Uzakdoğu’nun en ponçik ülkelerinden biri olan Güney Kore’yi merak ediyorsanız buyrun: Size her yönüyle, eksiksiz bir Güney Kore gezi rehberi hazırladım!
Uzakdoğu’nun minik ama kendine has ülkelerinden biri olan Güney Kore aslında epey ilginç bir yer. Gerek geçmişi ve gelenekleriyle, gerekse mutfağı ve yaşam biçimiyle epey ilginçler. Bizden hem çok farklı hem de bir o kadar bizle aynılar desem yeridir. Güney Kore’ye seyahat etmek biraz tuzlu gibi gözüküyor, ancak harcanılan paranın karşılığını da veriyor. Eksiksiz bir Güney Kore gezi turu düzenlemeniz için sahip olmanız gereken bilgiler!
İçindekiler
- 1 1) Güney Kore Nerede Kalıyor?
- 2 2) Kısa Güney Kore Tarihi
- 3 3) Güney Kore Dili ve Dini
- 4 4) Güney Kore Şehirleri, Nüfusu ve Yüzölçümü
- 5 5) Güney Kore Ekonomisi ve Para Birimi
- 6 6) Güney Kore’nin Havaları Nasıl
- 7 7) Güney Kore’ye Nasıl Gidilir?
- 8 8) Güney Kore’de Konaklama
- 9 9) Güney Kore’de Toplu Taşıma
- 10 10) Güney Kore Mutfağı
- 11 11) Güney Kore’den Ne Alınır?
- 12 12) Güney Kore Festivalleri
- 13 13) Güney Kore Gezilecek Yerler
1) Güney Kore Nerede Kalıyor?
Doğu’da, anakaranın en ucunda, Japonya’dan hemen önce, Çin’den hemen sonra, bir yarımada olarak bulunuyor Güney Kore. Çin ile arasında Sarıdeniz, Japonya ile arasında da Japon Deniz’i var.
2) Kısa Güney Kore Tarihi
Aslında Kore’nin oldukça eski bir tarihi var. M.Ö. 2333 yılında kurulduğu düşünülüyor. Uzun yıllar boyunca, bölgede hareketlerden etkileniyor. Güney Kore tarihi kısaca anlatmak gerekirse, her yerde olduğu gibi, topraklar el değiştiriyor, komşularıyla savaşa tutuşuyor, başka kavimlerin istilasına uğruyor. Ama bir şekilde ayakta kalmayı başarıyor.
Modern Kore tarihi ise, Kore’nin izolasyonunu bozmasıyla başlıyor. Daha önceden, özellikle batılı ülkelere karşı temkinli yaklaşan ve kendini açmaktan çekinen Kore, nihayetinde onlarla ticaret ilişkisi kurmak zorunda kalıyor. Bu sırada çoktan 19. Yüzyıl’a gelmiş bulunuyoruz. Bu ticaret ilişkileri dolayısıyla, batı kültürü buraya da yayılıyor, hatta Kore’nin kültürünü de ihraç etmeye başlıyorlar. Ancak, 1910 civarında yapılan savaşların ardından Kore, Japon egemenliğine giriyor ve uzun bir süre, 1945’e kadar onların egemenliğinde kalıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, Japonya, Sovyet ve Amerikan güçlerine teslim olduğunda, bu iki taraf Kore’nin kuzey ve güney kesimlerini işgal ediyor. Bu işgal de zaten, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişecek Soğuk Savaş’ın çok net bir karşılığı oluyor.
Güney Kore uzun bir süre, Kuzey Kore’nin işgalleriyle, kendi iç çatışmalarıyla boğuşmak zorunda kalıyor ancak nihayetinde istikrarını sağlayabiliyor. Kuzey Kore’nin despot komünizmine karşı, ABD’nin yayılmacı kapitalizminin desteğini alan Güney Kore, neticede günümüze kadar oldukça sağlam bir ekonomi ile gelmeyi başarıyor. Her ne kadar iki ülke arasında gerilimler olsa da, bugünlerde ortalık oldukça sakin. Hatta iki ülke arasında bir de tampon bölge bulunuyor.
3) Güney Kore Dili ve Dini
Resmi dili Korece’dir. Korece’nin, Uzakdoğu’nun en kolay öğrenilen ve konuşulan dili olduğu söyleniyor. Ama yine de, Japonca ve Çince ile karşılaştırıldığı düşünülürse, ne kadar kolay olabilir? Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Bu açıdan bize rahatlık sağlayabilir.
Ülke genelinde İngilizce konuşan nüfus hızla artmakta. Güney Kore, İngilizce eğitimine sağlam bir yatırım yapıyor. Hemen yukarıda bahsettiğim Japonya işgalinden ötürü, yaşlı kesimde bolca Japonca konuşan insanlar vardır.
4) Güney Kore Şehirleri, Nüfusu ve Yüzölçümü
Güney Kore yüzölçümü 100 bin kilometrekare. Türkiye’den oldukça küçük. Bununla birlikte yaklaşık olarak 55 milyon kişi yaşamakta. Yani aslında, yoğunluğu baz alırsak, Türkiye’den daha kalabalık bir ülke. 17 tane şehre sahip. Bunlardan en çok tanınanları başkent Seul ve Busan. En kalabalık şehri 13 milyon nüfusuyla Gyeonggi. Onu, 10 milyonluk nüfusu ile başkent Seul takip ediyor. Güney Kore nüfusu düşünülürse, bu şehirler oldukça kabalık. Ülkenin yarısı sadece bu iki şehirde yaşıyor. Üstelik Seul en küçük şehirlerinden bir tanesi.
5) Güney Kore Ekonomisi ve Para Birimi
Güney Kore para birimi olarak Güney Kore Wonu kullanılıyor. 1 TL karşılığında yaklaşık olarak 200 Won alabilirsiniz. Bununla birlikte ekonomisi oldukça iyi durumdadır. Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir. Ekonomisi çoğunlukla ihracata dayalıdır. Elektronik olsun, otomotiv olsun, makine ve araç yapım teknolojisinde gelişmiş olduklarından dolayı, bunu çok iyi değerlerdiriyorlar. Yukarıda, tarihini anlatırken bahsettiğimiz badireleri düşünürsek, bunu oldukça büyük bir başarı olarak görebiliriz. Ancak bununla birlikte, gelir dağılımının çok da adaletli olmadığını söyleyebiliriz.
6) Güney Kore’nin Havaları Nasıl
Güney Kore iklimi oldukça garip bir iklim aslında. Örneğin kışın nadiren kar yağışı görülür ve yağmur da neredeyse hiç görülmez. Ancak özellikle kuzeyden esen kuvvetli rüzgarlar yüzünden bütün bir kış çok soğuk geçer. Her ne kadar kış boyunca güneşi görseniz bile, ayazı pistir.
Yazın ise, okyanus taraflarından esen kuvvetli muson rüzgarlarının etkisi altında olduğu için sağlam fırtınalara denk gelme ihtimaliniz var. Temmuz ayı ise, ülkenin en çok yağış alan ayı. Bunun sebebi ise, yine okyanus taraflarından esen rüzgarlar.
Bütün bunları hesaba katarsak, eğer gezip tozmayı, güneşi seven gezginlerseniz size yaz aylarını tavsiye ederiz. Ülkenin iç kesimlerinde zaten pek bir sıkıntı yaşanmıyor. Eğer kıyı kesimlerine giderseniz de, gitmeden önce hava raporlarını takip etmekte fayda var.
7) Güney Kore’ye Nasıl Gidilir?
Bunu alıştıra alıştıra söylemeye çalışacağız. Öncelik süreden bahsedelim. Güney Kore’ye uçuş süresi yaklaşık olarak 11 saat. Türkiye’den vize istemediği için de istediğiniz zaman, istediğiniz gibi seyahat edebilirsiniz. Doğrudan uçuşları rahatça bulabiliyorsunuz. Gelelim fasulyenin çöpüne. Ne yazık ki son zamanlarda artan Euro ve Dolar sonucunda uçak bileti fiyatları da epey arttı. Güney Kore uçak bileti fiyatları ise 8 ile 12 bin lira arasında değişiyor. Üstelik 6 ay önceden almaya çalışsanız da bu fiyatlarda. Hatta 30 bin liraya bile bilet gördük. Ancak tarihleriniz esnek olursa “daha uygun” bir fiyata bulabiliyorsunuz.
8) Güney Kore’de Konaklama
Başkent Seul’de otel fiyatları oldukça yüksek. Bu oteller ortalama ve ortalama üstü oteller. Daha ucuz bir şey için, küçük veya kaliteli olmayan pansiyonlara yönelmek isteyebilirsiniz. Ancak internette bu gibi yerleri bulamayabilirsiniz. Ya gidip şansınızı deneyeceksiniz ya da oradan biriyle iletişimde olacaksınız ve sizin için bu yerleri araştıracak.
Güney Kore konaklama yerleri, her yerde Seul’daki kadar pahalı değil. Örneğin Busan’da geceliği 200 – 400 TL arasında değişen odalar bulabiliyorsunuz. Ya da diğer şehirlerde de bu fiyatlara kalacak yer bulabilirsiniz.
9) Güney Kore’de Toplu Taşıma
Özellikle şehirler arası seyahatlerinizde uçak yerine treni tercih edebilirsiniz. Hem daha hesaplı olur, hem de güzelim Kore manzarasını görürsünüz. Aynı şekilde büyük şehirlerinde metro yaygındır. İnsanlar genelde metroyu tercih eder. Metronun olmadığı yerlerde otobüs devreye girer. Her ikisini de alacağınız biletlerle rahatça kullanabilirsiniz.
Ancak hemen uyarımı yapayım: Özellikle işe gidiş ve iş çıkışı saatlerinde aşırı – ama aşırı – bir kabalığa denk gelebilirsiniz. İstanbul’daki metrobüsten de daha fazlasından bahsediyorum. Bunu özellikle Seul gibi kabalık ve küçük şehirlerinde görürsünüz.
10) Güney Kore Mutfağı
Eğer yemek konusunda seçiciyseniz, Güney Kore’ye gittiğinizde yemek bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Mutfakları bizim mutfaklarımızdan oldukça değişik. Yeni tatlar denemeye açıksanız, burası sizin için epey keyifli olabilir. Ancak bazen öyle yiyecekler çıkıyor ki, en açık insanı bile itebiliyor. Özellikle Seul’deki sokak satıcılarında göreceğiniz, solucan irisi deniz canlıları size “Yok canım, almayayım sağol,” dedirtebilir.
Ancak sokakta pek çok değişik ve lezzetli yiyecek bulabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de Dak Kkochi. Bir çeşit balıktan üretilen bu hamur işini genellikle sokaklarda bulabilirsiniz. Görüntüsü tavuk şişi andırır.
Kimchi var, tadı lahana turşusuna benzer. Bibimhap vardır, pirinç ve sebzeyle yapılır, ki kendisi en meşhur Güney Kore yemeklerinden biridir.
Güney Kore’nin oldukça gelişmiş bir çorba kültürü vardır. Neredeyse her şeyden çorba yapabilirler. Hatta içine ana yemeği atmışlar gibi gözüken çorbaları bile vardır.
Çay, Güney Kore’de oldukça popülerdir. Siyah çay dışında, kendi kültürlerine ait epey bir çayları vardır. Çay kültürü sevenler için çok tatlı ritüeller bunlar.
Veganlar ve vejeteryanlar için hayat burada çok zor. Zaten pek çok şeyin içerisinde et var. Hayvansal ürün kullanmıyorsanız, memleketten yemek getirmek isteyebilirsiniz.
11) Güney Kore’den Ne Alınır?
Güney Kore’den alınacak şeyler listesinin başında tabii ki elektronik ürünler geliyor. Pek çok bilindik elektronik firmasına ev sahipliği yaptığı için, fiyatlar da görece olarak makul bir seviyede.
Bunlar dışında hediyelik veya hatıralık eşyalara yönelebilirsiniz. Yerel kıyafetleri hanbok, ulusal içkileri olan soju, güzellik ürünleri, paketlenmiş yiyecekler ve kıyafetler satın alabilirsiniz.
12) Güney Kore Festivalleri
- Daegaya Festivali: Gaya Krallığı’nın tarihini anlatan bu festivalde, Uzakdoğu’nun en sevdiği konulardan biri olan savaş sanatı da işleniyor. Bölgenin tarihini öğrenirken, kültürünü de yaşayabilirsiniz. Nisan ayının ikinci haftasında düzenlenir ve 4 gün sürer.
- Sancheong Şifalı Bitkiler Festivali: Kore’de şifalı bitkilerin yeri oldukça önemli ve bu konudaki gelenekleri ve bilgileri de oldukça köklü. Mayıs ayının ilk haftası düzenlenen ve 10 gün süren bu festivalde, Kore’nin şifalı bitkiler bilgilerinden bir şey kapabilirsiniz.
- Andong Uluslararası Maskeli Dans Festivali: Andong Hahoe kasabası, birkaç yıl önce UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş bir kasaba. Bu festival de, Kore’nin tarihindeki hanedanları, önemli olayları konu alan önemli bir festival. Eylül ayının son haftası başlayıp, 10 gün boyunca devam eder.
13) Güney Kore Gezilecek Yerler
a. Başkent Seul
Güney Kore Seul gezilecek yerler arasında mutlaka girmeli. Şehir hayatından bıkmış olsanız bile mutlaka görün. Oldukça hareketli, asla uyumayan ve bol ışıklı bir şehir. Ve çok kalabalık. Burada her şey çok hızlı gelişiyor. İyisiyle kötüsüyle bu şehir hayatını deneyimlemek ilginç olacaktır.
b. Sambuyeon Şelalesi
Gangwon şehrinde bulunan bu şelale Güney Kore’nin güzellikleri arasında en masalsı olanı. Güney Kore masallarında kendine yer bulmuş bir şelale. Derler ki, bu şelalede bir zamanlar bir ejderha yaşarmış.
c. Geunjeongjeon
Adını bile söyleyemediğim bu yer, Kore’nin en meşhur saraylarından bir tanesi. Üstelik, bir zamanlar saraylarda yapılan törenler ve ritüeller burada yineleniyor. Korelilerin zaten oldukça sağlam bir tören geleneği var. Gerçekten de çok etkileyici oluyorlar. Mutlaka bir törene denk gelin derim!
d. Sareung
Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmış bu yer aslında bir kraliçenin mezarı. 15. Yüzyıl’da yaşamış Kraliçe Jeongsun burada yatmaktadır. Ancak mezarın etrafındaki doğa o kadar güzeldir ki, mezarın tarihi öneminden daha çok ilgi çekmektedir. Hem tarihi, hem de doğayı görebileceğiniz güzel yerlerden biri.
e. Bosan
Bosan şehri, ülkenin en kalabalık veya en büyük şehri olmasa da oldukça popüler. İzmir neyse, Bosan da o. Hem kültürel hem de tarihi pek çok güzelliği barındırıyor. Gezip görülecek yer çok. Üstelik pek tatlı bir şehir hayatı var. Seul’un kalabalığı yok ve Güney Kore şehir kültürünü daha rahat hissedebiliyorsunuz.
f. Gobungun – Changyeong
Gyeongsag eyaletinde bulunan başka bir mezar topluluğu. Koreliler geçmişlerine çok değer verdikleri için, bu tarz anıt mezarlar çok yaygın. Burası hem Kore kültürünün, hem de Güney Kore doğa turistik yerler arasında en güzellerinden birinin görülüp, deneyimlenebileceği bir yer.
Güney Kore hakkında pek çok bilgiye detaylı bir şekilde sahipsiniz! İyi tatiller dilerim!