Döviz kurunun yüksek olması bir çok anlamda olduğu gibi seyahat anlamında da gezginleri oldukça olumsuz etkiliyor. Gezginler için euro ve dolar artışı neleri etkiler yazayım istedim.
Euro ve dolara fazlasıyla endeksli olan ülke ekonomisi yüzünden döviz kurundaki artış günlük hayatımızın en ince detaylarına kadar sızıyor. İthal ürünlerin çok fazla olması sebebiyle temel gıda maddelerinin birçoğunda bile etkiyi hissetmek mümkün. Peki, bu etkinin gezen, keşfetmeyi seven kitle üzerinde bir etkisi var mı? Olmaz mı hiç? Buyurun bakalım; euro ve dolar artışı bizi nasıl etkiliyormuş…

İçindekiler
Euro ve Dolar Neden Artıyor?
Önce bu soruya kısaca cevaplayayım. Dolar artışının sebebi temelde bir arz – talep meselesidir. Ne olursa olsun eğer o şeye duyulan talep yüksekse değeri de artar. Eğer arzından daha az talebi varsa da o şeyin değeri düşer. Bu durum para söz konusu olduğunda da geçerli. Euro ve dolara olan talebin yüksek olması Türk Lirasından daha değerli olmasının bir sebebi budur. Ancak yalnızca bu değil, işin içinde birçok siyasi sebep de oluyor. Peki, bu durum gezginleri nasıl etkiliyor, bir de bu açıdan bakalım.
Her Şeye Zam Geliyor Olması
Gezmek için iyi bir gezi rehberi yapmanın yanı sıra, çizilen rotaya ve geçirilecek zamana uygun bir de bütçe çıkarmak gerekiyor. Ancak sorun şu ki döviz kurundaki tsunami yüzünden bu bütçeyi yapmak epey zorlaştı. Çünkü her şeye zam gelmesi birçok masrafı “ekstra” kılıyor. Doğal olarak bu “ekstra masraf”lar tatile gitmek, rahatlamak, dinlenmek gibi ihtiyaçlardan olsa da ister istemez erteleniyor.
Daha Fazla Bütçe Gerekmesi
Yurt dışı planları yapanlar için durum daha da zor. Euro ve doların artışı Türk Lirası’nın değer kaybetmesi anlamına geliyor. Bu da yurt dışında 100 $’a yapacak olduklarınızı artık 800 – 900 tl’ye yapabileceğiniz manasında. Hal böyle olunca da ucuz uçak biletlerinin yanması pahasına birçok gezgin seyahatini ertelemek zorunda kalabiliyor.
Birikimin Zorunlu Hale Gelmesi
Piyasalarda bu kadar ciddi bir dengesizlik varken herkesin geleceği için endişe etmesi gayet normal. Yastık altında biriktirilen paralar, kenara atılan eurolar, dolarlar, açılan altın hesapları artık sadece bir amaç için ayrılan bütçe olmaktan çıkıyor. Doların yükselmesinin zararlarından çekinen herken artık çıkacağı seyahatin, alacağı evin, arabanın hayalinden vazgeçiyor ve “Ne olur ne olmaz, dursun kenarda” diyerek kötü günler için saklıyor.

Enerji Maliyetinin Artması
Her şeye zam geliyor, bunlar içinde elektrik ve doğal gaz da var tabii. Malum, önümüz kış. Fatura giderleri epey bir yükselecek ve bu da birçok insan için zor zamanlar demek olacak. Paraya ihtiyaç duyulacak olsan böylesi bir zamandan önce tatile çıkmak, seyahat etmek de bir hayale dönüşüyor. Özellikle kış tutkunlarının, kış sporu sevenlerin bütçe ayırmakta oldukça zorlanması olası hale geliyor.
Vergilerin Yükselmesi
Dolar artışının Türkiye ekonomisine etkisi bir de borçlar ve devlet harcamaları bazında oluyor. Bunların ödenmesinde güçlük çekilmesi sadece mevcut vergilerin artmasına sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni vergi kalemlerinin de çıkmasına neden oluyor. Bu da özellikle sporsever gezginlerin, gezin fotoğrafçıların, elektronik ekipmana ihtiyaç duyan keşif sevdalılarının işini bir hayli zorlaştırıyor.
Sonuç olarak illa da gitmeyi kafaya koymuşsanız euro ve dolar artışı yüzünden biraz zorlanabilirsiniz. Yine de hevesimiz hiç sönmesin!