Truva (Troya) Antik Kenti Çanakkale, Unesco Dünya mirasıdır. Unesco Dünya Mirası Listesinde ilk kültürel değerlerden biri olarak kabul edilen Truva Antik Kenti, yurdumuzun sınırları dahilinde en eski arkeolojik yapılar arasındadır.
İlk kazılar, Schliemann tarafından 1870 yılında yapılmıştır. Bu kazının uğruna servetinin neredeyse tamamını harcayan Schliemann, 1873 tarihinde Truva hazinelerini bulmayı başardıktan sonra bu hazineleri yurt dışına kaçırmıştır. Sonrasında bu hazineleri müzeye satmaya karar vermiş fakat hazinelerin gerçekliğine inanan olmamış, bu yüzden başarısız olmuştur.
1890 yılında Schliemann’ın ölümünün ardından Troya Hazineleri Berlin’e armağan edilmiştir. 2.dünya savaşının yapıldığı esnada Rus saldırıları sonucunda bölgenin de yağmalanmaya başlanması neticesinde Truva’ya ait olan eserlerin birçoğu Türkiye, Rusya ve Almanya arasında paylaştırılmış durumdadır. Hazine Türkiye’nin olsa da maalesef ki sahiplenen diğer devletlerdir.

Troya Antik Kenti, M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanan insanlık tarihinin en eski yapılarını oluşturmaktadır. Bu anlamda Troya, tam olarak 9 defa yıkılıp tekrardan yapılmıştır. Troya Antik kentinin içerisinde ise farklı dönemlere ait olduğu bilinen 33 katman saptanmıştır. Mimari yapısı nedeni ile dikkat çeken ve tarihi yönüyle de oldukça karmaşık olan Troya (Truva) Antik kenti için Çanakkale’de yapılan kazı ve çalışmalar günümüzde halen devam etmektedir.
İçindekiler
Truva (Troya) Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Troya Antik Kentine nasıl gidilir? Truva Antik kentine, Çanakkale’den kalkış seferleri bulunan toplu ulaşım araçları ile gidilebilmesi mümkün. Truva Antik Kenti Çanakkale’ye 30 km mesafede yer alıyor. Kepez yolunu takip eden ‘Tevfikiye Köyü ‘sınırları dahilindedir. Halk arasında bu köy, Hisarlık olarak bilinmektedir.
Truva Kentinde Gezilecek Yerler
1- Truva Antik Kent Müzesi
Şehir meydanındaki Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan sembolik tahta atını ve Troya Antik kent Müzesini gezebilmeniz mümkün. Troya müzesi, Antik kent içerisinde yapılan kazı çalışmaları neticesinde Antik çağa ait eserlerin sergilemiş olduğu bir müzedir.
Truva Antik kentine geldiyseniz mutlaka binlerce turistin ağırlandığı Troya Müzesini de görmeniz gerekmektedir. Truva Antik kenti ziyaret saatleri ise haftanın her günü saat 10.00 ile 19.00 arası yapılabilmektedir.
2- Truva Surları
Truva Antik kenti gezilecek yerler listesinde, ilk çağ kentinin önemli örneklerinden biri haline gelen surlar yer almaktadır. Akhalı’ların yıllardır saldırıp bir türlü ele geçiremediği surların, Poseidon tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Surların her 6-7 metresinde çıkıntılar bulunmaktadır. Surlarda oluşan bu çıkıntılar, dönemin surlarına oval görünümler kazandırmıştır.
Kimilerine göre bu oval şekillerin surlara estetik bir görünüm kattığı söylenirken o yıllarda kimsenin bu kadar emeği ve masrafı bir dekorasyon için harcamayacağı düşünülerek güvenlik amaçlı yapılandırıldığı belirtilmektedir.
3- Athena Tapınağı
Yıllara rağmen hiçbir değişikliğe uğramamış olan Athena Tapınağı aynı zamanda Bouleutarion yani meclis binası olarak ta kullanılmış. Bunun dışında kalıntıların içerisinde hamamlar, kutsal alanlar ve kentin sosyal yaşam alanı olarak kabul edilen tiyatrolar bulunmaktadır. Bu kutsal alan içerisinde birçok katman da görülebilmektedir. Kutsal mekânı farklı kılan ise yıllara rağmen değişkenlik göstermemesidir. Birçok kez üzerine eklemeler yapılmak sureti ile değiştirilen bu alanda kurban kanlarının akıtılmış olduğu kuyular da yer almaktadır. Aynı zamanda daha önceden Athena heykelinin de üzerinde yer aldığı mermerde burada bulunmaktadır. Tapınaktan Truva atının içerisine girilebildiği gibi en üst katından şehrin kuşbakışı olarak seyredilebilmesi de mümkündür.
Truva Antik Kenti Giriş Ücretleri
Truva antik kentine giriş nasıl yapılır? 2021 yılında Truva (Troya) Antik kentine giriş ücreti 50 TL’dir. Öğrenci ve öğretmenler için ise Antik kente giriş ücreti alınmamaktadır. Müzede müze kartı geçerli olup, müzenin içerisinde birbirinden güzel hediyelik eşyalar da bulabilmeniz mümkündür. Bunun dışında kafe hizmetinden, ücretli otopark hizmetinden de yararlanabilirsiniz.

Truva Atı ve Hikayesi
Truva Atının hikayesi şu şekildedir: Hektor’u öldürmüş olan Akhilleus, kayanın arkasına gizlenmiş olan Paris’in oku ile topuğundan vurulması neticesinde öldürülür. Devam eden savaş sırasında iki tarafın da herhangi bir galibiyeti söz konusu değildir.
Akhalıların en zeki krallarından biri olarak görülen Odysseus’un aklına bir tahtadan yapılma at gelir. Bu plana göre Akhalılar savaştan geri çekiliyormuş gibi gösterecek ve arkalarında büyük bir at bırakacaktır. Odysseus ve diğer komutanlar atın içerisine saklanırken diğerleri denize açılarak gemileri Tenodos’un yani Bozcaada’nın arkasına Troyalıların göremeyecekleri bir yere saklayacaktır. P
lanı aynen uygulayan Odysseus ve komutanlarının hedefi, Troyalılara savaşın artık bittiğini gösterir gibi yaparak geride bırakacakları atın bir armağan olduğuna inandırmaktır.
Tahta atı barışın bir sembolü olarak gören Troyalılar atı içeri almışlar ve aynı günün gecesinde zafer kutlamaları yaparak rehavete kapıldıkları zaman atın içerisinden çıkan Akhalı savaşçılar tarafından kuşatılmışlardır.
Ordunun geride kalan kısmını da içeri alabilmek için kapıyı açan Akhalılar Troya kentinde büyük bir katliam yaparak kenti yok ederler. O gece Troya kenti tamamen yakılıp yıkılmıştır. Fakat bilindiği üzere bu, Troya kentinin ne ilk ne de son yıkılışı olacaktır. Truva atı tarihte bilinen ilk yıkım olarak adlandırılmaktadır.
Truva Antik Kenti’ne yolunuz mutlaka düşsün. Gidin keşfedin.