Özlem Keşifte olarak sizlere bir çok farklı konudan bahsetmeyi amaç edindim. Ege balık tutma rotaları bunlardan bir diğeri. Şehir karmaşasından, araba gürültülerinden ve kalabalık ortamlardan sıkılan insanlar için balık tutmak ideal bir aktivite gibi gözüküyor. İnsanlar aradıkları huzura ve sakinliğe, en kolay ve ucuz şekilde, tatil aktiviteleri sayesinde erişebiliyor. Ülkemizin üç bir yanı denizlerle çevrili olduğundan balık avlama yeri bulma konusunda pek zorlanmayacağınız aşikar. Uzun süreli hobi olarak veya günübirlik hobi olarak balık tutmak oldukça keyifli bir aktivite olacaktır.
Her hobi ve etkinliğin araştırma aşaması olduğu gibi balık tutmanın da birçok aşaması ve ön hazırlığı bulunmaktadır. Gerek gideceğiniz yeri kararlaştırmak gerekse kullanacağınız malzemelerin çeşidi ve fiyatı açsından oldukça kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Çünkü balık tutmanın ilk ve en önemli kuralı doğru zamanda doğru yerde doğru aletlerle olmaktır.
En bereketli denizlerimizden biri olan ege denizi balık çeşitliliği konusunda akla gelen ilk yerlerde birinci sıradadır. Okuduğunuz yazının devamında Ege’de balık tutulacak yerler ve Ege’de balık avı için püf noktalar gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Ege Bölgesinde Bulunan Balık Avı Rotaları
Ege balık tutulacak yerler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Çeşitli meraları ve balıkları ile amatör ve profesyonel balıkçılar için ideal yerlerden biridir. İzmir, Muğla, Gökçeada, Kütahya ve Afyon balıkların sık sık uğradığı güzide şehirlerimizden sadece birkaçıdır.
Çeşme Balık Avı Meraları
Ege’de balık avı denilince, balıkçıların en çok ilgi gösterdiği şehir, İzmir akla gelir. Amatör ve profesyonel balıkçıların çok sık tercih ettiği İzmir ve İzmir’in balık avı meraları belirli dönemlerde çok fazla ziyaretçi karşılar. Çeşme balık avı meraları da çeşit çeşit balık barındırdığı için çok sık tercih edilir. Bu meralardan kalamar, mığrı, sargoz, mırmır, karagöz, mercan gibi birçok çeşit balık avlayabilirsiniz. Ayrıca levrek ve orkinos balıkları açısından da oldukça zengindir.
Mordoğan Balık Avı
Mordoğan’ da doğanın tam ortasındayken, hem kamp yapıp hem de balık avlayabilirsiniz. Ağaçlarla çevrili balık avı meraları ile verimli, sakin ve huzurlu saatler yaşayabilirsiniz. Amatör ve profesyonel balıkçıların sık tercih ettiği bir bölgedir. Barındırdığı balıklar iri ve bol çeşitlidir. Mordoğan’ dan ahtapot, levrek, karagöz ve çupra avlayabilirsiniz.
Aliağa Balık Meraları
Aliağa balık meraları ( İzmir – Çanakkale yolu üzerinde ) Ege’ de balık avı çeşidi açısından en zengin meralardan biridir. Bulundurduğu balıkların iri ve bol yağlı olması avcıları bu meraya doğru çeker. Aliağa balık meralardan karagöz, mezgit, isparoz, kefal, çupra, istavrit, levrek, mercan balığı, lidaki balığı, gopez, sarıkuyruk ve eşek isparozu tutabilirsiniz.
Dikili Balık Avı Meraları
Daha kıyı kesimlerde balık avlamak istiyorsanız Dikili balık avı meralarını tercih etmeniz gerekir. Çünkü bu meralar fazla derine açılmanıza olanak vermeden balık tutmanızı sağlar. Dikili balık avı meralarından mırmır, kalamar, levrek, mercan, kefal, ahtapot, isparoz, çupra, lidaki, gopez, fangri, sarpa, sargaz ve pisi balıkları avlanır.
Bademli Balık Avı
Bademli, amatör balıkçıların ve hobi amaçlı balık tutan insanların tercih ettiği bir bölgedir. Henüz kıyı bölgesindeyken birçok farklı çeşit balık avlayabilirsiniz. Bademli, balık çeşitliliğinin bol olması sayesinde ziyaretçileri kendine çeker. Sarpa, çupra, gopez, karagöz ve kefal balıklarını avlayabilirsiniz.
Güzelbahçe Balık Avı Meraları
Güzelbahçe balık meraları etrafında bolca yeşil olan meralardandır. Bu sayede hem kamp yapıp hem de balık avlayabilirsiniz. Ayrıca dönem dönem düzenlenen tekne turları da mevcuttur. Çupra, istavrit, uskumru, mercan, ahtapot, kalamar, kefal, levrek ve isparoz bu bölgede bulabileceğiniz balık çeşitleridir.
Kösedere Balık Avı Meraları
Kösedere balık avı meraları etrafında bulunan sakinlikle bilinir. Henüz keşfedilmediğinden balık avcıları çok sık uğramaz. Balık avcıları sık sık gelmediği için bu meralarda balık çok fazla bulunur. Henüz kıyıdayken çupra avlayabilirsiniz. Ayrıca yılan balığı, ahtapot, sardalye, levrek, mercan, mığrı, lidaki, kaya levreği, karagöz, müren ve mırmır balıklarını da avlayabilirsiniz.
İzmir’ de balık tutmayı planlıyorsanız İzmir Çatalgöl, Gebekirse gölü ve Tahtalı Barajı’nda balık avlamanın yıl boyunca yasaklandığını bilmeniz gerekir.
Muğla Körfez Ve Koyları
Ege’de balık avı denilince akla gelen diğer şehirlerden biri de Muğla’dır. Muğla’da bulunan körfez ve koylar genellikle zıpkın ile avlananlar tarafından çok sık tercih edilir. Yeşili ve denizi ile kampçıların da uğrak yerlerindendir. Muğla körfezlerinden levrek, kefal, çupra, melanur, sargoz, sazan, mırmır, sarpa, palamut, karagöz, akya, barbun, lüfer ve yılan balığı avlayabilirsiniz.
Eğer balık tutmak için yolunuz Akbük’e düşerse şu yazıyı mutlaka inceleyin derim : Akbük Koyu Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
Muğla’nın en sevdiğim yerlerinden birisi Akbük. Hatta burayla alakalı bana daha çok şey göster derseniz youtube videoma alayım sizi.
Afyon Gölet Ve Barajları
Ege balık tutulacak yerler listesinde bulunan bir diğer güzide şehir de Afyon’dur. Afyon şehri balıkçılık için oldukça önemlidir. Şehirde deniz olmamasına rağmen balık avlayabilirsiniz. Burada bulunan balıklar gölet ve barajlardan tutulur. Bir nevi tatlı su balıkçılığı yapılır. Afyon’ da bulunan Bayat barajından sazan ve kefal, Gebeciler Barajı’ ndan ve Erkmen Gölet’ inden Amerikan levreği ile sazan, Karamık Gölü’ nden turna balığı, Kayabelen Barajı’ ndan levrek ve Eber Gölü’ nden İsrail sazanı ile turna balığı tutabilirsiniz.
Kütahya Baraj Ve Göletleri
Kütahya’ da Afyon gibi denizi olmayan illerimizden biridir. Bu şehrimizde de tatlı su balıkçılığı yapılır. Balık tutma işlemi baraj ve göller aracılığıyla sağlanır. Kütahya’ da bulunan Söğüt Barajı, Gümelköy Göleti, Pullar Göleti, Yenice Köy Göleti’ nden sazan balığı, Çavdarhisar ve Kayaboğazı Barajı’ ndan pullu sazan balığı, Çayköy’ den ise turna balığı avcılığı yapılmaktadır.
Ege balık tutulacak yerler bakımından hem zengin barajlara, göl ve göletlere yer sahipliği yapar hem de bereketli ve çeşitli balık türleri barındırır. Bu sebepten ötürüdür ki amatör ve profesyonel balıkçıların sık uğrak yerlerinden biridir.
Kısacası, avlamak istediğiniz balık türüne göre ya da tatil yapmak istediğiniz şehrin durumuna göre rotanızı şekillendirebilirsiniz. Böylece hem tatil yapabilir hem de uzun süre içinizde barındırdığınız stresten arınarak balık tutabilirsiniz.
Ege’de Balık Avlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
İlk başlarda balık avlamak, gözünüze kolay gibi gözükebilir. Fakat işin içerisine girdikçe ve tecrübe kazanmaya başladıkça balık avlamanın tam bir sabır, tecrübe ve deneyim işi olduğunu göreceksiniz. Balık avlarken çevreye, iklime ve balıkların türüne özen göstermeniz gerekir. Gördüğünüz her tür balığı avlamak yasal değildir. Balık türlerini tutmak için boy ve mevsim kuralı vardır. Kurallara uyduğunuz takdirde herhangi bir sorun yaşamadan balık avlama işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta istediğiniz her an avlanmaya çıkamazsınız. Av yasağı olduğu zamanlar, balıklar için yumurtlama zamanıdır. Bu yüzden yalnızca avlanma zamanlarında ava çıkabilirsiniz. Keza yasağı yok sayıp ava giderseniz hem balık popülasyonunu tehlikeye atarsınız hem de ciddi ceza alırsınız.
Canlı yem olarak kullanacağınız balıklar da avlanma için çok önemlidir. Akdeniz, Karadeniz ve Ege’de balık avı yaparken tuttuğunuz canlı yemlerin boyuna çok dikkat etmelisiniz. Avladığınız balıkların boyu en az 12 cm olmalı.
Amatör ya da hobi amaçlı balıkçılık yapıyorsanız bir gün içerisinde tuttuğunuz balıklar en fazla 5 kg olmalıdır. Aksi takdirde limit aşımı yapmış olursunuz ve şahsınıza yönelik ceza uygulanır.
Diğer bir önemli nokta ise balıkçılık yapmak istediğiniz zamandır. Mevsim, hava sıcaklığı hatta günün belirli saatleri avcılık için çok önemlidir. Çoğu balık hava ısınınca denizlerin daha da yüzeyine yaklaşır ve böylece avcılar bu tür balıkları daha rahat avlar. Kış mevsiminde ise su üstü çok soğuk olduğu için balıklar, daha sıcak yer olan, derinlere doğru ilerler. Bu yüzden kış mevsiminde balık avcılığı biraz daha meşakkatlidir fakat asla imkansız değildir. Bazı tür balıklar serin havalarda ve geceleri su yüzeyinde dolaşmayı sever. Bahsedilen koşullar balıkların türüne göre değişkenlik gösterir.
3 Yorumlar
Hastalık derecesinde Balık tutma hobisine sahip biri olarak googleda karşıma çıkan sayfanızı okudum. Aliağa meraları, mordoğan meraları diye başlıkları olan ama aliağada nerede yada dikilide nerede balık avlanılabilir bilgisi olmayan bir yazı olmuş. Kusura bakmayın ama bilgi içermeyen sırf balık hobisi olanlar tıklasın diye yazılmış bir yazı olmuş. 🙂
Merhaba Murat. Daha iyilerini yazmak için elimden geleni yapacağım. Teşekkür ederim yorumun için
Ellrinize sağlık! 👏👏