Yeşil pasaport bordo pasaporta göre çok daha fazla kolaylık sağlıyor ve birçok gezgin “Keşke benim de olsa…” diyor. Belki de olur, okuyun, öğrenin. 🙂
Yeşil pasaport avantajları içinde en çok bilinen pek çok ülkeye vizesiz geçiş hakkı tanımasıdır -ki eminiz, birçok gezginin de bu yüzden hayalidir. Genel olarak bu pasaport türünü çıkarma hakkına devlet memurları sahip oluyor, diye biliniyor ancak bu kadarla ifade etmek çok yüzeysel kalır. Ben de yeşil pasaport nedir, nasıl çıkarılır, kimler çıkarır, çıkarmak için neler gerekir anlatayım istedim.
İçindekiler
Yeşil Pasaport Nedir?
Yeşil pasaport çok fazla ülkeye vizesiz gidiş imkanı sağlayan hususi damgalı pasaporttur. Bordo pasaporttan farklı olarak da en fazla 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Yurt dışına seyahatlerde büyük kolaylık sağlayan yeşil pasaport herkes tarafından alınamıyor. Alınsa bile, birçok ülkeye vizesiz gidiş imkanı sağlamasına rağmen bazı ülkeler için internetten ya da kapıda vize başvurusu yapmak gerekiyor.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Dediğimiz gibi, herkese değil. Ancak sanıldığı gibi devlet memurlarının hepsine de değil. Aslını isterseniz, onların yalnızca %4’üne bu renk pasaport veriliyor. Peki, kimlere veriliyor?
- 1. , 2. , 3. derece kadrolarda bulunan devlet memurlarına (Kadrolu ya da sözleşmeli olabilir),
- Görevini tamamlamış olan TBMM üyelerine,
- 1. , 2. , 3. derecede kadro karşılığı çalışan kamu görevlileri ve bu derecelerde iken emekli olmuş ya da görevden çekilmiş olan kamu görevlileri,
- Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları (Yalnızca görev süresi boyunca),
- Devlet sporcusu ünvanı taşıyan sporculara,
- Halbank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından bazılarına,
- Yukarıda belirtilen derecedelerde, kadro karşılığı çalışmadan emekli olup emeklilik kesintisi Emekli Sandığı’na yatırılanlar,
- Son olarak ise 22.03.2017 tarihli “ihracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Yasalar” ile belirlenen tanımda ihracatçılara.
Görüldüğü gibi yeşil pasaport memur olanlar için geçerlidir diye bir şey yok. Alabilen başka insanlar da var ve bu kişilerin yeşil pasaport almasının yanı sıra ailesinden olan kişilerin de alabilmesi söz konusudur. Eğer siz alıyorsanız eşiniz, 18 yaş altındaki çocuğunuz ve 18 yaşın üstünde olmasına rağmen öğrenimine devam edip sizinle ikamet eden çocuğunuz da yeşil pasaport alabiliyor.
Yeşil Pasaport Avantaları Nedir?
Yeşil pasaport süresi ile başlayalım; en az 6 ay en fazla 5 yıl alabiliyorsunuz. Bu süre İçişleri Bakanlığı tarafından kararlaştırılıyor. 5 yıl boyunca 195 ülke arasından 160 tanesine ise vize başvurusu yapmanıza gerek kalmadan gidebiliyorsunuz. Yani, eğer yeşil pasaport alma şansınız bulunuyorsa emekli olduktan sonra eşinizle, çocuğunuzla bir dünya turuna çıksanız 5 yılda 160 ülke görüp öyle gelebilirsiniz. O kadar büyük bir avantaj ki bir üst sokaktaki markete gitmeye üşenen insanı gezgin yapar, keşke benimde olsa… 🙂
Yeşil pasaport avantaları arasında bir de harc ücreti bulunuyor. Normalde bordo pasaport alırken defter bedeli ve pasaport ücreti ödeniyor. Ancak yeşil pasaport için yalnızca defter bedeli ödeniyor. Yeşil pasaport 2019 defter bedeli ücreti ise yalnızca 133 TL oluyor. Tabii bu ücret, 160 ülke için almayacak olduğunuz vizeyi ve muaf olacağınız vize ücretini düşününce çok daha uygun görünecektir.
Bu Pasaport ile Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dediğimiz gibi, 160 ülkeye vize almadan girseniz bile bazı ülkeler için vize almanız gerekebiliyor. Bu ülkelere başvuru yaparken de en önemli koşul pasaportunuzun geçerlilik süresi. Bazı ülkeler 3 ay süresi olan pasaportları kabul etse de bazıları bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliyor.
Bu Pasaport Türü Nasıl Çıkartılır?
En fazla 5 yıl süre ile alabileceğiniz yeşil pasaport için öncelikle evrakları hazırlamalısınız. Bunlar ise;
- İçişleri Bakanlığı’na hitaben bir talep yazısı. Çalışan, emekli ya da görevden çekilmiş konumundaysanız önce kurumunuzdaki yetkiliye onaylatmalısınız. Talep yazısı için talep formunu kullanabilirsiniz.
- Nüfus cüzdanınızın aslı. Yanı sıra fotokopisini almanızda da fayda var.
- Daha önceki pasaportlarınız,
- 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf,
- Kanuni olarak temsilcisi olunan kişiden reşit olmayan ya da engelli vatandaşlar için muvafakatname,
- Defter bedeli dekontu.
Yeşil pasaport harcını ise başta Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası olmak üzere birçok bankaya yatırıp dekontunuzu alabilirsiniz. Bu dekontun da belgeler arasında bulunması gerektiğini kesinlikle unutmayın.
Bu aşamadan sonra artık randevu almanız gerekiyor. Yalnızca İl Nüfus Müdürlüğü’nden alabileceğini randevuları hangi şehirde olursanız olun başka bir ile geçmenize gerek kalmadan bulunduğunuz ilden alabilirsiniz. Burada randevu alırken aynı zamanda yeşil pasaport teslimatı için de bir adres vermeniz gerekiyor. Pasaportunuz 10 iş günü içinde bu adrese teslim edilir.
Öğretmenler Nasıl Yeşil Pasaport Alır?
Öğretmenlikte de devlet memurları ve kamu görevlileri kapsamında belirttiğimiz derece şartları geçerli. Yani, devlete ait bir eğitim kurumunda kadrolu olarak öğretmen olduğunuz anda yeşil pasaport alamıyorsunuz.
- , 2. ve 3. dereceye yükselmiş olan öğretmenler yeşil pasaport alabilirler. Önce 9. dereceden başlayan bu kıdem her yıl azalarak yükselir. Ancak dereceler dışında bir de kademeler söz konusudur.
Bir öğretmen göreve başladığında 9 derece ile başlar ve kademesi de 1’dir. Bu 9/1 olarak ifade edilir. Her yıl kademe bir artar ve 4. yılda da kademe artışı durup derece artışı başlar. Herhangi bir sicil sorunu olmadığı takdirde derecesi artan öğretmenler de yeşil pasaporta başvuru yapabilir.
Artık şartları bildiğinize göre kendinizi değerlendirin ve bir engeliniz yoksa 160 ülkeye vizesiz gidebilmek için hemen yeşil pasaport başvurunuzu yapın! 🙂