Karadeniz doğal liman kentlerinden olan Sinop’u merak edenler beri gelsinler. Sizler için her yönüyle Sinop gezi rehberi hazırladım!
Karadeniz zaten doğasıyla oldukça güzel bir yer. Ama Sinop için ayrı bir sayfa açmak gerekiyor. Doğal güzelliklerin toplandığı ve korunduğu önemli yerlerden biri Sinop. Üstelik değeri tam bilinmiyor. Halbuki denizinden tutun da, tarihine kadar burası oldukça önemli ve korunması gereken değerler mevcut. Ben de hiç mi hiç üşenmedim ve sizlere Sinop hakkında bilgi bulabileceğiniz eksiksiz bir rehber hazırladım. Çaylar hazırsa buyurun Sinop gezi rehberi yazıma.
İçindekiler
- 1 Sinop Ne Tarafta Kalıyor?
- 2 Kısa Sinop Tarihi
- 3 Sinop Yüzölçümü ve Nüfusu
- 4 Sinop’ta Havalar Nasıl?
- 5 Sinop Ekonomisi
- 6 Sinop’a Nasıl Gidilir?
- 7 Sinop’ta Şehir İçi Ulaşım
- 8 Sinop’ta Nerede Kalınır?
- 9 Sinop’ta Ne Yenir, Ne İçilir?
- 10 Sinop’ta Alışveriş
- 11 Sinop Gece Hayatı
- 12 Sinop Festival Ve Şenlikleri
- 13 Sinop’ta Nereler Gezilir?
Sinop Ne Tarafta Kalıyor?
Kendileri Karadeniz’in batısında, Kastamonu ile Samsun arasında kalmakta. Hatrı sayılır miktarda denize kıyısı vardır ve bir o kadar da içeriye doğru gider Sinop.

Kısa Sinop Tarihi
Tarih boyunca pek çok devletin önemli bir bölgesi olmuştur Sinop ve bunu da büyük oranda doğal bir liman olmasına borçludur. Antik çağlarda bu bölgenin adı Sinope’ydi. Efsaneye göre kent, ırmak tanrısı Asopos’un su perisi kızı Sinope tarafından kurulmuştu ve onun adını almıştı. Daha sonra Pontuslu Rumlar burayı ele geçirdi ve liman kenti olarak kullandı. Bizanslıların zamanında da oldukça önemli bir kent olan Sinop, nihayetinde Osmanlı topraklarına katıldı ve böylece Sinop tarihi günümüze kadar geldi.
Sinop Yüzölçümü ve Nüfusu
Sinop’un hatrı sayılır miktarda toprağı var. Yaklaşık olarak 6 bin kilometrekareye yayılmış durumda. Bu da İstanbul’un 4 katı etmekte. Sinop nüfusu ise yaklaşık olarak 200 bin kişidir, ki bu da oldukça seyrek bir nüfus yoğunluğu anlamına geliyor. Trafik dertlilerine duyurulur!
Sinop’ta Havalar Nasıl?
Sinop’ta Karadeniz iklimi görülür, ancak hem Doğu Karadeniz hem de Batı Karadeniz ikliminden nasibini alır. 4 mevsim de yağış alan bir ilimizdir. O yüzden Sinop’a gittiğinizde yağmura denk gelmeniz oldukça olası. Sıcaklık ise az değişir, yazın 22 derece civarında seyrederken, kışın 6-7 derece görülür. Ne çok terlersiniz burada ne de çok üşürsünüz. O yüzden yılın her mevsimi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Yalnız benim önerim arsız romantiklere gelsin: Sonbaharın son günlerini tercih ederseniz, yağmurlar size çok güzel manzaralar sunacaktır. Bu da size Sinop iklimi kıyağı olsun!
Sinop Ekonomisi
Sinop oldukça mütevazi bir memleket. Ekonomisi de öyle. Tarıma elverişli alanların çok az olmasına rağmen, nüfusun %80’i tarımla uğraşmakta. Bu anlamda Fransa ile yarıştıkları söylenebilir. Ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık da yapıyorlar. Gayet doğa dostu bir ekonomisi de var. Sanayi çok gelişmemiştir Sinop’ta. Bütün bu hesaplarla doğası çok iyidir, havası çok temizdir Sinop’un.
Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop’a bir de trenle gidebilseydiniz, tadından yenmeyecek bir memleket olurdu ama ne yazık ki mümkün değil. Onun yerine özel araç veya otobüs tercih etmeniz gerekiyor. Ama olsun, yine de karayolu oldukça eğlenceli manzaralar sunacaktır size.
Sinop gezi turları için deniz ulaşımı da düşünülebilir. Ne de olsa kendisi bir doğal liman kenti. Karadeniz kıyı memleketlerinden buraya deniz ulaşımı bulabilirsiniz.

Sinop’ta Şehir İçi Ulaşım
Aslında Sinop’ta mesafeler birbirine oldukça yakın. Kafaya koydunuz mu gayet tabii yürüyebilirsiniz. Ancak yürümek istemiyorsanız veya yürüyemiyorsanız, toplu taşıma minibüslerle sağlanıyor. Pek çok yere minibüs bulmanız mümkün.
Sinop’ta Nerede Kalınır?
Sinop, muhteşem deniz manzarasıyla size çok güzel oteller sunuyor. Sabah uyanıp da denize karşı gerinip kahvaltınızı edebilirsiniz. Fiyatlar ise biraz değişkenlik gösteriyor. Örneğin yarımadada 300 – 600 TL arasında değişen fiyatlara oteller bulabiliyorsunuz. Hemen belirteyim, hepsinin manzarası ve konumu oldukça güzel. Tek farkları sundukları imkanlar.
Sinop’ta Ne Yenir, Ne İçilir?
Memleketimizin her yeri gibi, Sinop da yeme içme konusunda sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Özellikle mantı severler için burası cennet. Sinop mantısı yemediyseniz mutlaka yiyin. Zira kendisi efsane güzellikte. En meşhur mantı yerlerinden biri de Teyze’nin Yeri Mantı Salonu. Söylenilene göre Sinop mantısı en iyi burada yapılıyormuş.
Karadeniz’in güzel yemeklerinden biri mısır çorbası Sinop’ta da ayrı bir güzel. Hatta birçok sofranın olmazsa olmaz başlangıç yemeği. En azından kültürel olarak deneyin. Hele bir de kremayla yaparlarsa sakın kaçırmayın derim.
Bir çeşit poğaça olan nokul da Sinop’ta oldukça meşhur. Kıymalı, cevizli ve üzümlü seçenekleri var. Tavuk, un ve cevizle hazırlanan ıslama var bir de, kendisini Kastamonu tarafında banduma olarak bilirler.
Sinop dedim, doğal liman dedim, balıkçılık dedim. Sakın ha balık yemeden dönmeyin! Her türlü deniz mahsulü övülebilir Sinop’ta.
Sinop’ta Alışveriş
Sinop’ta pek çok hediyelik eşya satan müze ve tarihi yapı var. Oralardan Sinop kültürüne ve tarihine dair pek çok nesneyi edinebilirsiniz. Özellikle Sinop Cezaevi’nde yapımına başlanan ve kavak ağaçlarından yapılan gemiler de burada oldukça meşhurdur. Sinop’ta bulabileceğiniz bir başka güzellik de Ayancık ketenidir. Ayancık keteni, keten liflerinden dokunur, kenarlarına motifler yapılır. Oldukça hüner isteyen bir üründür.
Eğer dükkan dükkan dolaşıp, ellerinizde poşetlerle alışveriş yapmak isterseniz sizi Sinop Metropol Alışveriş Merkezi’ne alabiliriz. Burada uygun fiyata pek çok ürün bulabilirsiniz.

Sinop Gece Hayatı
Sinop’ta hayat, yaz aylarında hareketleniyor. Eğer gece eğlenmek, dans etmek, müzik dinlemek istiyorsanız size liman taraflarını önereyim. Burada gece geç vakitlere kadar açık mekanlar bulmak mümkün. Hatta denk gelirseniz canlı müzik de dinleyebilirsiniz. Özellikle Kale Bar, Sinop’un önde gelen mekanlarından. Merkez taraflarındaysa Kulis Bar. Burada DJ’in yaptığı müzik eşliğinde dans ederek Sinop güneşine merhaba diyebilirsiniz. Sakın Sinop gece hayatı konseptini küçümsemeyin!
Çeşitli mekanlar dışında, otellerin eğlence programları da takip edilebilir. Pek çok otel akşamları eğlence düzenlemekte ve dışarıdan misafir kabul etmekteler. Eğer şehir mekanlarında aradığınızı bulamıyorsanız buraları deneyebilirsiniz.
Biz daha sakin takılalım, oturalım çay içelim muhabbet edelim derseniz, sahilde pek çok çay bahçesi bulabilirsiniz. Denize karşı gazoz lüpletmek, kahve ve çay içmek içinizi açacaktır.
Sinop Festival Ve Şenlikleri
- Hıdrellez ve Karakucak Güreş Şenliği: 6 Mayıs’ta düzenlenen etkinlikler epey keyifli geçiyor. Baharın gelişi güreşle ve yemekle kutlanıyor. Keşkek ve börek ikramlarını sakın kaçırmayın!
- Ayancık Kültür ve Keten Festivali: Eğer konser dinlemek isterseniz temmuz ayının son haftasında Ayancık’da olun derim. Buraya çevre ilçelerden de pek çok kişi geliyor ve epey kalabalık oluyor. Yanı sıra söyleşi, panel ve açık oturumlar da bulabilirsiniz.
- Gerze Kültür Sanat Festivali: Temmuz ayı, Sinop’ta epey hareketli geçiyor. Gerze’deki festival de temmuz ayında düzenleniyor ve pek güzel dans performanslarına ve konserlere ev sahipliği yapıyor.
Sinop’ta Nereler Gezilir?
Sinop’un güzellerini de öveceğim, tarihini de. Sağolsun bu memlekette her türlü güzellik kendisine yer bulmuş. Öyleyse buyursunlar Sinop gezilecek yerler listesi sizinle:
Erfelek Şelalesi
Sinop’un doğal güzelliklerinin ilki bu şelale. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olabilir ama gidip görülmeye değer bir yer. Hem şelalenin gölüne girebilirsiniz, hem de yukarı tırmanabilirsiniz. Yukarı tırmanmak biraz korkutucu gelebilir, ancak düşerseniz hemen altınızda serin sular sizi bekliyor olacak. Yukarı çıktığınızda ise geri dönüş yolu olarak pek tatlı bir keçi yolunu kullanabilirsiniz.
Sinop Arkeoloji Müzesi
Cumhuriyet dönemiyle birlikte, Sinop’ta önemli müzecilik faaliyetleri yapılmaya başlandı. Arkeoloji müzesi de bunlardan bir tanesi. Her ne kadar kendi halinde olsa da, Sinop’un da hatrı sayılır bir tarih birikimi var. Müzeyi ziyaret ettiğiniz zaman biraz şaşırabilirsiniz, zira oldukça ilginç, eski ve sağlam eserler bulabilirsiniz; Sinop’un geçmişine ait pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hamsilos Koyu
Sinop Hamsilos Koyu, sadece Sinop’un değil, Türkiye’nin en güzel koylarından bir tanesi. Burası buzul aşındırmalarla oluşmuştur ve doğal bir şekilde, kendiliğinden oluşmasıyla bilinir. Esasen onu bu kadar ilginç kılan da budur. Doğanın ne kadar güzel eserler verebileceğiniz kanıtıdır. Ormanların içinde, küçük ve tatlı balıkçı teknelerinin yanında piknik yapmaya ve manzaranın tadını çıkarmaya buraya gelebilirsiniz.
Akgöl
Ayancık, Sinop’un güzellikleri saymakla bitmeyen bir ilçesi. Akgöl ise bambaşka bir güzellikte. Burası 1 kilometre yüksekliği geçen bir yaylanın içinde aslında. Ve gölün etrafı muhteşem güzellikte bir ormanla kaplı. Hatta burada yaban hayatının izlerine de rastlayabilirsiniz. Gölü iki tane çay beslemekte. O yüzden suları serin ve tazedir. Dilerseniz buraya piknik yapmaya çıkabilirsiniz.
Yenikent
Aslında Yenikent, tipik bir Batı Karadeniz köyüdür. Fakat kendisinin kuzeyinde bulunan orman ve sahil, Samsun Sinop arası gezilecek yerler arasında gösterilebilir. Hem çok güzel yerlerdir, gidip gezebilir, doğanın keyfini çıkarbilirsiniz. Hem de az bilinen yerlerdendir, bu yüzden Sinop’un diğer turistik merkezleri gibi kalabalık değildir.
Tarihi Sinop Cezaevi
Burası günümüzde müze olarak kullanılmaktadır ama aslında insanlık suçunun işlendiği yerlerden bir tanesidir. Zindanlarıyla meşhurdur ve Anadolu’nun Alkatraz’ı olarak bilinir. Müzeyi ziyaret edebilir, gidip zindanları görebilirsiniz. Burada sayısız insan işkence sonucu hayatını veya akıl sağlını kaybetmiştir. Edip Akbayram’ın meşhur şarkısı Aldırma Gönül’de anlatılan cezaevi burasıdır. Ayrıca Ferhan Şensoy’un Pardon filmi de burada çekilmiştir.
Sinop Kalesi
Bu Kalenin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kenti korumak için inşa edilmiştir. Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Tam olarak yarımadayı, anakaraya bağlayan kolda, Tarihi Sinop Cezaevi’nin yakınında bulunmaktadır.

İnaltı Mağarası
Bu mağara, Ayancık ilçesinin bir başka doğal güzelliği. Deniz seviyesinden 1 kilometre yukarıda yer almaktadır. Mağaranın içine girdiğinizde göreceğiniz manzara sizi büyüleyecektir. 50 metreye kadar araçla gidebiliyorsunuz. Dilerseniz buradan sonra da merdivenlerden inerek mağaranın ağzına ulaşabilirsiniz.
İnceburun Feneri
Sinop’un meşhur burunlarından birinde bulunan bir fener. O kadar liman kenti dedim, meşhur bir feneri olmazsa olmaz! Üstelik kendileri, Karadeniz’in en meşhur fenerlerinden bir tanesi, zira aynı zaman memleketin en kuzey ucunu temsil etmekte. Sahil kenarında, düzlük bir alanda bulunan fenere ulaşım da oldukça kolaydır. Özellikle pokemon severleri buraya davet ediyorum!
Karakum Plajı
Sinop’tan sakın ha denize girmeden döneyin. Sinop’un en meşhur plajlarından biri de Karakum Plajı. Buraya Karakum denilmesinin sebebi de oldukça net: Kumunun kara olması. Vakt-i zamanında Boztepe’de yanardağın patlaması sonucu küller püskürüyor ve denizin dibini dolduruyor. O yüzden buralardaki kumlar hep siyah! Ama merak etmeyin, suyu çok güzel.
Artık Sinop ile ilgili her şeyi biliyorsunuz. Ben yıllar önce Sinop’a gidip bir çok yerini gezmiştim. Ama yazarken bir daha heveslendim vallahi! İyi yolculuklar!