Haftasonu gidilebilecek yer arayanlar veya yalnızca merak edenler buyursunlar: İşte size mis gibi Eskişehir gezi rehberi hazırladım!
Türkiye’nin adından en çok söz ettiren ve en yoğun genç nüfusa sahip şehri Eskişehir’i gezmek istiyorsanız size her şeyi anlatayım. Eskişehir arada sırada kaçamakları hak eden bir şehir. Her gittiğinizde tekrar gitmek isteyeceksiniz zira yapılacak çok fazla şey var. Üstelik şehir kendisini o kadar hızlı yeniliyor ki her gittiğinizde biraz daha farklı bir Eskişehir bulabilirsiniz. O yüzden sık sık gitmekte fayda görüyorum. Ben de nerde ne yenir, nereye gidilir, nerde kalınır ve hatta nasıl gidilir hepsini anlatayım sizlere. İşte Eskişehir Gezilecek Yerler, Yenilecek Yemekler, Yapılacak Aktiviteler ve Daha Bir Sürü Şey Rehberi!
İçindekiler
Eskişehir Hakkında Genel Bilgiler
Hemen söyleyeyim Eskişehir’in ayazı serttir ve can yakar. İç Anadolu’nun en güzide ve düz şehirlerinden olduğu için karasal iklim hakimdir ve eğer kış aylarında giderseniz sıkı giyinmeye gayret edin. Tam tersine yazın gitmeyi tercih ederseniz de bol bol su içmeyi unutmayın zira yazları da bir o kadar sıcak (ve kurak) geçmektedir.
Nispeten küçük ve az nüfuslu bir şehir olduğu için de görece olarak genç bir kenttir Eskişehir. Yaklaşık 850 bin kişilik nüfusun 60 – 70 000 arasını öğrenciler oluşturmaktadır. O yüzden de hareketli ve nerdeyse hiç uyumayan bir şehir burası.
Eskişehir’in tarihi de bir hayli eskilere dayanır. Anadolu’nun ‘bağrında’ olduğu için bir çok medeniyet geçerken buraya uğramıştır. Hitirler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Selçuklular ve tabii ki Osmanlı. Antik Yunan zamanında burda Dorylaion olarak anılan bir şehir varmış. Bu şehir yıkıldıktan sonra, biraz güneyine diğer bir şehir kurulmuş ve rivayet odur ki Eskişehir’e bu nedenle Eskişehir denmekteymiş.
Bu arada Eskişehir’de sürekli etklinlik oluyor. Şuraya tıklayarak güncel bilgiler edinebilirsiniz.
Eskişehir’e Ulaşım ve Eskişehir’de Ulaşım
Memleketimizde otobüsle zaten her yerden her yere gidebiliyorsunuz. Bu cepte. Eskişehir için havayolu ulaşımını tercih etmek – eğer Doğu’dan gelmiyorsanz – pek mantıklı olmayabilir. Zira uçağın kalkmasıyla inmesi bir olacağı için, havalimanına gitmek için harcayacağınız süre muhtemelen daha fazla olacaktır. Karadan ulaşımı tercih ederseniz güzel manzaralar eşliğinde çok keyifli bir yolculuğun ardından Eskişehir’e rahat rahat ulaşırsınız. Benim tavsiyem ise demiryolunu tercih etmeniz. Eskişehir’in demiryolu ağı epey güçlü ve hızlı trenlerle süreler de iyice kısalmış durumda. İstanbul Eskişehir hızlı tren yolculuğu sadece 2,5 saat sürüyor. Hem tren yolculuğu yapmak keyifli olacaktır hem de yolculuğunuz sırasında pencereden dışarı bakarak büyülenebilirsiniz.
Şehiriçi ulaşım ise epey tatlı ve kolay. Eskişehir zaten küçük bir şehir olduğu için kafanızı koydunuz mu rahat bir biçimde her yere yayan gidebilirsiniz. Ama şehrin düz olmasının özelliği çok iyi kullanılmış ve her yere tramvay rayı döşenmiş. O yüzden, gitmek arzu ettiğiniz bir çok yere tramvayla ulaşabilirsiniz. Bunun dışında otobüs hatları da mevcuttur. Dilerseniz otobüse de binebilirsiniz. Eğer yaz mevsiminde ya da havanın sıcak olduğu zamanlarda orada bulunuyorsanız kendisinize bir bisiklet bulun ve gezin gezebildiğiniz kadar!
Eskişehir’de Ne Yapılır ve Nereye Gidilir?
Gelelim fasülyenin faydalarına. Eskişehir gezi programı bakımından bir hayli geniş ve rahat bir kent. Bir saniye bile sıkılmayacağınızın garantisini veriyorum. Eskişehir gezisi günübirlik olabileceği gibi, birkaç gün kalmalı da olabilir. Yelpaze o kadar geniş ki kim olursanız olun, ne kadar kalacaksanız kalın sizi eğlendirecek, hayrete düşürecek bir şeyler bulabiliyorsunuz. Buyun anlatmaya başlayayım:
Şelale Park
Eskişehir’i Porsuk Çayı’ndan gezmek yetmediyse sizi Şelale Park’a alalım. Şehrin ortasındaki bir tepede bulunan bu parkta Eskişehir ayaklarınızın altında. Nerede, ne var hemen görebilirsiniz. Dilerseniz park içindeki kafelerde dinlenebilir veya çimlere uzanarak manzarayı seyredebilirsiniz. Eğer akşama doğru giderseniz sizi müthiş bir gün batımı manzarası bekliyor olacak.
Porsuk Çayı
Eskişehir’in alamet-i farikası. Eskişehir gezi programı listesinin tepesinde yer almalı. Şehri ortadan ikiye bölen porsuk çayı çok iyi korunmuştur. Bunu diyorum zira, dereleriyle meşhur İstanbul’da bugün dere bulamıyorsunuz, bulsanız bile çok kötü kokuyor. Ama Porsuk öyle mi? Tabii ki değil! Eskişehir’e geldiğinizde hemen kıyısına gidin, şöyle bir ferahlayın. Hatta isterseniz size çayı gezdiren feribotlara binip hem Porsuk Çayı’nı hem de Eskişehir’i gezin.
Kentpark
Denizden uzakta deniz keyfi yapmak ister misiniz? Kent parkın içerisinde yapay bir deniz bulunmakta. Bu yapay denizin de yanında çok şık bir kumsalı var. Böylece Eskişehir’e gittiğinizde şezlonga uzanıp güneşin tadını çıkarabilir, sıcaktan bunaldığınızda denize girebilirsiniz. Porsuk Çayı üstünde keyifli bir yer. Havuzu da mevcut, isterseniz Porsuk Çayı’nın yanı başında havuz keyfi yapabilirsiniz. Pazar günleri dışında bir hayli sakin bir yer. Üstelik girişi de çok uygun.
Hamamyolu
Eskişehir’de bir cadde var, dillere destan: Hamamyolu. Eskişehir hamamlarıyla ün yapmış bir kent. Kabul edelim, biz de keyif yapmayı seven insanlarız. Hem günün yorgunluğunu ve pisliğini atmak, hem de yan gelip yatarak keyif yapabilmek için burdaki hamamlardan birini seçebilirsiniz. Gün içerisinde bu hamamlara bir hayli rağbet oluyor. O yüzden, temizliğe değer veren biriyseniz, sabah erkenden giderseniz daha rahat edebilirsiniz. Hamamlara giriş de bir hayli makul bir fiyata. Bir de şöyle güzel bir kese attırıverirseniz, dışarı çıktığınızda Eskişehir’i diğer bir gözle gezersiniz! Benden söylemesi.
Eskişehir Bilim Deney Merkezi
Türkiye tarihi eserleriyle ünlü olduğu için memleketin her bir yerinde tarihi eser müzesi bulabiliyorsunuz. Ama bilim deney merkezi? Neyse ki imdadımıza Eskişehir yetişiyor! Eskişehir Bilim Deney Merkezi, özellikle çocuklara gösteriler ve deneylerle bilimi, doğayı ve uzayı açıklama çabası içerisinde. Ancak bir yetişkin de içeri girdiğinde hiç mi hiç sıkılmaz, sonuçta hiçbirimiz Carl Sagan değiliz, öğrenecek milyon tane bilgi var.
Yapılan programları merkezin internet sitesinden takip edebilirsiniz. Yalnız uyarayım: Giriş için bilet bulmak bir hayli güç. Zira okullar ve büyük gruplar buraya geziler düzenlemiş olduğu için rezervasyon yapılıyor ve kapasitesini dolduruyorlar. O yüzden kapıya gidip şansınızı denemek yerine rezervasyon yaptırmak daha mantıklı olabilir.
Belki işinize yarar diye Bilim merkezinin linkini şuraya bırakıyorum.
Odunpazarı Evleri
Bu tarihi evler Şelale Park ile Porsuk Çayı arasında kalıyor. Zaten Eskişehir Odunpazarı dediniz mi akan sular duruyor. Hem yerli turistlerin hem de yabancıların yoğun ilgisi var buraya. Sonuna kadar hak ediyor. Evliya Çelebi bile Odunpazarı evlerinden bahsetmiştir, biz nasıl bahsetmeyeyim! Osmanlı ve Türkmen kültürünü yansıtan bu evler, esasında sadık bir biçimde korunuyor.
Sazova Parkı
400 000 metrekarelik, gez gez bitmeyen bir park yapmışlar. İyi de yapmışlar. Diğer adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı olan bu cennetin büyüklüğü sizi korkutmasın. İçeride dolaşan minik trene atlayıp, gayet rahat bir şekilde dolaşabilirsiniz. Dilerseniz Masal Şatosunu ziyaret ederseniz, isterseniz korsan gemisini. Aynı zamanda bu park içerisinde çeşitli gösterilerin yapıldığı açık hava tiyatrosu da bulunur.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Eskişehir ilklere doymuyor. Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi Odunpazarı sınırları içindeki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi. Yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinin bulunduğu bu müzede yalnızca camın sınırlarını değil, sanatçının düşünsel sınırlarını da keşfedeceksiniz. Zira bazı eserlere uzun uzun yine de hiçbir şey anlamayabilirsiniz. Öyle garip bir yer!
Pazartesi hariç her gün 10.00-17.30
Giriş Ücretlidir. Telefon:0 (222) 234 37 34
Adres :Şarkiye Mah. Türkmen Hoca Sok.No:1 ( Akarbaşı Cami karşısı )
Boza İçin!
Yanlış okumadınız. Eskişehir’de yapılması gerekenler listesinin önemli bir üyesi de boza içmek. Rivayete göre bozanın paşababası Eskişehir’de yapılırmış. Mis gibi boza yapan bir mekan bulunuz kendinize ve bu güzelim içeceğin tadını çıkarınız. O yoğun, biraz ekşi biraz tatlı içeceğin keyfini yaşarken, ağzınıza gelen o tarçın tadı… Size önce hamamı anlatıp sonra bozadan konu açarak biraz ileri gitmiş olabilirim ama dedim ya: Keyif insanıyız, ne yapalım!
Alışveriş Zamanı!
E gittik o kadar, bir şey almadan olmaz, değil mi? En azından bir bakalım, Eskişehir’de ne satılıyor, ne satılmıyor. Neyi ucuz, neyi pahalı. Eskişehir bu manada bir hayli pratik bir şehir. Alışverişe Doktorlar Caddesi’nden başlarsanız, Hamayolu’na kadar hiç durmadan mağaza gezebilirsiniz efendim. Envai çeşit ürün satılıyor buralarda. İsterseniz vintage ürünler dilerseniz yeni sezon giysiler dilerseniz de hediyelik eşya alın; bu güzergah sizi hayalkırıklığına uğratmayacaktır. Eğer AVM seven biriyseniz Doktorlar Caddesi’nde Kanatlı AVM ve onların biraz uzağında Espark var, buraları gezebilirsiniz. Tabii çok sıcak havalarda gittiyseniz avm’lerin klimaları size ilaç gibi gelecektir.
Üniversite Gezmesi!
Dedim ya, Eskişehir öğrenci nüfusunun en yoğun olduğu illerden bir tanesi. Bu öğrenci nüfusu iki üniversitede toplanıyor: Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi. İkisinin de çok güzel ve geniş kampüsleri vardır. Eğer burayı gezmek dilerseniz, hem ağaçların arasında güzel bir tur atmış olursunuz hem de Eskişehir üniversite hayatı deneyimini yaşamış olursunuz. Olur da denk gelirseniz, Anadolu Üniversitesi’nin bahar aylarında düzenlemiş olduğu bir de Tiyatro Festivali var. Gün içerisinde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrencilerin oyunlarını izleyebilirsiniz.
Gece Hayatı
Üniversite var, öğrenci var, demek ki Eskişehir’de gece hayatı da var! Eskişehir gerçekten de çok az uyuyan bir şehir. Gece dışarı çıkıp barlar sokağından kendinize en ideal mekanı seçebilirsiniz. Barlar sokağındaki mekanlar kapansa bile geceyle işimiz bitmedi. 222 Park ve Shakespeare Pub, gecenin sabaha karşı olan kısmı ihtiyacını bir hayli iyi karşılıyor.
Daha Çok Yemek!
Bir yerin yemeklerini yemeden orayı gezmiş sayılmazsınız. Her şehrimiz gibi, Eskişehir’de de yemekleriyle meşhur yerler bolca. Eskişehirin eskilerinden Köfteci Ali’de mis gibi köfteleri hüpletip, Haller Gençlik Merkezi’nde kahve içip su muhallebisi yiyebilirsiniz. Ya da isterseniz Pilavcı’ya gidip, lezzetli mi lezzetli kuru fasülye ve pilavları gömebilirsiniz. Burası küçük ve tatlı bir yer, o yüzden yer bulmak sıkıntı olabilir. Tatlı için sizi Tanınmış Helvacı’ya alalım. Çok güzel met helvası yaparlar. Hem kendiniz hem de eşinize dostunuza hediye için buraya uğrayabilirsiniz.
Köfteci Ali’nin konumunu şu linkte bulabilirsiniz. Tanınmış Helvacı’nın konumu da tam şurada bulabilirsiniz.
Nerede Kalınır?
Eskişehirde konaklama konusunda sıkıntı yaşamanız için hiçbir sebep yok. Eskişehir otelleri her cebe uyugn, temiz ve güzeldir. Öğrenci ve sanayi şehri olduğundan dolayı çok sayıda turist gelir yıl içerisinde. Dilerseniz büyük ve çeşitli aktiviteleri olan bir otelde konaklarsınız, isterseniz de daha küçük, şık ve şirin butik bir otel bulabilirsiniz.
Şehir küçük bir şehir olduğu için herhangi bir yerde konakladığınızda, diğer bir bölgeye gitmek zor olmayacaktır. Ama benim önerim Odunpazarı ve tren garı etrafındaki otellere bakmanız. Eskişehir’in en meşhur ve lüks otellerinin gecelik fiyatının 250 – 500 TL arasında değiştiğini düşünürsek, ortalama bir otel de bir hayli makul bir fiyat sunacaktır bizlere.
Elimden geldiğince size Eskişehir’i anlatmaya çalıştım. Tabii ki anlatamadıklarım, anlattıklarımdan kat kat fazla. Gittiğinizde benim anlatmadıklarımı da siz keşfedersiniz!