Ülkemizde Peri Bacalarının sadece Kapadokya’da olmadığını biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız Kuladokya hakkında yazımı okuyarak genel bir bilgi edinmiş olacaksınız. Hadi başlayalım öyleyse.
Kapadokya‘da olduğu gibi burada da yüzyıllar önce vadi yamaçlarından inen sel suları, rüzgar ve erozyon zamanla tüflerden oluşan yapıyı aşındırmıştır ve bu harika güzellikteki peribacaları denilen ilginç ve doğal yapılar ortaya çıkmıştır. Kula peri bacalarının oluşum süreci hala günümüzde devam etmektedir. Zamanla aşınanlar yıkılıyor yerine yenileri oluşuyor. Burası adeta kendinizi bambaşka bir çağda hissedeceğiniz görsel bir şölen. Kuladokya peibacalarını görmek için herhangi bir ödeme yapılmıyor, terkedilmiş bir görüntüde olan bu bölge herhangi bir şekilde koruma altına alınmamış.
Günümüzde birçok kişi tarafından hala keşfedilmemiştir. Doğal sit alanı ilan edilmiştir ve 37,5 hektarlık alanı korumaya alınmıştır. Kula ve çevresi volkanik jeolojik bir yapıya sahiptir.
İçindekiler
Tarihçesi
Kuladokya peribacaları 2012 yılında Tabiat anıtı olarak tescillenmiş, Avrupa’nın 58. Dünyanın ise 100. jeoparkı ünvanını almıştır Kula bölgesi. Kuladokya isminin yanı sıra bu bölgeye “Yanık ülke” ismi de verilmiştir. Sebebine gelince bölgede yüzyıllar önce faaliyette olan 2 adet yanardağların olması. Bölgenin bir diğer özelliği de; sönmüş de olsa dünyada 2 yanardağın birbirine en yakın oldukları yerdir. Bölgede hiç ağaç olmaması ve toprağın küllerle kaplı olması da buna en iyi örnek.
Kula isminin nereden geldiği ile ilgili de bir rivayetimiz de mevcut. Yine yüzyıllar önce halkını salgın hastalık saran kral, kızını bu hastalıktan korumak amacı ile havası ve toprağı şifalı olarak bilinen Kula bölgesine getirir. Kral burada kızı için bir kale inşa ettirir ve kızını hastalıktan korumak için bu kalede yaşatmaya başlar. İşte bölgenin ismi bu günlere kadar kaleden evrilerek Kula olarak gelmiş.
Kuladokya’ya Nasıl Gidilir?
Ege bölgesinin Peri Bacaları Kuladokya, Manisa’nın tarih kokan Kula ilçesinde bulunmaktadır. Manisa’ya ortalama 1 saatlik mesafede olup İzmir-Ankara karayolunun 156. kilometresinde Burgaz köyü civarındadır. Anayolun üzerinde olup ulaşımı çok kolaydır. Gediz Nehri yolu üzerindeyken Kuladokya tabelalarına rastlayacaksınız kısa bir patika yoldan 300 metre civarı gittikten sonra muhteşem doğal güzelliklere; Peri bacalarına ulaşacaksınız.
Bölgenin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
Kuladokya Ne Zaman Ziyaret Edilmeli?
Yılın 12 ayı gidebilirsiniz. Karlarla kaplı dönemde gittiğiniz zaman bölgede zaman geçirecek herhangi bir aktivite bulunmuyor. Bu yüzden benim önerim yaz döneminde gitmeniz yönünde olacaktır.
OTOPARK | TUVALET |
VAR | YOK |
Kuladokya’da Yapabileceğiniz Etkinlikler
Piknik yapabilirsiniz; Atıştırmalıklarınız yanınızdaysa bir de bahar ayındaysak düşünmeden toprağa oturun ve peribacalarını seyredalın.
Yürüyüş ve tırmanış yapabilirsiniz; Bölgede trekking parkurları mevcut, yürüyüş için hazırlıklı gelin doğayla içiçe harika vakit geçireceksiniz.
Fotoğraf çekilebilirsiniz; Popüler bir konum olmadığından dolayı çekileceğiniz fotoğraflar oldukça ilgi çekecektir. Müthiş peribacaları manzarasında fotoğraf çekilmeyi unutmayın.
Kuladokya’ya geldiyseniz yakınlarda bulunan diğer yerleri de ziyaret edip gezmeden dönmeyin;
Kula Volkanik Jeoparkı; Türkiye’nin ilk ve tek tescilli Jeoparkıdır. Jeopark’ta yaklaşık 1 buçuk saat süren 3 km’lik uzun bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bu parkuru yürümenizi mutlaka öneririz, yeni sönmüş lavların arasında yürüyormuşsunuz hissiyatı oluşacaktır. Bölgede yapılan araştırmalarda ilkel insan ayak izine rastlanmıştır. Bu ayak izleri İlkçağlardan bu yana burada yaşam olduğuna delil niteliğindedir.
Divlit Yanardağı
Hiç yanardağ görmedim diyorsanız burayı atlamayın derim. Ege Bölgesi`nin doğudan batıya uzanan en büyük tektonik çukurlarından olan “Gediz Oluğu” üzerinde yer alıyor. Yerden 100-120 metre yüksekliği bulunmaktadır ve Türkiye’nin en genç yanardağıdır. Tarihi 15.000 yıl öncesine dayanan Divlit Yanardağı Türkiye’nin ilk ve tek Unesco sertifikalı yanardağıdır. Ziyaretçilerin yanardağın üzerini daha iyi gözlemleyebilmesi için ahşap bir köprü bulunmaktadır.
Kula Evleri
Genellikle iki katlı ve bir avlu içinde bulunan Kula evleri son yıllarda oldukça ziyaretçi çekmekte. Osmanlı mimarisinin izleri görülen bu evler geniş ailelerin yaşaycakları şekilde inşa edilmiş. Eski zamanlarda bölgede Rumlar ve Türkler yaşam sürdürmüşler. Günümüzde halen restore edilen bazı evlerde yaşayanlar bulunmakta. Daracık sokaklarıyla, tarihi evleriyle Manisa’nın şirin ilçesi Kula tarihte yolculuğa çıkartmak için sizi ziyaretine bekliyor.
Emir Kaplıcaları
Kula’nın her yanında olduğu gibi burada da tarihi iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Burası Romalılar döneminde hem dini ziyaret hem de şifa bulmak amac ile kullanılmıştır. Burada ki sıcak suyun bulunmasının sebebi bölgede bulunan volkanizmadır. Emir hamamları günümüzde aktif bir şekilde Kula belediyesi tarafından hizmet vermektedir. Kula belediyesi tarafından yaptırılan 37 aparttan oluşan konaklama yerleri bulunmaktadır. Kaplıca suları ile ilgili birçok hastalığı tamamlayıcılığı niteliğinde TC Sağlık bakanlığı raporları bulunmaktadır.
Atıştırmalıklarınız yanınızdaysa bir de bahar ayındaysak düşünmeden toprağa oturun ve peribacalarını seyredalın.
Yürüyüş ve tırmanış yapabilirsiniz; Bölgede trekking parkurları mevcut, yürüyüş için hazırlıklı gelin doğayla iç içe harika vakit geçireceksiniz.
Kuladokya gezinizde doğanın muhteşemliklerine birebir şahit olacaksınız. Pek bilinmeyen keşfedilmemiş doğal güzelliğimiz Kuladokya’ya yolunuz düşsün, asla pişman olmayacaksınız.