Mısır’a gitmek için başlı başına tek bir sebep olabilen Gize Piramitleri hakkında hem size biraz bilgi vereyim hem de biraz şaşırtayım dedim.
Kendi kültürüyle başlı başına turistik bir yer haline gelen Mısır’da insani büyüleyecek mimari harikalar arasında yer alıyor Gize Piramitleri. Adından da anlaşılacağı gibi Mısır’ın Gize kentinde bulunan piramitler yüzyıllardır insanların aklında, yapıldıkları zamanın teknolojisi ve imkanları göz önüne alındığında nasıl inşa edildiklerine dair korudukları sırlarla merak uyandırmış.
Bugün bazı şeyleri çözebilmiş olan bilim insanları sayesinde daha iyi anlayabiliyoruz ama yine de bu görkemli yapılar hala gören herkesi büyülemeye yetiyor. Üstelik bütün soruların da hala cevaplanmamış olduğunu belirteyim ve hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için bu muhteşem yapıları anlatmaya başlayayım.
İçindekiler
Gize Nerededir?
Önceliği piramitlerin bulunduğu lokasyona veriyorum. Nil Nehri’nin batı yakasında kalan Kahire şehrine 20 km uzaklıkta bulunuyor. Kahire’nin günaybatısında yer alan Gize’nin nüfusu ise 1998 yılında 5 milyona yakındı.
Gize’nin Piramitlerin Üçlemesi ve Sfenksi
Gize Piramitleri’nin çoğul olarak geçmesinin sebebi gerçekten de birden fazla olması. 3 ayrı piramitten oluşan Gize Piramitleri, Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir. Hepsinin de tahmini olarak M.Ö. 3000 yıllarında yapıldığı düşünülüyor.
Keops Piramidi, “Khufu Piramidi” ya da “Büyük Piramit” olarak da bilinir. Mısır’da bulunan 100’den fazla piramit ve dünyanın farklı yerlerinde yer alan piramitler arasında en büyükleri bu üçüdür. Hepsi adını kendilerini yaptırmış olan hükümdarlardan almıştır. Üçü birbirinden ayrılmadan anılıyor olsa da yalnızca Keops Piramidi Dünyanın 7 harikası arasında bulunmaktadır.
Gize’de piramitlerin yanı sıra bir de Gize Sfenksi yer alıyor. En az piramitler kadar dikkat çekici olan bu dev yapı 73.5 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre uzunluğunda olması sebebiyle dünyanın en büyük taş heykeli olma ünvanını da koruyor. Yani, gittiğiniz zaman sadece Gize Piramitler’ini değil, aynı zamanda Sfenks Heykeli’ni de görerek Antik Mısır’ın ne kadar büyüleyici olduğuna şahit olacaksınız. Tabii, öncelik piramitlerin ve ben hepsi hakkında bilgi vereyim istiyorum.
Keops Piramidi
Mısır’ın 4. hükümdarlık neslinin firavunu Khufu için yapılmış olan piramit dünyanın en büyük piramiti olma özelliği taşıyor. Keops Piramidi’nin boyu 138 metredir. Kapladığı alan ise 50.524 metrekarelik bir alandır. Yapımında 2.000.000’dan fazla granit taşı kullanılmıştır. Bu piramitin yapımı 20 yıl kadar sürmüş olsa da bugün hala o zamanın teknolojisi için bu süre çok şaşırtıcı olma özelliğini koruyor.
Piramitin içinde bir de Firavuna ait olan oda bulunmaktadır. Hazineleri, eşyaları, kensinin ve eşinin mumyası bu odanın içinde bulunuyor. Bir geçitten varılan ve yaklaşık 50 metrekarelik olan bu odanın dışında bir de kraliçeye ait olan iki oda bulunmaktadır.
Kefren Piramidi
Aslında yine Mısır Firavunlarından biri olan Kefren’in yaptırmaya başladığı ancak eseri tamamlanamadan öldüğü için onun oğlu olan Mikeranos’un yapının tamamlanmasını sağladığı düşünülüyor. Gize Piramitleri arasında genellikle “2. piramit” olarak anılan Kefren Piramidi’nin boyu 143.5 metredir. En üstte yer alan taş 36 ton ağırlığındadır ve bugün bile oraya nasıl konulduğu hakkında kesin bir bilgiye sahip olunamamıştır.
Genellikle her piramitte görülmesi mümkün olan kitabeler burada bulunmuyor. Bazı heykellerin de çalınmış olduğu biliniyor. Bununla birlikte tapınaklar Keops Piramidi’nde olandan çok daha iyi yapılmış ve incelikle dizayn edilmiştir. Tapınağın sahip olduğu iki girişten biri Doğu yüzüne bakar. Buradan girildiğinde uzanan koridorda bulunan Kefren’e ait 23 heykelden biri de bugün Mısır Müzesi’nde sergileniyor.
Mikerinos Piramidi
66,5 metre yüksekliğindeki piramitte diğerlerinden farklı olarak defin odası aşağıda bulunmaktadır. Diğer ikisi gibi hala büyüleyici bir görünüme sahip olsa da Mikerinos Piramidi’nin çok büyük bir ilgi gördüğünü söyleyemem.
Hükümdar olan Mikerinos’un oğlu babasının ölümünün ardından piramidin tamamlanmasını sağlamıştır. İsminin manası “Ra’nın ruhu sonsuzdur” olan Mikerinos zamanın başlanan ve oğlunun sayesinde tamamlanan piramit Gize Piramitleri’nin en küçüğüdür.
Gize Piramitleri’nin Sırları
Piramitlerin sadece mimari açıdan değil, başka birçok bakımdan da büyüleyici olduklarını söylemek yanlış olmaz. Bilimsel olarak hala açıklama getirilememiş birçok nitelik yüzünden piramitler nasıl yapıldı sorusunun cevapsız kalışı gibi, piramitlerde olanlar da açıklamasız kalıyor. İşte onlardan bazıları;
- İçlerinde radar, sonar gibi cihazlar çalışmıyor
- Piramitleri yaptıran firavunların tahta çıktığı ve doğduğu günlerde bulundukları odaya güneş vuruyor.
- Bitkiler piramitler içinde daha hızlı büyüyorlar. Bunun dışında kesik, yanık gibi herhangi bir yaranın da yine piramitlerin içinde daha hızlı iyileştiği gözlemleniyor.
- Keops Piramidi dünyanın kara kitlesinin merkezinde yer alıyor. Böyle bir konumlandırma o zamanın bilimi ile imkansızdı.
- Gize’den geçen boylam dünyadaki anakaraları ve denizleri iki eşit parçaya bölüyor. Bu coğrafi gerçekliğe Mısırlılar’ın vakıf olabileceğini düşünmek de çok küçük bir ihtimal.
- Piramitlerin içleri yazın soğuk, kışın sıcak olur. Ayrıca içine koyulan çöpler hiç koku vermeden mumyalaşır.
- Hala keşfedilememiş birçok bölümü bulunmaktadır. Arkeologlar girilemeyen bazı odalara ulaşmaya çalışmış olsa da ya yönlerini kaybetmiş ya da odalara bir türlü girmenin yolunu bulamamıştır.
Hakkında biraz da olsa size bilgi sunabildiğim Gize Piramitlerinin tarihi aslında tek başına yeterli olmuyor. O yüzden kalkıp Mısır’a gitmekte fayda var. Ama gitmeden önce Mısır Gezi Rehberi yazıma mutlaka bakın!