Bozcaada gezi rehberi yazımıza başlamadan önce hadi gelin kısa bir açılış ile Bozcaada’yı tanıyalım. Çanakkale ilçesine bağlı Türkiye sınırları içerisinde köyü bulunmayan tek ilçe olarak tüm güzelliği ile gezi severlerin uğrak noktası olmuştur. Çanakkale ile Bozcaada arası yaklaşık 1 saat 26 dakika sürmektedir. İstanbul’dan çıktığınız zaman Tekirdağ yolu üzerinden gidebileceğiniz Çanakkale’ye boğaz yolu ile geçebilmek için 3 tane alternatifiniz bulunmaktadır. Bunlardan ilki Lapseki, Eceabat ve en son olarak Çanakkaledir. Lapseki üzerinden Bozcaada’ya ulaşmak için izleyebileceğiniz yol güzergahı, Lapseki üzerinden karşıya geçmektir. Daha sonra Bozca Adanın karşısında kalan Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı olan Geyikli kasabasına ulaşılıyor. Geyikli kasabasından yine feribot seferleri ile Bozcaada’ya ulaşmış oluyorsunuz.
Bozcaada’nın günümüze kadar korunmuş yapılarının oluşturduğu tarihi yerleri , sakin ve huzur dolu sokakları, altın sarısı kumların üzerindeki plaj yerleri göz doldurmaktadır.Neşeli oyunları ile bu plaja renk katan görüntüleri, sohbetlerinizi yapabileceğiniz ortamları ile dolu dolu geçen bir günün ardından birbirinden farklı konaklama noktalarında rahatlıkla barınabileceksiniz. Aynı zamanda Bozcaada, muhteşem lezzetleri ile sizlere unutamayacağınız bir tatil yaşatmaktadır. Dilerseniz bu kısa bilgiden sonra Bozcaada gezi rehberi ile gezebileceğiniz muhteşem yerleri sizlere tanıtalım.
İçindekiler
Ayazma Plajı
Çanakkale ilçesine bağlı Bozcaada’da bir diğer uğrak noktası Ayazma Plajıdır. Ünlü Ayazma Plajı, altın renkli ve incecik kumları ile pırıl pırıl turkuaz rengi denizi ile oldukça etkileyici bir plajdır.Tatilcilerin en gözde mekanlarından biri olan Bozca Adada’ki ünlü Ayazma Plajı, bu güzelliğini 100 metre açıkta bulunan resiflere borçludur. Buz gibi deniz suyu ile ünlü olan Ayazma Plajı, Bozcaada gezi rehberi eşliğinde her sezon gezi severler’in uğrak noktası haline gelmiştir. Denizde yüzerken küçük balıkların ayağınıza çarpması, denizin dibini görebiliyor olmanız plajın en güzel özelliklerinden birisidir.
Bozcaada Sokakları
Bozcaada gezi rehberi eşliğinde gezilecek en güzel yerlerinden birisi, Rum sokaklarıdır. Adanın turistik restoranı, kahve içebileceğiniz yerleri ve butik otellerinin birçoğu bu sokak üzerinde bulunmaktadır. Hem gündüz hem gece canlı bir görüntüye sahip olan bu sokaklar, çok renkli bir görüntüye sahiptir.
Polente Feneri
Bozcaada’da gün batımı seyredebileceğiniz en muhteşem yer Polente Feneri’dir. Bozcaada’ya gelince mutlaka uğramanız gereken güzergahlardan birisidir. Deniz ve güneş keyfini bir arada sizlere bu olağanüstü görseli harmanlayarak sunan Polente Feneri eşsiz manzarası ile sizleri bekliyor. Bozcaada’nın batı ucunda 1861 yılında inşa edilen Polente Feneri denizden yaklaşık 30 metre yukarıda yer almaktadır. Fener, ışığını ise 15 mil öteye kadar iletebilmektedir. Polente Fenerinin olduğu yere estetik değer katan diğer bir unsur ise rüzgar gülleri olmuştur. Bozcada gezi rehberi eşliğinde görebileceğiniz mekanlar hakkında daha detaylı bilgi alabilmeniz de mümkün.
Geyiklinin elektrik ihtiyacını karşılamak için 2000 yılı tarihinde 17 adet olarak yapılan rüzgar gülleri, güneşin batışına muhteşem bir dekor olmuştur. Adanın batı ucunda muhteşem bir açı ile batan güneşi ve bu güneşe eşlik eden fener ve rüzgar gülleri, görseller ve romantik anları ile estetik bir görüntü oluşturmuştur. Güneşin batması ile birlikte sizleri karanlık ile baş başa bırakacak olan bu ortam, sizlere sunmuş olduğu görsel şöleni ile insanı büyüleyecek cinsten.
Akvaryum Koyu
Bozcaada’nın en popüler plajlarından biri olan Akvaryum Koyu akvaryumda yüzüyormuş hissi yaratan , yüzerken de denizin dibini rahatlıkla görebileceğiniz bir plaj. Bozcaada pansiyon konaklamalarının da hizmete açılması ile Akvaryum plajının çevresinin yapılaşma ve insan etkisinden uzak olması, doğa ile baş başa zaman geçirme olanağı tanımaktadır. Akvaryum plajının çevresindeki alan, karavan ve çadırla konaklamaya da imkan vermektedir. Yaz aylarında birçok tatilci, çadır ve karavanları ile plajın çevresinde konaklamaktadır. Akvaryum koyunun berrak ve temiz suyunda, çıplak gözle bile denizin dibini görebilmeniz mümkün. Koya gelirken şnorkel ve deniz gözlüklerinizi de getirirseniz suyun temizliğini ve berraklığını çok net bir şekilde görebilme şansınız olabilir. Akvaryum koyunun en büyük dezavantajı, Bozcada çarşısına yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor oluşu ve plajın zorlayıcı toprak yolu . Bozcaada pansiyon genel itibari ile merkez bölgesinde toplanmış ve işletme sahipleri adalılar tarafından oluşmaktadır.
Sulu Bahçe Koyu
Sulu Bahçe Koyu, hemen Ayazma plajının yanında yer almaktadır. Oldukça sakin sulara sahip olan bu koy, hem dinlenip hem de eğlenebileceğiniz harika bir uğrak noktasıdır. Plajda herhangi bir tesis bulunmamakla birlikte sakin sulara sahip bu plaja gelirken yanınızda gerekli eşyaları getirmenizi tavsiye ederiz.
Bozcaada Müzesi
Çanakkale Bozcaada’yı unutulmaz yapan simgelerden biri olan bu müzenin içerisinde Osmanlı devletinden kalan çeşitli eşyalar, objeler ve bağcılık hizmetinde kullanılan bazı aletler simgelenmiştir. Bozcaada müzesinin en önemli özelliklerinden birisi de ‘UNESCO’ ödülüne sahip olan müze oluyor oluşudur. Replika Tenedos tan yapılan takı ve süsleme eşyalarını sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Bozcaada Müzesi ulaşım haritasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ayazma Manastırı
Rumlara ait olan Ayazma Manastırı, Manolaki Manolodis tarafından 1734 yılında yaptırılmıştır. Ayazma Manastırında sizleri çift oluk şeklindeki çeşmeler, 2 adet tek katlı yapılar ve 8 adet yaşlı çınar ağaçları tüm görsellikleri ile karşılamaktadır. Tatil yöresinde olan adanın güney kısmında kalan ‘Ayazma Manastırı’ adını Türkçede kutsal su anlamına gelen Yunanca kökenli bir kelime olan ( HAGİASMA) dan almaktadır.Bu tarihi manastırda yer alan çeşmeden bir defa su içen kişinin bundan sonra adalı olduğuna inanılmaktadır. Manastıra uğrayanların dilek dilemek isteyeceği yerler ise manastırın alt kısmında yer alan mağarada bulunmaktadır.
Bozcaada Kalesi
Büyük ve büyüleyici bir atmosferi olan kaleden adayı net bir şekilde görebilir, muhteşem bir deniz manzarasını seyredebilirsiniz. Bozcaada son 1000 yıl içerisinde bir çok medeniyetin (Cenevizler, Venedikler) egemenliği altına girmiştir. Genel itibari ile Venedik ve Cenevizlerin mücadele simgesi haline gelen Bozcaada ilçesini, 1450 yıllarından sonra Osmanlılar fethetmiştir. Sonrasında ise 1800 yıllarının başında Ruslar tarafından işgal edilmiştir. En son olarak ise Osmanlı dönemi bu topraklarda başlamıştır. Dolayısı ile bu kadar çok mücadelenin olduğu adada kalenin yıpranması da olası. Tatil keyfini tarihi mekanlarda keşfedebileceğiniz Bozcaada kalesi, yapılıp tekrar yıkılmıştır. Bozca Adanın en son görüntüsü, 1815 yılında 2.Mahmut tarafından yaptırılıp günümüze kadar korunarak son halini almıştır. 1950 -1960 yıllarında Kültür Bakanlığı tarafından sağlam bir restorasyon çalışması yapılarak bugünkü görünümüne ulaşmıştır. Oldukça güzel bir noktada adanın tam girişinde yer alan bu tarihi mekan, tarihte önemli bir savunma noktası haline gelmiştir.
Bozcaada Ulaşım
*İzmir’den Bozcaada-Geyikli feribot seferlerine binerek yaklaşık 55 kilometre yani 1 saat gibi bir mesafe ile adaya ulaşabilmektesiniz.
*Ankara ilinden Bozcaada – Geyikli feribot seferleri yaklaşık 700 kilometre yani 9 saat gibi mesafe ile adaya ulaşabilmektesiniz.
*İstanbul ili-Bozcaada – Geyikli feribot seferleri yaklaşık 550 kilometre sürmekte olup tatil güzergâhınız 8 saat 10 dakika gibi bir süre sonunda son bulmaktadır.
*Bu illerin dışında diğer illerden geliyor iseniz Bandırma üzerinden sahil güzergahını takip ederek Lapseki, Geyikli feribot seferlerine binerek 30 dakikada adaya ulaşabilmeniz mümkün.
*Çanakkale ilinden ise direk Geyikli feribot seferlerine binerek yaklaşık 30 dakikalık bir sürede adaya ulaşabilmeniz mümkün.
*Bursa ili – Bozcaada – Geyikli feribot seferine binerek yaklaşık 310 kilometre yani 4 saat 40 dakika gibi bir süre içerisinde adaya ulaşabilmeniz mümkündür.