10 Ahi Evran Zaviyesi
- 3.11 Kayseri Kaplıcaları
- 3.12 Kayseri’de Kervansaray Gezmek
Kayseri’den Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
Kayseri Erkilet Havalimanı, Kapadokya’nın turizm sektörünün merkezinde yer alan köylerin yaklaşık 80 kilometre doğusunda Kayseri’de bulunmaktadır. Çok daha küçük olan Nevşehir Kapadokya Havalimanı , Gülşehir ilçesinin hemen kuzeyinde, köylerin yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısındadır.
Önceden rezerve edilen havalimanı servisleri, her iki havalimanından da Kapadokya’da ki otellere kapıdan kapıya ulaşım hizmeti sunmaktadır. Kayseri Havalimanı’ndan yolculuk süresi, hem serviste rezervasyon yaptıran tüm yolcuların havalimanından çıkış bekleme süresine hem de hangi bölgede konakladığınıza bağlı olarak 2 saat kadar sürebilir. Nevşehir Havalimanı’ndan servis otobüsleri 30 dakikadan fazla sürmez.
Kayseri’de Nerede Kalınır?
Kayseri’de kalınabilecek çeşitli otellerin olmasının yanı sıra bir de Tinyhouse konaklaması var. Kayseri’nin ilk ve tek Tinyhouse konaklama yeri Becen Winter House. Benim de gittiğimde 1 gece konaklama şansım oldu. Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Becen Bağları bölgesinde bulunan bir bahçe içerisinde yan yana 2 tane tinyhouse. Tinyhouse’lar Erciyes Dağı’na araçla 10 dakika mesafede bulunuyor. Bahçede bir de yine konaklama için tercih edebileceğiniz villa bulunuyor. Kalabalık ekipler için villa daha iyi olabilir. Ama tinyhouse konaklaması da ayrı bir keyif diyorsanız siz de benim gibi bu tekerlekli 24 metrekare evleri öneririm.
Tinyhouse’lardan birisinde 3 kişiye kadar konaklama yapılabiliyor diğerinde ise 4 kişiye kadar. İkisinin de içinde mutfak ve banyo gibi ihtiyaçlar mevcut. Ekstra ücret karşılığı kahvaltı servisleri de bulunuyor. Bu arada şu detaydan da bahsedeyim Becen House bu minik tekerlekli evlerin üretimini yapıp satışını da yapıyor, aklınızda bulunsun.
Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri Kalesi
Kayseri Kalesi’nin anıtsal siyah bazalt surları öncelikle Roma imparatoru III. Bugün gördüğünüz heybetli yapı, çoğu zaman 13. Yüzyıl Selçuklu sultanı Alaattin Keykubat’ın eseridir.
Dış surlar, Park ve Talas Caddeleri’ne iner. Araştırma sırasında, iç kalede 2020 senesinin ortalarında tamamlanması planlanan devasa bir restorasyon projesi yürütülüyordu.
Restorasyon tamamlandığında, iç mekan Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin yeni evi olacak ve bir sanat merkezi için alan sağlayacak.
Güpgüoğlu Konağı
Bina 15. Yüzyıldan kalmadır ve Memlûk mimarisinin etkisi siyah-beyaz taş cephesinde belirgindir. 19. Yüzyılda rengarenk kirişleri ve girift oyma ahşap işçiliğiyle ev, besteci ve söz yazarı Ahmet Mithat Güpgüpoğlu’na ev sahipliği yapmıştır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri’nin küçük arkeoloji müzesi, yakınlardaki Kültepe’den (hatti halkının en temel şehri ve ilk Hitit başkenti) buluntular içeren küçük bir saksağan yuvasıdır. Diğer sergiler arasında Herkül’ün emeklerini gösteren çarpıcı bir lahit ve çocuk mumyaların büyüleyici bir biçimde ürkütücü sergisi yer almakta.
Surup Krikor Kilisesi
Yüzyıldan kalma Surup Krikor Lusavoriç Kilise, Anadolu’nun kalan birkaç Ermeni kilisesinden birisidir. Harap freskler ve üç yaldızlı sunakla tamamlanan kubbeli iç mekanı, Kayseri’nin bir zamanların canlı Ermeni cemaatinin önemine dair bir fikir veriyor. Giriş için kilisenin arka duvarını çevirin, zili çalın ve şehirde kalan beş Ermeniden bir tanesi olan gardiyan sizi içeri alacaktır. Kilise, Osman Kavuncu Bulvarı’nın açıklarında, Necip Fazıl Bulvarı’nın 2 kilometre aşağısında yer almaktadır.
Selçuklu Medeniyeti Müzesi
Bu mükemmel müze, Selçuklu sultanı I. Keyhüsrev ve kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine inşa edilmiş, 13. Yüzyıldan kalma bir ikiz hastane ve ruhban olan restore edilmiş Çifte Medrese’de yer almaktadır. Dünyanın ilk tıp eğitim okullarından biri olduğu düşünülüyor. Çarpıcı derecede sakin mimari, Selçuklu sanatının, kültürünün ve tarihinin güzel sergileriyle dengeleniyor ve en son multimedya ekranlarıyla tamamlanıyor. Tek şikayetimiz, bilgi panellerinin yeteri kadar İngilizce çevirilerinin olmaması.
Mahperi Hunat Hatun Külliyesi
Sade ve görkemli Mahperi Hunat Hatun kompleksi, 13. Yüzyılda Sultan Alaattin Keykubat döneminde inşa edilmiş, Kayseri’nin en güzel Selçuklu anıtlarından birisidir. Bu içermektedir Hunat Hatun Medresesi artık çeşitli esnaf dükkanlarına ev çevreleyen öğrenci hücreleri ile kafe olarak kullanılacak olan meşhur gölgeli avlu ile, Mahperi Hunat Hatun Cami (Cami) ve hala işleyen hamam.
Kayseri’de Göl ve Şelaleler
Kapuzbaşı Yahyalı Şelaleleri, Kayseri’nin 70 km güneyinde, yükseklikleri 30 – 50m arasında değişen yedi farklı kademeye sahip, Zamantı nehrine ve sonunda Seyhan’a dökülüyor. Akış hızları ve yükseklikleri açısından dünyanın en önemli şelalelerinden biri olan bu şelale serisi, adeta bir doğa olayıdır.
Kayseri Ulu Camii
Kayseri’deki Ulu Cami 1142’de Danışmend Türk emirleri tarafından başlatılmış ve 1205’te Selçuklular tarafından bitirilmiştir. Yüzyıllar boyunca yapılan tüm ‘restorasyon’lara rağmen, hala erken Selçuklu stilinin güzel bir örneğidir.
Sahabiye Medresesi
Sahabiye Medresesi 1268’den kalmadır. Bugün avlusu, çevresindeki odaları kitapçı olarak kullanılan olan bir kafedir. Mukarnas detaylarıyla zengin bir biçimde dekore edilmiş kapısı özellikle dikkat çekicidir.
Ahi Evran Zaviyesi
Zanaatkarlar ve zanaatkarlar için 13. Yüzyıldan kalma bu teknik okulun kasvetli iç mekanı, dolaşmak için harikadır. Kaligrafiden metal işçiliğine ve tarım aletlerinden halı dokuma tezgahlarına kadar tozlu sergilerin karmakarışık satış tarzı bir zevkiyle doludur. Talas Caddesi’nin 1 kilometre aşağısında, mezarlığın karşısındadır.
Kayseri Kaplıcaları
Kayseri’nin 65 km batısında yer alan Bayramhacı Kaplıcası, 55 oda 140 yatak kapasiteli olup, iki bay, iki bayan havuzu bulunmaktadır. Su 38ºC ile 40ºC arasında olup, romatizma, cilt, kalp ve kan dolaşımı, solunum sistemi ve kadın hastalıkları tedavisine iyi gelmektedir.
Kayseri’ye 33 km. uzaklıktaki Yem İsliha ilçesinde bulunan bay ve bayanlar için birer havuzu bulunan Tekgöz Kaplıcaları’nın sıcaklığı 43ºC’dir. Buradaki suların romatizma, cilt, solunum sistemi, böbrek ve idrar yolları, kadın hastalıkları tedavi ettiği söyleniyor.
Kayseri’de Kervansaray Gezmek
Kayseri’nin 50 km kuzeydoğusunda yer alan Sultan Kervansarayı, Selçuklu Sultanı I. Alaattin I. Keykubat tarafından 1232-1236 yılları arasında yaptırılmıştır. En güzel özellikleri kapı süslemeleri ve iç mimarisi, özellikle de üzerindeki karmaşık yılan motifidir. cami kemerleri. Anadolu’nun en büyük ikinci kervansarayıdır ve güzel bir şekilde restore edilmiştir.
Karadayı köyünde bulunan Karatay Kervansarayı, 1255 yılında Selçuklu vezirlerinden Celalettin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Türbe üzerindeki kabartmalar ve sütunlar Selçuklu taş işçiliğinin güzel örnekleridir. Sol taçkapının içinde hayvan figürleri ile süslenmiş işaretsiz bir mezar vardır ve mezarın içindeki tavan gökyüzünü taklit etmek için maviye boyanmıştır.
Kara Mustafa Paşa Kervansarayı, 1667’de Emir Kara Mustafa Paşa için inşa edilen yeni bir kasabanın parçasıydı ve Osmanlı vezirlerinden biriydi. Külliyede ayrıca cami ve hamam, medrese ve 30 dükkânlı çarşı bulunmaktadır.
Vezirhan Damat İbrahim Paşa Kervansarayı, şehrin Kapalı Çarşı’nın bir parçası olan bu iki katlı hanı 1727 yılında yaptırmıştır. Avlunun ortasında ilginç mimarisiyle dikkat çeken bir çeşmesi vardır. Zemin katta yün ve ham pamuk, üst katta Kayseri halıları satılmaktadır.
Bedesten, kapalı çarşı içinde üç kubbe ve kümbetten oluşan bir tavan örtüsüdür. 1497 yılında inşa edilmiştir.
Kapalı Çarşı Türkiye’nin en büyük dört kapalı çarşısından biri olan ve dört giriş kapısı bulunan Kayseri, 1859 yılında halk tarafından yaptırılmıştır.
Kayseri’yi görmeyen kalmasın. Özlem Keşifte olarak bu yazımda da Kayseri gezilecek yerler hakkında bilgiler paylaştım. Bol keşifler…