Haftasonu rotalarınız için gezilecek harika vakit geçirilecek yerlerle karşınıza gelmeye devam ediyorum. Bu yazıda ki konumuz da kendi deneyimlerimi de eklediğim Sülüklügöl olacak. Hadi bekliyorum aldıysanız mis gibi bitki çayınızı doğayı gözlerinizde canladırmaya başlayalım
Sülüklügöl son zamanlarda birçoğumuzun adını duyduğu popüler bir doğal güzellik. Doğal güzellik diyorum çünkü burası doğal bir oluşum. Gölün içinde ki kütüklerden tutun neden adının Sülüklügöl olduğuna kadar hepsinin bir hikayesi var. Hikayesinden neler yapabileceğinize yollarının durumuna kadar her detayı başlık halinde sizlerle paylaşıyorum.
İçindekiler
Konumu
İstanbul istikametinden Bolu Mudurnu’ya 50 km mesafede bulunan Sülüklügöl Sakarya Bolu il sınırında yer alıyor. Ormanlarla çevrili, oksijeni bol, yolu bozuk olsa da buna değen harika bir konumun tam ortasında. Yollarının bozukluğundan dolayı biraz olsun izole olabilmiş olması insanı gitmek için teşvik ediyor. Tam konumu için şuraya bakabilirsiniz.
Sülüklügöl’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’a 200 km uzaklıkta olan Sülüklügöl’e özel araç ile ortalama 3 saat gibi bir sürede gidiliyor. Yollarının bir kısmının zorluğunu da hesaba katınca evet bu kadar saat sürüyor. Ama son saatlerde ki yollar o kadar güzel ki doğayla iç içe olmaya yoldayken başlıyorsunuz ve gerçekten o yol size hiç bitmeyecekmiş gibi gelmiyor. Sülüklügöl’e İstanbul’dan E-80 karayolunu takip edip Sapanca’nın Akyazı ilçesine bağlı olan Dokurcun köyü üzerinden ulaşabiliyorsunuz.
Sülüklügöl’ün Yolları Nasıl?
Dokurcun köyünden sonra artık Sülüklügöl tabelalarını görmeye başlıyorsunuz. ‘Sülüklügöl’e 6 km’ tabelasını gördüğünüz anda yolların artık asfalt yoldan çıktığını anlayabilirsiniz. Taş ve çukurlarla dolu toprak yola yani son 6 km’ye hoşgeldiniz. Gözünüzü çok korkutmuyum ama ona göre de tedbirli gidin isterim.Eğer normal binek bir araçla gidecekseniz çok yavaş ve dikkatli ilerlemelisiniz ama dört çekişli bir araçla gidecekseniz rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Bu biraz zorlu 6 km’lik yolda size hemen yanınızdan akan Tavşansuyu deresi, ağaçlar ve kuşlar eşlik edecek. Doğanın kalbine doğru girmeye başladınız bile.
Sülüklügöl’de Kamp
Sülüklügöl’de kamp yapmak burada yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisi oluyor. Burada kendi çadırınızı kurabileceğiniz gibi işletmenin kiraladığı çadırlarda da kalabilirsiniz. Gölün etrafında çadır kurulabilecek çok güzel doğal alanlar mevcut istediğiniz yeri manzaranız seçip çadırınızı kurabilirsiniz.
Göle Giriş ve Kamp Ücretleri
Burası aslında bir tabiat parkıdır. 29 yıllığına kiraya verilip özel bir işletme tarafından işletiliyor. Ücretler dönem dönem değişkenlik gösterebilir ben kendi gittiğim dönemde ki ücretlerden bahsedeyim ki bu konuda biraz fikriniz olsun. Giriş ücret; günübirlik gezip dönecekseniz 12,00tl. Kamp yapma ücreti (kendi çadırınızla) 25,00tl.
Gölün Oluşumu
Sülüklügöl’ün hikayesi 300 sene öncesine kadar uzanıyor. 1.700’lü yıllarda meydana gelen tektonik hareketler yani toprak kayması sonucu şimdi ki gölün bulunduğu bölgede çukur açılıyor. Bu çukur yakınlarda bulunan Hongurdak deresinden gelen suyla dolmaya başlıyor. Bölgede bulunan ağaçlar suyun etkisiyle tepe kısmından başlayarak çürümeye başlıyorlar. Şimdi artık gölün içerisinde mistik görüntüler oluşturan kütükler çürümüş ağaçların kalıntılarıdır. Yazın sular çekildiğinde çok net görünen ağaçların bu görüntüsü benim gittiğim sonbahar mevsiminde de devam ediyor oluyor.
Göl Çevresinde Vahşi Yaşam
Gölün bulunduğu ormanlık bölge içerisinde domuz, ayı, kurt, tilki gibi yaban hayvanları da bulunuyor. Aman çekinmeyin bu gibi yabani hayvanlar çok aç kalmadıkları sürece insanların bulundukları yerlere gelmezler. Siz yinede yiyeceklerinizi çadırın içerisinde saklayıp çöplerinizi çöp kutusuna atmayı ihmal etmeyin.
Sülüklügöl’de Neler Yapabilirsiniz
Kamp yapabilirsiniz
Sülüklügöl’de Kamp başlığında da bahsettiğim gibi gölün etrafında istediğiniz her yerde kamp yapabilirsiniz. Bulunduğunuz mevsimin hava şartlarına göre Sülüklügöl’ün biraz daha soğuk olacağını unutmayın ve yanınıza fazladan kalın kıyafetler alın. 1.070 metre rakım olunca yaz mevsiminde de gece soğuk olması kaçınılmaz oluyor. Neyse ki etrafta yakmak için fazlaca odun bulunuyor. Ateş yakmak için etrafta göreceğiniz kazanlarda ateş yakıp ısınabilirsiniz.

Trekking yapabilirsiniz
Gölün etrafından başlayarak tepeye ulaşabileceğiniz bir çok treking rotası bulunmaktadır. Ormanlık yoldan ağaçların arasından ilerleyeceğiniz yollardan yukarı doğru çıkarsanız Sülüklügöl’ü enfes bir açıdan görebilirsiniz. Bu şekilde yürüyüşünüzü devam ettirerek Davlumbaz yaylasına ve etrafta bulunan 2 küçük göle de ulaşabilirsiniz. Anlayacağınız burası sadece Sülüklügöl’den ibaret bir yer değil etrafta harika manzaralarla dolu çok güzel yürüyüş rotaları da mevcut keşfetmenizi öneririm.
Fotoğraf ve video çekimi yapabilirsiniz
Sülüklügöl’e fotoğraf ve video çekimi için gidiyorsanız Sonbahar’da gitmenizi öneririm. Yazın sularının bir kısmı çekilen göl kışa kadar tam olarak dolmuyor. Bu da içerisinde bulunan kütüklerin bir kısmının görünmesinden dolayı harika bir görüntü oluşturuyor. Eğer Sülüklügöl’e sularının tam olarak dolmadığı bu dönemde gidiyorsanız çok şanslısınız. Gölün içerisindeki kütükler fotoğraf ve video çekimleriniz için mistik bir görüntü oluşturuyor olacak tabi sonbaharın kuru yaprakları da fazladan bir güzellik. Ayrıca buraya yakın bir başka güzel yer ise Pürenli yaylası var. Ona da bakmanızda fayda var.
Sülüklügöl’de Neler var Neler yok;
- Vahşi yaşam var
- Çeşme var
- Tuvalet var
- Kamp yapabileceğiniz alanlar var
- Ateş yakmanız için kazanlar var
- Ormanda bol sayıda odunlar var
- Giriş ve kamp yapma ücreti var
- Elektrik yok
- Şebeke çoğu yerde yok