Antik Likya Yolu, trekking tutkunları için tavsiye edilen oldukça uzun bir yürüyüş rotasıdır. Muğla’nın Fethiye ilçesi Ovacık mevkiinden başlayıp Antalya’nın Kemer ilçesinde sona eren rotada görülebilecek oldukça fazla yer ve müthiş manzaralar var. Yürüyüşe Antalya’dan başlayarak Muğla’da bitirmek de elbette mümkün.
İçindekiler
- 1 1-Likya Yolu 555 Kilometre Uzunluğunda
- 2 2-Likya Yolu 1999 Yılında Keşfedildi
- 3 3-Dünyanın En İyi 10 Yürüyüş Parkurundan Biri
- 4 4-Türkiye’nin En Uzun Yürüyüş Parkuru
- 5 5-Yoğun Efor Sarfetmeniz Gereken Bir Parkur
- 6 6-Likya Yolu Rotası Dik Yamaçlar, Limanlar ve Kumsalları İçeriyor
- 7 7-Likya Yolu Yürüyüşünde İşaretlemelere Dikkat Edilmeli
- 8 8-Likya Yolu Yürüyüşü İçin En Uygun Zaman
- 9 9-Likya Yolu Yürüyüş Rotasında Birden Fazla Antik Kenti Görmek Mümkün
- 10 10-UNESCO Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Antik Kentler Likya Yolunda Görülebilir
1-Likya Yolu 555 Kilometre Uzunluğunda
Likya Yolu eğer tüm parkuru yürüyecekseniz toplamda 555 kilometre civarındadır. Parkuru dilerseniz bir seferde dilerseniz birer haftalık rotalara bölerek de yürüyebilirsiniz. Parkurun tamamını yürümek yerine, kendinize belli parkurlar seçerek de yürüyüşünüzü planlayabilirsiniz yani parkuru dilediğiniz yerde sonlandırabilirsiniz. Rotanın hepsini bir seferde yürümek genelde 29 gün civarı sürüyor. Yürüyüş yapılacak süre ve hava karadıktan sonra konaklayacağınız noktayı önceden planlamak hem rota üzerinde konaklayacağınız yerde kendinize yer bulmak hem de parkurun sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi adına önem arz ediyor.

2-Likya Yolu 1999 Yılında Keşfedildi
Likya Yolu yürüyüş parkuru ilk olarak İngiliz tarihçi Kate Clow tarafından 1999 yılında keşfedilmiş ve işaretlenmiştir.
3-Dünyanın En İyi 10 Yürüyüş Parkurundan Biri
Bu parkur dünya genelinde bilinen en iyi yürüyüş parkurlarından ilk on parkurdan biri. Ayrıca en güzel manzaraya sahip yürüyüş parkurlarından biri olarak da biliniyor.
4-Türkiye’nin En Uzun Yürüyüş Parkuru
Likya Yolu yürüyüş parkuru Türkiye’nin ilk en uzun trekking rotası olarak doğa yürüyüşü tutkunları için vazgeçilmez bir parkurdur. Bu manzaralarla dolu rotada her yıl yerli ve yabancı bir çok turist yürüyüş yapmaktadır.
5-Yoğun Efor Sarfetmeniz Gereken Bir Parkur
Bu rotada her zaman rahat yürüyemeyeceğinizi bilmenizde fayda var. Rotanız boyunca karşılaşacağınız kayalık alanlar, taşlı yollar ve tırmanış gerektiren zorlu alanlar olacaktır. Tüm koşullara uyum sağlayacak bir kıyafet ve ekipman tercihi yapmanız yerinde olacaktır. Özellikle bileğinizi saran bir ayakkabı ile yola çıkmanızın hayat kurtarıcı olacağını belirtelim. Ayrıca üzerinizde taşıyacağınız ekipman ne kadar hafif ve eşyalarınız ne kadar az olursa rota boyunca o kadar rahat olacaksınız.
6-Likya Yolu Rotası Dik Yamaçlar, Limanlar ve Kumsalları İçeriyor
Rota boyunca dik yamaçlarda zorlu tırmanışlar yapmanın yanı sıra zaman zaman antik limanlara ve plajlara uzanan bir parkur olduğunu belirtelim. Parkur gezginleri çoğu zaman eşsiz manzaralarla ödüllendiriyor. Örneğin Türkiye’nin en uzun kumsalı olan Patara Plajı’nda yada daha önce hiç adını dahi duymadığınız koylarda denize girme imkanını sunuyor.
7-Likya Yolu Yürüyüşünde İşaretlemelere Dikkat Edilmeli
Daha önce bu parkuru yürümediyseniz ya yürüyüş konusunda deneyimli birisiyle yada bir rehber eşliğinde yürümenizi tavsiye ediyoruz. Eğer daha önce trekking yapmışsanız işiniz kolay deneyimli birisine de ihtiyaç duymayabilirsiniz. Rota boyunca takip etmeniz gereken işaretlemeleri takip ederek rotayı sorunsuz ve keyifli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. İşaretlemeler Grande Randonee sistemi ile yapılmış ve kavşak noktaları sarı tabelalar yardımı ile belirtilmiştir. Kırmızı renkle çizilmiş X şeklindeki işaret rotadan saptığınız anlamına gelir. Patikalarda 50 metrede bir, toprak yollarda ise 200 metrede bir kırmızı ve beyaz çizgilerin olduğu işaretlemeler ile karşılaşıyorsunuz. Eğer çizgiler üst üste çizilmişse bu yol ayrımına geldiğinizi ifade ediyor.
8-Likya Yolu Yürüyüşü İçin En Uygun Zaman
Likya Yolu Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede kış ayları Türkiye’nin diğer bölgelerine kıyasla daha yumuşak geçmektedir. Bu da yılın hemen hemen her ayında bu parkurun yürünebileceği anlamına geliyor. Fakat Likya’ya hangi dönem gidilmeli diye soracak olursanız ilkbahar ayları veya sonbahar ortası yürümeniz daha elverişli olacaktır.
9-Likya Yolu Yürüyüş Rotasında Birden Fazla Antik Kenti Görmek Mümkün
Tarihin ilk birleşik devletler cumhuriyetinin kurulduğu yer olarak bilinen Likya Birliği kendisine bağlı onlarca kentin siyasi olarak ortak paydasıydı. Hal böyle olunca bu kentlerin Likya Bölgesi’nde bugün hala izlerini görebileceğimiz çok fazla antik kent mevcut. Likya Yolu rotanızda Telmessos, Kayaköy, Sidyma, Pydnai, Xanthos, Letoon, Patara, Phellos, Antiphellos, Apollania, Aperlai, Teimussa, Simena, Andriake, Myra, Belos, Olimpos ve Phaselis rotaya Muğla’dan başladığınız varsayılırsa sırasıyla göreceğiniz antik kentlerdir.
10-UNESCO Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Antik Kentler Likya Yolunda Görülebilir
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Letoon ve Xhantos antik kentleri yoldayken görme imkanı bulabileceğiniz ören yerlerindendir.