Uçak sınıfları arasındaki farkları bilmiyorsanız konfora olan düşkünlüğünüze bağlı olarak seçim yapmak için hemen yazımı okuyun!
Uçak sınıfları temelde bir uçak yolcuğunu ne kadar konforlu geçirmek istediğinize göre değişen parametrelere göre ayrılmış klasman farklarıdır. Tabii, bu farklar bulabileceğini konfora göre değişirken bilet fiyatlarına da buna bağlı olarak yansıyor. Yani, “Yalnızca konforu alayım üstü kalsın.” deme şansınız yok; bunun için belirlenmiş olan “fark”ı da ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla seçimi konfora olan düşkünlüğünüze göre yaparken bütçenize göre de yapmanız gerekiyor. Şimdi bu farklar nelerdir, uçak sınıfları nedir, birlikte inceleyelim. Uçuşa hazırsanız, başlıyorum. 🙂
İçindekiler
Ekonomi Sınıfı Uçak Bileti
Sizi gideceğiniz noktaya ulaştıracak olduğu kesin. Ancak bunun karşılığında çok büyük bir konfor beklememelisiniz. Çoğu zaman kısacık yolculuklar için ne kadar rahatsız olacağınız önemli olmasa da Türkiye’den Avusturya’ya ya da Türkiye’den Amerika’ya yolculuk edeceğiniz zaman durum değişebilir.
Ekonomi uçuş sınıfında koltuk genişliği 43,1 cm ile 83,8 cm’dir. Koltukların aralığı ise 71,1 cm ile 86,3 cm’dir. Bunun da anlamı şu oluyor ki uzun bir uçuş yaptığınızda, hele de boyunuz uzunsa, dizlerinizin rahatsızlığından epey çekeceksiniz.
Ekonomi sınıfı uçuşlarda uçaktaki birçok yiyecek ve içeceği de ücreti mukabilinde alabilirsiniz. Bu konuda çoğu havayolu şirketi dijital bir çağ başlattı. Siparişinizi dokunmatik ekranlı televizyon üzerinden verebiliyorsunuz ve ödemeyi de bu şekilde yapabiliyorsunuz.
Premium Ekonomi Sınıfı Uçak Bileti
Premium Ekonomi Sınıfı kapsamındaki kategorizasyonu ilk kez yapmış olan Virginia Atlantic Havayolu Şiketiydi. Uçuş sınıfları arasından ekonomiden biraz daha iyi olarak kategorize ediliyor. Aslında son yıllarda daha çok gündeme gelmiş bulunuyor ve birazcık daha fazla ödeme yapmayı gözden çıkarabilecek olanlar birazcık daha konfor sunuyor. Ancak her havayolu şirketinde farklı bir isimle anıldığını da hemen söyleyelim. Örneğin, SAS’da SAS Plus olarak geçerken Virgin America’da Main Cabinet Select olarak geçiyor.
Peki, Premium Ekonomi Sınıfına ait bir uçak bileti aldığınızda neler kazanıyorsunuz? Belki özel bir lounge erişim sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte uçuş sınıfları arasındaki bu fark koltuk genişliği ve aralığında da fark tanıyor ve her ikisi de daha fazla oluyor. Oturacağınız bölüm ise ekonomi sınıfı ile aynı bölümde yer almıyor.
Konforunuzu artırmak için daha büyük bir TV’niz olmasını, güç girişlerini ve sipariş verebileceğiniz menü seçeneklerinin hem daha çeşitli hem de daha kaliteli olmasını da sağlıyorlar. Ayrıca bu sınıfın ilk olmasını sağlayan Virgin Atlantic özel bir tuvalet, hediye çantası, akşam yemeğinden sonra alkollü içki ve başka birtakım ayrıcalıklarla birlikte çıtayı epey yükseltiyor.
Business Class Uçak Bileti
Uçuş sınıfları arasından en “cool” olanlarından ilkine geldik; business class… Hemen aklınız kravat takmış ya da stiletto giymiş, plaza çalışanı bir beyaz yaka gelmesin. Biraz daha fazlası gelsin, mesela, bir plaza yöneticisi. (Evet, bu söylemi ben uydurdum 🙂 ). Demek istediğim şu; bir kere denerseniz bir daha asla vazgeçemeyebilirsiniz.
Business Class uçuş sınıfı içindeki her şey konfor odaklı olarak tasarlanmıştır. Tam olarak yatay pozisyona getirilebilen koltukların genişliği 87 cm’yi, aralıkları ise 220 cm’yi bulabiliyor. Aslında konfor ve keyif uçuştan önce başlıyor; havalimanında özel bir lounge’a erişim sağlayabiliyorsunuz. Hatta bazı havayolu şirketleri, eğer havalimanına yakınsanız, sizi özel bir araçla aldırtabiliyor bile.
Uçuş için ekstra bagaj hakkınız elbette daha fazla oluyor. Yanı sıra yiyeceklerinizi porselen bir serviste yiyebiliyor, içeceklerinizi ise cam bardakta içebiliyorsunuz. Geniş, yarım daire şeklinde, envai çeşit içkinin ve kokteylin bulunabildiği barında uçuş boyunca keyfinize de bakabiliyorsunuz. Özetle, uçuş sınıfları arasında ödediğiniz ücretin artması ile erişim sağlayabileceğiniz her şeyi çok daha iyi anlayabiliyorsunuz.
First Class Uçak Bileti
Uçuş sınıfları arasında en “coooool” olanına geldi sıra. Bu kez bir plaza yöneticisi değil, bir plaza sahibi olmanız gerekebilir. Hayır, abartmıyorum. Gerçekten de bazı First Class bilet fiyatları ile bugün bir araba alabilirsiniz. Tabii bunun karşılığını da unutulmaz bir yolculuk ile alıyorsunuz. Yine de tüm bu lüks o kadar da büyük farklar yaratmıyor olmalı ki bugün Business Class çok daha fazla tercih ediliyor.
First Class uçak biletiniz varsa birçok havayolunda karşılacağınız şey yalnızca 82 cm kadar genişliği ve 234 cm kadar aralığı bulunan koltuğunuzun olması değil, bir süitinizin olması. Hayır, hala abartmıyoruz. Hepsi Michelin yıldızlı olan şefler tarafından muazzam bir menü ile karnınızı doyurur ve hepsi son derece eğitimli, profesyonel olan host ve hostesler tarafından karşılanırsınız.
Bunlar dışında ise bazı havayolu şirketleri First Class uçuş sınıfı için çıtayı Everest’e taşımış durumda. Emirates A380’ni ele alalım mesela. First Class dediğiniz anda yerden ısıtmalı banyosu ve SPA’sı bulunan bir uçakta yolculuk edeceğinizi düşünebilirsiniz. Ayrıca First Class uçuş sınıfı içinde de ayrıca üç kategori bulunuyor ki bunlardan The Residence olan bir oturma odası, yatak odası ve kişiye özel bir banyo bulunduruyor. Londra – Abu Dhabi uçuşu ise 97.000TL’yi gözden çıkarmak demek oluyor.
Ozlemkesifte olarak sizlerin rahatını düşündüm ve uçuş sınıfları nedir, bir güzel anlattım. Çıta giderek yükselirken uçak biletlerinin fiyatı da aynı derecede yükseliyor ve her havayolu şirketi klasmanlar için farklı ayrıcalıklar sunuyor. Ama siz yine de lükse para harcamak yerine daha fazla gezmeye önem veriyorsanız ucuz uçak bileti aramanızda fayda var.
İyi uçuşlar… 🙂