Erasmus’la gidilecek ülkeler dendiği zaman vize almak da daha bir kolay, iş bulmak da, kalkıp gitmek de. İşte bunlar hep öğrencilik!
Bütün üniversite okuyanların başlıca hedeflerinden biridir Erasmus programı ile yurt dışına çıkmak. Gidip de bir Avrupa Kıtası havası almadan öğrenciliği bitirmek bazılarımız için imkansız. Biz de bu mini mini birleri, çalışkan ikileri, bütlerden bıkmış üçleri, kafayı takan hocalar yüzünden mezuniyete veda edenleri düşündük ve pek güzel bir liste çıkardık. İşte size Erasmus ile gidilecek ülkeler listesi!
İçindekiler
1-) Hollanda – Amsterdam
Hayallerinizi süslediğini itiraf edin. Erasmus olsun ya da olmasın Hollanda hangimiz için tercih edilebilir bir ülke değil ki? Amsterdam’ın yeşili bol havası, güzel kanalları ve herkesin mutlu mesut yaşadığı atmosferi hangi öğrencinin hayallerini süslemiyor, ey gezgin öğrenci? Avantajı da bol üstelik. Uluslar arası şehirlerin başında geliyor Amsterdam, çünkü içinde 180’e yakın farklı milletten göçmen yaşıyor. Yani yabancılara alışkınlar. Anadilleri gibi de İngilizce bildikleri için TOEFL seviyesinde dil bilmeniz şart değil. Okulunuza da artık bisikletle gidip gelirsiniz, yol parası cebinize kalır.
2-) Fransa – Montpellier
Hemen “Fransa pahalıdır ama” demeyin. Sizi yalnızca ideal bir Erasmus seçeneği ile değil, aynı zamanda Fransa’nın en ucuz şehirlerinden biriyle tanıştırıyorum. Hem ucuz hem de deniz görüyor. Yani arayıp da bulamadığınız o öğrenci evleri gibi. Akdeniz’in kıyısına konuşlanmış bu tatlı öğrenci şehrinde Fransa’nın aristokrasisinden çok sıcak tarafı ile tanışacaksınız. Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen şehirlerden biri olan Montpellier’de şarap ve peynir konusunda bir gurme olabilme şansınız da bonus!
3-) Almanya – Heidelberg
Ortamlarda “Almanya’nın en eski üniversitesinde okudum” diye hava atmaya niyetiniz varsa Heidelberg tek adresiniz olabilir. Erasmus ülkeleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan Almanya’nın bu romantik ve minnoş şehrinde rüya gibi bir öğrencilik hayatı sizi bekliyor. Giderken zırhınızı kuşanın öyle gidin ayrıca. Çünkü şehirde bulunan Heildeberg şatosu ve Neckar nehri size Game of Thrones atmosferini yaşatabilir. Hatta derslerinizde çok başarılı olursanız belki ejderhaları bile görebilirsiniz. 🙂
4-) Polonya – Varşova
Aslında Polonya’nın sadece Varşova şehri değil, Polonya’nın tamamı Erasmus ülke önerileri için ideal. Tam bir öğrenci ülkesi gibi ve pek çok Türk öğrencinin de başlıca tercihleri arasında. Neden? Çünkü birçok ülkeye göre ucuz olması bir yana, oldukça da keyifli bir ülke. Öğrencilik için çokça tercih edilmesinden dolayı iyi bir eğitim almakla kalmayacak, öğrencilik hayatını en renkli ve eğlenceli haliyle de deneyimleme fırsatı bulacaksınız.
5-) İtalya – Bolonya
Gidin ve makarnalı akşamlara lezzet katan Bolonez sosun memleketinde öğrenciliğin tadını çıkarın. Gidin ve Bolonez soslu makarnayı bir de yerinde yiyin. Dünyanın en eski üniversitesinde eğitim görün. Kırmızı tuğlaların Bolonez sosun makarnaya kattığı gibi renk kattığı şehirde mimarinin tadını çıkarın. Öğrencilik yaşamının dokusuna işlediği bu keyifli şehirde gençliğinizde yapabileceğiniz en iyi şeylerden birini yapın ve Erasmus ülke sıralamasında İtalya’yı baştacı yapın.
6-) Macaristan – Budapeşte
“Avrupaları göreyim ama ülkemi de özlemeyeyim” diyenler için şahane bir Erasmus ülkesi. Hiç düşünmeden başvurunuzu yapın ve gidin. Türkiye’de de görmeye alışkın olduğunuz hamam ve kaplıcaları Budapeşte’de de bol bol göreceksiniz. Kendi para birimlerini kullandıkları için Avrupa’nın birçok başka ülkesinden çok daha ucuz olmasının avantajını yaşayacaksınız. Tüm bunlara ek olarak ise neredeyse her binası sanatsal bir dokunuşla harmanlanmış olan Budapeşte’de yalnızca eğitime değil kültüre de doyacaksınız. Gece hayatının sabahlara kadar devam ettiğini de söyleyeyim.
7-) İngiltere – Nottingham
Gözleriniz hemen yuvalarından fırlamasın; Londra demiyorum, Nottingham diyoruz. Burada Londra’nın British havasını soluyacaksınız, gözünüz Baker Street arayacak ve her şeyiyle bir İngiltere havası alacaksınız ama o kadar pahalı olmayacak. Ayrıca bölüm seçmeyi dert edinmiş olanlarda Google’da “ Erasmus hangi bölümler gidilir” diye aramakla uğraşmasın; Nottingham Üniversitesi ve Trent Üniversitesi bu konuda size oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Bakınız, araştırınız, gidiniz. En azından bir akşam üzeri sütlü çayınızı içmeden de geri dönmeyiniz.
😎 Portekiz – Lizbon
“İngiltere pahalı” diyorsanız hala, ne dediysem ikna olmuyorsanız o zaman sizi Avrupa’nın en öğrenci ve en ucuz şehri ile tanıştırayım. Harika bir havası, sıcakkanlı milleti, leziz yemekleri ve eğlencenin doruğunda bir şehir olmasıyla Lizbon Erasmus ile gidilecek ülkeler listesi için en ideal seçeneklerden biri. Hem iyi eğitim hem iyi bir deneyim için Portekiz’i de aklınızda ve listenizde tutabilirsiniz.
9-) İspanya – Madrid
İnsanın kanını kaynatan coşkusuna kapılıp da okulu unutmayacaksanız İspanya’yı da yazın listeye. Zira eğlencenin hiç durmadığı sokakları, insanın aklını başından alan kültürü ve bir de sizi evinizde gibi hissettirecek olan sıcakkanlı İspanyollar ile insanın okula konsantre olması zorlanabilir. Ama yine de size güveniyorum; siz de kendinize güvenin! Hem keyifli hem eğlenceli hem de kültür dolu bir Erasmus programı için İspanya’ya uçak bileti bakmaya, üniversitelerin puanlarını araştırmaya başlayın. Ülkenin merkezinde yer alan şehrin sunduğu ulaşım kolaylığından faydalanıp İspanya’nın diğer güzel şehirlerini görmeden de geri dönmeyin.
Eğitim şart ve araştırıp sizin için yazdım. Biletinizi, pasaportunuzu, vizenizi alın ve öğrenciliğin tadını doyasıya çıkarmak için Avrupa’yı keşfedin!