Medeniyetin doğduğu ve geliştiği yerlerden biri olan Mısır’ı merak edenler buraya gelsinler. Sizler için noksansız bir Mısır Gezi Rehberi hazırladım!
Binlerce yıllık tarihiyle oldukça ilginç bir ülke. Üstelik kültürü de hem bize yakın hem de değil. Tanıdık pek çok şey bulabileceğimiz gibi, garip ve yabancı gelecek bir o kadar öğe de var. İş böyle olunca oldukça ilginç bir yere dönüşüveriyor. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer. Kimi yerleri abartılmışken, kimi yerleri de gerekli ilgiyi göremiyor. Ama merak etmeyin! Hizmet ayağınıza geldi. Mısır’ı size övecek, neyin ne olduğunu gösterecek gezi rehberi Mısır hakkında bilgi ile dolup taşıyor. Buyurun okumaya.
İçindekiler
Mısır Nerededir?
Tam olarak Afrika kıtasının kuzeyinde, Asya ile birleştiği yerde kalmakta. Hemen yanı başında İsrail ve Suudi Arabistan var. Güneyden ve batıdan da Libya ve Sudan’ın komşusu. Doğusunda meşhur Kızıldeniz uzanmakta. Başkenti Kahire olmakla birlikte, meşhur İskenderiye’yi de bünyesinde barındırır. Saat dilimi olarak bizden bir saat geridedirler.

Kısa Ama Öz Tarihi
Mısır tarihi kısaca anlatılamayacak kadar geniş ama deneyelim. Tarihi oldukça eskilere gitmekte ancak medeniyet tarihi 7 bin yıl önceden başlıyor ve bir başlıyor tam başlıyor. Bölgede kurulan Mısır İmparatorluğu uzun yıllar burada kalıyor. M.Ö. 3 bin yıllarında zirve noktasına ulaşıyor: Nil Nehri’nin taşmalarını hesaplamak için matematik ve geometri kullanılıyor. Tabii matematik konusunda uzman Babilliler ile komşu sayıldıkları için de bu bilimde sağlam temeller atıyorlar. Astronomi alanında epey gelişiyorlar ve ay tutulmalarını ve hatta bazen de güneş tutulmalarını önceden bilebiliyorlar. Kendilerini tanrısal bir güç olarak gören ve mezarları meşhur piramitler olan Firavunlar tarafından yönetiliyorlar.
Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun bölgeye kadar yayılmasıyla Firavunlar’ın egemenliğine son veriliyor ve Roma eyaleti oluyor. Gel zaman git zaman Osmanlı burayı ele geçiriyor. Zaten Osmanlı’nın duraklama devriyle beraber pek çok Mısır valisinin de ayaklandığı görülüyor. Osmanlı’nın dağılma dönemlerinde burası da İngiliz hakimiyetine giriyor ve nihayetinde 1922’de Mısır Krallığı oluyor. Çeşitli karışıklıklar devam etse de bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarıyor..
Mısır Nüfusu, Dini ve Dili
Mısır’ın nüfusu yaklaşık olarak 100 milyonu bulmakta. Yüzölçüm olaraksa Türkiye’nin 1,5 katı büyüklüğünde. Esas nüfus yoğunluğunu başkent Kahire oluşturmaktadır.
Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman. Bu Müslümanlar’ın da çoğunluğunu Sunniler oluşturmakta. Kalan nüfusun önemli bir kısmınıysa Kıptiler oluşturuyor. Kıptiler, kendi dillerini, dinlerini ve kültürlerini eski Mısır medeniyetine dayandırıyorlar.
Her ne kadar az kullanılsa da Kıptiler’in kendilerine ait bir dilleri de bulunmakta. Ancak ülkenin resmi dili Arapça. Mısır Arapçası da denilen, kendi kültürlerine entegre ettikleri bir dil kullanıyorlar.
Ekonomisi ve Para Birimi
Burası da gelişmekte olan ülkeler arasında ve onların çektiği sıkıntıları çekmekte. Turizm önemli bir geliri sırtlanıyor. Özellikle Kuzey Mısır’ın ekonomisinin büyük kısmı turizme dayalı. Çalışanların maaşları az ancak ihtiyaç ürünleri de aynı şekilde ucuz olduğu için bu konuda bir sıkıntı yaşanmıyor. Yalnızca son yıllarda artan özelleştirme özellikle genç neslin iş bulamamasına ve işsiz kalmasına sebep oluyor ve bu da Mısır ekonomisi için önemli bir zarar teşkil ediyor.

Para birimi olarak Mısır Lirası kullanılıyor. 1 TL verip karşılığında yaklaşık olarak 1.83 Mısır Lirası alabilirsiniz. Turizmin yaygın olduğu kentlerde fiyatlar da ona göre pahalıdır ve özellikle turistlere yönelik satış yapılmaktadır. Bu yüzden onlarla sıkı bir pazarlığa girişebilirsiniz. Hatta girişin, pazarlık yapanı severler. Pazarlık burada sünnettir. 100 Dolarlık heykeli 5 Dolar’a alanlar bile olabiliyor!
Mısır Kültürü
Ülkenin büyük kesimi Müslüman ve İslam’ın kurallarını benimsemiş durumdalar. Ancak turizmin daha yoğun olduğu bölgelerde bu kurallar esnetilebiliyor. Örneğin Ramazan Ayı dışında alkol tüketmek yasak değil. Ancak sokakta alenan içilmesine de karşılar. Mahalle baskısı hemen devreye giriyor. Zaten Mahalle baskısı ülkenin geneline yayılmış durumda. Sizden “üsturuplu” bir şekilde giyinmeniz bekleniyor.
Mısır’da Havalar Nasıl?
Nil ve deniz kıyıları ile iç kesimleri iklim açısından farklılık göstermekte. İç kesimlerde çöl iklimi hakimken, kıyılarda daha ılıman bir iklim görülebilir. Özellikle yaz ayları, kıyı kesimler de bile çok sıcak ve kurak geçer. O yüzden sıcağı çok sevmeyen gezginlerimize pek yaz aylarını tavsiye etmiyoruz. Kış aylarında dahi hava sıcak olduğu için kış aylarını tercih edebilirsiniz. Ancak en optimum zaman kışa yakın bahar aylarıdır.
Mısır’a Nasıl Gidilir?
Kesinlikle karayoluyla değil. Bir zamanlar Irak ve Suriye’nin bu kadar karışık olmadığı dönemlerde karayolu oldukça keyifli olabilirmiş ancak bu sıralar dünyanın en tehlikeli yerleri. Ama merak etmeyin. Buraya havayolu ile çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Hemen hemen her gün İstanbul’dan bir uçak bulmak mümkün. Ancak siz yine de önceden bilet almaya bakın zira Mısır gezisi maliyeti için en önemli kalem uçak bileti olacaktır.

Mısır’da Toplu Taşımacılık A.Ş.
Ekonomik olarak çok da iyi bir durumda olmadığı için toplu taşıması da oldukça sıkıntılı. Şehir içinde zaten bir dertken, şehirlerarası da ayrı bir dert oluyor. Otobüs veya başka bir karayolu ulaşım aracını tercih edebilirsiniz. Fena değillerdir ancak uzun yolculuk ve insanlar canınızı sıkabilir.
Sahip olduğu demiryolları geniştir. Vakt-i zamanında sömürgeciler buraya iyi yatırım yapmışlardır bu anlamda. Üstelik Mısır tren bileti fiyatları da uygundur. Demiryolunu tercih etmek karayolundan daha sağlıklı olabilir.
Mısır’da Konaklama
Ülke genelinde oldukça uygun fiyatlara oteller bulmak mümkün. Tabii bu sizin ve otelin çapına göre değişiyor ama merak etmeyin, cebinize uygun iyi bir otel bulmakta zorlanmayacaksınız. Özellikle Kahire bu anlamda çok iyi. Çok turist alan bir şehir olduğu için burada uygun fiyatlara oteller bulabilirsiniz. Kahire dışında Mısır otel fiyatları da oldukça uygun.
Mısır’da Alışveriş
Alışveriş istiyorsanız Kahire’ye gideceksiniz. Ne ararsanız burada mevcut. Özellikle Han Halili Çarşısı’nı gezmenizi tavsiye ediyoruz. Şehrin en meşhur çarşısıdır. Ülkenin kültürüne ait birçok eşyayı burada bulabilirsiniz. Baharatlardan tutun da el yapımı takılara, deriden eşyalara kadar pekçok alışveriş seçeneği mevcut.

Mısır’da Gece Hayatı
Müslüman ülkelerin başkentlerinde gece hayatları da çok ilginç oluyor. Burada da Kahire geceleri ayrı bir güzellikte. 24 saat açık barlar, gece kulüpleri bulmak mümkün. Sabaha kadar dans edebilirsiniz. Gece hayatının kalbi şehir merkezinde ve Zamalek’te atıyor. Buraları ziyaret edip kendinize uygun kulübü seçebilirsiniz. Eğer alkol istemiyorsanız da, alkolsüz eğlence yerleri zaten gırla. Özellikle nargileleri çok güzel oluyor.
Festivalleri
Birçok kültürel festival bulunmakta. Yılın her zamanı, özellikle ülkenin köklü geçmişine dayanan bir festival bulmak mümkün. Örneğin nisan ayında düzenlenen Shem al Nessim festivali, hasat zamanı festivalidir. Leylet en-Nuktah fesitivali ise haziran ayında düzenlenir ve Nil Nehri’nin verdiği nimetlere teşekkür etmek için Nil kenarında yapılan pikniklerle partilerle kutlanır.
Müzik festivalleri de ayrı bir güzel. 3alganoob müzik festivali 10 – 12 Nisan arasında düzenleniyor. Ülkenin yerel müzisyenleriyle yabancı müzisyenleri bir araya getiren önemli bir festival. Bir de ekim ayında düzenlenen Kahire Jazz Festivali var ki, jazz sevenlere müthiş bir 3 gün yaşatıyor.
Mısır Gezilecek Yerler
Gize Piramitleri
Mısır piramitleri tarihi oldukça güzel ve eski bir tarih. Zaten ülkenin en meşhur kısmını da piramitler oluşturmakta. Kahire’de bulunan Gize Piramitleri de onların arasındaki en meşhurları. Keops, Kefren ve Mikerinos Piramitleri oluşuyorlar. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edilirler. Zaten gidip görünce sebebini anlıyorsunuz. Hemen yanıbaşlarında bir de Büyük Gize Sfenksi vardır, akıllara zarar.
Tahrir Meydanı
Sadece ülke için değil, dünya tarihinde de önemli bir yere sahip Tahrir Meydanı. Mısır’ın en meşhur yeri burası. Arap baharının ülkeye sıçradığı günlerde insanlar burada gösteriler düzenliyorlardı ve pek çok olay burada gerçekleşti. Toplumsal hayatın önemli ve güncel bir yeridir. Bu anlamda ve görsel olarak Taksim Meydanı’na çok benzer.
Krallar Vadisi
Mısır’ın ortasında bulunur, Firavunlar Vadisi olarak da bilinir ve M.Ö. 1539 – 1075 yılları arasında yaşamış Firavunlar’ın ve yakınlarının mezarları olarak tasarlanmıştır. Vadide 64 tane mezar bulunmaktadır. Bu mezarlar, Firavunlar’ın mezarı olan Piramit geleneğinden binlerce yıl sonra yapılmıştır ve esas amacı, piramitlerde yağmalanan mezarları korumaktadır.
Ebu Simbel
M.Ö. 1300 yılı civarında hüküm süren İkinci Ramses tarafından, Mısır’ın güneyine yaptırılmış bir tapınaktır burası. Aslında iki tane tapınak bulunmaktadır ve büyük olanı dağın içi oyularak yaptırılmıştır. Büyük tapınak Ramses’e adanmışken, küçük olan da kraliçe Nefertari ve tanrıça Hathor’a adanmıştır. Ebu, Arapça’da baba anlamına gelmektedir.

Kahire Mısır Müzesi
Mısır tarihini öğrenmek isteyenler için en güzel adreslerden bir tanesi. Sadece bilgi almazsanız, pek çok eşyayı da burada görebilirsiniz. Kahire’de gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken bir yer. Müzenin kendi tarihi 1835 yılına dayanır. Meşhur Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa o yılda Mısır tarihine ait eserlerin ticaretini yasaklar ve hepsini saklattırır. Daha sonrada bu parçalar, müzenin ilk parçalarını oluşturacaktır.
Sakkara Piramidi
Kahire’nin güneyinde yaşayan bu piramit az bilinir ancak Mısır’ın en önemli piramitleri arasında yer almaktadır. Uygarlığın en eski başkenti Memphis’te yaşayanların defnedildiği Sakkara bölgesinde bulunmaktadır ve M.Ö. 2500 yılları civarında inşa edilmiştir. Burası ünlü mimar İmhotep tarafından Kral Djoser adına yaptırılmıştır.
Sina Dağı
Sina Dağı’nın dinler tarihinde çok önemli bir yeri var. Adı Kuran’ı Kerim’de de geçen dağ, Hz. Musa’nın On Emir’i aldığı yer olarak bilinir. Kahire ile Arabistan Yarımadası arasındaki Sina Yarımadası’nda bulunur. Rivayete göre Hz. Musa burada elde ettiği öğretileri ahit sandığı denilen gizemli bir sandığa koymuştur ve bu gizemli sandık da Mersin, Tarsus’da bulunan bir mağaraya gizlenmiştir.
Mısır hakkında artık pek çok bilgiye sahipsiniz! Okuyan da bilir tabi ki ama gezen daha da iyi bilir diye düşünüyorum. İyi yolculuklar!