Midyat gezilecek yerler araştırması yapmayı düşünmeyen bir gezgin olamaz diye düşündüm ve hemen sizler için bir Mardin Midyat gezi rehberi hazırladım.
Yolculuk bu kez Mardin’in Midyat ilçesine… Adımınızı attığınız her yerde tarihi bir mekanı görecek ve birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan bu mekanda geziyor olmayı bir bakıma zamanda yolculuk yapmaya benzeteceksiniz. Zaten bir dönem -ve hala- çekilen dizilerin ya da filmlerin birçoğundan Mardin’in ve Midyat ilçesinin ne denli güzel olduğunu öğrenmiştik. Ancak şimdi kendi gözlerinizle görmek sizi daha heyecanlandıracak. Tabii, Midyat gezilecek yerler listesi çıkarmadan önce kısaca bilgi vereyim.
İçindekiler
Midyat’a Nasıl Gidilir?
Mardin’in bir ilçesi olan Midyat’a gitmek sizin için çok zor olmayacak. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinden uçak seferleri bulunan Mardin’e vardıktan sonrası oldukça kolay. Eğer Diyarbakır taraflarından Mardin’e geçmeyi düşünüyorsanız tren de tercihleriniz arasında olabilir. Üstelik keyifli de bir yolculuk olacaktır.
Mardin’de, şehir merkezinden 20 km uzaklıkta bulunan Mardin Havalimanı’na geldikten sonra buradan Midyat’a geçmek için otobüsleri ya da minibüsleri kullanabilirsiniz. Ortalama olarak 1,5 saat sürecek bir yolculuktan sonra Dinler ve Diller Kenti ismini almış olan Midyat’ın kültürel zenginliği ve tarihiyle büyülenebilirsiniz.
Midyat Gezilecek Yerler
Midyat, Mardin’e gitmek için kendi başına bir sebep olacağı için bu yazıda hakkını vere vere Midyat gezilecek yerleri anlatayım istedim.
Aslında Midyat, Midyat Eski Kent ile Estel adındaki iki ayrı ileçeden oluşuyor. Eski Midyat’ta daha çok azınlıklar olan Süryaniler, Ermeniler ve Ezidiler yaşarken diğer tarafta yalnızca Müslümanlar bulunuyormuş. İki ilçe bir zaman sonra birleştirilmiş ancak özgün yapısından çok fazla bir şey kaybetmemiş durumda. Bugün de tarihi dokusu, eski taş binaları ile hala kültürel bir zenginliğin merkezlerinden biri halinde.
Meryem Ana Kilisesi
Sümerler, Asurlular, Urartular, Persler gibi birçok farklı medeniyetin beşiği olmuş olan midyat Meryem Ana Kilisesi sayesinde de oldukça akılda kalıyor. Eski adı Hah olan Anıtlı Köyü’nde bulunan bu 2 bin yıllık eşsiz yapı mimarisiyle de sizi büyüleyecek. Kilisede en dikkat çekici ayrıntılardan biri haç üzerinde bulunan güvercin figürü. Bu figür İsa’nın ruhunun bir simgesi ve dünya üzerinde başka hiçbir kilisede bulunmuyor ki bunun gibi mimari birçok nitelik de bulunuyor.
Mor Gabriel Kilisesi
Aslında mor, Süryanice’de “Aziz” anlamına geliyor. Süryanice deyim kullanılmaya devam etse de tam olarak Türkçe’ye çevirdiğimizde karşılığı Aziz Gabriel Kilisesi oluyor. Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan bu önemli manastır 397 yılından beri bulunduğu topraklarda Bizans dönemine ait mozikler, kuleler ve kubbeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yüzden Midyat’a gittiğinizde Mor Gabriel Kilisesi’ne de mutlaka uğrayın.
Belediye Kültür Evi
Midyat gezilecek yerler listenizde mutlaka Belediye Kültür Evi de yer almalı. Binanın mimarisi ilçenin dokusuyla uyumlu ve akılda kalacak kadar güzel. Belediye tarafından taş evin restore edilmesiyle hizmete açılan binanın bir de terası bulunuyor. Ferah bahçenizde çayınızı kahvenizi yudumladıktan ve biraz soluklandıktan sonra bu teras katına da mutlaka uğramalısınız. Çünkü teras katı size unutamayacağınız bir Midyat manzarası sunacak. Bütün gördüğünüz tek tek güzelliklere bir kere de bütün olarak bakmak harika olacaktır.
Beyazsu
Midyat’ta ne yenir konusun meraklı olan gurme gezginlerimiz belki de Beyazsu’yu ilk sıraya alabilir. Balıkları ve ızgara tavuğu ile ziyaretçilerin gönlünü kazanmış bir yer. “Balık, tavuk her yerde var” dediğinizi duyar gibiyiz ama bize güvenin ki lezzetli bir yemeği böylesi bir ortamda tatmak nadir bulunur. Çünkü sapsarı taş evlerin arasında tertemiz bir suyun aktığını ve yeşilliğin bir anda ne kadar çoğaldığına şahitlik edeceksiniz. Adeta zamanın tarihi renkleri arasından doğa kendini renkleriyle sizi kendine hayran bırakacak.
Hatırası da Kalsın…
Bu kadar gezdikten sonra Midyat’tan eli boş dönmek olmaz. Hem kendiniz için hem de sevdikleriniz için birkaç hediyeyi Midyat’tan dönerken getirmelisiniz mutlaka. Her şeyden önce sabunlar oldukça meşhur. Birbirinden renkli, kokulu ve doğal sabunları evinizde kullanmasınız bile çekmecelerinizde giysilerinize güzel kokular versin diye alabilirsiniz.
Bunun dışında genel olarak Mardin’de saklı kalmış bir zanaat var. Midyat’ta telkari adı verilen bu el emeği göz nuru işleri gördükten sonra gümüş işlemeciliği hakkındaki fikirleriniz tümüyle değişebilir. Eskisi gibi bilinmiyor ve ustaları yetiştirilmiyor olsa da Türkiye’de hala telkari dendiği zaman ilk akla gelen yer Mardin Midyat oluyor. O yüzden oradan bir takı ya da süs eşyası almadan gelirseniz pişman olursunuz.
Bakır işlemeciliği konusunda da nam salmış olan Midyat’tan dönerken bir kahvenin 40 değil, 80 yıl hatırı olmasını sağlayacak harika cezvelerden de satın alabilirsiniz. Cezvelerin kahvenize katacağı lezzetle yarışacak olan bir başka tat da Midyat’ta bulunan badem şekerleri… Cezve alırken şekerini de unutmayın.
Şarap severler Midyat’a gdip Süryani şarabı almadan dönmezler diye düşünüyorum. Siz alkol kullanmıyor olsanız bile çevrenizde kullanan yakın bir dostunuz varsa sizi affetmeyebilir; benden söylemesi.
Genel olarak Midyat hakkında bilgi edindiğinize, nereleri gezeceğinizi ve dönerken ne alacağınızı bildiğinize göre artık yola çıkabilirsiniz. İyi yolculuklar… 🙂