Vatandaşlık veren ülkeler arasında sizi en çok zorlayacak olan ülkeler hangileri? Kimisi ülkeye dudak uçuklatan yatırımlar yapmanızı beklerken kimi ülke ise evlenmeden gelme diyor.
Kalkıp gitmek istiyor bazen insan. Sadece gezmek için değil, daha iyi şartlarda yaşamak için, başka bir yere ait hissettiği için, ömrünü en sevdiği yerde geçirmek için… Birçok sebebi olabiliyor. Tabii sadece istemek de yetmiyor. Vatandaşlık veren ülkelerden bazıları o kadar ağır şartlar istiyorlar ki gitmek için gerçekten de uğraşmanız gerekiyor. Ben de sizin için bu “Challange”a denk ülkeleri listeledim.
İçindekiler
Malta
Malta, parayı veren düdüğü çalar diyor demesine ama o para 750 bin Euro olunca, düdüğü çok az kişi çalabiliyor. Herkesin İngilizce öğrenmek için seyahat ettiği Malta’nın vatandaşı olmak için cebinizde 750 bin Euronuz olmalı. Malta, yüklü miktarda yatırım yaparak yerleşebileceğiniz ülkeler arasında yer alıyor.
Lihtenştayn
Bu ülkenin vatandaşı olabilmek için de çok zor vatandaşlık veren ülkelerde de benzer olan süreçlerden geçmeniz gerekiyor. Kültürüne ve diline hakim olmanız bekleniyor. Tüm bunların sonunda başarıya ulaşsanız da Lihtenştayn sizi sınır dışı etme hakkını kendisinde saklı tutuyor ve isteksizce size vatandaşlığınızı veriyor.

Almanya
Eğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz, Almanya vatandaşlık verirken sizi çok zorluyor. En az 5 yıldır Almanya’da yaşıyor olmanız, Almanca’yı çok iyi konuşmanız ve anlamanız gerekiyor. Bunlar dışında ülkenin politik ve sosyal şartlarına adapte olmuş olduğunuza ikna olmaları da diğer şartlar arasında yer alıyor. Almanya, yapılan araştırmalarda vatandaşlığı en değerli ülke olarak görülüyor. Çift vatandaşlık veren ülkeler olsa da Almanya onlardan biri değil. Eğer Alman vatandaşı olacaksanız, kendi ülkenizin vatandaşlığından feragat etmelisiniz!
Japonya
Japonya’nın vatandaşlık veren ülkeler arasında olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabii 10 sene orada yaşama şartını sadece bir başlangıç olarak yerine getirirseniz. 10 yıllık sürecin 5. yılında yeni resmi işlemler başlıyor ve sizden son derece kişisel bilgilerinizi de yazmanızı gerektiren belgeler talep ediliyor. Bu belgelerin değerlendirilmesi 6-12 ay sürüyor ortalama olarak. Bazen bazı durumlarda ise sizi değerlendirmeleri yılları bulabilir…
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika vatandaşlık veren ülkeler arasında en dengesiz olanı. Birçok ülkede çekilişle yeşil kart dağıtarak kim olduğunu çok da bilmedikleri insanları vatandaş olmaya davet ediyorlar. Bir yandan da Amerika’da yaşamak için yeşil kart başvurusu yapan insanların başvurularının değerlendirilmesi için yılları gerektiren bir süreçten bahsediyorlar. Bu durum, Amerika’yı vatandaşlığı değerli bir ülke haline getiriyor.
Avusturya
Avusturya’da 6 aydan daha uzun bir süre kalmak için oturma belgesine ihtiyacınız var. 1 yıldan daha uzun süre kalmak içinse ülkenin dilini, kültürünü bildiğinizi ve ekonomisine katkıda bulunabileceğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Bunlar olunca da hemen vatandaş olamıyorsunuz. Seçimlerde oy kullanmak gibi temel vatandaşlık haklarını yerine getirebilmeniz için sizi 15-30 yıl kadar bekletebiliyorlar. Oldukça uzun bir süre !
İspanya
İspanya’ya gitmek için ülkeye yatırım yapmalısınız. Bunun dışında doğumda vatandaşlık veren ülkelerden biri olan İspanya’da doğanlar vatandaşlık hakkına sahip oluyorlar. Annesi ya da babasından biri İspanyol olan kişiler çifte vatandaş olmaya da hak kazanıyorlar. İspanya’ya evlilik yoluyla da gidebilir ve vatandaş olmaya çalışabilirsiniz. Bunun için en az 1 sene boyunca evli kalmalısınız.
İngiltere
İngiltere vatandaşlığını almak da son yıllarda iyice zorlaştı. Vatandaşlık veren ülkeler arasında, herkesin ikinci dil olarak İngilizce biliyor olması, özgür şartları ve dengeli ekonomisi ile bir cazibe merkezi. Evlilik yoluyla vatandaş olmak için 3 yıl evli kalmanız gerekirken, 5 sene boyunca İngiltere’de çalışırsanız da vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Eğer 1 milyon sterlininiz varsa İngiltere’ye yapacağınız yatırımlar ile vatandaşlık sizin!
Çin
Çin’in kendi vatandaşlarına karşı çok katı bir tavrı var. Kendi vatandaşları başka bir ülkenin vatandaşı olmaya kalkışırsa bu hiç de kolay olmuyor. Çifte vatandaşlık denen olay Çin’de son derece katı şekilde reddediliyor. Yabancı birinin Çin vatandaşı olması içinse gerekli evrakları verdikten sonra süresi belirsiz bir bekleyişe hazır olması gerekiyor.
Hong Kong
Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler içinde olan Hong Kong da oldukça yüksek bir ücrete sahip. 1 milyon 260 bin euro değerinde yatırım yapmanız gerekiyor. Yatırım yolu dışındaki yollarda ise Çin’de olduğu gibi çok zor. Hong Kong zaten, Çin’e bağlı özel bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
Kanada
Kanada vatandaşlığına hak kazanmak için 400 bin dolarlık bir yatırım yaptıktan sonra banka hesabınızda en az 800 bin dolar olması gerekiyor. Yani hem ülkeye biraz yatırım yapmanız hem de ülkede geçinebilecek paranızın olması gerekli. Soğuk bir iklime sahip olan ülke, son yıllarda Türkiye’den göçmen alımına ağırlık vermesiyle ön plana çıktı. Oldukça gelişmiş ve insani şartları çok iyi olan bu ülke, kendi vatandaşlarını korumak için vatandaşlık alımında şartları bizler için zorlaştırıyor.
Singapur
Yalnızca oturma iznine sahip olabilmek için bile 2 milyon dolar talep ediyor Singapur. Vatandaşlık veren ülkeler içinde zorlayıcı şartlarıyla ön plana çıkan Singapur’dan vatandaşlığı koparmak yine de imkansız değil. Oturum iznini aldıktan 2 sene sonra vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Vatandaşlığı alan ailelerin çocukları ise tıpkı Türkiye’de olduğu gibi askerlik şartını yerine getirmeliler.

Suudi Arabistan
Arabistanlı olmak da oldukça zor. Arap kültürüne aşina olduğunuzu göstermelisiniz. Arapça’yı çok iyi konuşabilmek ve yazabilmek şartı bulunuyor. Bunların dışında dini bir rejimle yönetilen ülkenin vatandaşı olmak için Müslüman olmalısınız. Başka dinlerden kimseyi ülkelerine kabul etmiyorlar. Arabistan’da yaşam şartları özellikle kadınlar için çok iyi olmasa da vatandaşlık arzusunda olanlar için durum bu şekilde gelişiyor.
İşte vatandaşlık almanın çok zor olduğu ülkeler bunlar. Kimisi çok yüklü paranızı, kimisi ise çok uzun zamanınızı istiyor. Özellikle göçmenliğin çok yoğun olduğu ve dünyanın savaşlara sahne olduğu günümüzde her ülke bütünlüğünü korumak adına vatandaşlık alımlarına iyice dikkat ediyor. Bu nedenle vatandaşı olmak istediğiniz bir ülke varsa çok iyi çalışmalı ve uzun bir bekleyişi göze almalısınız!