Yakutsk sanki güneş sisteminin içinde yer almıyormuşçasına soğuk bir şehir. Ne kadar mı soğuk? Hemen söyleyeyim!
Yakutsk kenti Rusya’da bulunuyor. Konumu tam şurada. Rusya’nın Sibirya bölgesinde 1632 yılında kurulmuş bir kentten bahsediyoruz. Lena Nehri yanında konumlanan bu buzlar krallığı olmaya aday kent, Rusya Federasyonu’na bağlı bulunan özer Yakutistan Cumhuriyeti’nin de başkenti konumunda.
Yakutsk kenti Carl Sagan’ın tasvir ettiği şekliyle “Küçük, mavi bir nokta olan” dünyamızın en soğuk kenti ünvanını sınırları içinde tutuyor. O kadar sıkı tutuyor ki o sınırı aşmak, kırmak mümkün değil. Yani, daha önce bu kente adım atmadıysanız size söylüyoruz; gittiğiniz en soğuk yeri düşünün ve bunu da -3 ile çarpın. Abarttığımızı sanıyorsanız da yanılıyorsunuz.

İçindekiler
Soğuk, Sokaklarda Yürüyor
Evet, kışın insanlar soğuk havada sokaklarda yürüyor. Ama Yakutsk’ta resmen soğuğun kendisi sokaklarda görünmez bir güç gibi dolaşıyor diyebiliriz. Kafanızı çevireceğiniz her yerde insanlar kat kat giyinmiş, kürkler ve kalpaklar kuşanmış, soğuğa ancak bu şekilde meydan okuyabiliyor.
Soğuğa karşı giyilen kıyafetler insanları bir ölçüde koruyor olsa bile soğuğun ne kadar fazla olduğunu şehrin her yerinde görebiliyorsunuz. Evler, trafik lambaları, kaldırımlar… Şehirde neredeyse buz tutmamış bir şey görmeniz mümkün değil. Buna bazen ve kısmi olarak insanlar da dahil.
Kışın Katsayısı Hep Eksi
Yakutsk kışları o kadar soğuk oluyor ki 0 dereceyi görmeyi bırakın, ekside bile tek haneli rakamları bile göremiyor. -64 derecelik soğuklar bile görülebiliyor. Bizdeki gibi bir hava durumu değişikliği şehrin akışına da engel olmuyor. Bu soğuğun içinde Yakutsk kentinde yaşayanlar yaşamını devam ettiriyor.

Kar yağdığı zaman bir parça beyaz olan sokaklar karşısında hemen okul tatil olur, değil mi? Değil. Yakutsk kentinde çocukların “Kar tatili” yapması zaten mümkün değil. Yapmaya kalksalar okula gidemezler kış boyu. Onların tatili ancak hava soğukluğu -50 derecenin altına inerse mümkün oluyor.
Bir Mazisi ve Ünü de Var
Yakutsk kentinin bu kadar soğuk olamsı tarihi anlamda da bir rol oynamasına sebep olmuş tabii. Şimdi, insanlar burada modern bir hayat sürebiliyor olsalar dahi geçmiş zamanlarda Lenin ve Stalin’i birer sürgün olarak ağırlamış bu şehir. Çünkü birçok insan buraya sürgüne gönderiliyordu.
Yakutsk aynı zamanda fotoğrafçıların da gözdesi olan şehirlerden biri. Soğuk yüzünden çıkan buharı, donmuş nehirde hapsolmuş gemileri, insanların bıyıklarındaki ya da sakalındaki buz kristallerini dünyanın her yerinde görmek mümkün olmuyor tabii.
Onca Soğuğa Rağmen Zengin
Dünyadaki elmas üretiminin 1/5’i burada gerçekleşiyor desek? Peki, Rusya’nın altın rezervlerinin %40’ına sahip desek? Tüm bunların yanına bir de gaz ve petrol rezervlerini de ekleyelim; işte, gördüğünüz gibi kaynakları açısından da oldukça zengin bir şehir.
Yakutsk Guiness Rekorlar Kitabı’na da adını yazmış bir şehir. O kadar soğuk olan bir yerde yaşamın olması bile mucize iken böyle bir şöhreti almasına şaşırmamalıyız aslında. Ortalama olarak -30 derecelerde kışı geçiren bu şehirde ortalama olarak 250 – 300 bin kişi yaşıyorken üstelik!

Yakutsk gidip görmesi biraz cesaret isteyen bir şehir, kabul ediyoruz. Özellikle de tropik iklim aşığı gezginlerimiz için şehrin fotoğraflarına bakmak bile üşümelerine sebep olabilir. Ancak böyle sıra dışı bir deneyim de içinizdeki keşif ateşini yakmaya yetebilir ve bu da sizi yollara düşürebilir.