İnsanların çok ucuza uçak bileti aldıklarını duyuyor ve nasıl aldıklarını merak mı ediyorsunuz? Low cost yani uygun maliyetli havayolu firmaları sayesinde gerçekleşen bir olay bu. Peki low cost uçuş nedir? Bu sorunun cevabıyla birlikte “Ucuz uçak bileti almak için ne yapmalıyım?” sorusunun da cevabını vermek adına sizlerle bu yazımı paylaşıyorum.
Öncelikle uygun maliyetli uçak bileti almanız kuyrukta seyahat edeceksiniz manasına gelmiyor! Diğer yolculardan daha niteliksiz bir muamele göreceğiniz manasına da gelmiyor. Hakkınız olan şeylerden vazgeçmek değil, ihtiyacınız olmayan hizmeti almamanız için ortaya çıkmış bir sistem low cost.
Düşük Maliyetli Havayolu Özellikleri
Bu sistem bir hayli basit bir mantığa dayanıyor. Türkiye’de bilinen Pegasus örneği üzerinden incelersek daha iyi anlaşılacağını düşünüyoruz. Pegasus havayollarının bilet fiyatlarının genelde piyasada bulunan en ucuz fiyatlar olduğu dikkatinizi belki çekmiştir. Peki Pegasus ne yapıyor da biletlerini uygun fiyattan satışa çıkarabiliyor? Bu yalnızca biz yararlanalım diye değil hemde da bir satış stratejisi. Bilet fiyatına belirli bir ağırlığın üzerindeki bagajlar, online koltuk seçimi, uçağın içinde servis edilen yemek ve su dahil değil. Bu masraflardan kısan Pegasus, biletleri diğer şirketlere göre daha uygun fiyatlardan satabiliyor. Tüm bunlar elbette en konforlu uçuşu yaşamanız için değil, cebinizi yormadan yolculuk edebilmemiz için. Eğer dilerseniz uçakta -uçak fiyatlarıyla satılan- yiyecek, içecek, hediyelik eşya, alkol gibi ürünler tabii ki mevcut.
Düşününce çok da gerekli değil. Örneğin, 2 saatlik bir uçuşla Avrupa’ya gideceğinizi varsayalım. Uçuş zaten çok uzun olmadığından yiyecek içecek gibi hizmetlerden kısılarak bileti uyguna fiyata denk getirmiş olmanın keyfi ağır basacaktır eminim. Eh, bu denli ekonomik fiyata bilet alıp “Su bile ücretli” dememeniz, ayarlamalarınızı ona göre yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de uçak kullanımı son 10 senede çok yaygınlaştığından ve öncesinden yalnızca ekonomik durumu çok iyi insanların karşılayabildiği bir ulaşım hizmeti olduğundan uygun maliyetli havayolu ya da diğer adı ile low cost carrier nedir sorusunun cevabı bizler için önemli görünüyor.
Bu arada eğer uçak sınıflarını bilmiyorsanız Uçuşunuz Nasıl Olsun: Uçak Sınıfları Nedir, Farkları Nelerdir? yazım sizlere çok fayda sağlayacaktır.
Türkiye’de low cost biçimiyle hizmet sunan işletmenin Pegasus olduğundan bahsettim. “Peki yurt dışında hangi havayolu şirketlerini tercih edebilirim?” diye soruyorsanız onu da cevaplayayım.
Ryan air, uçuşlarınızda tercih edebileceğiniz uygun maliyetli havayolu şirketlerinden birisi. İrlanda menşeili firma, aşırı ucuz biletleriyle nam salmış durumda. Artık uçak kullanmanın nerdeyse günlük bir ulaşım biçimi olduğu çağımızda, Ryan air adındaki bu firma, size uçakta bir hizmet sunmuyor, valiz hakkı tanımıyor ve koltuklarınızı kendinizin seçmesine izin vermiyor. Tüm bunlar kulağa kötü gelmiş olabilir ama bilet fiyatları sudan ucuz! Tam öğrenci ve gezgin işi. Fazla konfor arayışı gezme ruhuna aykırı zaten!
Bir diğer lowcost firması da Wizz Air. Doğu avrupa menşeili firmadan 1 euro gibi komik fiyatlara bile bilet denk getirebilirsiniz promosyon zamanlarında. Kısıtlı bagaj hakkı ve uçakta yemek yememeyi önemsemiyorsanız hiç durmayın biletlerinizi alın!
Son olarak bana ucuz uçak bileti lazım diyorsanız Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur? yazım tam aradığınız konu olabilir.
Size bu makalemde uygun maliyetli havayolu şirketlerinin ne olduklarını, ne olmadıklarını ve ne şekilde biletlerini bu denli uygun fiyatlara satabildiklerini aktarmaya çalıştım. Artık low cost denildiğinde, ne olduğunu çok iyi bileceksiniz! Okuduklarınızın size yararlı olduğunu ve sizi gezmeye yüreklendirdiğini ümit ediyorum. Ucuz uçak bileti bulmak insanı gezmek konusunda cesaretlendiren bir unsur. Örneğin, önce 5 euroya bilet alıp sonra pasaport ve vize çıkaran insanları duymuşsunuzdur. Sizin de yaşamınız yeni kültürleri tanıyacağınız ve hiç sıkıntı yaşamadan gezebileceğiniz kadar bilgi ve sevgi dolu geçsin efendim, iyi yolculuklar!