Size eksiksiz bir Tanzanya gezi rehberi daha hazırladım! Doğu Afrika’nın en güzel memleketlerinden olan Tanzanya’yı merak edenler buyursunlar bakalım!
Hani böyle, varı yoğu geride bırakıp değişik bir yerlere tatile çıkmak istersiniz ya. Hayatınızı değiştirecek bir tecrübe yaşamak, yolculuktan döndükten sonra hayata ayrı bir gözle bakmak istersiniz. Burası, aradığınız her şeyi size sunan bir ülke. Orayı ziyaret ettikten sonra hayatınız ve bir çok şeye bakış açınız eskisi gibi olmayacak. Afrika zaten insanlığı doğduğu bölge oluşuyla bir hayli mistik bir yer, burası da bundan nasibini almış. Doğasından tutun da kültürüne kadar sizi etkileyecek bir çok unsura sahip. O zaman buyrun, Tanzanya vizesi nasıl alınır sorusundan tutun da, gezilecek yerlere kadar bilmeniz gerekli olan her şey burda!
İçindekiler
- 1 Tanzanya Nerede?
- 2 Tanzanya’ya Nasıl Gidilir?
- 3 Tanzanya’nın İklimi Nasıldır, Ne Zaman Gidilir?
- 4 Tanzanya’da Hangi Parayı Kullanırlar?
- 5 Tanzanya’da Nerede Yatılır?
- 6 Tanzanya’da Ne Yenir, Ne İçilir?
- 7 Tanzanya’dan Ne Alınır?
- 8 Tanzanya Tarihi
- 9 Tanzanya Kültürü
- 10 Tanzanya’nın Nüfusu ve Ekonomisi
- 11 Tanzanya Festivalleri
- 12 Tanzanya’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?
Tanzanya Nerede?
Tanzanya nerede? Anadolu’dan kop gel düz git, Afrika’yı geç sağda, Mozambik’in biraz yukarısında. Tanzanya eksiksiz olarak ekvator çizgisinde kalmakta ve Afrika’nın doğusunda bulunur. Kuzeyden Kenya ve Uganda, batıdan Kongo, Ruanda, Burundi, güneyden ise Zambiya, Malavi ve Mozambik ile komşudur. Hint Okyanusu’na kıyısı vardır.
Tanzanya’ya Nasıl Gidilir?
İlk olarak Tanzanya vize istiyor mu, sorunuzu cevaplayayım: istemiyor. Eğer pasaportunuzun 6 aydan daha uzun bir vakti var ise, 90 gün süreyle vizesiz olarak ülkeye girebiliyorsunuz. Sadece havaalanında vize ücreti ödemeniz gerekmektedir.
Türkiye’den Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’a direk şekilde uçuş bulabilirsiniz. Tanzanya ucuz uçak bileti arayanlardansanız ve bütçenizi rahatlatmak istiyorsanız, aktarmalı uçuşları tercih edebilirsiniz. Yapacağınız kısa bir araştırmayla aktarmalı uçuş bularak yolculuğunuzu daha uzun ama daha ucuz hale getirebilirsiniz.
Tanzanya’nın İklimi Nasıldır, Ne Zaman Gidilir?
Tropik iklim hakimdir. Bu sayede sene boyunca sıcaklıkta önemli değişimler olmamaktadır. Ülke genelinde sıcaklığın 20 derecenin altına düştüğü çok az görülür. En soğuk ayları Mayıs ve Ağustos arasıdır. Bu aylarda sıcaklık 15 – 20 derece arasında gider. En sıcak ayları ise Kasım ve Şubat aylarıdır ve bu aylarda da sıcaklık 25 – 40 derece arasındadır.
Bahar aylarında yoğun yağışlar görebilirsiniz. O yüzden gezi tarihinizi buna göre seçin. Eğer yağmur ve toprak kokusu seviyorsanız bu tarihler sizin için çok uygun olacaktır. Ancak köşe bucak Tanzanya’yı gezeyim, hayvanları göreyim, safari yapayım diyorsanız, kurak geçen Haziran – Ekim arasındaki ayları tercih edebilirsiniz. Tanzanya safari yapılan en güzel memleketlerden biri olduğu için, özellikle bu ayları tercih etmekte fayda var.
Tanzanya’da Hangi Parayı Kullanırlar?
Burası fakir bir memleket. Tanzanya para birimi Tanzanya Şilini’dir. Türk Lirasına göre de bir hayli ucuzdur.
Tanzanya’da Nerede Yatılır?
Kıyı kesimlere yaklaştıkça bir hayli lüks oteller bulabiliyorsunuz. Eğer keyfinize düşkünseniz ve bütçeniz de el veriyorsa size bu otelleri kesinlikle öneriyorum. Bu oteller gözünüzü çok da korkutmasın. Gecelik fiyatları 500 TL’den başlıyor ve uçuyor gidiyor. Ancak denk gelirseniz çok ucuz fiyata, okyanus kenarında kusursuz bir tatil yapabilirsiniz.
Daha hesaplı otelleri de var. Özellikle ülkeyi gezmek isteyen gezginler için gecelik 80 TL civarlarında oteller bulmak mümkün ülke genelinde. O yüzden konaklama hesaplı olacaktır. Üstelik bu oteller kıyıda köşede kalmış döküntü oteller de değil, belli bir hizmet kalitesi sunan otellerdir.
Tanzanya’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Bir kere kahvaltıda o tropikal meyveleri tüketeceksiniz. Bizim kahvaltı kültürümüze çok benzeyen bir kahvaltı kültürü var. Yanı sıra çeşit çeşit tropikal meyve de yemeyi seviyorlar.
Deniz mahsulleri, Tanzanya mutfağı içinde bir hayli popülerdir ve çok iyi yaparlar. Çeşit çeşit ürünleri vardır ve hepsini de hindistan cevizi ile karıştırarak güzel tatlar elde ederler, muhakkak deneyin derim. Yanı sıra yerel yemekleri de çok enteresandır: Sığır eti ve muz karışımı olan Mtori ve balıklı sebze yahnisi Mchicha deneyebilirsiniz.
Tanzanya’dan Ne Alınır?
Tanzanya’da kültüre özgü tahta oymacılığı çok gelişmiştir. Tahtadan heykeller, filler ve daha pek çok şeyi bulabilirsiniz. Yöresel maskeler, giysiler, ayakkabıları da muhakkak görün. Ayrıca kahvesinin de çok güzel olduğu söyleniyor, dönerken yanınıza almak isteyebilirsiniz. Yalnız hemen söyleyeyim: Hediyelik eşya fiyatları biraz pahalı. Ancak Tanzanyalılar pazarlık yapmayı seviyorlar. O yüzden muhakkak pazarlığınızı yapın, epey fark edecektir!
Tanzanya Tarihi
Size boşuna demedim, insanlığın ortaya çıktığı yer diye. Bulunan insan fosilleri arasında en eskileri burda bulunmuş. Bu anlamda muazzam bir tarihi ve kültürü var. Daha sonraki seneler kendi yağında kavrulup gitmiş. Ta ki 16. Yüzyılda Avrupalılar buraya gelene kadar. Buraya gelen Portekizliler, bölgeyi sömürge haline getirmiş ve o tarihten 1961’e kadar da Almanlar’dan tutun İngilizler’e kadar bir çok ulusun sömürgesi olmuştur. 1961 senesinde ise, bugünkü toprak bütünlüğüne ulaşacak bağımsızlık adımları atılmaya başlanmıştır.
Tanzanya Kültürü
Ülkede müslümanlar yoğunluktadır. Ancak tabii bu yoğunluk sizi aldatmasın, 100’e yakın etnik grup, farklı dini inançlarla burda yaşamaktadır. Barış içinde yaşamaktadırlar. Herkes birbirinin kültürüne oldukça saygılı.
Tanzanya dili resmi olarak Swahili’dir. Bu konu da da bir hayli korumacıdırlar. Uzun seneler İngiliz sömürgesi olmalarına rağmen, bir çok sömürge ülkesi gibi, kendi dillerinden kopmamışlardır ve onu korumayı bilmişlerdir. Fakat tabii ki oraya gittiğinizde İngilizce konuşan bir çok kişi ile karşılaşabilirsiniz. İletişim sizin için sorun olmayacaktır.
Tanzanya’nın Nüfusu ve Ekonomisi
Yaklaşık olarak 55 milyondur. Ülkenin Türkiye’den biraz daha çok büyük bir ülke olduğunu düşünürsek, bu sayı bir hayli iyi bir sayıdır. Üstelik nüfusun çok fazla yoğunlaştığı bir yer de yoktur.
Her ne kadar toprağının yalnızca %4’ü tarıma elverişli olsa da Tanzanya ekonomisi tarıma dayalıdır. Yeraltında altın, elmas, uranyum gibi çok fazla madeni bulunur ancak burda madencilik gelişmemiştir. Ekonomisi yoğun bir biçimde gelen turist dalgalarıyla, turizmle desteklemektedir.
Tanzanya Festivalleri
Festival turizmi yapmak istiyorsanız sizi muhakkak Darüsselam ve Zanzibar’a alayım. Esas festival hayatı buralarda oluyor.
Kiliman Maceraları: Şubat ayında düzenlenen üç yarış. Kilimanjaro Dağı’na tırmanış, dağda bisiklet yarışı ve eninde sonunda Kilimanjaro Maratonu. Siz de seyirci olarak katılabilirsiniz.
Wanyambo Festivali: Ocak ayının başında düzenlenen kültürel bir festival. Tanzanya’nın müziğini, giysilerini ve yiyeceklerini tanımak için güzel bir fırsat.
Birleşim Günü: 1964’te Tanzanya’nın bugünkü toprak bütünlüğüne ulaştığından bahsetmiştim. Her yıl 26 Nisan’da bunu kutluyorlar. Geçitler, kutlamalar, danslar ve konuşmalar yapılıyor.
Mwaka Kogwa Festivali: Aslında bunun bir hayli benzeri bir festival Anadolu’da da düzenleniyor. Kadınlar ve erkekler çember yapıp şarkı söylüyorlar ve çemberin ortasına çıkan erkekler, birbirlerine muz ağacı saplarıyla vurmaya çalışıyorlar. Oldukça enteresan bir tecrübe.
Bagamoyo Sanat Festivali: Eylül ayında 1 hafta süren bu festivalde sanata dair epey bir şey var: Atölyeler, gösteriler, konuşmalar ve sergiler. Çağdaş olanla alışılmış olanın buluştuğu bir başka festival.
Mzalendo Halisi Müzik Festivali: Mayıs ayında 2-3 günlüğüne Darüsselam’da düzenleniyor. Geleneksel ve çağdaş müziğin iç içe geçtiği muazzam bir festival. Hem yeni tarzlar deneniyor hem de yerel kültüre sahip çıkılıyor.
Tanzanya’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?
Zanzibar
Darüsselam’ın karşısında ikinci popüler şehri. Kendileri hemde ada olurlar. Adada çok güzel plajlar bulabileceğiniz gibi doğası da harikadır. Plajların olduğu köyleri gezmenizi de öneriyorum, hatta mümkünse halkla iletişime geçin ve hikayelerini dinleyin. Adanın güneyine gidip de kendinizi ormanlara bıraktığınızda, dünyanın en güzel kelebeklerini burda bulabilirsiniz. Çeşit çeşit bir sürü kelebek ortalıkta fink atıyor. Muazzam bir görüntü. Dilerseniz Zanzibar’ın şehir tarafını da gezebilirsiniz. Güzel bir şehir hayatı sizi bekliyor Zanzibar’da.
Serengeti Ulusal Parkı
Burayı muhakkak görmelisiniz. Tanzanya safari turu denilince akla ilk gelen yerlerden. Yazının başında dediğimiz, hayatınızı değiştirecek bir tecrübe sunacaktır. Katılacağınız bir safari turuyla, dünyanın diğer bir yerinde bulunmayan ağaçları, bitkileri, yer şekillerini görmenin beraberinde, çeşit çeşit hayvanla tanışacaksınız. Bazen size zürafalar dadanacak, kimi zaman de zebraların koşuşlarını izleyeceksiniz. Eğer Aslan Kral izlediyseniz, belki kafanızda onun şarkısı da çalacak!
Changuu Adası
Zanzibar’ın hemen yanıbaşında küçük ama tatlış bir ada burası. Turkuaz suyu ve bazen sığ olan suyu ile özellikle kaplumbağaları gözlemlemeniz için harika bir fırsat sunuyor size. Aklınızın çıkacağı bir yer. Siz suyun keyfini çıkarırken, yanı başınızda yüzen bir kaplumbağa görebilirsiniz.
Pemba Adası
Dağa taşa doydum bana deniz ver deniz, derseniz size Pemba Adası derim. Zanzibar’ın kuzeyinde bulunan kusursuz bir ada burası. Üstelik kumluk ve taşlık da değil, bildiğiniz ormanlarla kaplı. Deniz bitiyor, orman başlıyor öyle düşünün. Burada isterseniz ormanlarda gezersiniz, isterseniz deniz kenarında keyif yaparsınız. Dalış yapmanızı ısrarla tavsiye ediyorum, zira suyun altında bulacağınız hayat, en az safaride göreceğiniz hayat kadar keşfedilesi.
Darüsselam
Tanzanya’nın şehir hayatı da bir hayli değişiktir. Darüsselam Tanzanya içerisindeki en büyük şehir. Dilerseniz gün içerisinde müze gezip, geceleri dans etmeye çıkabilirsiniz. Çok değişik mekanlar ve farklı tarzlar sizi bekliyor olacak. En azından bir gününüzü buraya ayırmanızı öneriyorum, pişman olmayacaksınız.
Kilimanjaro Dağı’nı Görün
Dağ zaten genelde bir çok kişinin duyduğu bildiği bir dağ. Tam, Kenya Tanzanya sınırında yer almakta. Mükemmel bir yer. Kafaya koyarsanız kendiniz de gidebilirsiniz; ancak gruplarla ya da rehberle gitmekte fayda var. Hem bitki örtüsü hem de vahşi hayatıyla sizi büyüleyecektir. 1950’lerde, Amerikan yeraltı yazarları sık sık buraya gelip inzivaya çekilirlermiş. Bir görün bakalım, dedikleri kadar var mı?
Selous Koruma Alanı
Tanzanya’nın güneyindeki bu doğal güzellik, dünyanın en büyük fauna rezervlerinden birisidir. Yaban yaşamının zenginliği ve el değmemişliğinden dolayı UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiştir. Hayatınızı değiştirecek bir başka yer de burasıdır. Heyecanlı, adrenalinli ve en çok eğlenceli bir gezi olacaktır. Afrikada yaşayan ilkel kabileler ile ilgileniyorsanız, burayı muhakkak görün derim. Onlardan birine denk gelme ihtimalinizi düşünsenize.
Gombe Stream Ulusal Parkı
Tanzanya’nın kuzeybatısının en ucunda kalan bu doğa harikası park, Tanganyika Gölü’nün de yanı başındadır. Turistler genel olarak ülkenin doğu kıyılarında kalırlar ve içerilere pek sokulmazlar ancak ülkenin iç kesimlerinin daha güzel olduğu su götürmez bir gerçek. Bu ulusal parkta gezip, çeşit çeşit maymun görebilirsiniz. Özellikle şempanzeler suratınızda kocaman bir gülümseme bırakacaktır.
Artık Tanzanya hakkında bir çok bilgiye sahipsiniz. Unutmayın, bütün güzellikler sizin içinizde, onu keşfedin ve ortaya çıkarın. İyi yolculuklar!