Bisiklet birçoğumuzun en büyük çocukluk dönemi kahramanlarından değil midir? Hemen hemen hepimizin de bir düşme hikayesi vardır kendisiyle. Bir de bisiklet sahibi olacağız diye karne notunu yüksek getirmeye çalışmalar, rüyalarda görmeler yok muydu. Fazlasıyla kafa göz yaralamadan atlattıysak bu dönemi sevdamız devam ediyordur kesin.
Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de gerek spor gerekse hobi amaçlı oldukça yoğun bir şekilde kullanılan eğlenceli bir ulaşım aracıdır. Madem artık ülkemizde de bu kadar popüler ve hayatımızın içinde hatta işe bile gidiyoruz onunla bizde dedik ki bu kimileri için en yakın arkadaş kimileri içinse spor aleti olarak kullanılan bisiklet hakkında bir şeyler yazalım. ‘Sadece bir ulaşım aracı mıdır bisiklet HAYIR bir TUTKUDUR’ sözüyle yola çıkarak bisiklet dünyasına dair ilginizi çekebilecek hatta işinize yarayabilecek birkaç konuya değindik kahvenizi de aldıysanız hadi buyurun yazımıza.
İçindekiler
Bisiklet Tarihçesi
Ortaya çıkışı 1700 lü yılların sonlarına dayanan ilk bisiklet Fransa’da üretilmiştir, yani yaklaşık 320 yıldır bizlerle diyebiliriz. İlk zamanlarda birbiriyle aynı boyutta ki iki teker, bu tekerleri birbirine bağlayan çubuk ve çubuğun üstüne yerleştirilen bir oturaktan oluşuyordu. Pedalları yoktu bundan dolayı kullanan kişi ayaklarıyla iterek hız alıyordu. Adını eğlence atı koymuşlardı. Sonradan İskoçya’lı Kirpatrick Macmillan tarafından geliştirilip bugün ki gibi pedallı hale getirildi ve Velespit ismini aldı.
Bisiklet Sürmenin 9 Faydası
⦁ Faydaları saymakla bitmez en yakın yol arkadaşımızın. Gezerek spor yapmanın en güzel örneğidir. Kasları, bacakları güçlendirir sıkı bir vücuda sahip olursunuz ve hatta düzenli kullanıldığında kilo vermenize bile yardımcı olur.
⦁ Kalp krizi, yüksek tansiyon ve akciğer hastalıklarından uzak durmanızı sağlar. Sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmenize büyük ölçüde yardımcı olur.
⦁ Trafiğe takılmazsınız zamanınız size kalır, özellikle İstanbul trafiğindeyseniz.
⦁ Ekonomiktir araba gibi vergisi, sigortası veya benzin derdi yoktur paradan tasarruf edersiniz.
⦁ Tabi ki çevreci ve doğa severdir. Egzoz dumanı yada atık gibi hiçbir olumsuzluğu yoktur. Doğayı o kadar çok sever ki birlikte yeni yerler keşfedersiniz.
⦁ Egzersiz yapmanın en kolay ve en eğlenceli yollarından biridir.
⦁ Stresten uzaklaştırır pozitif düşünmenizi sağlar. O gün birisiyle mi tartıştınız derhal en yakın dostunuz pedalmatiğinize atlayıp stresten ve o kişiden uzaklaşabilirsiniz.
⦁ Pedallarken ister istemez sosyalleşirsiniz çünkü yolda karşılaşan pedallayanlar birbirine selam verip gülümsemeden geçmezler, siz de geçmeyin.
⦁ Kendinizi mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayan endorfin ve adrenalin salgılanmasında büyük rolü vardır (bisiklet üzerindeyken oluşan adeta uçuyorum hissi)
Bisiklet Sürerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Madde 3 c (10) bendi; Motorsuz bir taşıttır.
Madde 37; Sürücü için “Ehliyet” ve taşıt için “Plaka” gerekmez.
Madde 46; Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.
Madde 66; Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.
Madde 66 a.) Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.
Madde 66 b.) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.
Madde 66 c.) Yük ve eşya taşınamaz.
Madde 37; Karayolunda sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. 65
Kanun Numarası : 2918
Kabul Tarihi : 13/10/1983
Yayımlandığı R. Gazete:
Tarih : 18/10/1983
Sayı : 18195
Detaylı bilgileri şu adresten bulabilirsiniz.
Bisiklet Satın Alma Süreci
Etrafınızda bisiklet kullanan arkadaşınız varsa şanslısınız. Arkadaşınızın malı sizin malınızdır sözüyle yola çıkarak arkadaşınızdan bisikletini kullanmak için izin isteyin. Bu esnada bisikleti hakkında memnun olduğu yada olmadığı kısımları kendisinden dinleyin. Bu şekilde biraz fikirler oluşmaya başlayacaktır kafanızda. Ardından mutlaka internetten araştırın. İnternet sitelerinde envai çeşit bisiklet göreceksiniz ilk başta kafanız biraz karışacaktır evet ama farkında olmadan ufak ufak fikirler de oluşmaya başlayacaktır. Bu süreçte ilerlerseniz birkaç model belirecektir artık gözünüzde. Artık belirlediğiniz modellerin satıldığı bisiklet mağazasına gidebilirsiniz.
Son olarak bisikletçiye gidin, deneme sürüşünüzü yapın hatta birkaç günlüğüne evinize götürüp deneyebileceğinizi söylüyorlarsa mutlaka değerlendirin (decathlon da sistem bu şekilde şu sıralar). Bu kadar aşamadan sonra artık satın alabilirsiniz en yakın yoldaşınızı. Hayırlı olsun. Özellikle soğuk aylarda satın alırsanız ve peşin öderseniz hatrı sayılır bir indirim yaptırabileceğinizi hatırlatırız.
Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
İlk defa bisiklet sahibi olacağım acaba hangi özelliklere sahip olmalı diyenlerden misiniz öyleyse detaylar aşağıda;
1-Fiyatına göre; Eğer çok aktif bir şekilde kullanmayacaksınız ‘kırk yılda bir çıkacağım’ deyip ve ucuz olsun istiyorsanız fazla tanınmamış markalara ait çok donanımlı olmayan makul bir model alabilirsiniz unutmayın donanım arttıkça fiyatta artacaktır. Bisiklet sürmeyi çok istiyorsanız paranız yok diye yapamayacağınız bir aktivite değil, bu açıdan bakınca bile güzel hissettirmiyor mu ?
2-Kadro (gövde) kalitesine göre; Kadro dediğimiz ve aslında kullanmayanların anlamakta zorlandığı şey bisikletin gövdesidir ve en önemli parçasıdır, aldığınız bisikletin kalitesini üzerinde ki kadro belirler.
3-Kadro bedenine göre; Ne kadar kaliteli donanımlı bir bisikletiniz olursa olsun kadro sizin vücud yapınıza uygun değilse sağlıklı, keyifli bir sürüş yapmanız mümkün değildir, bel ağrıları sırt ağrıları yaşamanız çok olasıdır. kadro boyunun kişiye uygunluğunu; kişinin boyu ve bacak içi uzunluğu belirler.
4-Amacınıza ve vücud yapınıza göre; Esnekliğinizi tartın ölçün ve vücud yapınıza göre amacınızı belirleyin ve kendinize en uygun türlerinden birini seçin.
En Yaygın Kullanılan Bisiklet Türleri
⦁ Şehir/tur – city touring bike
⦁ Dağ – mountain bike
⦁ Yol – road bike
⦁ Katlanır – folding bike
Peki bisikleti aldık şimdi de rota fikirleri verin bakalım diyorsanız aşağıda ki yazıya doğru gidelim hadi.
İstanbul’da Pedallayabileceğiniz En Güzel Rotalar
Adalar -Büyükada, Heybeliada, Burgazada yada Kınalıada
Adalar İstanbullular için bisiklet denilince ilk akla gelen yerlerden biri… özellikle yaz ve ilkbahar aylarında rağbet gören adalar da sonbahar ve kış aylarında da rahatlıkla pedallayabilirsiniz. Trafiğe kapalı olmaları da adaları seçmeniz için harika bir sebep. İster kendinize ait isterseniz de adalardan kiralayarak adaların ara sokaklarında kaybolmadan ada turunuzu asla bitirmeyin.
Caddebostan
Kadıköy sahilden başlayıp Kartal’a kadar devam eden bisiklet yoluna sahip olan bu sahil şeridi pedal severlerin oldukça sevdikleri popüler bir lokasyon. Sahil şeridi boyunca bir yanınızda ağaçları diğer yanınızda denizi seyrederek ılık rüzgar eşliğinde bisikletinizi sürebilirsiniz. Özellikle Kartal’dan Kadıköy yönüne doğru pedallarken günbatımı saatini tercih ederseniz muazzam günbatımı manzarasıyla karşılaşmanız keyfinize keyif katacaktır.
Belgrad Ormanı
Hem doğayla başbaşa hem de İstanbul içinde olayım diyorsanız Belgrad Ormanı harika bir seçim olacaktır. Yanınızda getireceğiniz atıştırmalık yiyeceklerle de kuş sesleri arasında pikniğinizi yapabilirsiniz.
Ortaköy Yeniköy Sahili
İstanbul’un en güzel manzarası olan boğaza karşı pedallamanın tadını mutlaka yaşamalısınız. Sahil şeridi boyunca devam eden bisiklet yolu yayalarla karşı karşıya gelmemeniz için güzel bir önlem. Yanınızda da yine yiyecek bir şeyleriniz varsa Bebek parkında mola vermek kaçınılmaz olacaktır. Çimlere oturarak keyfinize keyif katın yada uzanarak dinlenin.
Rumeli Feneri – Kilyos
Karadeniz’den gelen mis gibi temiz havayla enerjinize enerji katacağınız yine deniz manzaralı çok güzel bir rota. Virajlı ve rampalı yolları oldukça fazladır.
Florya – Yeşilköy Bisiklet Yolu
Sahil şeridi boyunca denizi seyrederek pedallayabileceğiniz huzurlu ve rahat bir yol.