Türkiye’yi köşe bucak gezmek isteyenler böyle alayım sizi: Bursa’nın bağrından çıkan Cumalıkızık Köyü rehberi hazırladım sizin için!
Türkiye’nin her bir köşesinde türlü türlü güzellikler yatıyor. Kimisi keşfedilmiş, yayılıyor, kimisi de hala keşfedilmeyi bekliyor. Bunlardan bir tanesi de Cumalıkızık Köyü. Bursa’nın bu güzel köyü çoktan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı bile. Aslında orayı zaten biliyorsunuz: 2004 yılında Kınalı Kar dizisinin de çekildiği yer burası. Cumalıkızık tanıtım için gidip görmek en iyisi, havasını solumalısınız. Ama ben yine de burayı köşe bucak anlatayım: Bursa Cumalıkızık Köyü rehberi sizinle buyurun bakalım!
İçindekiler
- 1 Bursa Cumalıkızık Köyü Nerede Kalıyor?
- 2 Bursa Cumalıkızık Köyü Tarihi Nedir?
- 3 Bu Köyde Kaç Kişi Yaşar, Büyüklüğü Ne Kadardır?
- 4 Cumalıkızık Nasıl Para Kazanıyor?
- 5 Bursa Cumalıkızık Köyü Havaları Ne Durumda?
- 6 Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir?
- 7 Cumalıkızık’ta Konaklama
- 8 Cumalıkızık’ta Ne Yenip, Ne İçilir?
- 9 Cumalıkızık Köyü’nden Ne Alınır?
- 10 Bursa Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler
Bursa Cumalıkızık Köyü Nerede Kalıyor?
Bursa Cumalıkızık Köyü nerede sorusu her yerde dolaşıyor. Artık bu gizeme bir yanıt vereyim: Marmara Denizi’nden aşağı 2 adım iniyorsunuz. Doğuya, Bursa’ya doğru da üç adım gidiyorsunuz. Bursa’ya varınca iki adım daha doğuya gittiniz mi Bursa Cumalıkızık Köyü sınırlarına girmiş oluyorsunuz. Merak etmeyin kapısını ejderha falan korumuyor. Size verdiğim define haritasıyla rahatça yerini bulup, istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz.
Bursa Cumalıkızık Köyü Tarihi Nedir?
Tamam, ejderha korumuyor dedim ama bir geçmişi de yok demedim. Kim bilir ne ejderhalar, ne periler, ne cinler… Aslında Cumalıkızık Köyü’ne dair bilgiler çok da geri gitmiyor. Bursa’daki medeniyet tarihi oldukça eskilere dayandığı için, Bursa Cumalıkızık Köyü de elbet bundan nasibini almıştır. Cumalıkızık tarihi ise 1300’lü yıllarda sürülmeye başlanıyor. Tabii o zamanlar buralarda Osmanlılar fırtına gibi esiyor. Denir ki, köye adını Osman Bey vermiştir. Önlerine ejderha çıksa devirecek durumdalar. Köyün kurulduğu gün olan cumaya istinaden bu adı verdiği söylenir ancak bu bir rivayetten öteye gitmez. Cumalıkızık’ta ise önemli isimlerin evleri varmış. Zaten köyün sokaklarında dolaştığınızda, evlerinden tutun da yollarına kadar tarih kokuyor. Osmanlı’nın mimarisini yansıtan köylerden biri. Uzun süre de bu özelliğini koruyor zaten. Hatta Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlara karşı savaşmayı da biliyor.
Bu Köyde Kaç Kişi Yaşar, Büyüklüğü Ne Kadardır?
Define aramaya gitmeden önce çeşitli bilgilere de sahip olmalısınız tabii ki. Bursa Cumalıkızık Köyü içerisinde ortalama 700 kişi yaşıyor. Büyüklüğü ise yaklaşık olarak 4 kilometrekare. Anlayacağınız Cumalıkızık Köyü nüfusu ejderha besleyecek boyutta değil 🙂
Cumalıkızık Nasıl Para Kazanıyor?
Cumalıkızık’ta tarım ve hayvancılık devam etmekte. Ancak bu, gelirlerinin en büyük bölümü değil. Tabii ki büyük bir bölümünü turizm oluşturuyor. Gerek yerli, gerekse de yabancı turistleri çekmeyi başarıyor Bursa Cumalıkızık Köyü. Yazının ilerleyen bölümlerinde bolca değineceğim zaten, çok lezzetli bir mutfağı ve oldukça kaliteli el işleri var. Burada konaklama da yapılabiliyor. O yüzden oldukça sağlam bir dış geliri var.
Bursa Cumalıkızık Köyü Havaları Ne Durumda?
Size çok önemli bir tüyo vereyim: Define aramaya çıkacaksanız, havanın yağışlı olmasını istemezsiniz. Ama merak etmeyin Cumalıkızık iklimi oldukça ılıman bir iklim. Kış aylarında, yaz aylarında göre oldukça fazla yağış alır. Bu sayı yaklaşık olarak 2-3 katını bulabilir hatta. Eğer yağmur romantizmi seviyorsanız, kış aylarını öneririm. Üstelik havalar çok da soğuk olmuyor. Çayınızı, kahvenizi alıp, sedire oturup, pencereden yağmurlu dağları ve köy sokaklarını izleyebilirsiniz. Yazınsa çok kurak olmuyor. Hala yağış almaya devam ediyor ancak yağışlar önemli ölçüde düşüyor tabii.
Yıl içerisinde sıcaklık farkının fazla olmadığını söylemiştim. Yıllık ortalama sıcaklığı 13 derece dolaylarında seyreder. Kışın 0 derecenin altına düştüğü görülmez. Bazen 4-5 dereceyi görebilirsiniz, o da kışın en soğuk zamanlarına tekabül eder. Yazınsa sizi sıcaklıklarla bunaltmaz. Hatta akşamları hava serinleyebilir, yanınıza ince bir hırka almak isteyebilirsiniz. Yazın hava sıcaklığı 25 derecenin üzerine pek çıkmaz. 20 derecenin de altına inmez. Oldukça dengeli bir iklimi vardır.
Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Bursa’nın dışındaki bir köyden bahsediyor olsam bile ulaşımı oldukça rahat bir yer Bursa Cumalıkızık Köyü. Cumalıkızık nasıl gidilir, diye soranlar için 3 tane yol var. Bir tanesi tabii ki kendi arabanızla gelmek. Bursa’nın doğusuna doğru uzanan D200 karayoluna girip, biraz ilerledikten sonra güneye yönelebilirsiniz.
Diğer seçenekler ise toplu taşıma ve oldukça basit. Bursa kent meydanından Cumalıkızık Köyü minibüsleri kalkıyor. Eğer denk gelirseniz bu minibüsler sizi tek seferde köye ulaştırabilir. Eğer denk gelemezseniz veya başka bir yol arıyorsanız da metroyu kullanabilirsiniz. Metronun zaten Bursa’da pek çok durağı var. Bir tanesinden metroya binerek Cumalıkızık – Değirmenönü durağında inip, buradan da başka bir minibüs bularak 5 dakika içinde Bursa Cumalıkızık Köyü sınırlarından geçebilirsiniz.
Cumalıkızık’ta Konaklama
Köyün çok tatlı pansiyonları var. Hatta bir tanesi direkt adını Kınalı Kar’dan almış: Kınalı Kar Bulanlar Pansiyon. Diziyi hatırlıyorsanız, pansiyonun yer aldığı bu konağı da hatırlayacaksınız. Geniş avlulu, taş duvarlarla çevrili oldukça güzel bir yer. Size birbirinden lezzetli yemekler de dahil pek çok hizmeti verecek bir yer. Üstelik onlardan köyle ilgili bilgi de alabilirsiniz. Bursa Cumalıkızık Köyü konaklama için bir seçeneğiniz daha var: Hatice’nin Yeri Kahvaltı Evi. Adından da anlaşılacağı üzere burası aslında bir kahvaltı evi. Daha sonra bol bol övgüler düzeceğimiz kahvaltıları burada yapabilirsiniz. Aynı zamanda konaklayabilirsiniz de.
Aslında pek çok kişi Bursa Cumalıkızık Köyü için günübirlik bir seyahat düşünüyor. Gerçekten de yapabileceğiniz şeyleri burada tek bir günde yapabilirsiniz. Ancak köyün taş evlerinde konaklamak, akşam vakti sokaklarında yürüyüş yapmak ve sabah, güneşin ilk ışıklarıyla birlikte, o sabah ayazını hissedip ürpermek ve manzaranın tadını çıkarmak oldukça değerli. O yüzden, fırsatınız varsa en azından bir gece kalmanızı tavsiye ediyorum.
Cumalıkızık’ta Ne Yenip, Ne İçilir?
Gelelim fasulyenin faydalarına. Türkiye’de bir köyü ziyaret ediyorsanız, bol bol yemek yemeden dönmeniz kaçınılmaz. Sakın yemek yememezlik yapmayın! Kötü şans getirirmiş. Köye ejderhalar dadanırmış. Aslına bakarsanız yazımn başında değindiğim define haritasının hedefi buradaki yemekler. Bu kadar lezzetli yemekleri, hem de böyle bir ortamda bir de Şirince’de yiyebilirdiniz; ama ne yazık ki o da son zamanlarda biraz bozdu. O yüzden gelelim Bursa Cumalıkızık Köyü yemeklerine!
Öncelikle kahvaltı. Hatta öyle bir kahvaltı ki, sabah 10 civarında başlarsanız, sizi öğleden sonra 2’ye, 3’e kadar götürecek bir kahvaltıdan bahsediyorum. Şöyle serpme olanından. Zaten köyde bolca kahvaltı mekanı bulabilirsiniz. Ek olarak yediğiniz pek çok şeyi kendileri yapıyorlar. Peynirler, tereyağlar, reçeller derken, bütün bir masanız lezzetli kahvaltılıklarla dolacak. Eğer yumurta seviyorsanız, burada envai çeşit yumurta yemeği yiyebilirsiniz, hepsi de oldukça lezzetli. Menemeni özellikle tavsiye ediyorum: domatesi, biberi ve yumurtası, hemen iki adım ötenizden geliyor. Öğle vakti şöyle kısa bir mola verip, öğleden sonra yemeğe devam edebilirsiniz. Kimse sizi yadırgamaz!
Öğleden sonranızı pek lezzetli gözlemelerle geçirebilirsiniz. Siz geçin, sedirinize oturun, bırakın onlar üstünüze gözleme atsınlar. Peynirli, otlu, patatesli, keşke fırsatınız olsa da hepsini deneseniz.
Bunların yanı sıra akşam yemeklerinde pek leziz et yemekleri de yiyebilirsiniz. Pek güzel yaparlar. Ev yemeklerini zaten saymıyorum bile. Yediğiniz güzel bir yemeğin ardından, çayınızı yudumlayıp akşam manzarasının tadını çıkarmak paha biçilemez!
Cumalıkızık Köyü’nden Ne Alınır?
Eh, o kadar geldik, geriye dönerken bir şeyler almadan olmaz. İşe öncelikle Cumalıkızık’ın leziz yemeklerinden başlayalım. Bir kere çeşit çeşit baharatları, birisini alsanız, diğerini de almak isteyeceğiniz turşuları, salçaları, yumurtaları derken, eve bir dolu torbayla dönmeniz oldukça muhtemel. Sonuçta bu fırsat kaç kere geçecek elinize?
Yemeklerin dışında pek tatlı el işleri var. Kilimlerden tutun da yün çoraplara kadar el işi ürünü burada bulabilirsiniz. Üstelik direkt olarak üreticisinden, hatta yapan kişiden alacaksınız. Ahşap oyuncakları, hasır sepetleri, havanları ve her köyde zaten bulunması gereken diğer hediyelik eşyalar.
Bursa Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler
Yedik içtik, şimdi biraz da gezelim, değil mi? Siz öyle küçük bir köy olduğuna bakmayın. Belki gezeceğiniz az yer var ama, hepsinin de ayrı bir keyfi var. Hepsi de sizi ayrı bir yolculuğa çıkaracak. Buyursunlar:
a. Cumalıkızık Evleri ve Sokakları
Bursa Cumalıkızık Köyü evleri oldukça meşhur. Erken dönem Osmanlı mimarisini yansıttıkları söylenir. Dış cepheleri rengarenk evlerin ve sokakların arasında dolaşarak saatlerinizi geçirebilirsiniz. Bunu zaten seyahat etmenizi önerdiğim her yer için söylüyorum: Bir yeri tanımak ve anlamak istiyorsanız, sokaklarında dolaşın ve hiçbir şey düşünmeyin. Sadece gezin. Hem ruhunuza, hem de bedeninize çok iyi gelecektir. Hatta yolda karşılaştığınız insanlarla sohbet edin. Bursa Cumalıkızık Köyü hikayesini bir de onlardan dinleyin. Eminim ki benden daha iyi ve daha çok şey anlatacaklardır. Onlara Osmanlı’yı da sorun. Kendi atalarından duydukları hikayeleri de sizlerle paylaşacaklardır.
b. Cumalıkızık Cin Aralığı
Köyün sokaklarında dolaşırken Cin Aralığı diye bir yer görürseniz şaşırmayın! Burası dar, tek bir insanın bile zor geçtiği bir yer. Rivayete göre, buradan geçen Yunan askerleri çarpılmıştır ve o zamandan beri de buranın adı Cin Aralığı’dır. Bu işin dedikodusu tabii. Ama köyün en meşhur yerini de görmeden gelmeyin!
c. Kınalı Kar’ın Geçtiği Yerler
Köyün en büyük nimetlerinden biri de Kınalı Kar’ın burada çekilmesi. Eğer Kanal D’nin o zamanlarını hatırlıyorsanız, Cabbar Ağa’nın yürüdüğü yolları, deli Kamber’in bağrışlarını da hatırlıyorsunuzdur. Aynı yollardan yürümek, dizinin çekildiği sokakları ve evleri görmek oldukça ilginç ve nostaljik bir deneyim. Hatta size ilginç bir bilgi: Nostalji kelimesi Antik Yunanca’dan nostalgia sözcüğünden gelmekte. Nostalgia ise eve dönüş demektir. Hatta bu yazıyı yazarken Kınalı Kar’ın şarkısı çalmaya başladı bile! Açsak mı?
d. Saitabat Şelalesi
Köy dedim, doğa dedim, şelale demezsem olmaz! Saitabat Şelalesi bakmaya doyamacağınız bir yer. Üstelik Saitabat Şelalesi piknik alanı da mevcut. Burada hem doğanın keyfini çıkarabilir, hem de köyden aldığınız leziz yemekleri bir güzel hüpletebilirsiniz. Suyun yanında, hem doğanın hem de suyun sesini dinleyebileceğiniz çok güzel bir yer. Yazın kalabalık zamanlarında gitmezseniz, burada bir başınıza dolaşabilirsiniz de. Eğer inzivaya çekilmek, birazcık kafa dinlemek istiyorsanız burayı değerlendirin. Burada dilediğiniz gibi dolaşabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü sizi bekliyor! İyi gezmeleriniz olsun!