Schengen vizesi Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde gezmek için gerekli olan vize türüne verilen bir isim. Peki ne zaman ortaya çıktı ve nasıl alınır? Şimdi öğrenme zamanı!
İçindekiler
Schengen Vizesi Nasıl Ortaya Çıktı?
Tarih 14 Haziran 1985. Beş tane Avrupa ülkesi aralarında konuşup diyorlar ki: “Bizim ülkelerimizi gezmek isteyen yabancıların hepimize ayrı ayrı başvurmasına gerek yok. Tekimizden vize alsalar yeter, daha sonra biz aramızda anlaşırız.” Tam olarak bu tonda konuşmasalar da aslında olay bu şekilde gerçekleşiyor. Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’dan oluşan bu beş ülke Schengen vizesi için temellerin atıldığı bir anlaşmayı imzaladılar.
Daha sonra Schengen vizesini teorik bir anlaşma olmaktan çıkarıp uygulamaya döken anlaşma ise Lüksemburg’un Schengen şehrinde 1990 yılında imzalandı. Biz de o tarihten beri “Schengen vizesi nasıl alınır?” diye sormaya başladık. Schengen şehrinin anlaşmanın imzalanma noktası olarak seçilme sebebi ise aslında çok mantıklı ve basit; bu şehir Almanya, Fransa ve Lüksemburg’un kesiştiği noktada yer alıyor.
Bu anlaşma için bu şekilde senelerdir uğraşılıyor olmasına ragmen 1995 yılına kadar yürürlüğe tam anlamıyla giremiyor. 1995 yılında bugün bildiğimiz anlamıyla Schengen vizesi ortaya çıkıyor. Bu tarihe kadar da Portekiz ve İspanya da “Ben de, ben de!” diyerek anlaşmaya ortak oluveriyor.
Daha sonra ise Monaka, Norveç ve İzlanda da Avrupa Birliği’ne üye olmasalar da Schengen kapsamına alınarak anlaşmaya dahil ediliyor. Bu kadarla kalmıyor, İsveç de bu gruba katılıyor. Yani Schengen ülkeleri su damlacıkları gibi birbirlerine değdikçe birleşiyor ve büyüyorlar.
Schengen anlaşması sayesinde oluşmuş olan bölge bugün 26 ülkeden oluşuyor. Yani biz tek vize ile 26 ülkeye gidebiliyoruz. Schengen vizesi ile her ülkeye gidilir mi gibi bir soru aklınızdan geçiyorsa, bu sorunun cevabı tabii ki hayır. Ancak neredeyse her Avrupa ülkesine gidilebiliyor.
Schengen vizesi anlaşmasına sonradan katılan ülkelerin arasında, Yunanistan, Danimarka, Letonya, Litvanya ve daha niceleri de bulunuyor.
Schengen Vizesi Almak İçin Hangi Belgelere İhtiyacınız Var?
Bu sorunun cevabı sizin mesleğinize göre değişiyor. Eğer öğrenciyseniz öğrenci belgesi ile Schengen vizesi almak çok daha kolay. Eğer çalışan bir bireyseniz, çalıştığınızı ve Türkiye’ye geri döneceğinizi kanıtlayan belgelere sahip olmanız gerekiyor. Türkiye’de bir eviniz, dükkanınız kısacası size ülkeye bağlayan bir şeyler varsa size vize veriyorlar. Günümüzde Schengen almak geçmişe göre biraz daha zor. Bunun sebebi de Avrupa’nın kaçak göçmenleri kontrol altında tutmak istemesi.
Schengen vizesi banka hesap dökümü ile de alınıyor. Tabii bankada güzel bir miktar paranız varsa. Buradaki mantık da aynı şekilde işliyor. Çok paranız varsa, Avrupa’da göçmen olarak kalmayacağınız, ülkenize geri döneceğiniz düşünülüyor.
Schengen vizesini daha önce aldıysanız ikincisini almak daha kolay. Bu yüzden schengen almak için gerekli belgeler arasında daha önceden alınmış bir vizeyi de sayabiliriz.
Schengen Vizesini Almak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Belki sürekli Schengen vize başvurusu yapıp da red cevabı alan tanıdıklarınız gözünüzü korkutmuş olabilir. Hiç korkmayın, kurallara göre hareket ederseniz size vize vermeyecek ülke yok!
Öncelikle kalacağınız otele ait bir rezervasyonun basılı olduğu belgeyi başvurunuza ekleyin. Gidiş ve dönüş uçak biletinizi de eklemeyi sakın unutmayın.
Çok etkili bir diğer yöntem ise gideceğiniz ülkede bir tanıdığınızın sizin için davet mektubu yazması. Bu davet mektubu sayesinde güvenilir biri olduğunuz ülkenin kendi vatandaşı tarafından teyit edilmiş olacak.
Son olarak tüm sorunlarınızı kökten çözecek olan belge yeşil pasaport. Memurlara has olan bu pasaport ile Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat etmeniz mümkün hale geliyor.
Schengen Vizesini Neden Alamadınız?
Bu sorunun tek bir cevabı var. Vizeyi almaya çalıştığınız ülke için yeteri kadar güvenilir görünmediniz. Hemen üzülmeyin! Bir kere red cevabı almanız bir kere daha başvuramayacağınız anlamına gelmiyor.
Belgelerinizi kontrol ederek tekrar başvurun ve şansınızı zorlayın. Belki gıcık bir vize memuruna denk gelmiş ve arada kaynamış olabilirsiniz. Rotanızı tam olarak belirtmemiş olabilirsiniz. Tüm bunlara dikkat ederek tekrar denemelisiniz. Unutmayın, illa ki belirttiğiniz rotada seyahat etmek zorunda değilsiniz. Siz vizeyi bir alın da, gerisini sonra düşünürsünüz!
Eğer daha önce Schengen aldığınız bir ülke varsa, siz yine o ülkeye başvurun. Aynı ülkeden alınan Schengen’ler gitgide daha uzun sürelerle verilmeye başlanıyor.
Bir diğer sebep ise daha önce ülkeye gidip de ceza yiyip ve bu cezayı ödememiş olmanız olabilir. Metroya kaçak binip yakalandıysanız, park cezanız varsa bu cezaları mutlaka ödeyin. Eğer boşverirseniz bir daha Schengen vizesinden yararlanmanız çok zor olur.
Hangi Ülkeden Schengen’e Başvurmalısınız?
Tabii ki gezmeye başlayacağınız ülkeden! Eğer Yunanistan ilk durağınız ise o zaman Yunanistan’dan başvuru yapmalısınız. Kolay vize verdiği söylenen ülkelerden biri Yunanistan. Hollanda ise zor vize veren Schengen ülkeleri arasında yer alıyor söylentilere göre. Bunların sadece söylenti olduğunu unutmayın ve siz ülkeye girişte sorun yaşamamak için Avrupa Birliği’ne giriş yapacağınız ülkeden vizeye başvurun.
İşte Schengen hakkında merak ettiğiniz her şey bunlardı! Artık Schengen Anlaşması ne zaman imzalandı, hangi ülkeler ne zaman üye oldu ve bu vizenin alametifarikası nedir öğrenmiş oldunuz. Şimdi güzel bir gezi planı yapıp, uçak bileti ve otel rezarvasyonu yapmanızın tam zamanı. Tatilinizi planlamak sizin de çok işinize yarayacak unutmayın.
Özlem Keşifte olarak size vize almanız için bol şans diliyorum. Gezdiğiniz yerlerden fotoğraflarla birlikte vize alma başvurunuzda yaşadığınız maceraları burada bizimle paylaşmayı unutmayın. Çok gezmenin çok bilmek olduğu bu dünyada size keşif dolu tatiller dilerim!