Belgrad Ormanı İstanbul’un kalabalığından kurtulmak isteyen doğaseverler yada gözlerden uzak bir şekilde huzuru yaşamak isteyenler için harika bir kaçış noktasıdır. İstanbul’da 9 adet büyük orman bulunuyor bu ormanlar arasından en merak edilen ve ziyaretçi çeken yer ise Belgrad Ormanı. Peki bu doğa harikası yer size neler vaad ediyor? Arkanıza yaslanın Belgrad Ormanı hakkında ki tüm bilgileri size veriyorum.
Belgrad ormanı İstanbul’un akciğeri desek nasıl olur, çokta güzel olur.
İçindekiler
Tarihçesi
Kanuni Sultan Süleyman 1521’de Sırbistan seferi dönüşünde yanında Belgrad’lı esirlerle geliyor. Bu esirleri Sarıyer taraflarında orman içinde bir köye yerleştiriyor, köye Begrad adı veriliyor ve tabi köyün içinde bulunduğu ormanda zamanla bu isimle anılmaya başlıyor. Esirler gün geçtikçe bölgeden yavaş yavaş gitmeye başlasalarda buranın adı Belgrad Ormanı olarak günümüze kadar devam ediyor.
Osmanlı döneminde Belgrad Ormanı’na ciddi derecede önem veriliyordu. Padişahlar tarafından şehrin kalbi olarak görülüyordu. Ormanın refahını ve güvenliğini korumak için fermanlar verildi. Ağaçlara ve etrafa zarar verenlere çeşitli cezalar uygulandı. Bunun en büyük sebebi de buraya şehrin içme suyunun karşılanması için ardı ardına 7 adet bent inşa edilmesi olmuştu. Sonuçta şehrin içme suyu buradan karşılanıyordu, temizliğinin korunması çok önemliydi.
Günümüzde bu bölgeler aynı zamanda mesire yeri olarakta kullanılıyor. Bentlerin üzerine çıkmak o dönemde olduğu gibi şimdi de yasak, etrafları demir parmaklıklarla çevrili. O dönemde uygulanan cezalara şahit olan Amerikalı bir yazar “Bir bende zarar vermek, ağaçlardan birini yaralamak veya bendlerden su almak bir adam için ölüm demektir” ifadesinde bulunmuştu. Artık eskisi gibi cezai bir yaptırımın olmaması fırsat bilinerek demir parmaklıklar aşılır hale geldi. Özellikle son zamanlarda fotojenik bentlerimiz sosyal medya severlerin uğrak yeri.
İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olup ortalama 5.400 hektarlık hatrı sayılır bir alana sahiptir. İstanbullu’ların haftasonları şehrin kalabalığından kaçıp nefes aldıkları yerdir. istanbulun akciğeri istanbullunun gözbebeğidir. Özellikle bahar aylarında oldukça fazla tercih edilir. Bu doğal ortamda elbette ki yalnız değiliz. Etrafımızda kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu, altın çakal ve bir çok sayıda kuş türü bulunuyor. Aynı zamanda ağaç türleri olarakta meşe, ayın, gürgen ve kestane ağaçlarını görebilirsiniz.
Belgrad Ormanına Ne Zaman Gidilir?
Mümkünse hafta içi gidin. Hafta sonu akın akın insan selinin arasında kaybolmak istemiyorsanız en sakin zamanında haftaiçi sabah saatlerinde gidin. Kuş cıvıltılarını daha net duyacaksınız:) Mevsim olarak ise ilkbahar ve sonbahar en ideal mevsimidir Belgrad Ormanı’nın. Yaz mevsimi hafta sonu gitme hatasını yapmayacağınızı umuyoruz, İstanbullunun kaçış noktası olduğunu hatırlatalım.
Belgrad Ormanı’nda Neler Yapabilirsiniz?
Yürüyüş ve koşu yapabilirsiniz; Burada 6 km’lik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Şehrin kaosundan uzakta kuş cıvıltıları eşliğinde tempolu koşu desem kulağa hoş geliyor değil mi.
Bisiklet sürebilirsiniz; Kendi bisikletinizi getirmelisiniz zira kiralayabileceğiniz herhangi bir işletme yok malesef.
Kamp yapabilirsiniz; Gözümüzü açtımızda tam karşımızda göl manzarası görmek şehirlere mahkum kalan hepimizin hayalidir. bu hayali çokta uzaklarda aramaya gerek yok. alın çadırınızı matınızı tutun belgrad ormanının yolunu.
Göl manzarasına karşı kahvaltı yapabilirsiniz; Orman da bulunan işletmeler malesef göl manzaralı değil. Bu yüzden kendi kahvaltımızı kendimiz hazırlayacağız elbete ki yine göle karşı masanızı getirip istediğiniz manzaraya kurma kurabilirsiniz. Bu hafta sonu ki planınız şekil almaya başladı bile değil mi? çayınızı simitinizi yanınıza almayı unutmayın. hatta hamağınızı ve kitabınızı da getirin mutlaka, huzur garantili 🙂
Mesire Alanları
- » Ayvat Bendi Mesire Alanı
- » Binbaşı Çeşmesi Mesire Yeri
- » Bentler Mesire Yeri
- » Fatih Çeşmesi Mesire Yeri
- » Falih Rıfkı Atay Mesire Yeri
- » Irmak Mesire Yeri
- » Kömürcübent Mesire Yeri
- » Kirazlıbent Mesire Alanı
- » Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri
- » Neşet Suyu Mesire Alanı
Belgrad Ormanına Nasıl Gidilir?
Nasıl gidilir tarifini vermeden önce hemen şurada detaylı konumu bulabilirsiniz. Otomobilinizle yada diğer araçlarla gidecekseniz eğer, Bahçeköy yolu üzerinden Göktürk’e kadar devam ediyorsunuz. Buradan sonrası için Göktürk merkezde bulunan Belgrad ormanı tabelası yolunuzu bulmanıza yardım edecektir.
‘Toplu taşımayla gideceğim’ mi diyorsunuz? sadece cumartesi ve pazar günleri Beşiktaş’tan geçen D2 Beşiktaş-Belgrad Ormanı otobüsü ile gelebilirsiniz buraya. Bu otobüslerin seferi cumartesi ve pazar günleri oluyor ve sabah 06:30’da yani erkenden başlıyor. 2,5 saatte bir kalktığını da hatırlatayım ki ona göre bekleyebilirsiniz durakta.
42T Taksim-Bahçeköy,
42R Rumelihisarı-Bahçeköy,
42M Zincirlikuyu-Bahçeköy
42HM Hacıosman metro-Bahçeköy yada
153 Sarıyer-Bahçeköy otobüs hatlarını da değerlendirebilirsiniz.
‘Yok yok ben bisikletimle geleceğim’ derseniz de elbette ki gelebilirsiniz, çokta güzel yaparsınız. Bisikletinizle gezinti yaparken doğanın mis kokusunu yüzünüzde hissetmek duyularınızda endorfin hormonunun salgılanmasına neden olacaktır.
Giriş ücreti tarifeleri;
- Otomobil 10 TL
- Minibüs 35 TL
- Midibüs 60 TL
- Otobüs 110 TL
- Motosiklet 8 TL
- ATV 8 TL
- Yaya Ücretsiz
Son olarak, eğer ki Belgrad Ormanı’na geldiyseniz yada gelmeye karar verdiyseniz, dönüş yolunda bulunan Atatürk Arberotum’u da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Arberotum yazımıza tıklayıp ulaşabilirsiniz.:)