Her ne kadar çok hoş bir şey olmasa da, kimi zaman rötar yapan uçaklara denk gelebiliyoruz. Uçak gecikmelerinde yolcu hakları nelerdir hiç düşündünüz mü, buyurun hep beraber bakalım!
Belki de aylar önceden plan yapıyorsunuz, hevesleniyorsunuz, her şeyi programlıyorsunuz ve havaalanına gidiyorsunuz. Sizi daha da heyecanlandıran bir bekleyişten sonra bir de bakıyorsunuz ki uçağınız rötar yapmış! Hemen heyecanınızı kaybetmeyin. Böyle durumlar yaşanabiliyor ve ne yazık ki epey de sıkça yaşanıyor. Ancak bilginin altın değerinde olduğu bu zamanlarda, eğer sahip olduğunuz hakları bilirseniz, ona göre hareket edebilirsiniz. Uçak gecikme yolcu hakları nedir, ne değildir anlatıyorum!
İçindekiler
Tazminat Hakkı
Peşinen söyleyeyim, gecikmeli gerçekleşen uçuşlarda tazminat hakkınız bulunmuyor. Yani uçak rötar tazminat üçgeni diye bir şey yok. Ama uçak iptal tazminat diye bir şey var. Uçuşunuzun iptal olması durumunda, belli koşullar altında tazminat talep edebilirsiniz. Gideceğiniz yerin uzaklığına göre 100 Euro’dan 600 Euro’ya kadar tazminat talep edebilirsiniz.
Görüşme Hakkı
Gecikme süreniz ne kadar olursa olsun iletişim hakkınız her zaman var. Havayolu şirketi size iki telefon görüşmesi, fax veya email hizmeti sağlamak zorunda. Bunu dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Belki iç hatlarda çok ihtiyaç olmayabilir ancak dış hatlarda herhangi bir gecikme halinde bu hakkınız çok işe yarayabilir.
1 Saatlik Gecikme
Bu durumda size sadece bilgi verme zorunlulukları var. Neden geciktiğine ve ne olduğuna dair. Ancak bazen bu da yapılmıyor. Israrla bilgiyi isteyebilirsiniz, yasal hakkınızdır.
1 – 2 Saatlik Gecikme
Bu durumda ücretsiz parkur veya rezervasyon değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Size bu hizmeti vermek zorundalar. Yanı sıra biletinizin ücretinin iadesini de isteyebilirsiniz. Ancak bu durum sadece iç hatlar için geçerli. Ücret iadesi talep etmeniz halinde, size 7 gün içinde iade işlemini gerçekleştirmek zorundalar. Unutmayın, uçak rötar yolcu hakları THY için de Pegasus ve diğerleri için de aynıdır.
2 – 3 Saatlik Gecikme
Sabrınızı bir güzel test etmenin yanı sıra, havayolu şirketi size sıcak – soğuk içecek servisi sunmak durumundadır. Kimi havayolu şirketinin yolcu hakları yönetmeliği, bunu “makul ölçüde” olarak sınırlandırır ancak bu makul ölçünün ne olduğunu kimin belirlediğinden bahsetmez. Sizin talep etme, onların da karşılama hakları var. Bu hizmet gereksiz ve yetersiz gibi gözükse de, havaalanında pek çok şeyin fiyatının oldukça yüksek olduğunu düşünürseniz, uçuşunuz için ekstra masraf yapmanıza gerek kalmamış olacak.
3 – 5 Saatlik Gecikme
Nadir de olsa bu kadar gecikmeye denk gelebilirsiniz. Öncelikle belirteyim, bu durum, havayolu şirketinin de karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur. Sadece size sunmak zorunda olduğu hizmetlerden değil, havalimanına ödediği vergilerle birlikte, epey yüksek bir parasal yükümlülüğü vardır. Hatta bazen havalimanının sebep olduğu bir durum da söz konusu olabilir. O yüzden sabrınızı korumakta fayda var.
Bu kadarlık bir gecikme durumunda sıcak – soğuk içecek hakkınızı hala elinizde bulunduruyorsunuz. Yanına bir de yemek servisi geliyor. “Hafif ara yemek” olarak geçer. Çoğu zaman sandviç veya yemek kartı verilir.
5 Saatlik Gecikme
İnsan okudukça bile geriliyor, değil mi? Eğer dış hatlar yolcusuysanız, 5 saatlik gecikme durumunda biletinizin ücretinin iadesini talep edebiliyorsunuz. Eğer aktarmalı olarak gidiyorsanız da, sizi en kısa sürede yolculuğunuzun başladığı yere ulaştırmak durumundalar. Eğer ücretin iadesini talep ederseniz, yine 7 gün içerisinde uçak yolcu hakları gereği size ücreti iade etmek zorundalar.
Böyle bir durumda, yeme – içme ihtiyacınızın karşılanma hakkınızı da elinizde bulunduruyorsunuz “Makul ölçü” dışında bir sınırınız da yokmuş gibi gözüküyor. Acıktığınızda hemen talep edebilirsiniz!
8 Saat ve Üzeri Gecikmeler
Düşman başına. Bir kitap bitirebilir ya da meditasyon yaparak erebilirsiniz. Hatta yeteri kadar çabalarsanız, bu sürede bir Youtube fenomeni bile olabilirsiniz. Havaalanıyla ilgili pek çok içerik üretebilir, 8 saat içinde…
Sizi müthiş bir sıkıcanın içine sokmanın dışında, havayolu firmasının böyle bir durumda yapması gereken başka işler de var. Bu durumda konaklama hakkınız var. Havayolu şirketi sizin bütün konaklama masraflarınızı, hatta konaklayacağınız yere giderken yapacağınız tüm ulaşım masraflarınızı da karşılamak zorunda.
Eğer sınır kuralları sebebiyle havaalanı dışına adım atamıyorsanız, örneğin başka bir ülkeden aktarmalı gidiyorsanız ve o ülkeye vizeniz yoksa, havalimanının oteli varsa sizi oraya yerleştirmek zorunda. Eğer havalimanının bir oteli yoksa, transit bekleme salonunda beklemek zorundasınız. Çünkü bütün olasılıklar tükenmiş durumda. Ama unutmayın, eğer bir yerde konaklama olasılığınız varsa, şirket bunu karşılamak zorunda.
Daha önceki haklarınızı da tabii ki elinizde bulunduruyorsunuz. Yeme – içme ve bilet iadesi haklarınız hala geçerli. Bilet iadesi durumunda 7 gün içinde paranızı geri alabileceksiniz.
Kimi, Kime Şikayet Edeceksiniz?
Haklarınızı havayolu firmasının çalışanlarından talep edeceksiniz. Ancak aksi bir durumda ne yapmak gerekiyor, kime şikayette bulunmalı? Bu durumda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü devreye giriyor. Kendilerinin görevi aynı zamanda yolcu hakları şikayet toplama üzerine. Eğer bulunduğunuz havaalanında görevli varsa onunla konuşabilirsiniz. Yabancı bir memleketteyseniz, yerel müdürlüğe gidebilir, onlara şikayette bulunabilirsiniz, zira uluslararası bir alanda hizmet veren havayolu şirketi, çeşitli uluslararası kurallara tabiidir. Olur da bunların hiçbirine erişemezseniz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, gayet ulaşılabilir durumda bir şikayet formu var. Onu doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.
Haklarınızı artık biliyorsunuz! Umarım onları hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmazsınız!