Kışın araç kullanmak yazın olduğu gibi kolay değildir. Her ne kadar yaz mevsimi tatil için daha çok tercih edilse de kış tatili yapmanın keyfi oldukça farklıdır. Tabi kış mevsiminde tatile çıkarken kendi aracımızı kullanacak isek bir kısım kuralları aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir. Bu yazımda sizlere kışın kendi aracınız ile çıkacağınız seyahatler ile ilgili kısa önerilerde bulunmak istiyorum.
İçindekiler
- 1 1. Aracın Kış Bakımı Yapılmış Olmalı
- 2 2. Kış Lastikleri Kullanılmalı
- 3 3. Lastik Zinciri Bulundurulmalı
- 4 4. Rota önceden Belirlenmeli
- 5 5. Gündüz Yolculuk Yapmaya Özen Gösterilmeli
- 6 6. Karda Sürüş Teknikleri Bilinmeli
- 7 7. Motor Özelliklerine Göre Araç Çalıştırılmalı
- 8 8. Yüksek Süratten Kaçınılmalı
- 9 9. Molalarda Dışarı Çıkarken Soğuk Çarpmalarına Dikkat Edilmeli
- 10 10. Karlı Ortamda Mutlaka Güneş Gözlüğü Kullanılmalı
- 11 11. Sabahları Araç Kapıları Zorlanmamalı
- 12 12. Araç Camlarında Özel Tedbir Alınmalı
- 13 13. Araçta Battaniye Bulundurulmalı
- 14 14. Yiyeceksiz Seyahat Edilmemeli
- 15 15. Araç Deposu Yarıya Düşünce Dolum Yapılmalı
1. Aracın Kış Bakımı Yapılmış Olmalı
Aracınızı kış tatili için hazırlarken kışın araç kullanmak ve araç bakımı konusunda önem vermeniz gereken bir iki nokta bulunmaktadır. Öncelikle hava sıcaklığı sıfırın altına düşeceğinden araç soğutma sistemindeki suyun mutlaka antifrizli olması ve bunun gideceğiniz yere bağlı olmakla birlikte en az -23 derece civarında olması gerekmektedir.
Aynı şekilde cam silecek suyuna da antifriz katkılı ürünler kullanmanız yol görüşünüzü açık tutmak için olmazsa olmaz bakımlardan bir tanesidir.

2. Kış Lastikleri Kullanılmalı
Kışın araç kullanmak durumunda olanlar için verilen bir diğer tavsiye, kış lastik kullanımı olmaktadır. Standart lastiklere göre donma derecesi oldukça düşük olan kışlık lastiklerin kullanımı aracın yola daha iyi tutunmasını sağlamaktadır.
Aracın kayarak yoldan çıkmasını önleyen kışlık lastikleri rampaların sorunsuz olarak tırmanılmasında da oldukça etkili olmaktadır. Her ne kadar belli sınıf araçlar için zorunlu olmasa da kışlık lastik kullanımı kışın seyahat edecekler için şiddetle tavsiye edilmektedir.
3. Lastik Zinciri Bulundurulmalı
Kışın kar kalınlığı belli bir seviyeye ulaşınca yolda tutunmayı sağlamak amacıyla mutlaka kar zincirlerinin takılması gerekmektedir. Kışın araç lastiklerine zincir aracın çekişinin olduğu lastik grubuna takılmalıdır.
Önden çekişli araçlarda ön lastiklere arkadan çekişli araçlarda ise arka lastiklere kar zinciri uygulanmalıdır. Karda ve şiddetli soğuk havalarda zinciri zorlanmadan takabilmek için yolculuktan önce mutlaka uygun bir ortamda en az bir kere deneme yapılması oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca araç zinciri seçerken araç lastik ebatlarınızı bir kenara not ederek öyle alışveriş yapmanız seyahat esnasında bir sürpriz ile karşılaşmamamız için önemli bir husustur.
4. Rota önceden Belirlenmeli
Seyahat rotanızı önceden belirleyerek hava durumu hakkında bilgi edinmeniz, yüksek rakımlı ve yoğun virajlı rotalardan kaçınmanız daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayabilmektedir. Rotanızı önceden belirleyerek bu rotayı sizi yakından tanıyan bir kişi ile paylaşmanız yolda başınıza gelebilecek olumsuz durumlarda daha kısa sürede yardım edilmesine imkân sağlamaktadır.
5. Gündüz Yolculuk Yapmaya Özen Gösterilmeli
Geceye göre nispeten görüşün ve hava sıcaklığının daha yüksek olduğu gündüz şartlarında yolculuk yapılması daha emniyetli bir seyahat sağlamaktadır. Gündüz şartları daha uzak bir görüş sağladığı için yolda çıkabilecek olumsuz durumlara daha önceden tedbir alınmasını sağlamaktadır. Aynı şekilde don olayının nispeten daha az olduğu gündüz şartlarında araç daha iyi yola tutunmaktadır. Bu sebeple ileri sürüş uzmanları tarafından gündüz yolculuk yapılması tavsiye edilmektedir.
6. Karda Sürüş Teknikleri Bilinmeli
Karda ve don olayının görüldüğü yollarda araç kullanırken normal şartlarda uygulanan tekniklerden farklı sürüş usulleri kullanılmaktadır. Ani fren pedalına basma veya ani direksiyon kırmalarından mutlaka kaçınılmalıdır. Donmuş bir yüzeyde araç kaldırılırken çok fazla gaz verilmemeli gerekirse ikinci vites ile kalkış yapılmalıdır. Öndeki araç ile mesafe, normal şartlarda bırakılması gereken mesafeden iki kat fazla mesafeye çıkarılmalıdır.
7. Motor Özelliklerine Göre Araç Çalıştırılmalı
Sabah araç çalıştırılırken aracın teknik kılavuzunda yazan talimatlara göre aracınızı çalıştırmanız aracınızın sağlığı açısından oldukça önemli bir husustur. Bazı model araçlar gösterge panelinde bulunan bir kısım uyarı ışıkları söndükten sonra çalıştırılarak direk olarak hareket edilmesini tavsiye edilirken, bir kısım araçlarda aracın yerinde belli bir süre çalıştırılarak daha sonra hareket ettirilmesi tavsiye edilmektedir.
Bu sebeple kış tatili için seyahate çıkmadan önce soğuk havalarda araç çalıştırılması ve stop edilmesi ile ilgili işlemler için mutlaka aracınızın kullanma kılavuzuna bakmanız faydalı olmaktadır.
8. Yüksek Süratten Kaçınılmalı
Her ne kadar tüm zamanlar için geçerli olsa da özellikle kış şartlarında yüksek sürat yapılmamalıdır. Yolun şiddetli soğuk nedeniyle gizli buzlanma olup olmadığı araç içerisinden anlaşılamadığından süratli bir araç kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle viyadük ve köprülerde hız limitlerinin altında sürüş yapılması aracın yol tutuşu ve emniyeti açısından oldukça önemli olmaktadır.
9. Molalarda Dışarı Çıkarken Soğuk Çarpmalarına Dikkat Edilmeli
Diğer bir kural ise araç içerisinde belli bir sıcaklık var iken terleme olabilmekte ve molalar esnasında terli iken ve üst giysi alınmadan araç dışına çıkılması soğuk çarpmalarına neden olabilmektedir. Bu sebeple kış tatili için seyahatlerde araç sıcaklığı uygun bir derecede tutulmalı ve molalar esnasında dışarıya çıkarken mutlaka mont ve benzeri giysiler giyilmeye özen gösterilmelidir.
10. Karlı Ortamda Mutlaka Güneş Gözlüğü Kullanılmalı
Karda güneş yansımaları daha fazla olacağı için güneş normal zamanlardan daha fazla göze etki etmektedir. Bu sebeple karlı yollarda kışın araba kullanmak isteyenlere göz sağlığı ve iyi bir yol görüşü için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması tavsiye edilmektedir.
11. Sabahları Araç Kapıları Zorlanmamalı
Özellikle sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları nedeniyle sabahları araç kapıları buz tutmakta ve açılması zor olmaktadır. Bu sebeple sabahları araç kapıları kuvvet zoruyla açılmaya çalışılmamalıdır.
Araçlar kapalı garajlara çekilmeli yok ise sabahın ilk ışıkları alabilecek yerlere park edilmelidir. Kapıları açmak gerektiğinde bu iş için üretilmiş ürünlerden faydalanılmalı, kapı kulplarının zorlanarak kırılması engellenmelidir.
12. Araç Camlarında Özel Tedbir Alınmalı
Camların geceleri buz tutması sebebiyle silecek ve araç camları için akşamdan bazı tedbirler almak gerekebilmektedir. Öncelikle sileceklerin cama donarak yapışmasını önlemek için araç stop edilince silecekler camdan ayrılmalıdır. Araç camlarını buzlanmadan koruyan ürünler kullanılmalıdır.
13. Araçta Battaniye Bulundurulmalı
Karla kapanan bir yolda kar ekiplerinin gelip yolu açması beklenirken sıcak kalınması için araç içerisinde gerektiği zaman kullanmak üzere battaniye, uyku tulumu gibi malzemelerin bulunması oldukça faydalı olabilmektedir. Araçta bulunan her bir kişi adedi kadar bulundurulması araç içinde sıcak kalınması bakımından rahatlık sağlamaktadır. Kışın araç kullanmak dikkatli olmanın yanısıra tedarikli olmayı da gerektirir.

14. Yiyeceksiz Seyahat Edilmemeli
Yine kış tatili için seyahatlerinizde karşılaşabileceğiniz olağan bir durum olan yol kapanmalarında yanınızda yiyecek bir şeylerin bulunması önemli bir avantaj olmaktadır. Yanınızda yiyecek ve bir termos içerisinde sıcak içecek bulundurmanız sizleri belli bir süre tok kalmasına yardım edebilecektir.
15. Araç Deposu Yarıya Düşünce Dolum Yapılmalı
Kış şartlarında hava durumu her an değişebilmekte ve aniden bir tipi ile karşılaşılarak yolun kapanması mümkün olabilmektedir. Yolun kar ekipleri tarafından açılmasına kadar yeterli ısıtmanın sağlanması oldukça kritik bir konu olabilmektedir.
Herhangi bir yolda kalma esnasında aracın çalışır durumda kalarak içeridekileri ısıtmasını sağlayabilmek için mutlaka yakıt deposunun dolu olması gerekmektedir. Aynı zamanda kışın araçların yakıt tüketimi yaza göre daha fazladır. Bu sebeplerle yakıt göstergesi yarıya geldiğinde ilk yakıt istasyonundan araç deposunun doldurulması tavsiye edilmektedir.
Aman aracınızın kış bakımlarını yaptırmadan kış tatiline çıkmayın sevgili keşif severler.