Selfielere, photoshoplara inat profesyonel bir şekilde fotoğraf sanatı ile uğraşanlar için nefis tavsiyelerim var!
Dünyayı gezmek için tek sebep keşif ve merak duygusu değil. Yeni kültürleri yakından tanımak, dünyadaki binbir güzelliği canlı canlı görmek dışında bütün bunları ölümsüzleştirmenin tutkusuna kapılıp gezenler de var; mesela, gezgin fotoğrafçılar. Benim de onlar için hazırladığım bazı tavsiyeler var. Buyursunlar…
İçindekiler
Herşeyden Önce İyi Bir Araştırma
Başka bir ülkeye gitmek biraz hazırlık gerektiriyor. Her gezginin kendine bir gezi rehberi hazırlaması gerekiyor ama fotoğraçılar için bu durum biraz daha kapsamlı olabilir. Gideceğiniz ülkenin kültürünü öğrenmek ve oradaki insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmek işinizi çok kolaylaştırır. Bunun dışında, az gelişmiş ülkelere ziyaret etmeden önce sağlığınızın her şeyden önce geldiğini unutmayın. Olası bir salgın hastalığa ya da bağışıklık sisteminizin tanışmamış olduğu bir mikrop ya da virüse dair fikir alın. Mutlaka aşılarınızı yaptırın ve o şekilde yola çıkın.
Ekipmanlarınızı Sigortalatın
Özellikle az gelişmiş ülkelere bir seyahat planlıyorsanız sigortalatmaya mutlaka özen göstermelisiniz. Ekipmanlarınız çok pahalı ve bu yüzden de gideceğiniz yerdeki hırsızlar için bir hazine. Çalınması halinde üzülmeden önce sigortalatıp güvenceye almak mantıklı. Gezgin fotoğrafçı olan Joey L. bazı tüyolar vermiş; ekipmanlarınızı deforme olmuş göstermek, eski ve değersiz bir çantada taşımak ve pahalı markalarının logolarını bantlayarak görünmez hale getirmek hırsızların dikkatini çekmenizi önleyebilir.
Yanınıza Alacaklarınızı İyi Seçin
Fotoğraf çekmek için dünyanın öbür ucuna gidiyorsanız estetiğin pek de bir önemi yoktur. Bu yüzden yanınıza çok fazla kıyafet almayın. Bunun yerine yolculuklarda size gerekli olacak ekipmanlarınıza daha fazla yer açın. Sağlığınız için yanınızda bulundurmanız gereken ilaçların, sizi sıkılmaktan kurtaracak olan kitapların daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Eski Usul Yedekleme Yapın
Gideceğiniz her yerde sizi Wi-Fi, 4G, fiber internet bekliyor olmayacak. Bazen basit bir web sayfasını bile yükleyecek kadar kapsama alanı bile bulamayabilirsiniz. Bu yüzden bazı temel bilgileri gitmeden önce araştırıp bunların çıktısını almanız işe yarayabilir. Örneğin; kullanacağınız güzergahlar, bu güzergahlar üzerindeki ulaşım araçları ve saatleri, gideceğiniz ülkenin dilinde temel iletişimi sağlayacak birkaç kelime gibi…
Teknolojik Olarak da Yedekleme Yapın
İyi fotoğraf çekmek için dünyanın öbür ucuna gidip, bu fotoğrafları çekip sonra da kaybetmek korkunç olurdu, değil mi? Evet, kesinlikle olurdu. Bu yüzden yedekleme yapmak sizi bu korkutucu senaryodan uzak tutabilir. Yanınıza alacağınız harici diskler işinizi kolaylaştıracaktır. Yine Joey L.’den örnek verirsem kendisi iki harici diske aynı içerikleri yedekleyip ikisini de farklı yerlerde muhafaza ediyormuş. Bazen işi abartıp 4 tane taşıdığı ve yolculuğunun belli bir kısmında önden kendi evine postaladığı bile oluyormuş. Biraz abartı ama oldukça garanti bir yol.
İnsanlarla İletişim Kurun ve İşbirliği Yapın
Biri durduk yere ve aniden fotoğrafınızı çekse bu hoşunuza gitmezdi. Yani, birinci kural empati; kendinizi insanların yerine koyun ve gittiğiniz yerlerde onlara karşı nazik olun. Eğer onların kültürlerini ve onları tanımaya çalıştığınızı gösterirseniz dünyanın en iyi fotoğraflarını çok da aramanıza gerek kalmayacak; çünkü hepsi doğallık içinde, kendiliğinden gelecek. Eğer bir ekip kurmanız gerekiyorsa da yerel halktan faydalanın. Böylece hem en doğru kaynağı bilen insanlarla olursunuz hem de yaptığınız işi daha iyi ifade edersiniz. Böyle bir imkan bulunmuyorsa da bir rehber tutmanız işinizi kolaylaştırır.
Artık birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için bazı tavsiyeler de aldığınıza göre hemen yola çıkın! Ne de olsa bugün Dünya Fotoğrafçılar Günü; yani, sizin gününüz!
Dünya Fotoğrafçılar Gününüz kutlu, ışığınız bol olsun. 🙂