Kendine has bir bir coğrafya olan Balkan ülkeleri için gezmeniz gerekli olan yerlerin dışında bilmeniz gerekli olan enteresan şeyler de var!
Şu meşhur soğuk hava dalgasının gelip durduğu Balkanlar hakkında duyduğunuzda sizi şaşırtacak bazı bilgiler öğrendim. Tabii öğrenmekle kalmadım, hemen sizinle de paylaşmak istedim. Müzik, dans ve yüzlerce senelik kültürüyle hepsi birbirinden güzel olan Balkan ülkeleri ile bilmek isteyecekleriniz için buyurun.
İçindekiler
- 1 Balkanlar’ı Biraz Tanıyalım
- 2 Moda Dünyasında Rolü Var
- 3 Demografik Bilgi mi?
- 4 Evrensel Katkılar
- 5 Susuz Kalmazsınız
- 6 Dumanlı Hava Sahası
- 7 Cinsiyet Konusunda Seçicilik
- 8 Fiş İstemeyeceksiniz!
- 9 San Francisco’dan Sonra
- 10 Genç Nüfus
- 11 Bir Oy Bir Oydur
- 12 Evet mi, Hayır mı?
- 13 Doğuştan Gelmeyen Hak
- 14 Nobel’i Alanlar da Var
- 15 Parıl Parıl Bir Müze
- 16 Neredeyse Dünya Kadar Eski
- 17 Kış Kış Cinler Kış Kış
Balkanlar’ı Biraz Tanıyalım
Aslında tanıyoruz. Ben yine de Balkanlar hakkında kısa bilgi vermeden geçmeyeyim diye düşündüm. Toplam yüz ölçümü 505 bin km2’ye yakın olan bu coğrafyanın konumu Avrupa Kıtası’dır. Tam olarak ise İtalya Yarımadası’nın doğusu ile Anadolu’nun batısı ve kuzeybatısı arasında bulunmaktadır. Yayıldığı geniş coğrafyada hem Akdeniz iklimi hem de karasal iklim görülür. Türkiye’nin de bir kısmını içerisine alan Balkanlar pek çok etnik kültür de dahil olmak üzere zengin bir tarihe de sahiptir.
Evet, kısa kısa bilgilendiğimize göre, şimdi de gelin biraz şaşıralım;

Moda Dünyasında Rolü Var
Erkelerin fotoğrafı kıyafetlerindeki vazgeçilmezlerden olan kravatın kökü Hırvatlar’a dayanıyor. Kravat ilk defa 17.Yy’da askerlerin kıyafetlerinin bir parçası olarak kullanılmış. Sonra da moda dünyasında nasıl yayıldığını ve hatta bayanların bile kullanabildiği, bir tür aksesuar görevi gördüğünü söylememe zaten gerek yok.
Demografik Bilgi mi?
Makedonya’da bu lazım olmuyor galiba. Ülkenin etnik yapısının çok karışık olmasından kaynaklı olsa gerek. 90’ların sonundan beri nüfus sayımı yapılmaması Makedonya hakkında bilinmesi gerekenler arasında.
Evrensel Katkılar
Dil, hepimizin iletişim kurması için gerekli bir araç. Keşke, tüm dünya aynı dili konuşsak, değil mi? Öyle olamıyor ama Sırplar’ın bu manada dünyaya bir hediyesi var; “Vampire” kelimesi dünya genelinde kabul görüyor.
Susuz Kalmazsınız
Slovenya için konuşuyoruz bu sefer de… Sokakta gezerken bir yerden su almak yerine çeşmeleri kullanabilirsiniz. Çünkü burda akan musluk suları bile temiz ve içilebilir. Doldurun matarınızı, giderin susuzluğunuzu gezmeye devam…
Dumanlı Hava Sahası
Desteklemiyorum tabii ama sigara içenler için konforlu alan sunuyor dumanlı hava sahaları içinde olmak. Sırbistandaki nüfusun bir çoğu sigara içiyor. Büyük bir çoğunluk… Dünya ülkeleri arasında sıralamada yüksekler bu konuda. Bu yüzden ülkede her yerde sigara içmek serbest.
Cinsiyet Konusunda Seçicilik
Bunu da desteklemiyorum. Ancak Balkan ülkeleri arasında Arnavutluk’ta cinsiyete bağlı şekilde kürtaj bir hayli yaygın. Yani, erkek bebek sahibi olmayı isteyen bir ailenin kız çocuğu olacaksa kürtaj yaptırıyor. Tam tersi için de geçerli bu durum ve maalesef istatistikler bunu dünyada yaptıran her iki kişiden birinin Arnavut olduğunu gösteriyor.
Fiş İstemeyeceksiniz!
Durduramıyorsunuz efendim, yüzlerce euroluk alışveriş yapsanız da bir ekmek alsanız da fiş alıyorsunuz. Bu uygulama Balkan ülkeleri arasında bir hayli yaygın olarak devam ediyor.
San Francisco’dan Sonra
Saraybosna’dan bahsediyorum. 1885 senesinde, Bosna-Herkes’in başkenti olan Saraybosna, San Francisco’dan sonra elektrikli tramvay hattını kullanan ilk şehir oldu. Tam zamanlı olarak çalışan ulaşım aracı şehir genelinde bir ağa sahipti.
Genç Nüfus
Yine Kosova’dan bahsediyorum. Ülke nüfusunun %70’i 35 yaşın altında bulunuyor. Bu sayede Avrupa’nın en yoğun genç nüfusa sahip ülkesi oluyorlar.

Bir Oy Bir Oydur
Bulgaristan bu konu da çok ciddi. Orada “Benim oyum benim kararım” diyemezsiniz; o oyu kullanacaksınız.18 yaşın üstündeki her birey Bulgaristan’da oy kullanmak zorundadır.
Evet mi, Hayır mı?
Bulgaristan’da kafanız karışabilir; bu bilgiyi iyi aklınızda tutun: Bulgarlar “Evet” için başlarını sağa sola sallarlar, “Hayır” demek içinse aşağı yukarı. Buradakinin tam tersi olan bu beden dilini iyi öğrenin. Yoksa yaya halde gezerken veya motosikletle balkan turu yaparken yol sorduğunuzda kendinizi hiç gitmemeniz gerekli olan yerlerde bulabilirsiniz.
Doğuştan Gelmeyen Hak
Kosova hakkında bilinmesi gerekenler arasındaki bir bilgiden bahsediyorum; yurttaşlık hakkı öyle doğuştan gelmiyor. Yani, ülkenin vatandaşı olmadığınız halde orada doğum yapsanız bile çocuğunuza yurttaşlık verilmiyor. Ancak ve ancak ebeveynlerden birinin Kosova vatandaşı olması gerekmektedir.
Nobel’i Alanlar da Var
Rahibe Teresa… Kendisi, o sıralar Osmanlı topraklı olan Üsküp’te, 1910 senesinde Nobel ödülünü alan ilk Arnavut olmayı başarıyor. Yani kendini bu yönü ile de hatırlamakta epey fayda var.
Parıl Parıl Bir Müze
Balkan ülkeleri isimlerini sayınca Romanya dendiğinde akla önce müzik ve dans gelir ama bütün Avrupa’da tek olmasını sağlamayı başaran bir başka şey var Romanya’da; altın müzesi. Brad şehrindeki müze Avrupa’da tek ve burda çok nadir parçalar sergileniyor.
Neredeyse Dünya Kadar Eski
Eh, biraz abartıyorum tabi ama 400 milyon desem… Bir anda o kadar eskiyi düşünemediniz bile, değil mi? Ama Makedonya’daki Ohri Gölü’nün tam 400 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülüyor. Balkan ülkelerinde bulunan en derin göl olmasının beraberinde, Avrupa’nın da en eski gölü oluyor.

Kış Kış Cinler Kış Kış
Ama ne ile kovuyorlar? Peluş ayı! “Ya o ponçik şeyler nasıl kötü ruhları kovsun?” diye Arnavutluk’a gittiğinizde sorabilirsiniz. Kötü ruhları uzak tuttuklarını düşündükleri peluş ayıları nerdeyse ülkenin her yanında görmeniz mümkün.
Balkan turları yaparken yalnızca rota değil, böyle şaşırtıcı bilgiler de size lazım olabilir. Siz gidip gezip daha fazlasını öğrenirseniz, yorumlar kısmından bize de anlatın. Hep beraber keşfedelim, hep beraber şaşıralım!