İstanbul’un en eski tarihi miraslarında olan kasırlar hem yurtiçinden hem de yurtdışından vatandaşların ilgisini büyük ölçüde çekmektedir. İstanbul’da birbirinden ihtişamlı birçok saray ve kasır bulmanız mümkündür. Bu yazımızda İstanbul’da hem hafta sonu tatil olarak şehrin tadını çıkarabileceğiniz hem de gezerken kendinize yeni tarihi deneyimler kazandırabileceğiniz kasırlar bulunmaktadır. İstanbul gezilecek yerler arasına giren 10 önemli kasrı gelin birlikte yakından inceleyelim.
İçindekiler
1-Ihlamur Kasrı
İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde bulunan dış görünümü ile göz dolduran bu kasır, şehrin yorgunluğunu ve yoğun stresini üzerinden atmak isteyen kişilerin uğrak noktası haline gelmiştir. Etrafındaki kendini saran duvarları ile görüntüsüne ayrı bir şıklık bu güzel köşk, 18. yüzyıldan bu zamana kadar kendini korumuştur. O yıllarda Hacı Hüseyin Ağa tarafından Sultan 3.Ahmed zamanında padişah için has bahçe olarak tahsis edilmiştir. Törenler ve özel günler için tercih edilen bu kasır, 24.724 m2 ağaçlık bir alan ile çevrilidir. Müze ve sanat arasındaki dengeyi iyi bir şekilde koruyan köşkün ziyaretçileri daha çok heykel, tiyatro ve güzel sanatlarda yeteneklerini geliştiren öğrenciler tarafından hem ziyaret hem de faaliyet gösterdikleri alan haline gelmiştir. Hafta içi pazartesi günü hariç her gün saat 09:00-19:00 arası ziyaretlere açıktır. Tam bilet 30 TL, indirimli fiyatı ise 15 TL’dir. Ihlamur kasrının içerisinde kahvaltı yapma imkânı bulunmaktadır. Serpme kahvaltı kişi başı 40 TL, açık büfe kahvaltı seçeneği ise 50 TL’dir. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
2-Küçüksu Kasrı
İstanbul’un en nadide bölümlerinden Beykoz ilinin Anadolu Hisarı’nın yakınlarında bulunan bu ihtişamlı Küçüksu kasırın tarihi Bizans dönemlerine dayanmaktadır. 1857 yıllarında Osmanlı döneminde Kandil Bahçeleri adıyla anılan bu kasır padişahın has bahçelerinden biri olarak kullanılmaktaydı. Küçüksu Kasrı, müze ve saray olarak ziyarete açıktır. Bu köşk ulusal veya uluslararası resepsiyonlara tahsiste edilmektedir. 1996 yılında ise müze-saray olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Hafta içi ve hafta sonu saat 09:00-17:00 arası ziyaretçilerine açıktır. Küçüksu Kasrın içerisinde kahvaltı etme imkanınızda bulunmaktadır. 30 TL gibi bir fiyata kahvaltı imkânı fırsatına sahip olabilirsiniz. Ayrıca öğle yemeği olarak dürüm, fajita ve döner seçenekleri de bulunmaktadır. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Yemek bölümü saat 09:00-02:00 arası yemek hizmetlerine açıktır.
3-Hidiv Kasrı
1907 yılında Çubuklu tarafında inşa edilmiştir. Bu ihtişamlı yapı, zamanının mimari tasarımını yansıtan Hidiv Kasrı, İtalyan mimar tarafından inşa edilmiştir. Ayrıca bu yapıya birde İstanbul Boğazını gören bir kule inşa edilmiştir. Hidiv Kasrı nişan ve düğün organizasyonları içinde hizmete açılmıştır. Bu büyüleyici manzaraya karşı kahvaltınızı yapabilir, yemeğinizi yiyebilir ve kahvenizi içebilirsiniz. Beltur şirketi hizmetinde olan restaurant ve kafe bölümü bulunmaktadır. 09:00-14:00 arasında hafta içi günleri serpme kahvaltınızı 40 TL’ye yapabilirsiniz. Hafta sonu saatleri yaz ve kış tarifelerine göre değişiklik göstermektedir. 09:00-13:00 arası 50 TL’ye açık büfe kahvaltı fırsatını yakalayabilirsiniz. Bu kasırda önceden arayıp bilgi alabilir, hafta sonu rotası olarak belirleyebilirsiniz.
4-Yıldız Şale Kasrı
Yıldız Şale Kasrı Boğaziçi’ne olan hakimliği ile bilinmektedir. Beşiktaş ve Balmumcu ilçerinin arasında kalmıştır. Bizans döneminden bu yana tüm ihtişamını korumaktadır. Şale Köşkü kendisini çevreleyen yüksek duvarları ve içerisindeki bahçesi ile farklı zamanlarda köşke bağlı olan üç farklı köşkten oluşmaktadır. Yıldız Şale Kasrı’nın gözleri üzerine çeken en ilginç yanı zemin ve duvarın tek bir parça halinde olup, 406 m2’lik Hereke halısı ile kaplı olmasıdır. Görkemli bir tören salonu da bulunmaktadır.
5-Aynalıkavak Kasrı
17. yüzyılda inşa edilen bu ihtişamlı kasır, Haliç kıyılarını süslemektedir. Tersane kasrı olarak da adlandırılmaktadır. 3.Ahmed döneminde yapıldığı düşünülen Aynalıkavak Kasrı, 3.Selim döneminde onarılıp bugünlere kadar gelmiştir. Dış ve iç dizaynı, süslemeleri o dönemin mimari yapısını yansıtmaktadır. İç dizaynından kullanılan yerleşik sedirler ve geleneksel ısınma yönetimi mangal ile ısıtılan bu kasır, geçmişteki yaşam biçimini oldukça güzel yansıtmaktadır. Deniz tarafından iki katlıdır fakat kara tarafından tek kata sahiptir. Hafta içi pazartesi ve perşembe günleri hariç her gün saat 9:00-17:00 arası ziyaretçilerine açıktır. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Giriş ücreti tam bilet 30 TL, indirimli bilet 15 TL’ye satılmaktadır.
6-Beykoz (Mecidiye) Kasrı
Mehmet Ali Paşa tarafından Padişah Abdülmecid döneminde inşa edilmeye başlayan bu köşkü Said Paşa devam edip tamamlamıştır. Boğaziçi taraflarında ilk Neo klasik yapıda inşa edilen ilk kasırdır. İtalya’dan cephe kaplamaları getirilen bu kasrın yerleri beyaz mermerler ile döşenmiştir. Sultan Abdülaziz Mecidiye Kasrında olduğu dönemde kasrın çayırında güreşlerin düzenlendiği ve ava çıktığı bilinmektedir. Mecidiye Kasrı yaz aylarında İstanbullular tarafından sıkça ziyaret edildiği görülmektedir. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Günümüzde resmi ziyaretler ve günlük ziyaretler için kullanılmaktadır. Hafta sonu rotası olarak belirlemenizi tavsiye ederiz.
7- Maslak Kasrı
Orman arazisi içinde bulunan 170 dönüm alana sahip Maslak Kasrı, yeşilin tüm tonlarını içinde barındırmaktadır. Boğaziçi’nden Karadenize açılan kapıyı iyi bir noktadan görebilen bu kasır bir koruluğun içinde bulunmaktadır. İstanbul’da bulun Maslak Kasrı, Ayazağa ve Levent ilçelerini birbirlerine bağlamaktadır. Maslak kasrının hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı bir bilinmezliktir. Fakat yapının 2.Abdülhamid döneminde onun için tahsis edildiği bilinmektedir. Osmanlı tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan bu kasır, eski fotoğraflara bakarak restore işlemleri tamamlanmıştır. Kasrın en dikkat çeken özelliklerinden olan sekizgen şekilde inşa edilmiş olmasıdır. Bu ahşap işçiliği görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Kasrın içerisinde bir adet hamam bulunduğu da bilinmektedir. Günümüzde müze, saray olarak İstanbul’da yaşayan veya ziyaret etmek isteyen herkes için ziyarete açılmıştır. Maslak Kasrı hafta içi pazartesi ve perşembe günleri kapalı o günler hariç saat 09:00-17:00 arası ziyaretçilerine açıktır. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Giriş ücreti ödemeniz gereken Maslak Kasrına tam bilet 5 TL, indirimli bilet 2,5 TL tutarındadır.
8-Malta Köşkü
1871 yılında Yıldız parkının içinde konumlandırılan bu köşk, Çadır köşkü olarak da bilinmektedir. Bu köşk Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunmaktadır. İstanbul’un yoğun stres hayatından kendinize bir an olsun nefes aldırmak isterseniz bu köşk sizin için tam bir biçilmiş kaftan. Sultan Abdülaziz’in yaptırdığı bu yapı, gece ışıklandırmasıyla kendine hayran bırakacaktır.
9-Sepetçiler Kasrı
1643 yılından bu yana gelen Sepetçiler Kasrı, Sultan İbrahim’in emrettiği üzere Baş mimar Kasım Ağa tarafından inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında ecza ürünlerinin deposu olarak da kullanılan bu kasrın diğer adı Yalı Köşkü’dür. O bölgede konumlanan sepetçi esnafı tarafından ismini aldığı söylenmektedir. Kasrın isminin sepetçiler olmasına dair bir diğer rivayet ise sepetçilerin hediyesi olarak Sultan İbrahim’e sepetçilik merakı için destek vermeleridir. 2011 yılından bu zamana Yeşilay Genel Binası olarak da kullanılmaktadır. Sarayburnu taraflarında yer alan bu kasrı ziyaret etmenizi önermekteyiz. Sepetçiler Kasrı günümüzde düğün, nişan törenleri ve konferans yapılan alanları ile ziyaretçilerini kabul etmektedir. Hafta sonu rotası olarak gidilmesi gereken kasırlardan bir tanesidir.
Sepetçiler kasrı yol haritasına buradan ulaşabilirsiniz.
10-Adile Sultan Kasrı
1858 yıllarında Salkis Balyan’ın tarafından yapılan bu saray, Adile Sultan’a hediye olarak inşası tamamlanmıştır. Bu sarayı Hababam Sınıfı’nın çekildiği okul olarak da tanımaktayız. İstanbul’un en eski semtlerinden Üsküdar ilçesinde olan bu kasır, odalarından bazıları Hababam Sınıfı Müzesi olarak restore edilmiştir. Mezuniyet törenleri, düğün ve nişan törenleri içinde konuklarını ağırlamaktadır. Konukların ağırlanacağı salonun kapasitesi 500 kişi ile sınırlıdır. 200 kişi kapasiteli toplantı için salonu, 35-50 kişi kapasiteli seminer salonları bulunan Adile Sultan Kasrı, kokteyl alanları ve 1000 kişiyle sınırlı bahçe bölümü ile ziyaretçilerini kabul etmektedir. İstanbul gezilecek yerler arasında yer almaktadır.