Pürenli Yaylası’nı merak edenler, sizi buraya alayım. Bir süredir merak ettiğim Pürenli Yaylası’na nihayet gittim. Listemde üst sıralara gelmişti, işte o hafta ‘artık bu hafta sonu gitmeliyim’ dedim. Gitmeden önce araştırıp bir de yerinde deneyimledikten sonra Pürenli Yaylası hakkında oldukça detaylı bilgilere sahip oldum. Her zaman ki gibi size de fikir olması adına en ince ayrıntısına kadar anlattım. Detaylar aşağıda sizi bekliyor ama ilk olarak Pürenli Yaylası’nı tanıyalım.
İçindekiler
Pürenli Yaylası Nerede?
Düzce’nin Gölyaka Köyü’ne bağlı olan Pürenli Yaylası Düzce’ye 30 km, İstanbul’a ise yaklaşık 230 km mesafede bulunmakta. İstanbul Avrupa yakasında yaşayan birisi olarak benim yolum tam olarak 3 saat sürdü. Zaman zaman zorlu olan yollara ve ulaşıma dair detayları yazımın devamında bulabilirsiniz. Burada, dünyada sadece Pürenli Yaylası’nda yetişebilen başka hiçbir yerde yetişme ihtimali bulunmayan bitkiler bulunuyor.
- Pürenli yaylası turizm yolu için yol tarifi
- Pürenli yaylası güzeldere şelalesi tarafından gidilen yolun tarifi
Elmacık dağında bulunan yaylaya 1400 metre rakım sonucunda ulaşılabiliyor. 1400 metre yükseklik deyince soğuk olma ihtimali geliyor akıllara. Evet burası soğuk, temmuz ayında ve öğlen saatlerinde dahi soğuk bir bölge. Mutlaka tedarikli gelin. Ormanın oldukça iç kısımlarında bulunan Pürenli Yaylası Çam ve Köknar ağaçlarıyla çevrili. Ortasında küçük bir göl ve çevresinde ihtişamlı ağaçların bulunduğu doğal bir yayla. Bu doğal ortamda akıllara ilk gelen soru; Pürenli Yaylası’nda kamp yapılır mı? Hem de harika kamp yapılır. Pürenli Yaylası doğal yapısı korunduğundan dolayı kamp severler için adeta biçilmiş kaftan. Buraya mutlaka kamp yapmak için gelmenizi öneririm. Şimdi gelelim akıllarda ki diğer sorulara.
Pürenli Yaylası’na Ulaşım;
Pürenli Yaylası’na gitmek için iki yol var. Birincisi Düzce otoyolu üzerinden ayrılan turizm yolu adı verilen asfalt yol. Kesinlikle bu yolu kullanmanızı öneriyorum. Otobandan direk bağlandığınız yol ormanın içinden giden asfalt bir yol. Bu yolu kullanırsanız aracınız için sorun oluşma ihtimali bulunmuyor. Yol sizi gayet rahat bir şekilde Pürenli Yaylası’na ulaştıracaktır. Dönüşte bu yolu kullandım.
İkinci yol ise Gölyaka Köyü’nden sonra gelen Güzeldere Şelalesi’nin önünden giden toprak yol. Ben giderken bu toprak yoldan gittim, oldukça zorlu ve meşakkatli bir yoldu. Güzeldere Şelalesi’nden sonra kalan 14 km’lik yol toprak ve küçük küçük taşlardan oluşuyor. Normal bir araç gider mi sorusunu çok aldım. Gider ama araçta arıza olma ihtimali olan bir yol. Ben araziye uygun olmayan küçük bir araçla gittim ve araçta arıza olmasın diye zaman zaman çok zorlandım. Çok şükür bir sorun da yaşamadım. Sonrasında dönüş zamanı köylülerden turizm yolunu öğrendim ve o yoldan döndüm. Yaylanın hemen üst tarafında olan iki yoldan sol tarafta bulunan yol turizm yolu denilen asfalt yol.
Pürenli Yaylası’nda Ne Var Ne Yok;
Pürenli Yaylası’nda kamp yapma şansınız var, yaylaya çıkarken karşılaştığınız düzlükler dahil istediğiniz her yere çadırınızı kurabilirsiniz.
- Kamping işletme, otel veya benzeri konaklayabileceğiniz hiç bir tesis yok.
- Tuvalet yok, herhangi bir işletme olmadığından dolayı burada tuvalet de bulunmamakta.
- Elektrik yok, Pürenli Yaylası tamamen doğal bir yayla ortamı. Gelirken yanınızda mutlaka fenerinizi getirin.
- Telefon şebekesi yok, Pürenli Yaylası’nda telefonlar çekmiyor ama buraya yakın küçük bir alanda çekiyor. Balıklı Yaylası’na giden yolun ortalarında telefonunuz canlanacaktır. Pürenli’ye yaklaşık 2 km mesafede.
- Market, cafe veya yiyecek satın alabileceğiniz hiç bir işletme yok. Alışverişinizi ya yola çıkmadan önce ya da Gölyaka köyünden yapın. Gölyaka köyü Pürenli Yayla’sına gelmeden 15 km kadar önce bir konumda bulunmakta. Gölyaka’da sebze meyve dahil bulabileceğiniz market bulunmakta. Eğer siz de benim gibi alışveriş yapamayacak kadar erken yola çıkacaksanız buraya vardığınızda marketler açılmış olacaktır.
- Pürenli Yaylası’nda çeşme var. Kamp severlerin kamp yapacakları yer ile ilgili en merak ettikleri özelliklerden birisi çeşme olup olmayışı. Evet burada çeşme var hemde gölün hemen yanında ortalık bir yerde bulunuyor. İçme suyu olarak kullanılıyor mu bilmiyorum ama bulaşık yıkama gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
- Soğuk var:) 1400 metre rakımdan bahsediyorum. Ben temmuz ayında gelmeme rağmen tişört ile duramadım üşüdüm. Yanıma şans eseri aldığım sweet tshirt imdadıma yetişti. Siz de hangi mevsimde gelirseniz gelin mutlaka yanınıza kalın kıyafet alın.
- Yaban hayat var, Tilki, Yaban Domuzu, Geyik, Karaca gibi hayvanların var olduğu söyleniyor. Ama bu sizde çekinme oluşturmasın, yabani hayvanlar olduklarından dolayı bulunduğunuz ortama gelme ihtimalleri çok düşük bir ihtimal. Ama tabi karşılaşmanız düşük bir ihtimal olsa da biz tedbirimizi alalım. Her zaman ısrarla belirtmekte fayda görüyorum kalan yemeklerinizi ya çadırın içine alın ya da çadırdan uzak bir yere bir ağacın dalına asın.
- Yaşam var. Gölün etrafında tahtadan yapılmış birkaç tane ev göreceksiniz. İşte bu evlerde yaşam var. Burada temmuz ayında dahi soba bacası tüten yayla evleri ve yayla ahalisi mevcut.
Pürenli Yaylası’nda Neler Yapabilirsiniz;
- Pürenli Yaylası yolu üzerinde bulunan Güzeldere Şelalesi ve Efteni Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz
- Pürenli Yaylası’na çok yakın konumda olan 3 km mesafede bulunan Balıklı Yaylası’na gidebilirsiniz. Balıklı Yaylası yakın mesafede olduğundan dolayı mutlaka gidip gezmenizi tavsiye ediyorum. Birbirine benzeyen bir örnek İsviçre evlerini andıran evleri görür görmez hayran kalacaksınız. Hepsi birbirinden fotoğraflık olan evlerde yılın her dönemi yaşam yok. Kışın çok soğuk olan bu bölgede genelde yazın ve bahar dönemlerinde yaşam oluyor.
- Etrafta bir çok fotoğraflık kare göreceksiniz. Doğa bütün ihtişamıyla sizin için hazırlanmış durumda. Çok güzel fotoğraflar çıkararak harika vakit geçirebilirsiniz.
- ‘Ben dinlenicem’ diyorsanız da kitabınız ve çayınızı alıp göl manzarasına karşı keyif yapabilirsiniz
Pürenli Yaylası doğal yapısı korunmuş çok özel bir yayla. Hem burada yaşam olduğundan dolayı hem de bizden sonra gidecekler için etrafı temiz bırakmayı ihmal etmiyoruz değil mi. Yazımı okuduğunuz için teşekkür edip yeni keşiflerde buluşmak üzere mutlu kamplar dilerim.
1 Yorum
O gün oradaydık, drone sesinize oldukça maruz kaldık ve gece çadırda kalmadığınızı fark ettik.
Kamp hayatının ne olduğunu anlamanızı ve daha iyi bir şekilde aktarmanızı temenni ederim.
Zira gece o gökyüzünü altında uyumadan orayı tanımış sayılmazsınız.