Memleketimizin en büyük şehri olan Konya’yı merak edenler böyle gelsinler. Özlem Keşifte olarak sizler için hemen yollara düşeceğiniz bir Konya gezi rehberi hazırladım!
Gerek geçmişiyle olsun, gerekse doğasıyla oldukça güzel ve gezilesi bir şehir Konya. Bir kere kendileri Mevlana Celaleddin Rum-i’nin ömrünü tamamladığı yer. Bu bile Konya’yı çok değerli yapmaya yetiyor. Ama tabii ki bununla yetinmedim. Size Konya’nın nesi var nesi yok, hepsini anlatma niyetine giriştim. Zira Konya, pek çok övgüyü hak eden bir şehir. Buyursunlar, Konya gezi programı hazırlayacaklar için, her detayıyla Konya!
İçindekiler
- 1 Konya Nerede?
- 2 Kısa Konya Tarihi
- 3 Konya Ne Kadar Büyük ve Kaç Kişi Yaşar?
- 4 Konya’nın Havası Nasıldır?
- 5 Konyalılar Nasıl Para Kazanır?
- 6 Konya’ya Nasıl Gidilir?
- 7 Konya’da Şehir İçi Ulaşım
- 8 Konya’da Nerede Kalınır?
- 9 Konya’da Ne Yenilir Ne İçilir?
- 10 Konya’da Alışveriş
- 11 Konya Festivalleri
- 12 Konya Gece Hayatı
- 13 Konya Gezilecek Yerler
Konya Nerede?
Kendileri İç Anadolu Bölgesi’nin güney batısında kalmaktalar. Ankara’nın altında ve Mersin ile Antalya’nın üzerinde. Oldukça büyüktür zaten, denk gelmemeniz mümkün değil.
Harita için şuraya ulaşabilirsiniz: https://goo.gl/maps/QCe6Gtz6wXvLE3Gi9
Kısa Konya Tarihi
Önce size adının nereden geldiğini anlatayım. Çeşitli mitolojilere göre burada bir ejderha yaşarmış ve kente dadanmış. Kente dadanan ejderhayı da en sonunda yiğit bir savaşçı öldürmüş. Hayır Oidipus değil, başka birisi. Sonra da bu hikayenin ürünü olarak kayalara bir tasvir oymuşlar ve bu tasvirin adını da İkonion koymuşlar. Daha sonra zaman içerisinde burayı ele geçiren devletler bir şekilde bu isimden yola çıkmışlar. Hatta Araplar buraya Kuniya demiş. Neticesinde Selçuklu ve Osmanlı döneminde Konya adını almış.
Gelelim Konya’nın geçmişine. Aslında Konya tarihi epey gerilere gitmekte. Türkiye’nin ne insanlık tarihi açısından ne kadar önemli topraklar olduğu malum. İşte Konya, Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi. Tarih öncesi devirlere kadar gidiyor geçmişi. Öyle ki, bastığınız topraklarda onlarca bin yıl önce birileri zaten yürümüş ve sizinle aynı gökyüzüne bakmış. Daha sonra buralardan Romalılar, Hititler, Frigyalılar, Selçuklular ve Osmanlılar geçiyor. Ne kadar önemli olduğu zaten ortada!
Konya Ne Kadar Büyük ve Kaç Kişi Yaşar?
Konya’nın yüzölçümü Türkiye’nin neredeyse 15’te biri. İçerisine 10 tane İstanbul koyabilirsiniz. Yaklaşık olarak 41 bin kilometrekare ve buna karşılık Konya nüfusu sadece 2 milyondan ibaret.
Konya’nın Havası Nasıldır?
Konya’nın ayazı pistir derler, ki öyledir gerçekten de. Eğer iyi hazırlanmazsanız neye uğradığınızı şaşırabilirsiniz. Burada karasal iklim hakim olduğundan dolayı gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları 16 ile 22 dereceyi bulabiliyor. Aynı şekilde yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Konya iklimi sebebiyle biz size bahar aylarında buraya seyahat etmenizi öneriyorum. Yazın sıcağından, kışın soğuğundan kaçıp rahat rahat gezebilirsiniz.
Konyalılar Nasıl Para Kazanır?
Konya bir zamanlar Türkiye’nin tahıl ambarıydı. Bu unvanını kısmen korusa dahi kötü tarım politikaları ve plansız sanayileşme yüzünden tarım açısından gücü epey azaldı. Buna karşılık sanayi, şehirde önemli bir ekonomik kaynak. Kimyadan tekstile, otomotivden gıdaya kadar pek çok alanda sanayisiyle öne çıkıyor Konya. Ayrıca kendileri, Türkiye’nin orta noktası sayıldığından, memleketin de ticaret merkezidir. Pek çok yurtiçi ticari olay burada cereyan etmektedir.
Konya’ya Nasıl Gidilir?
Tren buldunuz mu kaçırmayacaksınız. Konya trenle ulaşabileceğiniz şehirlerimizden bir tanesi. Tabii hangi şehirde olduğunuz da önemli. Eğer denk gelirseniz trenle gitmenizi tavsiye ederim. Biraz yavaştır ama hem rahat edersiniz hem de gezip, manzaranın tadını çıkarırsınız.
Türkiye’nin ortasında olduğu için aslında ulaşımı oldukça kolaydır. Özel aracınızla çıksanız dahi yolculuğunuz birkaç saati geçmeyecektir.
Havayolunu da tercih edebilirsiniz. Konya Havalimanı orada duruyor mis gibi, özellikle İstanbul’dan her gün Konya’ya uçuş bulabilirsiniz.
Konya’da Şehir İçi Ulaşım
Konya toplu taşıma açısından oldukça gelişmiş bir şehir. Tramvay’dan tutun da otobüse kadar oldukça geniş bir ağı var. Hiçbir zorluk yaşamazsınız. Üstelik belediye tarafından hazırlanan ATUS diye bir sistem var ki, size toplu taşıma hakkında her bilgiyi sunuyor: Nereye nasıl gidilir, hangi araç kaçta gelir, gibilerinden.
Konya’nın seyahat kartı Elkart’ı edinirseniz, 2.50 TL’ye, indirimli olarak da 1.55 TL’ye seyahat edebilirsiniz.
Konya’da Nerede Kalınır?
Konya otel fiyatları çok da değişiklik göstermiyor. 150 – 400 TL arasında bir yerde dolaşıyorlar. Tabii bunların hepsi de iyi oteller. Merkeze yakınlık ve sundukları hizmetlerden dolayı fiyatları değişmekte. Ama zaten herhangi bir şekilde ulaşım sorunu yaşamayacağınız için, cebinize ve keyfinize göre bir oteli rahatlıkla tercih edebilrisiniz.
Turistler genelde Karatay ilçesinde toplanıyorlamış. Hatta Mevlana’nın türbesi de burada. Burada bulacağınız bir otel, sizi pek çok yere yakın kılacaktır. Aynı zamanda oldukça otantik havalı otelleri de mevcut.
Konya’da Ne Yenilir Ne İçilir?
Geldik en sevilen bölüme. Burası yemek turzimi sevenleri hayalkırıklığına uğratmayacağı gibi, kendisine aşık da edebilir. Mevlana böreği, su böreği, bamya çorbası, etli ekmek, et ve yoğurtla sunulan tirit, batırık, çorba ve ana yemek olan topalak, höşmerim, iki sac arasında pişilip adını da burdan alan sacarası tatlısı, kaygana tatlısı Konya’nın vazgeçilmez yemeklerindendir. Sıralı tam listeyi verdim. Konya’da ne yenir, diye soranlara selam olsun!
Konya’da Alışveriş
Konya pazarlarıyla meşhur bir ilimiz. Mesela Kadınlar Pazarı. Kendileri Mevlana Türbesi’ne de çok yakındır. Eğer alışveriş yapmak istiyorsanız, Kadınlar Pazarı’na mutlaka uğrayın. Konya ucuz alışveriş yerleri arasında yöresel pek çok ürünü bulabileceğiniz güzel bir yer. Halı, kilim, el işleri, çeşitli heykeller ve hatta bir sürü yemek. Konya gevreği, Mevlana şekeri, meşhur küflü peynir ve daha bir çok yöresel lezzeti de bulabilirsiniz.
Ayrıca Konya’da birçok AVM bulunmakta. Eğer dilerseniz bu AVM’leri gezerek pek çok ünlü markanın mağazasından alışveriş yapabilirsiniz.
Konya Festivalleri
- Tuz, Avcılık, Kültür ve Sanat Festivali: İlginç bir karışım değil mi? Konu Konya olunca hiçbir şeye şaşırmamalıyız. Burada her şey mümkün. Her yıl temmuz ayının ikinci haftasında düzenlenen bu festivalde bilinçli avlanma teknikleri, avlanma üzerine sohbetler bulabilirsiniz. Bir yandan da Konya’nın doğasını tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.
- Bir Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro: Bu tiyatro festivali, Konya festival ve şenlikleri arasında en önemlisi olabilir. Hem Türkiye’de hem de Dünya’da oldukça prestijli bir festival. Nisan aylarında düzenlenir kendileri ve hem Türkiye’den hem de Dünya’da önemli tiyatro ekiplerini konuk eder. Sanatsever gezginlere duyurulur.
- Şeb-i Arus Mevlana’yı Anma Etkinlikleri: Mevlana’yı anmak, onu anlamak ve onunla kavuşmak adına 7 – 17 Aralık tarihleri arasında pek çok etkinlik düzenlenir. Sema gösterileri, ney dinletileri, sohbetler ve okumalarla birlikte, şehir pek çok ziyaretçiyi de ağırlar.
Konya Gece Hayatı
Konya muhafazakar bir şehir olduğu için gece hayatı da mütevazıdır. Burada bar veya gece kulübü aramak yerine akşamları dışarı çıkıp yemek yiyebilir veya kafelerinde oturarak sohbet edebilirsiniz. Ayrıca Konya’da akşamları uzun yürüyüşler de oldukça keyiflidir. Sizi Alaeddin Tepesi’ne, Zafer Caddesi’ne ve Bosna – Hersek Mahallesi’ne davet ediyorum. Üniversite öğrencilerinin toplanma yerleri buralardır. Buralarda eğlenmek için pek çok mekan bulabilirsiniz.
Konya Gezilecek Yerler
1- Mevlana Müzesi ve Türbesi
Konya’nın en meşhur ve hemen akla gelen yerlerinden bir tanesi Konya Mevlana Türbesi. Konya’ya gelip de burayı ziyaret etmeyene kötü bakışlar atıyorlar, zira Konya’nın en önemli kültür miraslarından bir tanesi de Mevlana. Hem müzeye giderek ve hem türbeyi ziyaret ederek, Mevlana hakkında daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.
2- Selimiye Camii
Konya’nın bir başka meşhur yeri de Selimiye Camii. Camii’nin Mimar Sinan’ın eseri olduğu düşünülüyor ve aslına bakarsanız onun eseri olabilecek kalibrede bir camii zaten. Üstelik çok iyi korunmuş durumda. İster ibadet için, isterseniz de gezmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Mevlana Müzesi’ne de konum olarak oldukça yakındır.
3- Sille Köyü
Konya Sille Köyü, dünya üzerindeki en güzel yerlerden biri diyebilirim. Tarihi olarak çok önemli bir yer. Geçmişi taa Büyük Selçuklu’ya kadar dayanıyor. Son yıllarda restore edilmeye başlamış köy. Bu yüzden kıymeti yeni yeni anlaşılıyor. Ayrıca köyde bir de 1500 yıllık bir kilise var. Eğer bu tarz tarihi yerlere meraklıysanız gidip görün derim. Dudaklarınızı uçuklatacak haşmete sahip.
4- Kilistra Antik Kenti
Değeri bilinmeyen önemli yerlerden birisi burası ve Konya içerisindeki en önemli tarihi yerlerden da bir tanesi. Hatunsaray Gökyurt Köyü içerisinde kalıyor ve tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 1. Yüzyıl’a kadar gidiyor. Kapadokya’ya çok benzeyen bir yer. Bu şehirde şapelden tutun da kiliseye kadar pek çok alan görebilirsiniz.
5- Alaaddin Tepesi
Bu tepeyle ilgili birçok rivayet vardır ve aslına bakarsanız hangisinin gerçek olduğu da anlaşılacak durumda değildir. Sultan Alaaddin’in adı verilmiştir tepeye ve Keykubat Camii de bu tepenin üzerindedir. Tarihi eserlerin yanı sıra, duraklar arasında güzel bir mola yeridir de: üzerinde çay bahçeleri, kafeler ve parklar da bulunmaktadır.
6- Yerköprü Mağarası
Konya’ya gidip de bir doğa harikası görmek isterseniz sizi buraya alayım. Bu mağara dile kolay, hemen hemen 5 bin metre uzunluğunda. Git git bitmiyor. Kendisi aynı zamanda Göksu Nehri’nin de üzerindedir ve çeşitli şelaleri de barındırıyor. Gidip bu şelalere bakarak kendinizden geçebilirsiniz. Bölge biraz engebeli ve karışık olduğu için tehlikeli olabilir.
7- Tuz Gölü
Tuz Gölü efsanesi diye bir efsane anlatılır, size de aktarayım hemen: Neymiş, bir zamanlar bölge halkı küçük bir gölden tuz ihtiyacını karşılarmış ve bu gölde tuz bitince, Tuz Gölü’ne tuz döküp buradan karşılar olmuşlar. Her ne kadar tutarsız bir efsane olsa da, Tuz Gölü hakkındaki efsanelerden bir tanesi. Yolunuzu mutlaka düşürün buraya. Zira çok ilginç bir manzarası var. Ayrıca kendileri ülkemizin en önemli tuz kaynaklarından bir tanesi.
8- Çatalhöyük
Burası, Göbeklitepe ile birlikte tartışmasız dünyanın en önemli yerleri arasında bulunuyor. Yerleşimin ilk başladığı yer olarak kabul ediliyor şimdilik. Üstelik iyi korunmaya başlandı ve kazılar devam ediyor. Buradan çıkarılan eserleri görebilirsiniz ve burayı inceleyebilirsiniz. Oldukça ilginç bir deneyim olacaktır.
9- Beyşehir Gölü
Konya büyük olunca, matematiksel olarak bir çok güzel yeri ve gölü de içinde barındırıyor. Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en güzel ve büyük gölleri arasında yer alıyor. Hem size iyi bir manzara sunacak, sizi rahatlatacak ve dinlendirecektir, hem de buradaki plajları kullanarak Beyşehir Gölü’nün suyunun tadını çıkarabilirsiniz. Tavsiyem bütün bunların hepsini yapmanız ve bir de güneşin batışını izlemeniz. Beyşehir Gölü’nden güneşin batışını izlemek insana ayrı bir keyif veriyor!
Artık Konya ile ilgili her şeyi biliyorsunuz! Umarım yolunuz oraya düşer, iyi yolculuklar!
1 Yorum
Excelente destino para vacaciones. Espero en dios tener la oportunidad de conocer esta hermosa ciudad.